De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van donderdag, 24 november 2005.

Agendadonderdag, 24 november 2005

Orgel

Orgelconcert Het van Gruisen orgel in de kerk van Reduzum wordt komende zondag vanaf 15.00 uur bespeeld door drie organisten. Tevens zal er muziek klinken uit het klavecimbel en verzorgt zangeres Anneloes Volmer een optreden. Tijdens het concert staan componisten uit de zeventiende en achttiende eeuw centraal.

Bijschriftdonderdag, 24 november 2005

Een zaaier ging uit om te zaaien

Gods woord doet altijd wat, het heeft altijd een bepaalde uitwerking.

Cultuurdonderdag, 24 november 2005

Schilderijen Kooistra op kaarten Hallmark

Damwoude - Het Amerikaanse wenskaartenbedrijf Hallmark heeft Jan Kooistra uit Damwoude benaderd om schilderijen van hem te gebruiken als afbeeldingen op wenskaarten. Daarmee wordt zijn werk beschikbaar voor mensen in meer dan honderd landen.

Cultuurdonderdag, 24 november 2005

Bijzonder orkest bij concert Gloria Deo

De Messiah van Georg Friedrich Händel is een van meest aansprekende composities van deze Duits/Engelse componist. Hij schreef dit prachtige werk in 1742 en het was direct bij de eerste uitvoering al zeer succesvol. De bijbelteksten komen zowel uit het Oude als uit het Nieuwe Testament en vormen door de uitgekiende volgorde een grote mate van eenheid.

Dossierdonderdag, 24 november 2005

Derveld maakt eindelijk zijn twee stappen vooruit


Dossierdonderdag, 24 november 2005

Heerenveen moet het in Marseille zonder Kissi stellen


Economiedonderdag, 24 november 2005

Patstelling drijft Enna richting faillissement

Dokkum – Een patstelling tussen de directie van Enna Aerosols en de vakbonden drijft de spuitbussenfabrikant richting een faillissement. Enna-directeur A. Trost zegt dat het bedrijf de salarissen van november niet kan betalen, als de bonden het sociaal akkoord niet accepteren, de bonden eisen dat het salaris morgen op de rekening van de werknemers staat.

Economiedonderdag, 24 november 2005

Nieuwe fabriek voor opleggers in Drachten

Drachten/Franeker – Drachten krijgt een productiefabriek voor opleggers van vrachtwagens. Het bedrijf Happy Trailer Franeker opent volgend jaar een vestiging in Drachten. Met de gemeente Smallingerland is afgesproken dat nieuw personeel zoveel mogelijk uit Smallingerland moet komen.

Economiedonderdag, 24 november 2005

CDA: dood dieren niet bij onjuiste registratie

Den Haag - Het verplicht doden en vernietigen van dieren bij het onjuist toepassen van de regels voor identificatie en registratie (I&R) moet uit de wetgeving. Daarvoor pleiten CDA-kamerleden Joop Atsma uit Surhuisterveen en Henk Jan Ormel.

Economiedonderdag, 24 november 2005

Aardappeloogst volgens telers

Den Haag - De opbrengsten van de Nederlandse consumptieaardappelteelt ligt dit jaar 12 procent onder het niveau van vorig jaar. Dat is de verwachting van het Bureau Aardappel Informatie (BAI). Het bureau baseert zijn verwachting op enquêtes onder 473 bedrijven, goed voor bijna 12 procent van de consumptieaardappeltelers en ruim 15 procent van het areaal consumptieaardappelen bij bedrijven vanaf vijf hectare. De raming wordt ook gebaseerd op cijfers van het bureau zelf, Producenten Organisatie Aardappelen POA en het telersinitiatief Bundeling Aardappelen Maakt Macht (Bamm).

Economiedonderdag, 24 november 2005

Parkmanagement Drachten en Gorredijk

Drachten/Gorredijk - De bedrijvenparken De Haven, Azeven-Zuid en Azeven-Noord in Drachten en Overtoom in Gorredijk krijgen samen twintigduizend euro van de provincie Fryslân. Het geld is bedoeld voor het opzetten van een gezamenlijk parkmanagement. Het parkmanagement houdt zich onder meer bezig met het inrichten van de bedrijventerreinen en het beheer van de openbare ruimte op die terreinen. Het is voor het eerst dat een overkoepelende parkmanagementorganisatie in Fryslân wordt opgezet.

Expodonderdag, 24 november 2005

Aldeboarn, Aldheidskeamer: tent. Bonny Hiemstra, t/m eind dec.

Hoofdartikeldonderdag, 24 november 2005

Politieke ambtsdragers…

Een register-accountant die gekozen was in de raad van zijn gemeente, rekende eens na zijn eerste jaar in de politiek uit hoe de bezoldiging voor zijn nieuwe ambt zich eigenlijk verhield tot het uurtarief dat hij overdag bij zijn klanten declareerde. Het werd een ontmoedigende rekensom. De soms tergend slome, dan weer slopend heftige raadsvergaderingen - dikwijls tot na twaalven - en de vele uren ‘stukken lezen’, werkbezoeken en andere plichtplegingen: het leverde per uur slechts een fractie op van het salaris dat hij overdag, hoofdzakelijk op routine en met voortreffelijke assistentie, vergaarde. Toch besloot hij op z’n 58ste, nadat hij een en ander een jaar gecombineerd had, vervroegd te stoppen met de accountancy en zich geheel op het raadswerk te storten. Hij werd al gauw ‘het financiële geweten van de raad’ genoemd, liet zich gratis consulteren door de ambtelijke rekenmeesters en behoedde de gemeente voor een dreigende curatele. Daarnaast verdiepte hij zich in vrijwel alle agenda-onderwerpen; als eenmansfractie stond hij overal alleen voor. Nieuw was ook dat hij op de gekste momenten werd gebeld door burgers die meenden dat hij direct hun verhaal moest aanhoren en daar ook terstond iets mee moest doen. En de grootste ellende was dat er na zo’n urenlange raadsvergadering waarin hij allerlei verstandige dingen had gezegd, welgeteld één onnozele en halffout geciteerde opmerking van ’m in de lokale krant kwam. Maar nee hoor, hij vond zichzelf geen idealist. Eigenlijk zag hij de vergoeding voor het raadswerk als een fooi, een leuke meevaller die zijn nieuwe functie onderscheidde van wat hij vroeger in de avonduren deed. Want de kerkenraad en het schoolbestuur hadden ook heel wat uren en nog veel meer emoties gekost, en daar kreeg je helemáál niks voor.

Regiodonderdag, 24 november 2005

Fryslân moet leerachterstand zelf aantonen

Den Haag – De Friese onderwijsgedeputeerde Mulder moet met harde cijfers aantonen dat Friese basisscholen erop achteruit gaan door het nieuwe steunbeleid voor zwakke leerlingen. Daartoe daagde minister Van der Hoeven hem gisteren uit tijdens een debat met de Tweede Kamer over haar nieuwe achterstandenbeleid. Belachelijk, vindt Mulder.Volgens Van der Hoeven profiteert het platteland wel degelijk van de nieuwe verdeling van het geld; Fryslân krijgt hooguit ,,minder meer’’ dan de provincie zou wensen. Zelf wil zij haar ambtenaren echter geen rekenvoorbeelden laten maken die dat bewijzen: ,,Ik ga dit niet naar individuele scholen vertalen, we moeten hier op macroniveau beslissingen nemen.’’ Als Kamerleden meer willen weten over de Friese situatie dan moet de gedeputeerde hen maar verder helpen, zei de minister geïrriteerd.

Regiodonderdag, 24 november 2005

Zoutwinning Barradeel II geschorst

Leeuwarden – Frisia Zout mag voorlopig geen zout winnen bij Oosterbierum en Tzummarrum. Binnen een week moet het bedrijf stoppen met de aanleg van een leiding over de landerijen van boeren in het gebied. Er is bij het verlenen van de vergunning te weinig rekening gehouden met de belangen van landeigenaren. Dat heeft de rechter gisteren bepaald. De actiegroep ‘Laat het zout maar zitten’ is daarmee in het gelijk gesteld. De groep had begin deze maand een kort geding aangespannen tegen de vergunning die het ministerie van Verkeer en Waterstaat de zoutfabriek had verleend.

Regiodonderdag, 24 november 2005

Honderdvijftig leerlingen een week in de cel

Lelystad/Leeuwarden – Zo’n weekje in een cel in een gevangenis is ,,hartstikke leuk’’ maar als hij de afgelopen dagen íets geleerd heeft, is het wel dit: een celstraf is zwaar. Gerrit van der Heide (21) uit Eastermar zat sinds maandagmorgen opgesloten in de nieuwe Penitentiaire Inrichting Lelystad. Samen met een stuk of honderdvijftig medeleerlingen van ROC Friese Poort in Leeuwarden. Allemaal volgen ze een opleiding die ertoe moet leiden dat ze beveiligingsbeambte of politieagent worden. Dat betekent dat ze allemaal wel eens een excursie krijgen naar de rechtbank en naar de gevangenis. Meestal was dat een middagje naar PI De Marwei in Leeuwarden.

Regiodonderdag, 24 november 2005

Een hele grote aan het werk

Leeuwarden – Tja, wat is nu eigenlijk een ‘clinic’? Is dat een uurtje waarin een gerenommeerd rockmuzikant een aantal beginnende collega-muzikanten tips geeft hoe je even gerenommeerd kunt worden, en de geheimen van zijn trucjes op zijn muziekinstrument onthult? Of is het een uurtje waarin een gerenommeerd rockmuzikant een aantal beginnende collega-muzikanten afbluft met zijn trucjes op zijn muziekinstrument en ze met stomheid geslagen achterlaat?

Regiodonderdag, 24 november 2005

Toerist in Fryslân blijft belast

Leeuwarden – Tweederde van de Friese gemeenten heft toeristenbelasting. Afschaffing van deze belastingmaatregel zit er vooralsnog niet in. Alleen Weststellingwerf heeft dit onlangs gedaan. De afgelopen jaren hebben enkele gemeenten juist deze belastingmaatregel nieuw ingevoerd, zoals Heerenveen. Dat zegt Petra Ellens, regioconsulent van Recron in Fryslân.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 november 2005

De gemeente van vijftien dorpen

Drogeham - De Christelijke Gereformeerde Kerk van Drogeham bestaat 75 jaar. Het jubileum is op een moment dat de streekgemeente de weg omhoog weer heeft gevonden. De geschiedenis van driekwart eeuw is opgetekend in een fraai jubileumboek.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 november 2005

‘Bezinning op geloof en economie’

Wageningen – Er moet een kerkbrede discussie komen binnen de Protestantse Kerk in Nederland over geloof en economie. Een christelijke levensstijl waarin ,,de zorg voor de aarde en de ander richtinggevend is’’, moet terugkomen in de prediking op zondag en toerusting in gemeenten.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 november 2005

Kerk houdt zichzelf spiegel voor over de landbouw

Wageningen – De synode van de Protestantse Kerk in Nederland buigt zich donderdag in Wageningen over de gespreksnota Zorgen om de landbouw . De laatste keer dat het onderwerp landbouw zo prominent synodebreed werd behandeld was in 1945 op de Generale Synode van de Nederlandse Hervormde Kerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 november 2005

Bestuur YfC Leeuwarden opgeheven

Leeuwarden – Het bestuur van stichting Youth for Christ Leeuwarden is opgeheven. De landelijke organisatie in Driebergen heeft de bestuurstaken vanaf september overgenomen.

Sportdonderdag, 24 november 2005

Fries in motorwedstrijd Dakar Rally

Garyp - De 42-jarige Pete Moltmann uit Garyp doet dit jaar mee aan de motorwedstrijd van de Dakar Rally. De oorspronkelijk uit Australië afkomstige Moltmann woont al zeven jaar in Nederland, waaronder de laatste (kleine) drie jaar in Garyp.

Sportdonderdag, 24 november 2005

Zoodsma coach bij Lycurgus

Groningen - Ronald Zoodsma is de rest van het seizoen hoofdcoach bij volleybalclub Menzis/Lycurgus in Groningen.

Weerdonderdag, 24 november 2005

Onstuimig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties