De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 24 augustus 2013.

Hoofdartikelzaterdag, 24 augustus 2013

De crisis van de zondagse preek

De zondagse preek zit in een crisis. De monoloog van de dominee op de kansel over dingen die niet resoneren in harten en hoofden van de kerkgangers, heeft haar beste tijd gehad. Tenminste, dat vinden veel kerkgangers. En veel predikanten ervaren vanuit hun plaats in de kerk die crisis ook. De preek is een voor de protestantse kerkdienst vitaal onderdeel; voor velen was de preek ongeveer het belangrijkste van de dienst. Bij rooms-katholieken ligt het wat anders; in hun kerkdiensten gaat het veel meer om de liturgie en de viering. Zo kan het lijken dat de crisis van de preek een crisis is van de protestantse kerkdienst of zelfs van het protestantisme is. Dat gevoel bevestigt de voorname plaats van de preek in het protestantisme.

Regiozaterdag, 24 augustus 2013

De een wil ’n hippe agenda, de ander zal het een zorg zijn

Kaftpapier, check. Agenda, check. Veel scholieren scoren dit weekend nog snel de laatste schoolspullen voordat ze weer aan de slag moeten. En dat schoolwaar hoeft echt niet het hipste van het hipste te zijn.

Regiozaterdag, 24 augustus 2013

Bankslapers van hele wereld naar Fryslân

Leeuwarden | Zo’n honderd mensen uit diverse landen slapen dit weekeinde bij Friezen thuis op de bank. Gisteravond zijn de eerste dertig zogeheten ‘couchsurfers’ aangekomen, vandaag worden nog eens zeventig verwacht.

Regiozaterdag, 24 augustus 2013

15-jarige kan in Fryslân simpel drank kopen

Leeuwarden | Voor vijftienjarigen is het op de meeste plekken in Fryslân nog altijd geen probleem om alcoholische drank te kopen in een supermarkt of slijterij. Uit een steekproef van Bureau Horeca Bijzondere Wetten, een commercieel bureau, in negen Friese gemeenten blijkt dat gemiddeld meer dan 90 procent van de jongeren alcohol mee krijgt.

Geloof & Kerkzaterdag, 24 augustus 2013

Op Goed Gerucht-dag over godsdienst en literatuur

Doorn | De 28e Geruchtdag van de theologenbeweging Op Goed Gerucht gaat dit jaar over literatuur en godsdienst. ‘Taal en Oneindigheid - God tussen de regels’ is het thema van de dag, vrijdag 27 september in Doorn.

Sportzaterdag, 24 augustus 2013

Winst voor Bitgummers in hun thuiswedstrijd

Bitgum | In eigen huis heeft het partuur van OKK Bitgum (Johan van der Meulen, Tjisse Steenstra en Cornelis Terpstra) gisteren een bijzondere editie van de Van Aisma-afdelingswedstrijd gewonnen. In de finale versloegen zij Tzummarum (Arnold Zijlstra, Steven de Bruin en Hans Wassenaar). Op 5-3 en 6-0 viel de laatste slag. Minnertsga (Chris Wassenaar, Hylke Bruinsma en Hendrik Kootstra) werd derde op de eerste editie van de wedstrijd waarbij de beste acht parturen van het seizoen en vier uitgenodigde trio’s van de partij waren.

Sportzaterdag, 24 augustus 2013

Twijfels bij Cambuur door blessuregevallen

Leeuwarden | Cambuur zal vanavond de uitwedstrijd met PEC Zwolle vermoedelijk beginnen met dezelfde elf spelers als vorige week tegen FC Groningen. Enkel blessures kunnen daar verandering in brengen. Zo kampten spits Michiel Hemmen, rechtsback Wout Droste en middenvelder Mohamed El Makrini deze week met klachten. ,,Het is afwachten of ze nog een terugslag krijgen”, zei trainer Lodeweges.

Sportzaterdag, 24 augustus 2013

Kohlert wil zich bij ONS ook als mens gaan ontwikkelen

Uitwellingerga | ,,Sjjjee, Sskeee, Sgrrr, Sjgeee-veningen.” Het is oneerlijk. Kasper Kohlert, de 24-jarige Deense nieuwkomer bij ONS Sneek, had zich net nog in de handen gewreven. Als leraar Engels in opleiding wil-ie graag wat leren. Maar nu wordt hij direct geconfronteerd met een van de moeilijkste woorden uit de Nederlandse taal. Uitgerekend Scheveningen is vanmiddag de tegenstander in het eerste topklasseduel van de Snekers. Een lach: ,,Ik heb gehoord dat het ook een van de moeilijkste ploegen is.”

Sportzaterdag, 24 augustus 2013

Jans: Zwolle kan voorbeeld voor Cambuur zijn

Zwolle | Als Heerenveen-trainer hoopte Ron Jans vurig op een treffen met Cambuur. Nu hij het eindelijk tegen de Leeuwarders mag opnemen, is Jans echter niet extra opgetogen. ,,Zwolle - Cambuur is geen derby. Ook niet omdat ik het leuk vind om Henk de Jong weer tegen te komen.”

Sportzaterdag, 24 augustus 2013

Heerenveen legt Ajax weer op pijnbank

De derde wedstrijd van sc Heerenveen onder trainer Marco van Basten tegen Ajax eindigde gisteravond onbeslist (3-3). Daarmee legde de Friese ploeg de regerend landskampioen weer op de pijnbank.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties