De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 24 juli 2009.

Cultuurvrijdag, 24 juli 2009

Mouww is geslaagd circusfeestje

Sneker Simmer heeft dit jaar met een circusvoorstelling op de ijsbaan een prachtig vlaggenschip gekregen. De voorstelling over Circus Mouww houdt je van begin tot eind in haar greep. Ze vertelt het verhaal over het circusleven na het overlijden van directeur Willy Mouww, een lilliputter. De zoons - de een volgroeid, de ander niet - ruziën over de opvolging, tegelijkertijd draait het circus volop door. De begrafenis als beginscène vormt een kapstok om met een grote spelersgroep een prachtige én feestelijke voorstelling te maken.

Cultuurvrijdag, 24 juli 2009

Uniek orgelconcert met een zilveren randje

Het orgelconcert dat Gony van der Maten gisteravond op het Vermeulenorgel van de Koepelkerk in Leeuwarden gaf was in meer dan één opzicht uniek te noemen. Niet alleen omdat zij namens de Société Académique Arts, Sciences, Lettres in Parijs de zilveren medaille voor haar verdiensten voor de Franse cultuur kreeg uitgereikt; ook omdat deze uitreiking plaatsvond in Fryslân. Van der Maten is woonachtig in het centrum van het land en is organist van de Geertekerk in Utrecht. Die kerk bezit echter een veel kleiner orgel dan de Koepelkerk en bovendien ook geen negentiende-eeuws Frans orgel. Vandaar dat ze ervoor gekozen zal hebben de uitreiking te laten plaatsvinden in de Koepelkerk die een fameus, naar voorbeeld van de beroemde Franse orgelbouwer uit de negentiende eeuw Cavaillé-Coll gebouwd Vermeulenorgel heeft. De onderscheiding en oorkonde werden haar na afloop van het concert uitgereikt door gedeputeerde Schokker.

Economievrijdag, 24 juli 2009

Gemiddelde oogst pootgoed

Leeuwarden - Pootgoedtelers verwachten dit jaar geen topper bij de opbrengsten. Dit jaar zal de opbrengst gemiddeld zijn vergeleken bij de resultaten van de afgelopen vijf jaar. Woordvoerder Upt Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord zegt dit op basis van proefrooiingen.

Economievrijdag, 24 juli 2009

Veel belangstelling voor steun bij woningbouw

Leeuwarden - Gemeenten hebben bij elkaar voor ruim het dubbele ingetekend op de eerste honderd miljoen euro steun die het kabinet heeft uitgetrokken om de woningbouw te stimuleren. Volgens voorlopige cijfers hebben gemeenten voor 220 miljoen euro aanvragen ingediend voor hulp bij woningbouwprojecten die door de economische crisis dreigen stil te vallen.

Economievrijdag, 24 juli 2009

EU: 75 miljoen euro voor landbouw in arme landen

Brussel - Om de landbouw in arme landen te verbeteren trekt de Europese Unie 75 miljoen euro extra uit. Het bedrag komt bovenop het geld dat eerder deze maand al was toegezegd. Hiermee komt er tweehonderd miljoen euro beschikbaar voor de landbouw in ontwikkelingslanden. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO.

Hoofdartikelvrijdag, 24 juli 2009

De oogst, afhankelijkheid…

Het oogsten is begonnen. De nieuwe aardappelen worden van het land gehaald en vruchten zijn er volop. Graan, uien en straks de suikerbieten volgen. Dat het land vruchten geeft, is voor veel mensen een vanzelfsprekendheid. Sommigen in onze samenleving weten nauwelijks iets van de herkomst van het dagelijks eten en drinken. Boeren weten het beter: de oogst is nooit een vanzelfsprekendheid; altijd zijn er factoren die de oogst doen slagen of mislukken. En die factoren hebben we niet allemaal in de hand.

Regiovrijdag, 24 juli 2009

Meer inbraken na geknoei met het alarm

Leeuwarden - Steeds vaker worden inbraken in bedrijven gepleegd nadat de dieven vooraf het alarm onklaar hebben gemaakt. Mogelijk is er een bende actief in Fryslân die zich er in heeft gespecialiseerd alarminstallaties te omzeilen.

Regiovrijdag, 24 juli 2009

Grou wint met twee vingers in de neus

Langweer - Twee valse starts, een glorieuze winnaar, een bloedstollende finish en een geheide kampioenskandidaat (Joure) uit de race.

Regiovrijdag, 24 juli 2009

Schiere monniken in de ‘woestijn’ van Friesland

In de middeleeuwen bestond in Friesland een netwerk van tientallen kloosters. In 1580 werden ze vanwege de Reformatie opgeheven. Het Friesch Dagblad duikt de geschiedenis nog eens in. Deze week: het klooster Klaarkamp bij Rinsumageest.

Regiovrijdag, 24 juli 2009

Huwelijken herinneren aan de glorietijd van Woudsend

Woudsend - Voor veel inwoners van Woudsend was Woudsend Verzekeringen niet alleen een belangrijke werkgever, maar onbedoeld ook een relatiebureau. Veel stelletjes vonden elkaar op de werkvloer van de verzekeraar en zo ontstonden er ‘Woudsend-huwelijken’. En na het huwelijksfeest werd dikwijls een huurwoning van Woudsend Verzekeringen betrokken.

Regiovrijdag, 24 juli 2009

Fries stel valt met de neus in de boter door pech onderweg

Leeuwarden - Al sinds maandag zit het Leeuwarder stel Peter Miedema en Kate Roach vast in Zuid-Frankrijk. Midden op de boulevard in Valras-Place - ze waren op weg naar Portugal - begaf de motor van hun Citroën XM het ineens. Na anderhalf uur wachten op de ANWB werd de diagnose gesteld: een gebroken distributieriem en verbogen nokkenas.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 juli 2009

‘Orthodoxie biedt ruimte en vrijheid’

Kollumerpomp - De orthodoxe gemeenschap van de Heilige Panteleimon in Kollumerpomp leeft al maanden toe naar een bijzondere dag. Na tweeëntwintig jaar krijgt de kerk maandag een eigen priester. De aartsbisschop uit Parijs komt diaken Nikolaas (75) uit Kollumerpomp wijden.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 juli 2009

Lopen voor Titus levert 10.000 euro op

Nijmegen - Tientallen lopers van de Nijmeegse Vierdaagse halen vandaag naar verwachting zeker 10.000 euro op voor de renovatie van de Titus-hof aan het Keizer Karelplein in Nijmegen.

Sportvrijdag, 24 juli 2009

Record kwijt, maar het vermogen om te winnen nog niet

IJlst - Ja, Bart Helmholt raakte zaterdag zijn Nederlandse record fierljeppen kwijt aan Jaco de Groot. En nee, slapeloze nachten had hij er niet aan over gehouden. Dat was afgelopen maandag vrij vertaald de strekking van zijn reacties in de Friese kranten en op de radio. Helmholt wil immers de grens van 21 meter bedwingen en als hij dat als eerste doet, krijgt hij het record er en passant bij. Gisteren in IJlst kwam hij tot 20.44 meter. Zag ook zijn Hollandse rivaal De Groot, die als toeschouwer aanwezig was.

Sportvrijdag, 24 juli 2009

Cambuur blameert zich tegen amateurs

Den Helder SC Cambuur heeft zich gisteren in de eerste wedstrijd van het Maritiem Toernooi in Den Helder een teleurstellend resultaat geboekt. De ploeg van trainer Stanley Menzo kwam tegen een Helderse selectie, bestaande uit diverse (top)amateurs uit Noord-Holland, niet verder dan 1-1. Cambuur, met proefspeler Jeffrey Altheer in de basis, kwam in eerste instantie zelfs op achterstand. Geert Weel, spelend voor zondagvierdeklasser BKC uit Anna Paulowna, schoot de amateurs naar de 1-0. Sandor van der Heide maakt vervolgens gelijk. Na rust slaagde Cambuur er niet in om een beschamend gelijkspel te voorkomen. Wel nam de ploeg de strafschoppen die volgden beter (4-2). Zaterdag speelt Cambuur in het tweede en laatste duel van het toernooi tegen Willem II. Na een 0-0 eindstand wonnen de Tilburgers eerder op de dag via strafschoppen van FC Volendam.

Sportvrijdag, 24 juli 2009

Contador mogelijk naar Surhuisterveen

Leeuwarden De oplettende tv-kijker hoorde het gistermiddag tijdens het verslag van de NOS van de tijdrit in de Tour de France: Alberto Contador rijdt vijf criteriums in Nederland na de Ronde van Frankrijk. Daartoe zou ook Surhuisterveen behoren. Dat is echter nog niet geheel zeker. De Spanjaard heeft interesse om op dinsdag 4 augustus in de plaatselijke profronde te verschijnen, maar helemaal definitief is zijn komst nog niet. Het zou voor Surhuisterveen de tweede keer zijn dat ze de Spaanse geletruidrager weet te contracteren. In 2007 maakte Contador als Tourwinnaar ook al eens zijn opwachting in de Friese plaats.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties