De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 24 mei 2011.

Cultuurdinsdag, 24 mei 2011

Psalmen Aafke Holman op expositie Kirchentag in Dresden

Burum - Kunstenares Aafke Holman uit Burum is uitgenodigd om te exposeren in Dresden tijdens de tweejaarlijkse Evangelische Kirchentag. Dat heeft een woordvoerster gisteren gemeld.

Cultuurdinsdag, 24 mei 2011

Liet International speerpunt voor Umeĺ Culturele Hoofdstad 2014

Leeuwarden - Het Europese songfestival voor streektalen Liet International is een van de speerpunten waarmee de Zweedse stad Umeĺ zijn titel Culturele Hoofdstad van Europa 2014 gestalte gaat geven. De stad heeft daartoe een akkoord gesloten met Stichting Liet International, aldus een woordvoerder gisteren.

Cultuurdinsdag, 24 mei 2011

Lezing en wandeling rond historisch Fries handschrift

Oosthem - Tussen ‘de koeien in de schuur’ van de familie van der Zee aan de Pikedyk 10 in Oosthem wordt op 11 juni een middag gehouden over het Oera Linda boek. Het historische handschrift, dat in 1867 opdook, verhaalt over een vierduizend jaar oude Friese beschaving.

Cultuurdinsdag, 24 mei 2011

Concert Canadian Staff Band in Leeuwarden

Leeuwarden - De beroemde Canadese brassband van het Leger des Heils, de Canadian Staff Band, komt naar Leeuwarden voor een concert. De band is van 28 mei tot en met 2 juni in Nederland. Aanstaande maandag vindt het concert in Leeuwarden plaats in het Kerkelijk Centrum van het Leger des Heils aan de Wollegaastdam.

Economiedinsdag, 24 mei 2011

Financiering biogasleiding nog onzeker

Leeuwarden - De provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden willen een biogasleiding tussen Dokkum en Leeuwarden. Het wachten is op meer subsidie van het rijk. Begin vorig jaar ondertekenden de provincie en Leeuwarden met Essent, Gasunie, Stedin en het Friese adviesbureau Ekwadraat een intentieverklaring voor de bouw van een pijpleiding in Noordoost-Fryslân. Inmiddels heeft Stedin al een vergunning van Dongeradeel binnen. Maar, de financiering van de aanleg is nog niet rond. Geen enkele van de betrokken bedrijven of overheden kan aangeven wat de totale kosten zullen zijn. Het ene bedrijf verwijst naar het andere en de overheden willen geen uitspraak doen over de businesscase. ,,Misschien komt die vraag ook nog te vroeg”, aldus Gerke Draaistra van Ekwadraat.

Economiedinsdag, 24 mei 2011

Zeven organisaties sluiten akkoord over aanpak ganzen

Driebergen - Zeven natuur- en agrarische organisaties hebben gisteren een akkoord bereikt over het afschieten van ganzen en beheersmaatregelen van de populaties. Er zullen ook ganzen worden gevangen. Daarnaast wordt geprobeerd om het broeden binnen de perken te houden. De betrokken organisaties hebben zich verenigd in de Ganzen-7.

Hoofdartikeldinsdag, 24 mei 2011

SGP als slippendrager of SGP als profeet

De verkiezing voor de Eerste Kamer is een tamelijk bizarre vertoning, om het met de woorden van premier Rutte te zeggen. Maar het lijkt er niet op dat de regering van plan is er iets aan te doen. Een nieuwe procedure die minder bezwaren oproept bedenken en invoeren is overigens niet zo simpel. Dat is wellicht de pragmatische reden dat er van regeringswege geen initiatieven zijn te verwachten voor vernieuwing. Er zal niet vaak zo’n spannende verkiezing als die van gisteren komen, is waarschijnlijk de geruststellende gedachte.

Regiodinsdag, 24 mei 2011

Fryslân helpt Vlietstra aan plek in Senaat

Leeuwarden - De Statenfracties van de PvdA in Fryslân en Drenthe hebben zich de woede van hun landelijke collega’s op de hals gehaald. De 23 statenleden stemden gisteren tegen de zin van de landelijke partijleiding allemaal op Janny Vlietstra. Zo hielpen zij deze noordelijke kandidaat, die op de vijftiende plek stond, aan een plek in de Eerste Kamer.

Regiodinsdag, 24 mei 2011

Eigenaar Barradeel heeft genoeg van vernielingen

Tzummarum - Bungalowpark Barradeel bij Tzummarum is de laatste maanden doelwit van vernielingen. Eigenaar Gerard Postma zegt de wanhoop nabij te zijn. Hij overweegt nu het park tijdens de avonden af te sluiten.

Regiodinsdag, 24 mei 2011

Leeuwarder raad stelt eisen aan akkoord

Leeuwarden - Als het kabinet geen garanties geeft voor de sociale werkvoorziening en de wet werken naar vermogen, stemt Leeuwarden tegen het bestuursakkoord met het rijk. Dat bleek gisteren tijdens de raadsvergadering in Leeuwarden.

Regiodinsdag, 24 mei 2011

Eerste Fries Kampioenschap verstoppertje spelen

Leeuwarden Studenten van de Academie voor Popcultuur houden op 1 juni de eerste Open Friese Kampioenschappen Verstoppertje. De organisatoren zijn de studenten Jan Martien Dekker, Robbin Gielen, Asmaya Kal en Rosan Rozema.

Geloof & Kerkdinsdag, 24 mei 2011

8 september concert Hillsong in Den Haag

Hillsong geeft op donderdag 8 september een concert in Den Haag. Het concert maakt deel uit van de Europese Hillsong Live Tour 2011. Hillsong Church is een grote en invloedrijke kerk van ruim dertigduizend leden die in de jaren tachtig begon in Sydney, Australië. Inmiddels zijn er vele Hillsong-kerken wereldwijd. De laatste keer dat Hillsong in ons land was, was in oktober 2007 in de Gelredome in Arnhem. Hillsong heeft inmiddels twintig albums uitgebracht in negentig landen. Reuben Morgan is als aanbiddingsleider bij het concert. HIj is sinds 2008 de opvolger van Darlene Zschech. Het concert vindt plaats in De Uithof in Den Haag en begint om 20:00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.events4christ.nl.

Sportdinsdag, 24 mei 2011

Heerenveen neemt de positie van Jans onder de loep

Heerenveen Deze week gaat sc Heerenveen het afgelopen teleurstellend verlopen seizoen onder de loep nemen. Daarin zal ook de positie van hoofdtrainer Ron Jans kritisch worden bekeken. De oefenmeester presteerde in zijn eerste seizoen bij de Friese club teleurstellend met een twaalfde klassering. Daarnaast is er vanuit de spelersgroep veel kritiek op het functioneren van Jans, die te autoritair zou zijn.

Sportdinsdag, 24 mei 2011

Martijn van der Laan vertrekt naar Go Ahead Eagels

Leeuwarden Een dag na de uitschakeling in de play-offs voor promotie naar de eerste divisie dreigt SC Cambuur Leeuwarden de eerste speler kwijt te raken. Verdediger Martijn van der Laan wordt in verband gebracht met Go Ahead Eagles en zal een tweejarig contract gaan tekenen in Deventer. Daar wordt hij herenigd met trainer Joop Gall, met wie hij al samenwerkte bij BV Veendam.

Sportdinsdag, 24 mei 2011

Hoeveel doelpunten maakte Abe Lenstra?

Na een carričre van twintig jaar nam Ronnie Pander zaterdag in Harkema afscheid als actief voetballer. In 1995 speelde Pander een van de hoofdrollen in het theaterspektakel Abe! Daarom deze week in de kennisquiz de beste Friese voetballer aller tijden: Abe Lenstra.

Sportdinsdag, 24 mei 2011

Ten Rouwelaar valt af voor oefenstage Oranje

Zeist De Jouster doelman Jelle ten Rouwelaar van NAC Breda is door bondscoach Bert van Marwijk niet opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de oefenduels met Brazilië en Uruguay komende maand.

Sportdinsdag, 24 mei 2011

Aftrap Slot belediging aan het voetbal

Elke dag kiest de sportredactie de drie leukste twitterberichten over een actueel onderwerp. Vandaag: de vreemde aftrap van Arne Slot.

Sportdinsdag, 24 mei 2011

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportdinsdag, 24 mei 2011

Luciano Narsingh in selectie van Jong Oranje

Zeist Bondscoach Cor Pot van Jong Oranje heeft Luciano Narsingh opgenomen in de selectie voor de oefenwedstrijden tegen Israël en Albanië in de aanloop naar de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap van 2013. Verdediger Jeffrey Gouweleeuw, die ook deel uitmaakte van de voorlopige selectie, viel af.

Sportdinsdag, 24 mei 2011

Tips van toppers in ‘Wat je als golfer moet weten’

Wat je als golfer moet weten, het handboek voor de beginnende golfer. Een perfect boek dus om te recenseren voor iemand die nog nooit een golfclub in handen heeft gehad. Al snel wordt duidelijk dat je dit boek vóóral moet lezen als je in de gelegenheid bent om de tips meteen in praktijk te brengen.

Sportdinsdag, 24 mei 2011

Nieuwe coach van Aris kijkt uit naar een leven ‘onder’ de Friezen

Met de komst van Erik Braal breekt voor Aris een nieuw tijdperk aan. Dat geldt al evenzeer voor de de 40-jarige basketbalcoach zelf, die zijn hele leven in de regio Rijnmond woonde maar uitkijkt naar een leven ‘onder’ de Friezen. ,,Ik wil echt onderdeel worden van de Friese cultuur”, zo zei de opvolger van Pete Miller gistermiddag bij zijn presentatie. ,,Ik hou ervan om nieuwe dingen te ervaren. Ik ga daarom ook de Friese taal leren.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties