De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 24 juni 2008.

Cultuurdinsdag, 24 juni 2008

Messiaen met Bach geëerd

Het lijkt een volkomen paradox: een orgelconcert, bestaande uit louter composities van Johann Sebastian Bach (1685-1705) met als middendeel een werk van de Franse componist uit de twintigste eeuw, Olivier Messiaen (1908-1992). Theo Jellema zette dit fenomeen gisteravond op een bijzondere wijze neer in zijn boeiend orgelconcert in de Grote- of Martinikerk te Sneek. Het was het tweede concert uit de serie.

Economiedinsdag, 24 juni 2008

Scheepsbouwer Damen neemt Shipdock over

Harlingen - Damen Shipyards neemt branchegenoot Shipdock over. Shipdock heeft twee reparatiewerven voor zeegaande schepen in Amsterdam en Harlingen. In totaal werken er ruim 150 mensen, waarvan ruim vijftig productiemedewerkers in Harlingen. Het personeel werd vanochtend geïnformeerd, aldus directeur Frank Seinen van Shipdock Harlingen.

Economiedinsdag, 24 juni 2008

Bedrijfsleven staat achter Energieakkoord

Leeuwarden - De koepelorganisaties VNO-NCW Noord en MKB Noord hebben zich gisteren aangesloten bij het Energieakkoord Noord-Nederland. Tijdens het congres ‘Energiek Ondernemen’ in Leeuwarden ondertekenden Louwe Dijkema (voorzitter VNO-NCW Noord) namens de koepelorganisaties en John Jorritsma (commissaris van de koningin in de provincie Fryslân en voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland) een gezamenlijke verklaring.

Hoofdartikeldinsdag, 24 juni 2008

Arbeid, zorg...

Het is dagelijks nieuws: de moeizame verdeling tussen arbeid en zorg. In veel gezinnen is de organisatie van alledag een hectische bedoening. Vader op tijd weg, want anders duikt die in de file; moeder regelt het vertrek van de kinderen en komt tot haar grote schrik tot de ontdekking dat het ene kind die ochtend vrij heeft. Waar moet het kind blijven? Voor de video zetten? Of het laten computeren? Het werk wacht en opnieuw het werk bellen om te zeggen dat ze later komt is niet goed voor de arbeidsverhouding.

Regiodinsdag, 24 juni 2008

Veel Friese jongeren sporten

Leeuwarden - Negen van de tien Friese jongeren tussen de dertien en achttien jaar doen aan sport. Meer dan de helft van de jeugd sport zelfs twee keer per week of vaker. Het merendeel, krap 80 procent, doet dit in verenigingsverband. Dat blijkt uit een onderzoek naar sport- en beweeggedrag van Sport Fryslân onder 1400 scholieren in de provincie.

Regiodinsdag, 24 juni 2008

Hobbyisten op zoek naar de oer-eilander via DNA

Meedoen aan het onderzoek van Boswijk en Stada is alleen mogelijk voor mannen, omdat de oervader alleen via het mannelijke y-chromosoom valt te achterhalen. De deelnemer moet via www.familytreedna.com/public/friesewadden een DNA-monsterpakketje bestellen bij het laboratorium in Houston in de Verenigde Staten. Dat kost 159 dollar (130 euro): Stada adviseert broers, neven en dergelijke om één vrijwilliger aan te wijzen en dan de kosten te delen. Na enkele maanden ontvangen zowel de aanvrager als Boswijk en Stada de analyse van 37 merkpunten over de post. Gegevens over erfelijke ziekten en dergelijke komen daarin niet voor.

Regiodinsdag, 24 juni 2008

Afwachten, of creatief omgaan met rookverbod

Leeuwarden - Nog een weekeinde kan het: roken in het café of restaurant. Maar na het weekeinde is het over voor de verstokte roker want op 1 juli gaat het rookverbod definitief in. Veel kleine horecazaken koesteren nog hoop dat zij onder het verbod uit kunnen komen - op 1 juli dient een rechtszaak tegen de staat - andere horeca-ondernemers laten het op zich af komen of nemen maatregelen.

Regiodinsdag, 24 juni 2008

Miljardenakkoord zwart op wit

Drachten - Met de handtekeningen van minister Eurlings en de Groningse commissaris Van den Berg is het alternatieve miljardenplan voor het verkeer in Noord-Nederland bevestigd. Het schrappen van de Zuiderzeelijn ten faveure van de andere maatregelen viel Eurlings zwaar. ,,Het is verreweg de moeilijkste beslissing die ik als minister heb moeten nemen.”

Geloof & Kerkdinsdag, 24 juni 2008

Terugkeerhuis voor illegalen

Groningen - Het Protestants Justitiepastoraat gaat in Groningen terugkeerhuis opzetten voor illegalen. Daar moeten mensen die Nederland moeten verlaten, worden geholpen om ook daadwerkelijk terug te keren naar hun moederland. Het pastoraat gaat er voor samenwerken met diverse kerkelijke en diaconale organisaties.

Geloof & Kerkdinsdag, 24 juni 2008

Kerkgebouw overleeft door innovatie

Prof. dr. Nico Nelissen voorspelde vorige week op het symposium Toekomst religieus gebouw erfgoed in Utrecht dat er de komende tien jaar in ons land duizend tot 1200 kerken dichtgaan; een gemiddelde van twee per week. Volgens prof. dr. Thomas Coomans, werkzaam aan de Vrije Universiteit Brussel, zijn kerkgebouwen echter gebouwen met toekomst mits er gekeken wordt naar goed alternatief gebruik. Wereldwijd zijn er talloze voorbeelden.

Sportdinsdag, 24 juni 2008

(G)een echte Oranjefan

Vanochtend kwam ik op straat mijn buurman tegen. Ik herkende hem eerst niet in zijn bruine trui. De afgelopen weken zag ik hem alleen maar in het oranje. Oranje broek, oranje hemd, oranje pruik. Als ik hem al zag trouwens, want meestal liep hij rond met een troep andere buurmannen én -vrouwen. Waardoor hij niet meer was dan een oranje silhouet in een oranje massa.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties