De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 24 maart 2004.

Agendawoensdag, 24 maart 2004

Klassiek

De uitagenda van 25 maart – 1 april 2004

Bijschriftwoensdag, 24 maart 2004

Niet bang zijn

Ongetwijfeld zal Jezus ook aan zichzelf gedacht hebben bij het uitspreken van deze woorden.

Cultuurwoensdag, 24 maart 2004

Rondleiding door stad voor leerlingen van basisschool

Sneek - Leerlingen uit groep 7 en 8 van zes basisscholen in Sneek krijgen 30 maart en 2 april een theatrale rondleiding door Sneek. De kinderen bezoeken verschillende historische panden in de stad in het kader van het project Uit de Boeken .

Cultuurwoensdag, 24 maart 2004

Hijumer toanielferiening ‘Us Nocht’ bestiet 75 jier

Op 25 maart 1929 waard yn Hijum toanielferiening ‘Us Nocht’ oprjochte. De bloeiende feriening fiert kommende freed it 75-jierrich jubileum mei in resepsje en de útfiering fan it súksesstik It heft yn hannen , dat dęrnei noch twa jűnen spile wurdt.

Economiewoensdag, 24 maart 2004

‘Zekerheid over kinderarbeid heb je nooit’

Leeuwarden - Dat kinderarbeid voorkomt bij Philips is ,,zeer onwaarschijnlijk’’, zo staat te lezen in het Sustainability report (duurzaamheidsrapport) over 2003. ,,Dat kun je echter niet met 100 procent zekerheid zeggen’’, zegt vice-president Arthur van der Poel. Hij is verantwoordelijk voor duurzaam ondernemen binnen Philips. En duurzaam ondernemen blijkt in de praktijk moeilijk vorm te geven. Bedrijven lopen daarbij aan tegen veel ethische dilemma’s en praktische problemen.

Economiewoensdag, 24 maart 2004

Geen jaarstukken Albert Heijn

Amsterdam - Ahold volhardt in zijn weigering om de jaarrekeningen van dochterbedrijf Albert Heijn aan beleggers te geven. Volgens het supermarktconcern worden de beleggers niets wijzer van de jaarstukken van Albert Heijn. Ze moeten genoegen nemen met het jaaroverzicht van Ahold, waarin de cijfers van Albert Heijn zijn verwerkt.

Economiewoensdag, 24 maart 2004

Positie op Duitse markt komt onder druk

Leeuwarden - De concurrentiepositie van Nederland op de Duitse afzetmarkt komt verder onder druk wanneer de Europese Unie verder uitbreidt met 10 nieuwe landen na 1 mei. Dat was gisteren de boodschap die Friese ondernemers uit vooral het Midden en Kleinbedrijf mkb meekregen op het symposium Uitbreiding EU - Kansen en Bedreigingen. De uitbreiding leidt nog niet op korte termijn tot een slechtere concurrentiepositie omdat de structuur van vooral Polen en Tsjechië nu nog ontoereikend is om dit in te vullen. Op termijn zal dat wel het geval zijn was de verwachting van B. van Bolhuis, directeur Buitenlandse Handel en Investeringen van het Ministerie van Economische Zaken.

Economiewoensdag, 24 maart 2004

Joure krijgt fabriek zonnepanelen met 22 arbeidsplaatsen

Geldrop - In Joure komt een fabriek voor zonnepanelen. De fabriek start in april en zorgt in eerste instantie voor tien arbeidsplaatsen. Binnen drie jaar groeit dit aantal naar 22 is de prognose. Het bedrijf achter deze nieuwe fabriek is de in Geldrop gevestigde producent van zonnepanelen D.o.p.t. (Developing opportunities of photovoltaic techniques). De huidige fabriek in Zweden wordt gesloten. D.o.p.t. wil zich vestigen in Fryslân vanwege de ligging dichtbij Duitsland. Ook het ‘gunstige investeringsklimaat’ speelde een rol in de afweging. De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij heeft geholpen bij het zoeken naar een vestigingsplaats.

Economiewoensdag, 24 maart 2004

Demonstratie voor behoud scheepsbouw

Den Haag – De gezamenlijke vakbonden hebben hun leden opgeroepen om te demonstreren tegen het besluit van minister Brinkhorst om de scheepsbouw niet te ondersteunen. Volgens Europese regels is dat wel mogelijk. De sector heeft het zwaar door veel concurrentie uit Oost-Europa en Zuid-Korea. Andere Europese landen ondersteunen de sector wel.

Expowoensdag, 24 maart 2004

Aldtsjerk, Galerie Bloemrijk expo Margriet Engelen (objecten) en Harm Kuijers (etsen), t/m 14 apr.

Hoofdartikelwoensdag, 24 maart 2004

Selecteren aan de poort…

Het rommelt in de universitaire wereld. Niet alleen vanwege de jarenlange beperkingen die ze krijgt opgelegd in financiële zin; de discussies over de ontwikkeling van topuniversiteiten; de dringende noodzaak van fundamenteel onderzoek; de samenwerking met het hoger beroepsonderwijs, maar nu ook vanwege de toelating van studenten. De Leidse universiteit wil studenten aan de poort selecteren. Ongeveer 30 procent van de instroom haalt de eindstreep niet. Dat percentage is veel te hoog, vindt de universiteit. Daarom moeten er mogelijkheden worden gezocht om aan het begin van de studie inzicht te krijgen of de jongelui kans maken om hun studie af te ronden of niet. Het onderzoek zou zich moeten richten op talent en op motivatie. De universiteit denkt er aan een soort toelatingsexamen af te nemen voor studierichtingen waarvoor een massale toeloop is. Bijvoorbeeld rechten, pedagogiek en geschiedenis. Door de toelatingstest hoopt de universiteit de minder getalenteerde studenten te kunnen weren.

Regiowoensdag, 24 maart 2004

Milieuclubs maken vuist

Harlingen – De negen grootste natuur- en milieuorganisaties zijn en blijven tegen de winning van gas onder de Waddenzee. Ze willen ook beslist een verbod op de kokkelvisserij en een duurzamer mosselvisserij. Dat heeft directeur H. Revier van de Waddenvereniging gisteren gezegd.

Regiowoensdag, 24 maart 2004

‘Nooit weer zo’n ongeluk op zee’

Harlingen/Vlieland – ,,Laat één ding duidelijk zijn: er mankeerde niets aan de ruiten van de Oost-Vlieland. Het is onze eigen beslissing om er nu andere ramen in te zetten.” Directeur Paul Melles van Rederij Doeksen haast zich om de geruchten die op Vlieland en Terschelling de ronde doen, als zou de rederij een uitbrander van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (de voormalige Scheepvaartinspectie) hebben gekregen. ,,We hebben alle bevoegde instanties aan boord gehad, en alles bleek in orde. Het ongeluk op 26 februari was pure overmacht. Een ‘eens-in-de-twintig jaar-scenario.”

Regiowoensdag, 24 maart 2004

Spoordok in Sneek beperkt beschermd

Sneek - Bouwen rondom natuurgebied Spoordok achter het NS-station in Sneek mag, onder voorwaarden. De aanbevelingen die in het natuurwaardenonderzoek staan beschreven, moeten integraal worden uitgevoerd bij de ontwikkeling van het gebied.

Regiowoensdag, 24 maart 2004

Nog negentien extra poëziestenen in Leeuwarden

Leeuwarden – De Leeuwarder binnenstad wordt de komende jaren opgeluisterd door nog eens negentien poëziestenen. Nu liggen her en der 31 stenen met daarop gedichten van dichters die op enige wijze met de stad verbonden zijn.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 maart 2004

Postzegel en kaarten voor zending: ruim 28.000 euro

Leeuwarden - De postzegel- en kaartenactie van de Samen-op-Wegkerken voor de zending heeft vorig jaar 28.172 euro opgebracht. De postzegels waren goed voor 12.870 euro en de kaarten brachten 15.302 euro op. Dat heeft Kerkinactie, de ontwikkelingsorganisatie van de SoW-kerken, meegedeeld. In 2001 kwam er nog 49.000 euro binnen.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 maart 2004

Kok komt met tweede deel heiligenalmanak

Leeuwarden – Duizenden gingen er al van over de toonbank: het boek Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen . Het katholieke naslagwerk is inmiddels aan de derde druk toe. En, sinds enkele weken is er een nieuw aanvullend overzicht bij: Sancti. Nog meer heiligen herkennen .

Sportwoensdag, 24 maart 2004

NK Adventure Race in Fryslân

Leeuwarden – De tweede editie van het Nederlands Kampioenschap Adventure Race wordt van 20 tot en met 23 mei in Fryslân en de waddeneilanden gehouden.

Sportwoensdag, 24 maart 2004

Heerenveen wint matig oefenduel

Heerenveen – Sportclub Heerenveen heeft dinsdagavond een oefenwedstrijd tegen het Chinese Shenyang Jinde met 2-0 gewonnen. In een matig duel maakten Gerald Sibon en Jesper Hakansson de doelpunten.

Sportwoensdag, 24 maart 2004

Dwight Lodeweges vertrekt bij Heerenveen

Heerenveen – Dwigt Lodeweges vertrekt aan het einde van het seizoen als assistent-trainer van Sportclub Heerenveen.

Sportwoensdag, 24 maart 2004

‘Sportverenigingen moeten vooral ván de jeugdleden zijn’

Heerenveen - Het verenigingsondersteunende bedrijf Sport Fryslân houdt in samenwerking met breedtesportproject Impuls diverse thema-avonden voor sportverenigingen. Het Friesch Dagblad is erbij. Deel 2: Werven, Behouden en Betrekken van Jeugd.

Sportwoensdag, 24 maart 2004

René Peterson waarschuwt koploper ONS Sneek

Leeuwarden – Met vier doelpunten in de uitwedstrijd tegen BCV was René Peterson afgelopen weekeinde de meest succesvolle schutter van het inhaalweekeinde.

Sportwoensdag, 24 maart 2004

Harkema klaar voor ‘clash van De Wâlden’

Harkema – Er werd dinsdagavond in Harkema al reikhalzend vooruit gekeken naar confrontatie in de achtste finales van het districtstoernooi van de Amstel Cup tussen Harkemase Boys en Zwaagwesteinde. De ‘clash van De Wâlden’ staat gepland voor het Paasweekeinde en mag beschouwd worden als een kleine finale, omdat de winnaar zich plaatst bij de beste acht voor het finaletoernooi op het terrein van ZFC in Zuidlaren.

Weerwoensdag, 24 maart 2004

Maartse buitjes

Vanavond en vannacht blijft het zo goed als droog met minimumtemperaturen rond het vriespunt. Morgen hebben we te maken met enkele maartse buitjes. Daarbij is vrij veel bewolking, maar zo nu en dan ook zon. Het wordt 7 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties