De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 24 maart 2009.

Cultuurdinsdag, 24 maart 2009

Van Ammelrooy en Janzen in Elfstedentochtfilm

Leeuwarden - Ook Willeke van Ammelrooy en Chantal Janzen gaan een rol spelen in de Elfstedentochtfilm De hel van ’63. Dat heeft een woordvoerder van de filmproductie gemeld. De Elfstedentochtfilm over de barre tocht van 1963 wordt geregisseerd door Steven de Jong.

Cultuurdinsdag, 24 maart 2009

Concordia in Balk heeft tijdelijk superjeugdorkest

Balk - Streekharmonie Concordia uit Balk beschikt tijdelijk over een enorm groot jeugdorkest. Om alle 46 geïnteresseerde kinderen de gelegenheid te geven om een instrument te leren bespelen, moesten van diverse omliggende korpsen instrumenten worden geleend. Aanstaande zaterdag zal de jeugdgroep Bernelûd een optreden verzorgen tijdens het jaarlijkse Vriendenconcert in Zalencentrum De Treemter in Balk. Dan treden ook het A-, B- en jeugdorkest op.

Cultuurdinsdag, 24 maart 2009

Première ‘Stabat Mater’ in Franeker

We weten niet eens of hij in 1737 of omstreeks 1757 overleden is. Emanuele d’Astorga is een componist over wiens leven grote schimmige flarden hangen, die links en rechts door Jan en alleman worden opgetrokken, maar echt zicht op hem krijgen we toch niet. Aanstaande zondag wordt zijn Stabat Mater in Franeker uitgevoerd; naar het lijkt voor het eerst in Fryslân.

Cultuurdinsdag, 24 maart 2009

Vier schrijvers Boekewikegeskink bekendgemaakt

Leeuwarden - Stichting It Fryske Boek heeft gisteren de vier schrijvers van het Boekewikegeskink Feestlift bekendgemaakt. De verhalen zijn geschreven door Aggie van der Meer (De fioele), Henk de Haan (It reade fytske), Anders Rozendal (Wetterloo) en Greet Andringa (Deus ex).

Economiedinsdag, 24 maart 2009

Fries wil best geld uitgeven, maar wel aan duurzame producten

Leeuwarden - Friezen zijn best bereid om geld uit te geven, zolang het gaat om kwaliteitsproducten en dienstverlening. Het Friese bedrijfsleven dat zich daarop richt doet het goed.

Hoofdartikeldinsdag, 24 maart 2009

De bonus...

Het is een van de meest besproken onderwerpen van het ogenblik: de bonussen. Die zijn onderwerp van gesprek in het café, op verjaardagsfeestjes en in de politiek. Iedereen heeft er een mening over, wel of niet ondersteund door enige kennis van zaken. Enige nuancering lijkt op zijn plaats.

Regiodinsdag, 24 maart 2009

Veel meer olympisch goud, dankzij Heerenveen

Heerenveen - Heerenveen wordt voor de noordelijke provincies hét centrum van de topsporters. Thialf, het Abe Lenstrastadion en Sportstad Heerenveen staan er al. Straks wordt het gecombineerd met medische faciliteiten en een nieuw schoolprogramma.

Regiodinsdag, 24 maart 2009

Gemeente moet belofte waarmaken met Opeinde

Drachten - De gemeente Smallingerland moet ervoor zorgen dat de website wijbouweneenwijk.nl geen vrijblijvende verzameling losse ideeën wordt, maar dat die ideeën daadwerkelijk geïntegreerd worden in de plannen voor de nieuwbouwwijk in Opeinde waarvoor de site bedoeld is.

Regiodinsdag, 24 maart 2009

Achtkarspelen maakte de dichter in economieleraar wakker

Buitenpost - Geboren in Tytsjerksteradiel, woonachtig in Littenseradiel en dan toch dorpsdichter worden van Achtkarspelen. Sytse van der Werf lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende kandidaat voor deze functie, toch werd hij verkozen.

Regiodinsdag, 24 maart 2009

Met een Gooise r ben je slimmej, knappej en hippej

Leeuwarden - In de Friese steden valt hij onder jongeren al voorzichtig te beluisteren: de Gooise r. Iedereen kent ’m; als het niet van Kinderen voor Kinderen is dan wel van Sacha de Boer en andere Hilversumse voorbeeldfiguren. Maar tot voor kort was Fryslân - naast Drenthe, Noord-Brabant en Limburg - een van de vier provincies waar de Randstedelijke r nog geen voet aan de grond kreeg.

Geloof & Kerkdinsdag, 24 maart 2009

Make a difference

Afgelopen vrijdag en zaterdag was het weer zo ver. De website kondigde het weer groots aan: ‘Zoveel mogelijk mensen doen in heel Nederland één of twee dagen vrijwilligerswerk. Collega’s, klasgenoten, buren, vrijwilligersorganisaties, clubgenoten, vrienden, teamleden, vrijwilligerscentrales; iedereen die iets in zijn omgeving wil aanpakken, kan meedoen.’

Geloof & Kerkdinsdag, 24 maart 2009

Grote Kerk van Harlingen krijgt vleugel cadeau

Harlingen - De Grote Kerk in Harlingen krijgt een nieuwe vleugel cadeau van het Centraal Comité 1945. Het comité, dat na de oorlog werd opgericht, zet zich in voor maatschappelijke en culturele zaken in Harlingen.

Geloof & Kerkdinsdag, 24 maart 2009

‘In de kerk hebben mensen een stem’

Drachten - ,,God eren doe je door nauw betrokken te zijn bij het wel en wee van je buurman”, aldus Enrique uit Chili. ,,Sociale betrokkenheid is een vorm van lofzang.” Hij was een van de vier Chileense christenen die gisteren spraken met doopsgezinden en uniebaptisten in Drachten.

Geloof & Kerkdinsdag, 24 maart 2009

‘Kerkbeheer in plaatselijke stichting’

Leeuwarden - Om kerkgebouwen voor de toekomst te bewaren is het beheer in een plaatselijke stichting een goede optie. Dat vindt Sytse ten Hoeve uit Nijland. Op

Geloof & Kerkdinsdag, 24 maart 2009

‘PKN korten bij nieuw debacle ledenregistratie’

Leeuwarden – Als het nieuwe ledenregistratiesysteem van de Protestantse Kerk meer kost dan op de begroting staat, dan moeten Friese kerken hun afdracht aan de landelijke kerk geheel of gedeeltelijk inhouden.

Sportdinsdag, 24 maart 2009

Alves brengt beker terug in Heerenveen

Heerenveen - Afonso Alves heeft de wisselbeker voor de speler van het jaar van sc Heerenveen teruggebracht in het Abe Lenstrastadion. De beker wordt al 27 jaar uitgereikt aan een speler die volgens de supporters de beste van de club is.

Sportdinsdag, 24 maart 2009

Belofteteam Cambuur blameert zich

Sneek De ene week zegt de andere niet. Vorige week won Jong Cambuur Leeuwarden nog de uitwedstrijd tegen Jong Telstar en waren de complimenten niet van de lucht. Gisteravond speelde de ploeg van Johan Groote en John de Hoop op het kunstgras van ONS Sneek een dramatische wedstrijd tegen de beloften van FC Omniworld uit Almere: 0-6.

Sportdinsdag, 24 maart 2009

Roorda scoort bij Rentree

Heerenveen Geert-Arend Roorda heeft gisteravond op sportpark Skoatterwâld tijdens het duel Jong sc Heerenveen - Jong Feyenoord zijn rentree gemaakt op de voetbalvelden. De middenvelder was vanwege een knieblessure bijna een jaar uit de roulatie. Roorda, die geen last ondervond van knieproblemen en na ruim een uur werd gewisseld, luisterende zijn rentree op met een treffer.

Sportdinsdag, 24 maart 2009

Ayrton Senna: verlegger van de Formule 1-grenzen

Officieel heette hij Senna da Silva, maar wij kennen hem als Ayrton Senna (1960-1994), een van de grootste Formule 1-racers aller tijden. Drie keer wereldkampioen (1988, 1990 en 1991), 65 polepositions en 41 gewonnen races. Welke problemen Brazilië ook in de greep hielden, zo is te lezen in Ayrton Senna, een legende op volle snelheid, de Brazilianen beschikten altijd over twee symbolen die hen op de wereldkaart wisten te zetten: het nationale voetbalelftal en Ayrton Senna. Dat is de kracht van sport: één team of één persoon die communiceert met een heel volk. ‘Wanneer Ayrton gas gaf, volgden miljoenen harten hem. Hij bleef maar winnen en telkens weer zagen we die beelden van de coureur met de wapperende Braziliaanse vlag. ( ) Iedere Braziliaan deelde dan in die kracht en moed. Voor even voelden zij zich dan ook kampioen.’


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties