De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van donderdag, 24 december 2009.

Economiedonderdag, 24 december 2009

Boelens Glas maakt een doorstart na bankroet

Leeuwarden - Glasbedrijf Boelens Glas met vestigingen in Leeuwarden en Groningen maakt een doorstart. In de afgelopen maand ging het bedrijf failliet doordat in het afgelopen jaar de omzet fors daalde. Het bedrijf was niet bij machte om in dat tempo de kosten te verlagen door onder andere het schrappen van personeel. Bij het bedrijf werkten veertig mensen.

Economiedonderdag, 24 december 2009

Vaccin en koude elimineren de dierziekte blauwtong

Leeuwarden - De vaccinatie van de afgelopen jaren en de lage temperaturen vorige winter hebben er voor gezorgd dat de ziekte blauwtong in 2009 niet meer waargenomen is in Nederland. Om de dierziekte ook de komende jaren definitief uit te roeien en buiten de deur te houden, pleit deskundige Piet van Rijn van Wageningen UR er voor om het vaccineren ook de komende jaren voort te zetten.

Hoofdartikeldonderdag, 24 december 2009

Kerstfeest over verborgene...

Kerstfeest is in onze samenleving een openbaar feest. In winkelstraten klinken kerstliedjes; op de radio worden commerciële boodschappen gedragen door melodieën van bekende kerstliederen; in de etalages liggen cadeaus en kerstartikelen uitgestald en iedereen wenst iedereen prettige kerstdagen.

Regiodonderdag, 24 december 2009

Vorst graag op kerstmorgen; dan klinkt de muziek zo ver

Nij Altoenae - Vorst op kerstmorgen. Een paar graden of een heleboel, dat maakt basblazer Douwe Wijbenga van christelijke muziekvereniging Blaast de Bazuin niet uit. ,,Weet je wat het mooie van vorst is? Dan klinkt het zo mooi. Zo lekker helder en ver.” De 57-jarige bouwvakker uit Sint Jacobiparochie staat op kerstmorgen om zeven uur in Nij Altoenae op straat kerstliedjes te spelen met het jeugdkorps. Hij doet dat al elf jaar.

Regiodonderdag, 24 december 2009

Klokje rond werken voor sneeuwvrije stad

Leeuwarden - Het valt menig automobilist op: de provinciale wegen in Fryslân zijn goed te berijden. Maar wie in de hoofdstad aankomt, moet op bepaalde plaatsen even gas terug nemen vanwege gladheid. Een kwestie van beleid, legt de gemeente Leeuwarden uit.

Regiodonderdag, 24 december 2009

Beide Bildtdijken toch beschermd dorpsgezicht

Sint Annaparochie - B en W van het Bildt stellen voor om de Oudebildtdijk en de Nieuwebildtdijk de status van beschermd dorpsgezicht te verlenen.

Regiodonderdag, 24 december 2009

Politiechef Groningen wil ‘korps Noord’

Groningen - De korpschef van de Regiopolitie Groningen, Oscar Dros, pleit voor het samengaan van de politiekorpsen van Groningen, Friesland en Drenthe. Door een fusie van de drie korpsen zou in het Noorden een ‘robuust korps’ ontstaan van 4500 medewerkers ,,met een stevige operationele slagkracht”.

Regiodonderdag, 24 december 2009

Aaisiker niet meer welkom bij Fryske Gea

Olterterp - Aaisikers zijn niet langer welkom in natuurgebieden van It Fryske Gea. De organisatie wil rust in het veld voor de kievit (ljip) en voor andere weidevogels als de grutto (skries), scholekster (strânljip) en veldleeuwerik (ljurk), die het de afgelopen jaren door een complex van factoren bijzonder moeilijk hebben.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 december 2009

Kerst: ware preekmarathon voor predikanten en pastores

Leeuwarden - Is de tijd rond Kerst en oud en nieuw voor velen een tijd van rust, gezelligheid en ontspanning, voor predikanten en andere werkers in de kerk is dat wel anders.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 december 2009

Jezus, de komst van de man Gods bij uitstek

Leeuwarden - Een economie die anders moet, zorg voor het klimaat, minder consumeren en meer omzien naar de ander. Het zijn onderwerpen anno 2009; Ook in menige kerstpreek zullen ze dezer dagen weer klinken. De Nederlandse bisschoppen schreven er echter 26 jaar geleden al indringend over.

Sportdonderdag, 24 december 2009

Werle blijft op kop bij Schaakfestival

Groningen - Jan Werle gaat ook na de derde ronde van het jaarlijkse Schaakfestival in Groningen aan de leiding. Hij pakte tegen de Let Viesturs Meijers zijn derde punt op rij. De grootmeester uit Beetsterzwaag won na nauwkeurig rekenwerk. Ook Dimitri Reinderman en de Indiër Venkatachalam Saravanan hebben nog een honderd procent score.

Sportdonderdag, 24 december 2009

Zie ik spoken? Waar is die fles wijn van FC Oss gebleven?

Born - Ook al heb je honderden voetbalwedstrijden in binnen- en buitenland gezien, er zijn van die wedstrijden die je nooit vergeet. FC Oss - SC Cambuur was zeker niet zo’n wedstrijd. Had iemand mij afgelopen weekeinde nog gevraagd wat ik me van die wedstrijd kon herinneren, dan had ik ‘m waarschijnlijk pas na enig wroeten in het geheugen de uitslag kunnen noemen (4-5).

Sportdonderdag, 24 december 2009

PSV ontstemd over uitstellen van bekerduel

Heerenveen - PSV heeft zeer ontstemd gereageerd op het afgelasten van het bekerduel tegen Heerenveen. De KNVB besloot gisterochtend na overleg met de gemeente, de brandweer én de clubs om de wedstrijd niet door te laten gaan. De sneeuw en de ijspegels op het dak van de Zuid-tribune leverde te veel gevaar op voor publiek en spelers.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties