De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 24 juli 2010.

Cultuurzaterdag, 24 juli 2010

Friese muziek op Zweedse radio

De Zweedse landelijke radiozender P2 besteedt morgenavond in een uur lang aandacht aan Friestalige muziek. Dat gebeurt in een programma over muziek in Europese minderheidstalen, dat is opgezet naar aanleiding van de laatste editie van Liet Ynternasjonaal in Leeuwarden. Dat heeft een woordvoerder van Stichting Liet gisteren gemeld.

Hoofdartikelzaterdag, 24 juli 2010

De prettige vakantie...

Het klinkt dezer dagen uit duizenden monden: ‘prettige vakantie’. Het is in de meeste gevallen een gemeende wens; van een collega, buurvrouw, of ouder. Maar die woorden kunnen ook een onbeduidende uiting zijn, uit gewoonte, of vanuit een oppervlakkige betrokkenheid met degenen die een prettige vakantie wordt toegewenst. Zoals het ‘nog een prettige dag verder’, dat de klant in de winkel, bij de benzinepomp, in de trein wordt toegewenst. Kennelijk staat die zin in het marketingboekje, onder het hoofdje klantvriendelijkheid. Maar veel betekenis heeft ze niet meer; juist omdat ze zo vaak wordt gebezigd en omdat ze vaak nadrukkelijk ongeïnteresseerd wordt uitgesproken.

Regiozaterdag, 24 juli 2010

Factuur voor formatie in zes gemeenten

Leeuwarden - In het grootste deel van Fryslân gaat een college formeren op de ouderwetse manier: binnenshuis en kosteloos. Maar in zes gemeenten krijgen burgers de rekening gepresenteerd voor externen die het proces begeleidden: ruim 42.000 euro. Harlingen en Leeuwarden spannen de kroon.

Regiozaterdag, 24 juli 2010

Holle boom en nestkast tegen rups

Joure - Hang nestkasten op, laat dood hout liggen, geef kruidige grassen de ruimte en zet houtrillen neer. Op die manier is de eikenprocessierups goedkoop en effectief binnen de perken te houden, denken gemeenten in Noord-Nederland. Al zal actief bestrijden nooit overbodig zijn.

Regiozaterdag, 24 juli 2010

‘Peace in Riis’ gaat veertig jaar terug in de geschiedenis

Riis - It was twenty years ago today, Sgt. Pepper taught the band to play. De eerste zinnen van misschien wel het bekendste Beatles album: Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band uit 1968. Twintig jaar later werd de elpee opnieuw uitgebracht en werden de jaren zestig en het hippietijdperk uitgebreid herdacht. Morgen is het precies veertig jaar geleden dat er in Fryslân voor het eerst - en tot nu toe voor het laatst - een groot hippiefestival werd georganiseerd: het Gaasterland Popfestival, beter bekend als ‘Peace yn Riis’ zoals het festival al snel werd genoemd. En om dat te vieren, of te herdenken, vindt er veertig jaar na dato een tweede editie van het festival plaats.

Regiozaterdag, 24 juli 2010

Als dorp kiezen tussen werk of lawaai

Marsum - De Friese dorpen Marsum, Jelsum en Cornjum hebben zich stevig geroerd over mogelijke aanschaf van de JSF-straaljager door de Nederlandse Luchtmacht. De vliegbasis is vlakbij, en wat als het toestel echt zoveel lawaai maakt? Hoe gaan dorpen in Amerika daar eigenlijk mee om?

Geloof & Kerkzaterdag, 24 juli 2010

Protestants Drachten wil vooruit en kiest voor visie

Drachten - De wijkgemeenten van de Protestantse Gemeente Drachten (PGD) wordt gevraagd een profiel te kiezen dat weergeeft op welke manier zij kerk willen zijn. Dat blijkt uit een beleidsplan dat in de maak is. Jongeren zijn een van de speerpunten. Om inzicht te krijgen in hun geloofswereld en wensen laat de PGD een onderzoek uitvoeren door Kaski.

Sportzaterdag, 24 juli 2010

Haven loopt wereldtitel Yngling mis door juryfout

Lelystad - Het Yngling-team van Hidde Jan Haven uit Sneek (met Don van Arem en Miguel Karsters) zal het open wereldkampioenschap in Lelystad snel willen vergeten. Het Friese drietal leek tijdens de titelstrijd hard op weg naar de eindzege, maar die werd hen in de achtste race op vervelende wijze ontnomen. De Amerikaanse stuurman John Ingalls eiste de wereldtitel voor zich op.

Sportzaterdag, 24 juli 2010

Weening moet Profronde laten schieten

Surhuisterveen - Pieter Weening moet de Profronde van Surhuisterveen, op dinsdag 3 augustus, aan zich voorbij laten gaan. De profwielrenner uit Harkema hoopte woensdagochtend vroeg nog naar Bilbao te kunnen vliegen om dan ’s middags te starten in de Ronde van Burgos maar de reglementen van de UCI schrijven voor dat de renners een dag daarvoor al aanwezig moeten zijn in de startplaats. ,,Ik had er alles voor over om in Surhuisterveen te kunnen starten’’, vertelt de Raborenner. ,,Ik wou ’s ochtends om half zeven vanaf Dusseldorf vliegen maar de regels van de bond staan dat dus niet toe.” Hij fietst wel de Pieter Weening Classic. De lustrumeditie van de naar hem vernoemde toertocht wordt op zaterdag 31 juli verreden. De andere Friese prof, Lieuwe Westra, start in beide rondes.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties