De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 24 september 2005.

Economiezaterdag, 24 september 2005

Ouderen eruit bij massaontslag kan nog steeds

Leeuwarden – Het is nog altijd mogelijk om bij grote ontslagrondes ouderen eruit te laten gaan, om plaats te maken voor jongeren. Negen jaar geleden schafte de regering deze ouderenregeling bij ontslag af. Ouderen kwamen zo in het verleden langdurig in de WW, op kosten van de maatschappij. Dat was niet de bedoeling, vond de regering toen.

Economiezaterdag, 24 september 2005

Avebe bereidt kort geding voor tegen FNV

Ter Apelkanaal – Zetmeelconcern Abeve bereidt een kort geding voor tegen FNV Bondgenoten om een einde te maken aan de stakingen bij de verschillende locaties van Avebe. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Volgens woordvoerder H. Jasken staat de staking niet in verhouding tot de gevolgen die ze heeft. FNV legde deze week één voor één alle fabrieken van Avebe plat, omdat de bond garanties wil voor alle 266 medewerkers die eruit moeten door een reorganisatie.

Hoofdartikelzaterdag, 24 september 2005

Bestuurlijke vernieuwing…

Meer ideologie in de politiek. Dat komt de herkenbaarheid van de politieke partijen ten goede en vergroot de betrokkenheid van kiezers bij de politiek. Dat is een van de elementen in het (ongevraagde) advies aan de regering over de crisis in de democratie, van Raad voor openbaar bestuur (Rob), onder leiding van prof. dr. J. van Kemenade, onder meer oud-minister van onderwijs.

Regiozaterdag, 24 september 2005

Geen stempel is al een boete van 1500 euro

Nij Beets - ,,Ik zag eerst twee motoragenten op het viaduct staan. Toen ik er onderdoor was, zag ik in mijn achteruitkijkspiegel nog maar één. Ik dacht: zo meteen ben ik aan de beurt.’’ Wobby Walter, vrachtwagenchauffeur bij Hoeksema Transport in Grootegast, is niet bang voor controles. Gisteren hielden tal van opsporingsinstanties op het gebied van het milieu controles in het land, onder meer langs de A7 bij Nij Beets. ,,Als je de zaakjes goed voor elkaar hebt, heb je niks te vrezen’’, meent Walter.

Regiozaterdag, 24 september 2005

‘Houd Omrop in ether voor Fries zonder kabel’

Leeuwarden – Als het ministerie van Economische Zaken volgend jaar de etheruitzending van Nederland 1, 2 en 3 stopzet, moet het mogelijk zijn dat de regionale omroepen voorlopig nog wel via de ether worden uitgezonden. Dit voorstel doen de gezamenlijke regionale omroepen aan staatssecretaris Van Gennip van EZ.

Regiozaterdag, 24 september 2005

Lucht in Fryslân is relatief schoon, zegt Milieudefensie

Leeuwarden – De lucht is in Fryslân minder vuil dan in het zuiden van Nederland en in de Randstad. Ook in de provincies Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland blijft de luchtvervuiling binnen de perken in vergelijking met de randstedelijke gebieden. Dat blijkt uit een rapportage van Milieudefensie.

Regiozaterdag, 24 september 2005

Leeuwarden bouwt meer

Leeuwarden – Na twee magere jaren wordt er volop gebouwd in Leeuwarden. In 2004 kreeg de stad er 364 nieuwe woningen bij. Dat betekende een stijging van 23 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2002 werden er in Leeuwarden maar 150 nieuwe huizen gebouwd. Wethouder Sluiter (Volkshuisvesting) is content met het versnelde bouwtempo.

Regiozaterdag, 24 september 2005

‘Twee avonden achter elkaar patat, is dat erg?’

Leeuwarden – Praten over gezond eten en bewegen terwijl de snackgeuren van McDonald’s je neus binnendringen. Gisterochtend deden de 42 kinderen uit groep acht van obs de Weide in de Leeuwarder wijk Aldlân mee aan een gezondheidsdebat in de McDonald’s-vestiging aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden. Praten over gezondheid is heus interessant, maar gewoon patat eten in McDonald’s is leuker, vinden de meeste kinderen.

Geloof & Kerkzaterdag, 24 september 2005

‘Beeld Friese gemeenten verheugt mij’

In de zomermaanden verschenen in het Friesch Dagblad portretten van een aantal gemeenten binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De artikelen kwamen ruim een jaar na de kerkvereniging. Scriba dr Bas Plaisier van de Protestantse Kerk las de artikelen en geeft zijn visie. ,, Als dit een doorsnee is van het leven in de Protestantse Kerk in Nederland, dan behoeven we bepaald niet pessimistisch te zijn.’’

Sportzaterdag, 24 september 2005

Heerenveen krijgt de smaak weer te pakken

Heerenveen - Na vier nederlagen op rij was er vrijdagavond in het Abe Lenstra-stadion eindelijk weer eens een reden om te juichen voor SC Heerenveen. Voor eigen publiek werd het Nijmeegse NEC verslagen. Gesmeerd liep het allemaal nog niet, maar de formatie van trainer Gert-Jan Verbeek krijgt langzaam maar zeker de smaak weer te pakken.

Sportzaterdag, 24 september 2005

Hartman kijkt uit naar derby

Sexbierum – Een derby tussen Drachtster Boys en Harkemase Boys is per definitie beladen. Twee Friese clubs, twee streekgenoten. De ene uit een grote plaats, de ander uit een klein dorp. Maar nog nooit zal de derby zo beladen zijn geweest als zaterdag.

Sportzaterdag, 24 september 2005

Wesseling trekt zich niets aan van gemor Cambuur-publiek

Leeuwarden – De aanhangers van Cambuur Leeuwarden morren. De ploeg van Roy Wesseling staat op een gedeelde één na laatste plaats in de eerste divisie en er is nog niet gewonnen. Of daar morgen tegen Zwolle verandering in komt met de eerste driepunter dit seizoen is afwachten, want zo weet de coach: ,,Zwolle is niet één van de minsten. Toch weet je het nooit en hoop ik daar te winnen.’’ Dat Cambuur vorige week vrijdag tegen tien spelers van Hemond Sport bijna nog onderuit ging in de slotfase is wat dat betreft een teken dat ook de underdog wel eens kan winnen.

Weerzaterdag, 24 september 2005

Zonnig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties