De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 24 februari 2007.

Dossierzaterdag, 24 februari 2007

‘Mc-restaurants overal even lelijk’

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen doen er van alles aan zich te profileren, maar wie is de persoon achter de lijsttrekker. Wat doet hij of zij in het dagelijks leven en waarin is hij of zij nog meer geïnteresseerd behalve politiek en een leefbaar Fryslân. Deel 10: Sjoerd Galema, CDA.

Economiezaterdag, 24 februari 2007

De passie voor de surfsport is gebleven

Sinds de overheid de uitkering heeft afgeschaft voor mensen die minder dan 35 procent afgekeurd zijn, heeft deze groep het niet makkelijk. Werkgevers staan niet te trappelen om deze gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerkers aan te nemen. Toch blijkt het in de praktijk goed mogelijk om een plek voor deze mensen te vinden. En dan blijken werkgevers ook te kunnen profiteren van gemotiveerde medewerkers. Het Friesch Dagblad portretteert bedrijven die gedeeltelijk arbeidsongeschikten in dienst namen.

Economiezaterdag, 24 februari 2007

Nominaties Fries bedrijf van 2006

Leeuwarden Pootaardappelenhandelaar HZPC Holland uit Joure, Kantoormeubelbedrijf Sonesto uit Drachten en zorghulpmiddelenleverancier Vitalis uit Drachten zijn genomineerd voor de titel van Fries ondernemer van het jaar 2006. Dat maakte de Kamer van Koophandel gisteren bekend. Op een bijeenkomst op 24 april wordt uit de genomineerden een winnaar gekozen.

Economiezaterdag, 24 februari 2007

Privacy-klacht van schapenhouders

Den Haag Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders dient een klacht in bij het College Bescherming Persoonsgegevens over de verstrekking van gegevens door het ministerie aan het Productschap Vee en Vlees (PVV). Op basis van de gegevens over de grootte van de veestapel wil het PVV een heffing opleggen voor het Diergezondheidsfonds. Het fonds is opgezet om de kosten te betalen bij een eventuele uitbraak van dierziekten. De gegevens zijn door het ministerie verzameld om alle dieren te kunnen traceren in het geval van een dierziekteuitbraak. Het platform is niet tegen een heffing maar is tegen het hoge vaste bedrag dat is vastgesteld van bijna tweehonderd euro per bedrijf.

Economiezaterdag, 24 februari 2007

Metaalbedrijf laat ouderen links liggen

Leeuwarden - Werkgevers in de kleinmetaal negeren de oudere werklozen bij hun zoektocht naar nieuw personeel. De metaalbazen vinden de oudere werknemers te duur en te weinig flexibel. Ook zijn zij vaak onvoldoende bekend met de nieuwste technieken in de ogen van de werkgevers. Dat erkent de Koninklijke Metaal Unie (KMU).

Hoofdartikelzaterdag, 24 februari 2007

‘Nieuwe’ spiritualiteit...

Gebedsgenezing, profetie, tongentaal: het zijn onderwerpen die door de opkomst van de evangelische beweging actueel zijn geworden in grote kring. Daarmee komt de aandacht te liggen op gebieden die tot nu toe in de kerken nauwelijks aan de orde waren. Bijvoorbeeld de werkelijkheid van de kwade machten, de realiteit van de kracht van het het gebed, of de macht van het uitspreken van de naam van Jezus. Globaal kan worden gezegd dat met deze opkomst ‘nieuwe’ geestelijke aspecten van het (gelovig) mens-zijn naar voren komen.

Regiozaterdag, 24 februari 2007

De makke van de getallen

Leeuwarden - Doen leerkrachten hun werk wel goed, presteren leerlingen naar behoren? De overheid probeert met onderzoek en maatregelen steeds meer grip te krijgen op het onderwijs. Gisteren is de provincie Fryslân begonnen met de verdeling van tien miljoen euro voor de bestrijding van onderwijsachterstanden in Fryslân. Er wordt gekeken naar resultaten, maar nauwelijks naar de manier waarop die tot stand gekomen zijn. Krijgen cijfers te veel aandacht?

Regiozaterdag, 24 februari 2007

Elk woord is een klein onderzoekje

Groningen - Begin jaren zestig begon de Duitse onderzoeker Dittrich Hofmann in zijn vrije tijd aan een Oudfries woordenboek. In de loop der jaren groeide zijn verzameling kaartjes tot een groot archief, maar toen hij in 1998 overleed, was er nog geen letter van gepubliceerd. ,,Hy wie by it begjin fan de letter s”, zegt de frisist Anne Popkema, in Burgum geboren nu wonend in Groningen.

Regiozaterdag, 24 februari 2007

‘Milieujutten’ met Maaike op Terschelling

Stayokay Terschelling organiseert in de week van 25 februari tot en met 3 maart de jaarlijkse milieujut-zevendaagse. De deelnemers slaan in de ochtend aan het jutten, elke dag op een ander stuk strand. Op die manier wordt het aangespoelde afval van het Noordzeestrand verwijderd. Voor de vrijwilligers is er in de avonduren een speciaal programma georganiseerd. Het milieujutten is inmiddels een traditie geworden, en het arrangement van de Stayokay trekt naast nieuwe belangstellenden ook een harde kern van vaste gasten. Voor komende week hebben zich tachtig mensen gemeld.

Regiozaterdag, 24 februari 2007

Zwerfboek verovert Fryslân

Joure - Het begon in 2001 in de Verenigde Staten. Een boek lag op een bankje in het park, een ander op het station, een derde in de wachtkamer van de tandarts. Vergeten? Nee, het was wat nu bookcrossing wordt genoemd. Het met opzet achterlaten van boeken in de openbare ruimte, met daarbij het verzoek aan de vinder om zijn reactie op het boek op een speciale internetsite achter te laten. Zo ontstaat er een dialoog tussen twee elkaar onbekende lezers van hetzelfde exemplaar van een boek.

Regiozaterdag, 24 februari 2007

Ouderen: de beloftes over OV zijn loos

Leeuwarden - Ouderen voelen zich in de steek gelaten door de Friese politiek. Vier jaar geleden beloofden aspirant-Statenleden beter openbaar vervoer in een ouderendebat. Gisteren deden ze dat in de ogen van de ouderenbonden opnieuw. In de tussentijd is het openbaar vervoer er volgens hen alleen maar op achteruitgegaan.

Geloof & Kerkzaterdag, 24 februari 2007

Bonhoeffer als gids voor de kerken

Bonhoeffer kan een gids zijn voor de kerk van vandaag. Dat is de overtuiging van tal van hedendaagse theologen. Hij is niet alleen een verzetsheld, een mythische figuur uit de meest duistere jaren van Europa - hij is vooral een denker die ons vandaag de weg kan wijzen.

Geloof & Kerkzaterdag, 24 februari 2007

‘Afrika overgeleverd aan fundamentalisten’

Utrecht - Afrika heeft dringend behoefte aan geld voor het ontwikkelen van een eigen theologie. Dat zegt de algemeen secretaris van de Afrikaanse Raad van Kerken (AACC), dr. H. Mvume Dandala. ,,Ik vind het teleurstellend dat onze oecumenische partners in het Westen vaak het belang niet zien van goede theologie in Afrika. Hoe minder geld beschikbaar komt voor de theologie op ons continent, hoe meer Afrika aan de fundamentalisten wordt overgeleverd.”

Sportzaterdag, 24 februari 2007

De Vries op tweede plek WK junioren

Innsbruck - Sjoerd de Vries is bij de wereldkampioenschappen voor junioren nog kansrijk voor het behalen van de wereldtitel. Hij staat na de eerste dag op de tweede plaats. De achttienjarige schaatser uit Uitwellingerga reed op de ijspiste in Innsbruck op de 500 meter naar een vijfde plaats (36,77). Op de drie kilometer liet de Fries zich niet onbetuigd en belandde hij op het ereschavot. De Vries werd derde in 3.56,99.

Sportzaterdag, 24 februari 2007

Boersma: basisspeler zal ik nooit worden

Heerenveen - Age Hains Boersma mag vanavond in Kerkrade voor de tweede keer plaats nemen op de bank bij SC Heerenveen. Drie weken geleden beleefde de 24-jarige spits uit Stavoren de primeur in de minst verre uitwedstrijd van de Friese club in Euroborg tegen FC Groningen. Vanavond is Boersma in het verste uitduel van het seizoen tegen Roda JC opnieuw van de partij. Maar het is nog steeds wennen voor de enige Fries in de selectie van trainer Gertjan Verbeek.

Sportzaterdag, 24 februari 2007

Snipperdag Cambuur in Haarlem

Haarlem - Het eerste optreden van Cambuur Leeuwarden na een rumoerig weekje, waarin trainer coach Roy Wesseling zijn congé kreeg, verliep gisteravond rampzalig. Hoewel de beide remplaçanten Gerrie Schouwenaar en Wim de Ron voor een aanvallender concept dan gebruikelijk hadden gekozen ging hun ploeg roemloos tegen de plaatselijke FC de bietenbrug op, 3-1.

Weerzaterdag, 24 februari 2007

Regen

Vandaag is er veel bewolking en valt er bij perioden regen of motregen. Later vandaag volgen nog enkele buien. De zuid tot zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig, langs de wadden bij vlagen krachtig, 5 tot 6 bft. Het wordt 10 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties