De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 24 december 2007.

Cultuurmaandag, 24 december 2007

Joy for People, niet verrassend, wel beter

Niet heel verrassend, wel weer een lekker avondje kerstgevoel. En hier en daar net een stukje beter dan vorig jaar. Dat biedt het kerstconcert Reach out van het jongerenkoor Joy for People uit Dokkum dit jaar. Zaterdagavond was het eerste van vijf kerstconcerten, in de Maranathakerk in Bedum.

Cultuurmaandag, 24 december 2007

Twee groten die hun werk doen

Het slotconcert dit jaar van Hothouse Redbad beloofde op voorhand al een sensatie te worden, simpel omdat twee legendarische oudgedienden hun opwachting zouden maken. Piet Noordijk vierde afgelopen mei zijn 75e verjaardag (maar wenste als 45-jarige te worden benaderd) en Rita Reys werd vrijdag 82. Het was beiden niet aan te zien, laat staan te horen.

Cultuurmaandag, 24 december 2007

Ontluikende romantiek bij een orkestrepetitie

Wanneer je aankomt bij De Harmonie voor de voorstelling Storia d’Amore, staat er naast de buitendeur van de schouwburg een klein orkestje te spelen. Alvast een voorproefje van een theatraal muzikale avond over onschuldige en ontluikende romantiek bij de orkestrepetitie. ,,Wil je even op mijn hoorn passen?’’

Dossiermaandag, 24 december 2007

Bedankt en oant sjen!

Om meteen maar door de zure appel heen te bijten: dit wordt mijn laatste column voor het Friesch Dagblad. Maar voor u zich naar het condoleanceregister spoedt, weet dan dat het meeste ‘medeleven’ u al is voorgegaan. Van ‘uitstekende beslissing’ tot het allesomvattende ‘hèhè’, de reacties zijn vrijwel zonder uitzondering positief. Slechts een enkeling neemt het woord ‘jammer’ in de mond, maar men blijkt mij bij nadere beschouwing met Youp van ’t Hek te hebben verward. ‘Ita est’, zo is het.

Hoofdartikelmaandag, 24 december 2007

Een oud lied...

Het kerstfeest heeft eeuwenlang christenen geïnspireerd. Dat is met name zichtbaar in artistieke uitingen, bijvoorbeeld in de beeldende kunst en in poëzie. Van die laatste zijn veel voorbeelden te vinden in kerkliederen. Een van de bekendste liederen voor Advent en Kerst is het lied:

Regiomaandag, 24 december 2007

Groen boorplatform stoort vogels minder

Vlieland - Groene verlichting op een boorplatform werkt duidelijk minder verstorend op de vogeltrek dan wit licht. Dat constateert de NAM op grond van een experiment op het winningsplatform L15 in de buurt van Vlieland. Afgelopen zomer verving de NAM de lampen op het platform, en uit de eerste resultaten van dit najaar blijkt dat er op drukke vogeltrekdagen 50 tot 90 procent minder vogels op het platform af komen. Volgens de NAM kan er met een aanpassing van de laatste lampen mogelijk een nog beter resultaat worden bereikt.

Regiomaandag, 24 december 2007

Overlast door vuurwerk neemt toe

Leeuwarden - De politie in Fryslân heeft tot nu toe meer klachten binnengekregen over vuurwerkoverlast dan vorig jaar. In de periode van 1 oktober tot 21 december registreerde de politie 48 klachten, terwijl dat er vorig jaar in exact dezelfde periode nog veertig waren. De knallen worden harder, omdat er vaker illegaal vuurwerk wordt afgestoken, stelt de politie.

Regiomaandag, 24 december 2007

Jonge jutters vinden orkakaak

Hoorn - In eerste instantie dachten Michiel (11) en Dirk Jan Schaap (14) dat ze een dijbeen van een mammoet hadden gevonden op het Terschellinger strand bij paal 14. ,,We fietsten over het strand, langs het water, en opeens zag ik iets liggen”, vertelt Michiel over de ontdekking op 2 december. ,,We stapten af en Dirk Jan pakte het. Toen hebben we het in het zoute water afgespoeld en naar huis meegenomen.”

Regiomaandag, 24 december 2007

‘De school heeft mij echt niet nodig’

Buitenpost - Leerlingen hebben soms ideeën die je als volwassene nooit zou bedenken. Daar moet je gebruik van maken, vindt Lydeke Zandbergen-Beishuizen. Na ruim dertig jaar op het Lauwers College, waarvan bijna twintig in het management, neemt ze afscheid van de christelijke scholengemeenschap.

Geloof & Kerkmaandag, 24 december 2007

Maagdelijkheid is gevolg van verbintenis met God

Maria ontving de Zoon van God en bleef daarom voor altijd maagd, stelt Willem Speelman, wetenschappelijk medewerker van het Franciscaans Studiecentrum. ,,Bij iedereen die God zijn werk laat doen, is het handelen maagdelijk.”

Geloof & Kerkmaandag, 24 december 2007

Gods goedheid klinkt in alle talen

Leeuwarden - In welke taal bereik je het beste de mensen met het Evangelie? Voor dr. Ron Kenoly maakt het niet uit. Hij zong afgelopen zaterdag Japans, Chinees, Swahli, Frans, Engels en zelfs Nederlands tijdens een concert in de Salvatorkerk in Leeuwarden. En het had allemaal dezelfde boodschap. ,,Ja, God is goed’’, naar het gelijknamige lied.

Geloof & Kerkmaandag, 24 december 2007

Vrachtwagen vol kerstkribben

Wolvega - Jarenlang bezocht Jan de Vries uit Wolvega met zijn verzameling kerststallen talloze exposities in binnen- en buitenland. Medio 2005 verhuisde hij naar een groter huis en heeft hij de bovenste verdieping van zijn huis gewijd aan zijn driehonderd kerstgroepen.

Geloof & Kerkmaandag, 24 december 2007

‘Gezicht én hart van Vlielander kerk’

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in de Vlielandse Nicolaaskerk is zaterdagmiddag afscheid genomen van kosteres Hennie Outhuijse (76). Outhuijse is twintig jaar als vrijwilligster kosteres geweest, en werd daarvoor benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Sportmaandag, 24 december 2007

Het geluk van Heerenveen is opgesoupeerd

Heerenveen - Niet zonder fortuin deed Sportclub Heerenveen de afgelopen maanden een succesvolle greep naar een topklassering. Tegen FC Twente was het geluk van de Friezen zaterdagavond echter opgesoupeerd. Een gemiste strafschop van de Braziliaanse clubtopscorer Afonso Alves, terug van een schorsing, vormde de inleiding van een pijnlijke nederlaag.

Sportmaandag, 24 december 2007

Flyers declasseert Tilburg

Heerenveen - Sinds zaterdag is duidelijk wie dit seizoen in ijshockeyland dit seizoen de lakens uitdeelt. Vadeko Flyers peuzelde medkoploper Tilburg Trappers in het eigen Thialf op met boter suiker. Er was er maar één ploeg die ijshockeyde. ,,Ik denk niet dat ze in Tilburg vannacht lekker slapen”, glimlachte Heerenveen-coach Alex Andjelic.

Sportmaandag, 24 december 2007

Ronald Mulder blijft ook in Biddinghuizen de snelste op kortebaan

Biddinghuizen - Terwijl natuurijsclubs stonden te popelen om een Nederlands kampioenschap kortebaan te houden, werden de titels zaterdag verdeeld op de kunstijsbaan van Biddinghuizen. Daar toonde Ronald Mulder uit Zwolle zich net als drie dagen eerder op natuurijs in Nijelamer de snelste. Zilver was er bij de mannen voor Jesper Hospes en bij de vrouwen ging de titel naar Mayon Kuipers, beiden uit Heerenveen.

Sportmaandag, 24 december 2007

Aris speelt verloren noordelijke derby

Groningen - De Turkse basketbaltopclub Galatasaray speelde Capitals Groningen vorige week in een oefenwedstrijd helemaal aan gort. Maar Aris Friesland is geen topclub en werd zaterdag zélf aan gort gespeeld in de noordelijke broederstrijd. Na de eerste helft (50-32) dreigde het zelfs een wel heel erg genante vertoning te worden in de sfeervolle ambiance van het Martiniplaza. De eindstand was iets minder dramatisch.

Sportmaandag, 24 december 2007

Crosstitels zijn voor Molenhuis en Deelstra

Oldeberkoop - Olfert Molenhuis en Andrea Deelstra gingen gisteren op herhaling tijdens de Kerstcross, al namen ze als extraatje uit Oldeberkoop de open Noorderlijke titel mee naar respectievelijk Assen en Dwingeloo.

Sportmaandag, 24 december 2007

Week van uitersten voor Henk Hamming

Wolvega - Zaterdagavond won Henk Hamming op de Drafbaan van Wolvega tweemaal. Verder waren bijna al zijn andere paarden tweede en derde. Een uiterst lucratieve dag dus, maar de trainer uit Oudeschoot kon er nauwelijks van genieten. Twee dagen eerder namelijk viel het doek voor zijn stalcrack Vriend van Wolvega. De hengst brak in de training een kootbeen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties