De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 24 augustus 2007.

Cultuurvrijdag, 24 augustus 2007

Bartelink toont zijn meesterschap

De gepensioneerde organist Bernard Bartelink concerteert nog veelvuldig in binnen- en buitenland. Gisteravond bespeelde hij het Vermeulen-orgel in de Koepelkerk in Leeuwarden. Gezien zijn leeftijd toont hij in zijn orgelspel een bewonderenswaardige vitaliteit en frisheid, terwijl hij in zijn programmakeuze en samenstelling nog steeds vernieuwend bezig is. Zo wist hij ook in Leeuwarden zijn toehoorders uitermate te boeien.

Cultuurvrijdag, 24 augustus 2007

45.000 euro subsidie voor podiumkunsten

Leeuwarden - Gedeputeerde Staten stellen 45.000 euro uit het budget voor podiumkunsten beschikbaar voor drie culturele producties. Dat heeft de provincie Fryslân gisteren bekendgemaakt. Voor de rest van het jaar is er nog een bedrag van 65.000 euro te verdelen.

Cultuurvrijdag, 24 augustus 2007

Rely Jorritsma Priis voor Edwin de Groot en Froukje Postma

Bears - Froukje Postma uit Burgwerd krijgt dit jaar de Rely Jorritsma Priis (800 euro) voor haar korte verhaal Maitydsskildering. De prijs voor het beste gedicht (200 euro) gaat naar Edwin de Groot uit Oudehaske voor Yn it omgean. Dat heeft het Rely Jorritsma Fűns gisteren bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 24 augustus 2007

Schrijversbezoek op Ameland

Hollum – De Amsterdamse kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak (42) bracht gisteren een bezoek aan de openbare basisschool de Schakel in Hollum. De schrijfster, die vorig jaar het boek Laika schreef waar Ameland in voorkomt, nam een tas vol boeken, hond Bezem en haar vriend, schrijver Jan Paul Schutten, mee. Dumon Tak las voor uit haar boeken in de groepen 3, 4 en 5. Schutten deed hetzelfde in de groepen 6, 7 en 8.

Economievrijdag, 24 augustus 2007

Sake Store

Jeans blijven de basis voor Sake Store

Economievrijdag, 24 augustus 2007

Blauwtong grote bedreiging Noorden

Leeuwarden - Na het opduiken van blauwtong in het Noorden, wordt gevreesd voor de gevolgen van de veeziekte. Het virus is dodelijker dan vorig jaar, stellen de Productschappen Vee, vlees en Eieren (PVE). ,,We kunnen nog geen harde cijfers geven, maar we horen van boeren dat er meer sterftegevallen zijn”, zegt woordvoerder Jan Klaver van de PVE.

Economievrijdag, 24 augustus 2007

Hypotheekrente hoger door geldcrisis

Den Haag - De variabele hypotheekrente gaat waarschijnlijk flink stijgen als gevolg van de crisis op de financiële markten. Vooral jonge gezinnen met hoge hypotheken kunnen daardoor in de problemen raken, denkt woordvoerder H. de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Hoofdartikelvrijdag, 24 augustus 2007

De overheid, Afghanistan...

De overheid heeft voor de scholen een lespakket uitgegeven over de missie in Uruzgan. Er is materiaal gemaakt voor het voortgezet onderwijs en er is een reizende voorstelling over de problematiek van Afghanistan.

Regiovrijdag, 24 augustus 2007

Boeren niet akkoord met regeling

Dokkum - Zo’n honderd leden van de agrarische natuurvereniging Guozzekrite hebben besloten zich niet in te schrijven voor de zesjarige ganzenregeling van de provincie. De regeling zet het bedrijf te veel op slot. Bovendien is de vergoeding voor boeren die veel ganzen op hun land moeten dulden te laag.

Regiovrijdag, 24 augustus 2007

Geen geld voor fonds probleemwijk

Leeuwarden - De woningbouwcorporaties in Nederland weigeren defintief geld te storten in een landelijk fonds om veertig probleemwijken aan te pakken. De belangenorganisatie van de corporaties, Aedes, heeft dat vandaag bekendgemaakt. Minister van Financiën Bos wil jaarlijks 750 miljoen euro van de corporaties die daarna geďnvesteerd worden in veertig probleembuurten, de zogenaamde Vogelaarwijken.

Regiovrijdag, 24 augustus 2007

Winkeliersvereniging werkte maandenlang aan herbouw van Bilgaard

Theo Copini maakte de brand in winkelcentrum Bilgaardmee als winkelier, voorzitter van de winkeliersvereniging en voorzitter van de vereniging voor winkeleigenaren. Een jaar lang ijverde hij voor spoedige herbouw en optimisme. ,,Er is zoveel gedaan.”

Regiovrijdag, 24 augustus 2007

Winkeliersvereniging werkte maandenlang aan herbouw van Bilgaard

Theo Copini maakte de brand in winkelcentrum Bilgaardmee als winkelier, voorzitter van de winkeliersvereniging en voorzitter van de vereniging voor winkeleigenaren. Een jaar lang ijverde hij voor spoedige herbouw en optimisme. ,,Er is zoveel gedaan.”

Regiovrijdag, 24 augustus 2007

Jongeren praten mee over beleid op Hyves

Hyves (‘Hives’ is Engels voor bijenkorven) is een site waarop iedereen een profiel kan aanmaken. Elk lid van de site kan aan een ander lid vragen ‘vriend’ te worden. Mensen kunnen gezamenlijk een Hyve aanmaken met een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld Waskemeer of Friesch Dagblad.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 augustus 2007

Polen en de Poolse kerken

Met de uitbreiding van de Europese Unie in 2004 en in 2007 is er sprake van een nieuwe Europese kaart. Dr. Karel Blei beschrijft in het Friesch Dagblad de kerken en het geloofsleven in enkele nieuwe EU-lidstaten. Deel 4: Polen.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 augustus 2007

EW bezoekt classes PKN

Leeuwarden - Het Evangelisch Werkverband (EW) binnen de Protestantse Kerk in Nederland wil het gesprek over ‘evangelische vernieuwing’ aangaan op classicaal niveau. Bestuursleden van het EW zijn beschikbaar om in de regionale kerkvergaderingen een gesprek over dit onderwerp te leiden. Dat meldt het EW op zijn website.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 augustus 2007

Operatie Mobilisatie viert 50ste verjaardag

Emmeloord - Operatie Mobilisatie (OM) viert morgen haar jubileum op De Bron in Dalfsen. Deze zomer is het vijftig jaar geleden dat de zeventienjarige George Ferwer OM begon en met tienduizend Johanesevangeliën naar Mexico afreisde.

Sportvrijdag, 24 augustus 2007

Friese Boys - Anjum gestaakt

Kollumerzwaag Het bekerduel tussen Friese Boys en Anjum is gisteravond in Kollumerzwaag al na 25 minuten gestaakt in verband met een beenbreuk. Friese Boys-speler Luther Klaver was de ongelukkige. Bij een duel met Oane Westra van Anjum liep hij een gebroken scheen- en kuitbeen op. De stand was op dat moment nog 0-0. Of de twee clubs het restant van de bekerwedstrijd op een later tijdstip uitspelen, is nog niet bekend. Beide clubs hebben die intentie wel uitgesproken.

Sportvrijdag, 24 augustus 2007

Rudy Jansen wil best rennen en vliegen

Leeuwarden - Hij voelt zich eigenlijk overal wel thuis. Niet dat hij een globetrotter is maar of het nu het oosten, het midden of het noorden van Nederland is, Rudy Jansen (28) past zich makkelijk aan. Hij had vorig jaar een ,,rotseizoen” vanwege een blessure. Hij voetbalt inmiddels bij SC Cambuur-Leeuwarden, waar ,,de sfeer perfect is en we een selectie hebben die zich het vuur uit de sloffen loopt voor elkaar”.

Sportvrijdag, 24 augustus 2007

Tragisch einde aan Ronde van Bolsward

Bolsward - De jaarlijkse Ronde van Bolsward, met meer dan honderd renners, werd gisteravond na 32 minuten afgelast, nadat een 93-jarige inwoonster van Bolsward langs het parcours onwel was geworden en luttele minuten later overleed.

Sportvrijdag, 24 augustus 2007

Alves weer in selectie Brazilië

Leeuwarden SC Heerenveen-spits Afonso Alves is door de Braziliaanse voetbalbondscoach Dunga opgeroepen voor de vrienschappelijke interland tegen Mexico op 12 september. Ook oud-PSV'er Alex maakt deel uit van de selectie. Doelman Gomes kreeg ook nu geen uitnodiging. Kaka en Ronaldinho keren terug bij de ‘Goddelijke Kanaries’. Zij lieten deze zomer de Copa America schieten.

Sportvrijdag, 24 augustus 2007

Zilver voor Friezin Kampen in Yngling

Qingdao - De Nederlandse Yngling-vrouwen, onder wie de uit Stavoren afkomstige Marije Kampen, hebben de pre-olympische testraces in Qingdao gisteren met de zilveren medaille afgesloten. De Friezin werd met haar teamgenotes Renee Groeneveld en Annemieke Bes in de afsluitende medalrace derde, waarmee ze de tweede plek veilig stelden.

Sportvrijdag, 24 augustus 2007

Glas bondscoach van Frankrijk

Leeuwarden Arend Glas treedt per 1 september in dienst bij de Franse bobsleebond. De oorspronkelijk uit Joure afkomstige Glas wordt in Frankrijk bondscoach en manager van de mannen- en de vrouwenteams. Glas heeft een contract getekend tot en met de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver. Hiermee komt er een einde aan de actieve loopbaan van Glas. ,,Ik had op de juiste manier nog wel door willen gaan tot de Spelen. Maar in Nederland is dat mij niet gegund. Ik heb nog wel even getwijfeld, maar ik kon het aanbod van de Franse bond niet weigeren.”

Weervrijdag, 24 augustus 2007

Droog weekend

Vandaag is er bewolking, maar breekt de zon ook regelmatig door. In het kustgebied wordt het 20 graden, landinwaarts 22 of 23 graden bij een zwakke tot matige wind. Morgen is er eerst kans op mist en bewolking, later schijnt de zon bij 21 tot 24 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties