De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van woensdag, 24 november 2010.

Cultuurwoensdag, 24 november 2010

Piter Wilkens speelt rol in voorstelling Tryater

Leeuwarden - De Friese troubadour Piter Wilkens gaat in het theaterseizoen 2011-2012 een rol spelen in de familievoorstelling Keimpe en de Kânselier van Tryater. Dat heeft het theatergezelschap gisteravond bekendgemaakt tijdens een presentatie van het nieuwe theaterseizoen. Wilkens zal in de voorstelling de rol van troubadour Bline Arend voor zijn rekening nemen. Met Keimpe en de Kânselier gaat Tryater voor het eerst in vijftien jaar tijd weer door de provincie toeren met een familievoorstelling. De grote producties voor het hele gezin werden de afgelopen jaren steeds op één vaste plaats gespeeld.

Economiewoensdag, 24 november 2010

Houtconstructies uit Grou voor duurzaam wonen

Grou - ,,We bouwen woningen voor een periode van vijftig jaar. Dan kun je wel aan de huidige eisen voor energiegebruik voldoen. Maar dan loop je volgend jaar al achter. De bouw zou daar verder mee moeten gaan: verder vooruitkijken”, zegt Jaring Rijpma directeur bij De Mâr Houtconstructies in Grou. Het bedrijf maakt kappen, bovenverdiepingen, complete houtskeletbouw-cascowoningen en gevel-sluitende elementen voor de woning- en utiliteitsbouw door heel Nederland. De energiezuinigheid van woningen wordt belangrijker, maar kan beter. ,,De vraag is of je je maandlasten aan de energieleverancier betaalt of in je woning steekt.”

Economiewoensdag, 24 november 2010

Koffieketen Doppio krijgt jonge ondernemersprijs

Leeuwarden - Jonathan Teoh uit Joure is gisteravond uitgeroepen tot de jonge ondernemer van het jaar van het Noorden. De oprichter van Doppio espressobars werd daarnaast ook Friese jonge ondernemer van het jaar en kreeg bovendien de publieksprijs toegewezen. De prijzen werden uitgereikt in het WTC-hotel in Leeuwarden door de noordelijke afdelingen van het Jong Bedrijven Netwerk.

Economiewoensdag, 24 november 2010

Kooyenga Groep krijgt mogelijk Brabantse vestiging

Dokkum - De Kooyenga Groep uit Dokkum krijgt mogelijk een tweede vestiging in Brabant. Directeur Romke Kooyenga verhuist voor de winter van 2012 naar België. De directeur van de detacheringsbedrijven onderzoekt of hij in Den Bosch of Eindhoven een tweede pand voor het bedrijf kan openen. Redenen voor de verhuizing liggen voornamelijk in de privésfeer, geeft Kooyenga aan.

Hoofdartikelwoensdag, 24 november 2010

Wie angst heeft...

Op het moment dat het in economisch opzicht murw gebeukte Ierland op het punt stond de economische soevereiniteit te verliezen met de aanvaarding van een reddingsplan van de EU en het IMF, opende eind vorige week de Ierse krant Irish Examiner met de ‘Proclamatie van afhankelijkheid’. Op tweede paasdag in 1916 las de revolutionair Patrick Pearse de Ierse onafhankelijkheidsverklaring voor vanaf de trappen van het postkantoor in O’Connell Street in Dublin. Zijn opstand tegen de Britten mislukte, maar de woorden van Pearse worden nog altijd beschouwd als hoeksteen van de Ierse nationale identiteit. ,,Ierse mannen en vrouwen, in de naam van God en vorige generaties van wie Ierland de oude traditie van zelfstandige natie overgeleverd kreeg, roept Ierland via ons zijn kinderen op om onder zijn vlag de zaak van de vrijheid te dienen.”

Regiowoensdag, 24 november 2010

Spelers Cambuur leveren premies in

Leeuwarden - De spelers van SC Cambuur zien dit jaar af van premies bij overwinningen en gelijke spelen. Het is voor het tweede seizoen dat de spelers dit doen, om de armlastige club tegemoet te komen. Dat zegt Cambuur-directeur Alex Pama. Wat voor bedrag er met het gebaar van de spelers is gemoeid, wil hij niet zeggen. ,,Ik praat niet over salarissen en geld.”

Regiowoensdag, 24 november 2010

Zorgen om spoorlijn in Heerenveen

Heerenveen - Als er een spoor wordt aangelegd tussen Groningen en Heerenveen, dan moeten aan de noordkant van Heerenveen woningen wijken. Bijna tweehonderd inwoners kwamen gisteren naar een informatieavond en zetten hun vraagtekens bij de plannen.

Regiowoensdag, 24 november 2010

Inspectie mist taaltrots Friezen

Leeuwarden - Friese scholen doen nog altijd te weinig om de Friese taal en cultuur op een hoger plan te tillen, constateert de Onderwijsinspectie. Vergeleken met de vorige rapportage in 2006 is er maar heel weinig verbeterd. Volgens de inspectie is er te weinig ‘taaltrots’ onder de Friese leerlingen, ouders en schoolbesturen.

Regiowoensdag, 24 november 2010

Műnein heeft vanaf nu een Aukje Wijbengastrjitte

Műnein - Het gebeurt niet vaak dat je in Műnein een naam voor een straat kunt bedenken, maar áls het gebeurt moet je de kans ook pakken. Sinds gisteren heeft het dorp een Aukje Wijbengastrjitte, vernoemd naar de vorig jaar overleden lokale historica.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 november 2010

Uitzondering bevestigt regel

Kijk aan: de paus kan zich condoomgebruik voorstellen. Maar uitsluitend om - in uiterst beperkte situaties - infectie met het aids-virus te voorkomen, met name in (prostitutie)contact tussen mannen.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 november 2010

Jan Zijlstra vrijdag in Sportcentrum Drachten

Drachten - In Sportcentrum Drachten vindt vrijdagavond een mega-genezingsdienst plaats van evangelist Jan Zijlstra uit Leiderdorp. De organisatie hoopt twee- tot drieduizend mensen uit de drie noordelijke provinicies te trekken.

Sportwoensdag, 24 november 2010

Hulshoff stapt op bij PKC’83

Groningen - Voetbaltrainer Sipke Hulshoff uit Leeuwarden is per direct opgestapt bij zaterdag-hoofdklasser PKC uit Groningen. De 35-jarige Hulshoff zat met het bestuur van PKC’83 niet op dezelfde ‘golflengte’. Met slechts vijf punten is PKC’83 hekkensluiter in de zaterdag hoofdklasse C.

Sportwoensdag, 24 november 2010

Koelma stopt na dit seizoen bij CSL

Britsum - Korfbalclub CSL moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. De huidige trainer, Sake Koelma, heeft aangegeven na dit seizoen te stoppen.

Sportwoensdag, 24 november 2010

Ropta Boys schurkt tegen top aan

Oosternijkerk - In de vierde klasse B schurkt Ropta Boys na de 4-2 winst in het inhaalduel tegen FC Birdaard tegen de top aan.

Sportwoensdag, 24 november 2010

Buitenpost trekt ook in districtsbeker goede lijn door

Leeuwarden - Van de twaalf Friese clubs die gisteravond voor de tweede ronde van het districtsbekertoernooi in actie kwamen overleefden uiteindelijk vijf de schifting. De grootste verrassing kwam voor rekening van tweedeklasser Buitenpost, dat gisteravond in Leeuwarden de goede lijn doortrok tegen eersteklasser Zwaluwen. Het werd 1-4 voor de formatie Johannes Douma, die ook in de competitie tot dusverre maar weinig steken laat vallen.

Sportwoensdag, 24 november 2010

Schaakpublicist Turkstra overleden

Oentsjerk - Schaakpublicist Jouwert Turkstra uit Oentsjerk is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. Turkstra genoot grote bekendheid in Fryslân vanwege zijn schaakrubriek in het Friesch Dagblad die hij van maart 1971 tot en met 25 juni 2004 verzorgde.

Sportwoensdag, 24 november 2010

Voorstel trainerslicentie van tafel

Heerenveen - District Noord van de KNVB is gisteravond tijdens de najaarsvergadering in Heerenveen niet akkoord gegaan met het voorstel voor de invoering van de nieuwe trainerslicenties.

Sportwoensdag, 24 november 2010

Sipke Saakstra zoekt saamhorigheid binnen de kaatswereld

Sint Annaparochie - Gaat er een nieuwe wind waaien door de kaatswereld nu er na ruim negen jaar een einde komt aan het bondsvoorzitterschap van Theunis Piersma? De nieuwe voorzitter Sipke Saakstra komt uit eigen gelederen. Het is iemand die de baan ook nog eens niet ambieerde. Is hij de visionair en leider die gevraagd wordt in deze moeilijke tijden? De oud-hoofdklasse-kaatser uit Dronryp zegt te weten welke kant de sport op moet en hoe hij daar wil komen. ,,It is saak om draachflak te kreëarjen. Wy hawwe inoar nedich.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties