De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van maandag, 24 april 2006.

Bijschriftmaandag, 24 april 2006

Wapendrager

Lezen: 1 Samuël 14:11-15

Cultuurmaandag, 24 april 2006

Mis van Zalenka is primeur voor Fryslân

In plaats van traditiegetrouw één van Bachs Passionen in de weken voor Pasen voerde het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia zaterdagavond een ander barokprogramma op met werken van twee andere belangrijke componisten uit die periode, Handel en Zelenka. De eerste is hier overbekend door zijn Messiah, de tweede tot nu toe weinig bekend, hoewel hij tot één van de belangrijkste barokcomponisten gerekend mag worden.

Cultuurmaandag, 24 april 2006

Op naar een nieuwe danstrend

Er is, geloof ik, geen tak van de kunst trendgevoeliger dan de dans. Een voorbeeldje dat al een tijdje in de mode is: vroeger ging het doek aan het begin op en viel aan het eind van een voorstelling. Tegenwoordig is het steeds meer gebruikelijk te beginnen met een open doek. Je ziet de dansers al op het podium. Ze doen warming ups of beginnen al te dansen. In het begin keek je nog angstig op je horloge: ben ik soms te laat? Maar inmiddels weet je dat het erbij hoort.

Cultuurmaandag, 24 april 2006

Frysk Jeugdorkest beste van Nederland

Leeuwarden - Het Frysk Jeugdorkest uit Leeuwarden heeft gisteren de finale gewonnen van het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten 2006. Hiermee is het Frysk Jeugdorkest het beste jeugdsymfonieorkest van Nederland. De finale vond gisteren plaats in De Doelen in Rotterdam. Het Frysk Jeugdorkest nam het op tegen drie andere orkesten.

Dossiermaandag, 24 april 2006

Het daverende succes van de play-offs

Ik zeg het maar meteen: ik ben om. Zoals een goed scepticus betaamt, was ik het hele seizoen een fel tegenstander van de play-offs. De clubs hadden 34 wedstrijden de gelegenheid om uit te maken wie de sterkste was, wie er Champions League- of UEFA Cupvoetbal mochten spelen en wie er voor degradatie in aanmerking kwamen, vond ik. Een nacompetitie met eerste divisieclubs kon nog net, omdat daarin andere wedstrijden gespeeld werden dan in de gewone competitie. Maar eigenlijk beschouwde ik de periodekampioenschappen in de eerste divisie al als kunstmatige kampioenenkwekerij en dus competitievervalsing, laat staan het volledig overspelen van competitiewedstrijden.

Economiemaandag, 24 april 2006

'Tevreden' Organisatie Woonbeurs Dokkum

Dokkum - De organisatie van de tevreden over het verloop van de woonbeurs in Dokkum. Over het aantal bezoekers wilde organisator Y. van Kammen zich niet uitlaten, maar hij verwacht dat de organisatie uit de kosten is. ,,De standhouders zijn positief gestemd over het verloop van de beurs."

Hoofdartikelmaandag, 24 april 2006

Het vak Nederlands...

Het is weer zover: onrust in het (v)mbo. Nu weer menen deskundigen hoe het (niet) moet met het vak Nederlands in het beroepsonderwijs, het vmbo en het mbo.De scholen zijn van plan het vak Nederlands te schrappen. Dat vak past niet meer in het vernieuwde (v)mbo. Die praktijkgerichte opleiding moet voorbereiden op het beroepsleven en een theoretisch vak als de eigen taal past daar niet meer in. De docenten die een praktijkgericht vak onderwijzen, moeten de leerlingen tijdens die lessen Nederlands leren. Het vak als zodanig verdwijnt, maar de aandacht voor het Nederlands blijft. Tenminste, dat is de bedoeling.

Regiomaandag, 24 april 2006

Sneupen in elkaars schuur in Jellum-Bears

Jellum/Bears - Amerikanen en Canadezen noemen het een barnsale, Friezen spreken liever van een skuorreferkeap: alle buren ruimen hun garage uit, stallen alles wat ze niet meer nodig hebben op de oprijlaan en gaan zitten wachten op gretige kopers. Zelfgemaakte cake en taart erbij (en jams, chutney, limonade en ander lekkers) en dan gezellig bij elkaar in de huisraad sneupen. Wel hopen dat er ook mensen uit andere buurten komen, want anders wordt het een kwestie van 'elkaars ouwe troep naar de schuur slepen' en dan ruimt het nog niet op.

Regiomaandag, 24 april 2006

Onderzoek havens Langweer en Heeg


Regiomaandag, 24 april 2006

MCL omgeturnd tot vennootschap

Leeuwarden - Het Medisch Centrum Leeuwarden

Regiomaandag, 24 april 2006

Plan tilt sector uit hobbysfeer

Sumar - De gezamenlijke oude Friese rassen van groenten, fruit en dieren kunnen een substantiële bijdrage leveren aan de economie. Zaterdag werd een plan van aanpak gepresenteerd dat ertoe moet leiden dat de verschillende telers en fokkers uit de hobbysfeer moet halen. Daarvoor is wel een tijdlang subsidie nodig.

Geloof & Kerkmaandag, 24 april 2006

Bijtanken

Nederland Zingt-dag in Jaarbeurs

Geloof & Kerkmaandag, 24 april 2006

Jaarvergadering kerkrentmeesters PKN in de Reehorst in Ede

Ede - De Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) blijft de Protestantse Kerk in Nederland kritisch volgen inzake het huishoudboekje. Ook nu de PKN zegt dat de financiën op orde zijn. Het moet bovendien afgelopen zijn met de toenemende doorbelasting van kosten aan plaatselijke kerken. Dat geluid klonk zaterdag in Ede.

Sportmaandag, 24 april 2006

Eendracht maakt macht: ONS pakt titel in hoofdklasse C

Sneek - Voor de tweede keer in vier seizoenen tijd is een Friese club erin geslaagd het hoogst haalbare in het amateurvoetbal te bereiken. Na Harkemase Boys in 2003 pakte ONS Sneek zaterdag het kampioenschap in de hoofdklasse C. Een historische prestatie, zeker als het karige budget van de Friese club in ogenschouw wordt genomen. Met nog vier wedstrijden te gaan zijn de Snekers al niet meer te achterhalen. Na de moeizame winst in de Friese derby tegen Drachtster Boys (2-1) kon een minuut later, toen bekend werd dat Genemuiden had verloren, het feest op het Zuidersportpark losbarsten.

Sportmaandag, 24 april 2006

Sintnykster laat wereldbekerwedstrijd schieten voor 'eigen' Omloop Sneek

Sneek - Bertine Spijkerman hield het hoofd koel tot in de laatste plaatselijke omloop in Sneek en sprintte net als twee jaar geleden naar de overwinning. Blij was de Sintnykster dat ze voor de klassieker dicht bij huis een wereldbekerwedstrijd in Zwitserland liet schieten. Opgelucht was Spijkerman zeker ook omdat ze zichtbaar beter in haar vel zit dan vorig seizoen.

Sportmaandag, 24 april 2006

Bloedeloos gelijkspel in Kerkrade

Kerkrade - SC Heerenveen heeft zaterdagavond in de eerste wedstrijd van de play offs tegen Roda JC, voor Europese begrippen, een goed resultaat behaald. Maar de uitvoering in Kerkrade is beslist nog geen garantie voor het bereiken van de finale. Het was een kwestie van tegenhouden en aanvallend brachten de Friezen over negentig minuten helemaal niets.

Weermaandag, 24 april 2006

Vrij zonnig

Vandaag hebben we nog vrij veel bewolking, maar het wordt morgen vrij zonnig. De middagtemperaturen komen daarbij te liggen rond 18 graden. Op de Wadden ligt het kwik om de 13 graden. De wind is morgen zwak tot matig uit het zuidoosten tot zuiden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties