De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van woensdag, 24 augustus 2005.

Bijschriftwoensdag, 24 augustus 2005

Hoe lang nog?

Habakuk behoort tot een van de kleine profeten.

Cultuurwoensdag, 24 augustus 2005

Frivole muziek in dreigende tijden

,,Willkommen, bienvenue, wolkom!’’ Het iepenloftspul van Jorwert presenteert dit jaar de musical Kabaret . Met nog anderhalve week te gaan tot de premičre werd dinsdagavond de eerste kostuumrepetitie gehouden in de bekende notaristuin. ,,We hebben voor dit stuk gekozen, omdat het dit jaar zestig jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog is beëindigd. We wilden in het kader daarvan een stuk kiezen en zijn uitgekomen bij Kabaret’’, aldus regisseur Romke Toering.

Cultuurwoensdag, 24 augustus 2005

Van Doeselaar geeft luisteraar goed gevoel

Met de Toccata in d-klein van Dietrich Buxtehude opende Leo van Doeselaar zijn orgelbespeling op het Hinsz-orgel in de Martinikerk te Bolsward. Van Doeselaar had dinsdagavond een programma dat een breed spectrum uit de orgelmuziekhistorie omvatte. Naast werken van Buxtehude stonden componisten als Bach, Mendelssohn, maar ook componisten als Bernardo Storace, Abraham van der Kerckhoven en Bert Marter op het programma.

Dossierwoensdag, 24 augustus 2005

Een gouden blik trekken

De geschiedenis van het Nederlandse toproeien begint bij het pionierswerk van Janus Ooms aan het eind van de negentiende eeuw, maar heeft als écht ijkpunt het jaar 1900: tijdens de Olympische Spelen in Parijs winnen François Brandt en Roelof Klein voor Nederland de eerste gouden Olympische medailles in de ‘twee-met-stuurman’. In de serie zijn ze geeindigd als beste verliezers waardoor ze tóch in de finale mogen uitkomen.

Economiewoensdag, 24 augustus 2005

‘Kritiek op Kamer van Koophandel onterecht’

Leeuwarden – Voorzitter A.J. Zwarts van de Kamer van Koophandel Friesland (KvK) herkent zich helemaal niet in de kritiek dat de KvK’s uit de tijd zouden zijn. ,,Die kritiek is zo ongefundeerd, zo ongenuanceerd. Als je zegt dat ondernemers geen invloed hebben op de KvK, dan weet je niet wat er speelt. In het bestuur van de KvK Friesland zitten 36 mensen, van wie de meeste ondernemer zijn.’’

Hoofdartikelwoensdag, 24 augustus 2005

Boeren weer verenigd...

Wat zou Gerard Doornbos hebben gedacht toen hij zaterdag de krant las? Kondigt ‘zijn’ organisatie LTO Nederland, de landelijke behartiger van agrarische belangen, zomaar een nieuwe vorm van interne samenwerking aan. Begin juni had hij net zelf aangekondigd dat hij opstapt als voorman, juist ook vanwege de voortdurende interne spanningen. Die waren zelfs zo hoog opgelopen dat een van de drie regio-organisaties er een maand eerder de brui aan gaf. De ZLTO (Zeeland, Noord-Brabant en zuiden van Gelderland) deed het voortaan liever zelf. Het moet een klap in het gezicht zijn geweest van de voorzitter, al zag hij het aankomen. Sinds de oprichting van de landelijke koepelorganisatie, tien jaar geleden, had hij niks anders gedaan dan de neuzen in dezelfde richting te krijgen. En als dat ergens moeilijk is, dan is dat in de agrarische sector. Daar spelen twee processen dwars door elkaar heen. Er zijn de regionale belangen en er zijn de sectorbelangen. Soms lopen die parallel, soms hebben ze niks met elkaar te maken. Wat heeft een Groningse boer immers van doen met transporteurs, veeartsen, supermarkten en buurtwinkels in het zuiden van het land? En wat hebben champignonkwekers te maken met rundveehouders, wat moeten glastuinbouwers met varkensboeren of kippenfokkers? Het viel vooral de ZLTO, in eigen streek altijd een machtige politieke factor geweest, vaak zwaar om haar invloed te delen met de partners uit Limburg (LLTB) en uit de rest van het land (NLTO) en ook nog eens met sectorbestuurders, die een belangrijke rol opeisten binnen de LTO.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 augustus 2005

Bijzondere vorm van ‘SoW’ in Veendam

Veendam - In Veendam krijgt volgende maand een bijzonder ‘Samen op Wegproces’ zijn beslag. Op 18 september ondertekenen de Gereformeerde Kerk, de Vrije Evangelische Gemeente en de Hervormde Gemeente een intentieverklaring waarin wordt uitgesproken dat men wil komen tot een brede samenwerking.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 augustus 2005

Dagboek van bewogen week in Taizé

Taizé - In het Franse Taizé werd dinsdag de vermoorde oprichter van de oecumenische gemeenschap Taizé, frčre Roger Schutz, begraven. Ds Gerrit Groeneveld uit het Friese Jubbega komt al sinds 1974 in Taizé. Afgelopen week was hij er ook, samen met zijn gezin. In een dagboek vertelt hij over zijn ervaringen.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 augustus 2005

Rondetafelgesprek over Kerk en Boer

Leeuwarden - Het Bezinningscentrum Hydepark van de Protestantse Kerk in Nederland houdt vrijdag 2 september in Doorn samen met Kerkinactie een rondetafelgesprek over Kerk en Boer.

Sportwoensdag, 24 augustus 2005

Werle vervang Timman op NK schaken

Leeuwarden – Jan Werle uit Heerenveen is door de organisatie van het nationaal kampioenschap schaken aangewezen als de vervanger van Jan Timman. De 53-jarige negenvoudig nationaal kampioen maakte dinsdag bekend dat hij het NK moet laten schieten omdat hij te veel hinder ondervindt van een gebroken rechterhand. Het NK in Leeuwarden begint op maandag 5 september.

Sportwoensdag, 24 augustus 2005

Spijkerman wint rit in Trophee d’Or

Avord - Bertine Spijkerman uit St. Nicolaasga heeft dinsdag de vijfde etappe van de Franse wielerwedstrijd Trophée d’Or gewonnen. De Friezin uit de @Work-formatie was na 114 kilometer in Avord de snelste van een vrijwel compleet peloton. Eerder dit seizoen won de 23-jarige renster uit Sint Nicolaasga een rit in de Ster van Walcheren (topcompetitie).

Sportwoensdag, 24 augustus 2005

Klaas Haanstra wint na Friese titel ook klassement

Grijpskerk - In Winsum had Klaas Haanstra tien dagen eerder al bewezen dat hij dit seizoen de beste fierljepper van Fryslân is. Maar niemand wist dat de 35-jarige Workumer stiekem ook nog wat vuurwerk had bewaard voor de laatste klassementswedstrijd dinsdagavond in Grijpskerk. Door zijn 18,17 meter in zijn tweede sprong won Haanstra voor het eerst in zijn carričre het klassement.

Sportwoensdag, 24 augustus 2005

Cambuur mist nog te veel, maar krijgt te weinig

Leeuwarden – Vrijdag was tegen Go Ahead Eagles (2-2) het spel van Cambuur slecht, maar het geluk groot. Maandagavonc was tegen Stormvogels Telstar in eigen stadion het spel beter, maar ontbrak juist dat geluk.

Sportwoensdag, 24 augustus 2005

Heerenveen 2 start met remise

Heerenveen – Het belofteteam van Sportclub Heerenveen is maandagavond de competitie in de reserve eredivisie gestart met een remise. Op sportpark Skoatterwâld werd het tegen FC Utrecht 1-1. B

Sportwoensdag, 24 augustus 2005

Mulder bondscoach korfballers Polen

Wirdum - Cees Mulder uit Wirdum is benoemd tot bondscoach van de Poolse korfbalbond.

Weerwoensdag, 24 augustus 2005

Fraai

Vandaag zijn er zonnige perioden. Vanmiddag neemt de bewolking geleidelijk toe en later volgt regen. Het wordt 21 graden. De zuidwestenwind neemt toe, boven land tot vrij krachtig, in het kustgebied tot hard, 6 ŕ 7 bft. Morgen is het regenachtig en wordt het 18 ŕ19 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties