De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 24 mei 2003.

Achtergrondzaterdag, 24 mei 2003

Een mistig regeerakkoord

Het wordt nog ingewikkeld met het regeerakkoord. Zelfs het Nibud (de nationale budgetvoorlichters) ziet geen kans om een duidelijk koopkrachtplaatje te fabriceren op basis van de plannen die CDA, VVD en D66 presenteerden onder het motto: meedoen, meer werk, minder regels.

Achtergrondzaterdag, 24 mei 2003

Kuifje in Iran brengt nog geen dooi

Ook in het streng-islamitische Iran kunnen ze er niet onder uit: de jeugd wil strips. Maar echte vrijheid kent het land nog niet.

Bijschriftzaterdag, 24 mei 2003

Schijn-heilig

U kent vast de uitdrukking: doe niet zo schijnheilig.

Cultuurzaterdag, 24 mei 2003

Unieke Bach-cantate in Leeuwarden

Vier Bach-cantates op één avond in de Grote Kerk van Leeuwarden, dat hebben we niet zo vaak. Vandaag voert het Leeuwarder Madrigaalkoor onder leiding van Broer Giesing met begeleiding van een barokensemble en een drietal vocale solisten vier cantates van Johann Sebastian Bach uit, waaronder cantate 82 Ich habe genug .

Cultuurzaterdag, 24 mei 2003

Jarige Max Velthuijs krijgt musical cadeau

Het zal je maar gebeuren dat er speciaal voor jou in een bekend Nederlands theater een verjaarsfeestje wordt georganiseerd. Dat overkwam Max Velthuijs donderdag toen er in het Singer-theater te Laren een voorstelling van de nieuwe Kikkermusical werd uitgevoerd met daaromheen allerlei verrassingen voor de op die dag tachtig jaar geworden auteur/illustrator.

Cultuurzaterdag, 24 mei 2003

Tweederde van budget beeldende kunst toegekend

Leeuwarden – Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân hebben totnogtoe tweederde deel van de subsidies voor beeldende kunst voor 2003 toegekend. Dat komt neer op een totaalbedrag van 94.373 euro. Dat heeft de provincie deze week bekendgemaakt.

Cultuurzaterdag, 24 mei 2003

Fries tegeltableau: een topstuk voor Het Princessehof

Leeuwarden – Het Princessehof in Leeuwarden heeft onlangs een Fries tegeltableau uit de achttiende eeuw verworven. Het gaat om het topstuk Jezus op het Meer van Galilea, geschilderd door de Harlinger Dirk Danser. Het tableau is uit particulier bezit aangekocht door de Ottema-Kingma Stichting, die het in langdurig bruikleen heeft gegeven. Dat maakte het museum gisteren bekend.

Economiezaterdag, 24 mei 2003

Garnalenvissers tobben over vangstbeperking

Lauwersoog - De opbrengsten voor de garnalensector staan zwaar onder druk. De aanvoer is zo groot dat de vrieshuizen uitpuilen. Om hogere prijzen te realiseren moet de aanvoer sterk worden verminderd. De sector is echter sterk verdeeld over de manier waarop dat moet gebeuren, nu de NMa een gecoördineerde vangstbeperking verbiedt.

Economiezaterdag, 24 mei 2003

Visser Recycling Harlingen voegt bedrijfspanden samen

Harlingen – Onlangs heeft Visser Afvalverwerking Transport en Recycling (ATR) een groot nieuw pand op industrieterrein de Oostpoort aan de oostkant van Harlingen betrokken. Daardoor zijn nu alle activiteiten van de onderneming op een plaats geconcentreerd. Het bijna vijftig jaar oude bedrijf richt zich op inzameling, scheiding en verwerking van bouw- en sloopafval, bedrijfsafval, oud papier, ferro en non-ferro metalen.

Economiezaterdag, 24 mei 2003

VNO-NCW Noord boos over stijging lokale lasten

Haren – Werkgeversvereniging VNO-NCW Noord klaagt over de in hun ogen te forse stijging van lokale lasten voor bedrijven in Noord-Nederland. Dat maakte woordvoerster Mirjam Molenaar gisteren bekend.

Economiezaterdag, 24 mei 2003

Huidenlooier Van Buren Leeuwarden is failliet

Leeuwarden – Huidenlooier Van Buren heeft gisteren het faillissement aangevraagd. Dat maakte CNV vakgroepbestuurder Henk Hospes gisteren bekend. De 35 medewerkers verliezen per 1 juli hun baan. ,, Van Buren is een goed bedrijf dat domweg de nek is omgedraaid door twee crises achter elkaar in de sector: eerst de bse en toen de mkz”, verklaart Hospes.

Hoofdartikelzaterdag, 24 mei 2003

Faber, het IKV…

Jarenlang was hij het boegbeeld van de interkerkelijke vredesbeweging en nu gaat hij af via de achterdeur: Mient-Jan Faber. Zijn opstelling in de kwestie-Irak heeft hem de kop gekost; Faber ging zijn eigen weg, en die leidde niet naar de demonstratie tegen de oorlog tegen Irak die mede door de kerken was georganiseerd.

Regiozaterdag, 24 mei 2003

Amper animo voor ‘gruttogeld’

Leeuwarden – Friese boeren hebben amper belangstelling voor een nieuwe provinciale subsidieregeling om de grutto ( skries ) van de ondergang te redden. Tot nu toe hebben slechts vijf boeren zich aangemeld voor de regeling die op het provinciehuis bekend staat als ‘vliegende euro’s’. Wel vroegen enkele tientallen boeren informatie aan. Zij kunnen zich de komende weken nog aanmelden, zegt B. Wijnsma, die informatie verschaft over het subsidiepotje, al moet het snel. De komende weken kruipen de gruttokuikens uit het ei. Dit maakt het lastig boeren nog in aanmerking te laten komen voor een vergoeding voor nestbescherming. De vrijwilligers van de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) controleren de subsidieregeling. De weidevogelbeschermers moeten de nesten van de kwetsbare weidevogels signaleren en opgeven.

Regiozaterdag, 24 mei 2003

Comité voor behoud oerduin

Ameland – Kaapduun, een ‘karaktervol duin’ op Ameland, en het natuurgebied eromheen, moeten behouden blijven. Dat vindt een groep bezorgde Amelanders. De bezorgde eilandbewoners hebben een comité opgericht voor behoud van het Kaapduun: Comité Behoud Kaapduun.

Regiozaterdag, 24 mei 2003

Wijkvereniging Sneek in nood

Sneek – Wijkvereniging Lemmerweg-Oost in Sneek verkeert in financiële problemen. De vereniging kampt met een schuld van minstens 15.000 euro. De gemeente Sneek heeft het vertrouwen in het bestuur opgezegd en eist het subsidiegeld dat de afgelopen jaren is verstrekt, terug. De bestuursleden van de vereniging geven elkaar de schuld van het wanbeheer.

Regiozaterdag, 24 mei 2003

Appartement voor luxe oude dag

Dokkum – Ook tweeverdieners zouden ongetwijfeld maar al te graag in aanmerking komen voor één van de nieuwe appartementen van Dongeraheem in Dokkum. Met slechts een druk op de knop kan vanuit huis de tuinman worden besteld om het gras te maaien, de klussendienst om een plank op te hangen of de schoonmaker voor het lappen van de ramen.

Regiozaterdag, 24 mei 2003

Laagste een 6,7 en hoogste een 8

Twijzel – Zijn laagste gemiddelde tentamencijfer is een 6,7 en zijn hoogste een acht. Timon Sibma (18) uit Twijzel is dan ook allerminst bang dat hij niet zal slagen voor zijn eindexamen vwo aan het christelijke Lauwers College in Buitenpost. ,,Dan moet het wel heel raar lopen’’, aldus Timon.

Geloof & Kerkzaterdag, 24 mei 2003

‘Voorziening’ voor uittredende kerken

Leeuwarden – Er komt een ‘voorziening’ voor plaatselijke kerken die uit het landelijke verband van de toekomstige Protestantse Kerk in Nederland willen treden. Dat is althans het voorstel van de werkgroep kerkorde, dat gisteren bekend is geworden.

Geloof & Kerkzaterdag, 24 mei 2003

Een huiskring ontlast de pastor

Drachten - Wie lid wordt van de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten is verplicht om mee te draaien in een huiskring. Gebeurt dat niet, dan is de zorg voor elkaar het slachtoffer, stelt Bethel-pastor Bart Broekman. ,,Iedereen in de gemeente wordt opgeroepen zorg te dragen voor elkaar.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 24 mei 2003

‘De kerk heeft geen recht om te zwijgen’

Amsterdam - Mag een kerk, die ernstig worstelt met interne strubbelingen, het evangelie nog in haar mond nemen? Ja, zegt missioloog Jerry D. Gort, die vrijdag afscheid nam van de Vrije Universiteit in Amsterdam. ,,Er zijn er die zeggen dat gezien de huidige situatie van secularisatie en pluralisme, en gelet op de toestand van de gevestigde protestantse kerken, we er beter aan doen onze mond te houden. Eerst zouden we ons kerkelijk huis op orde moeten krijgen.’’ Inderdaad, zei Gort, het is een rommeltje in veel Nederlandse kerken. ,,Maar dat is geen reden om zich dan maar niet meer met missionaire presentie bezig te houden. Want bij missionaire dienst gaat het niet om de kerk als zodanig, maar om de relatie van de ander met het evangelie van Jezus Christus.’’

Sportzaterdag, 24 mei 2003

Cambuur leidt dikste nederlaag in geschiedenis

Deventer – Thuisnederlagen van 1-7 en 1-6, kon het nog erger dit seizoen? Ja, Cambuur Leeuwarden leed vrijdagavond de grootste nederlaag ooit in de geschiedenis. De ploeg van trainer Rob Mc Donald ging met maar liefst 10-0 ten onder in Deventer, tegen Go Ahead Eagles. ,,Het is heel simpel, een schande eerste klasse’’, zei de verbolgen trainer.

Sportzaterdag, 24 mei 2003

Willem Hut lachende derde bij FK skeeleren

Wolvega – Willem Hut uit Haulerwijk werd vrijdagavond de verrassende Friese kampioen op de skeelerbaan in Wolvega. Verrassend was het niet gezien de krachtsverhoudingen in het magere deelnersveld, maar Willem Hut had na twee afstanden al zeker niet meer op goud gerekend.

Sportzaterdag, 24 mei 2003

Sibon knokt zich terug in elftal Heerenveen

Heerenveen – Gerald Sibon heeft bij SC Heerenveen deze week op de training laten zien dat hij bij de basiself hoort. De spits leek uitgeblust en kreeg dat de horen van Foppe de Haan. De trainer is blij dat Sibon zich de kritiek heeft aangetrokken. Zondag kan hij in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen RBC laten zien dat hij de voorkeur verdient boven Georgios Samaras, dinsdag nog zesmaal succesvol tegen de amateurs van Zwart Wit’63.

Sportzaterdag, 24 mei 2003

Twee jaargangrecords sneuvelen in Drachten

Drachten - Twee jaargangzwemrecords zijn gisteravond gesneuveld tijdens de tweede serie wedstrijden van de Friese zomerzwemkampioenschappen. Deze krijgen vandaag en morgen nog een vervolg in het vijftig meter bad van de Welle in Drachten. Dennis Mooij kwam op de 50 meter vlinderslag bij de jongens jaargang 1989 met een mooie tijd van 28.45 uit het bad. De Heerenvener verbeterde daarmee het oude record met bijna twee seconden.

Weerzaterdag, 24 mei 2003

Onbestendig

Het weer krijgt vanmiddag geleidelijk een onbestendig karakter. De buiigheid leeft op en dit zet vanavond door. De maximum temperatuur komt uit op circa 17 graden en de zuidenwind is zwak tot matig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties