De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 24 september 2009.

Cultuurdonderdag, 24 september 2009

Berne Iepenloftspul Easterwierrum speelt ‘Peter Pan’

Easterwierrum - Het Berne Iepenloftspul Easterwierrum speelt volgend jaar de voorstelling Peter Pan. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Met de uitvoering van de Disney-klassieker wordt het twintigjarig bestaan gevierd.

Cultuurdonderdag, 24 september 2009

Overzicht werk van Rikkert Zuiderveld uitgegeven in boek

Leeuwarden - Uitgeverij Brandaan in Barneveld geeft een overzichtswerk uit met liedteksten van Rikkert Zuiderveld. Dat heeft zijn vrouw Elly gisteren gemeld.

Economiedonderdag, 24 september 2009

‘Consument heeft wel invloed op dierenwelzijn’

Den Haag - Het aandeel dat Nederlanders hebben in de consumptie van het varkensvlees dat in Nederland wordt geproduceerd is volgens minister Verburg van LNV voldoende groot om daarmee invloed uit te oefenen op het welzijn van de dieren. Volgens de minister heeft de consument een grote rol. Als deze vraagt om een tussensegment of biologisch vlees, speelt de sector hierop in. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Economiedonderdag, 24 september 2009

Mislukte oogst treft oostelijk Afrika

Rome – In het oosten van Afrika zal door droogte de oogst dit jaar voor een groot deel mislukken. Dat stelt de wereldvoedselorganisatie FAO in een rapport over de voedselsituatie in de hoorn van Afrika. Conflicten in de regio en de huidige voedselschaarste verergeren de situatie. Begin deze zomer zei de OCHA, dat de humanitaire zaken van de Verenigde Naties coördineert, al dat bijna twintig miljoen mensen in de Hoorn van Afrika dringend hulp nodig hebben. Eind augustus kwam ook de VN met een noodkreet richting de internationale gemeenschap.

Economiedonderdag, 24 september 2009

Avalon organiseert biologisch congres in Bulgarije

Wommels – Stichting Avalon uit Wommels, een internationale organisatie voor duurzame landbouw, houdt van 26 september tot 1 oktober in Bulgarije drie internationale evenementen over biologische landbouw. Experts uit meer dan 25 landen komen in Sofia bijeen om deel te nemen aan de evenementen. Avalon organiseert de evenementen met haar nevenvestiging in Bulgarije.

Hoofdartikeldonderdag, 24 september 2009

Cannabisverslaving...

Steeds meer jongeren raken verslaafd aan cannabis. Het afgelopen jaar zijn 370 tieners met een cannabisverslaving opgenomen in een jeugdkliniek. Het aantal jongeren dat wegens veelvuldig hasj- en wietgebruik in contact komt met de verslavingszorg zou sinds 2002 zijn verviervoudigd. Vanwege dit grote aantal probleemgevallen worden er in het hele land nieuwe klinieken bij gebouwd. Dit jaar moeten er nog drie bij komen.

Regiodonderdag, 24 september 2009

Niemand wist van de ‘knip’ in de zeedijk

Harlingen - Het blijft onduidelijk hoe er in het recente bestemmingsplan voor de Industriehaven van Harlingen ineens een stukje zeedijk van bestemming is veranderd. Omrin komt die wijziging in ‘bedrijventerrein’ in elk geval goed uit, want de hogedrukleiding van afvaloven richting zoutfabriek Frisia loopt daar straks precies langs.

Regiodonderdag, 24 september 2009

Emotionele raad in Harlingen

Harlingen - In een volgepakt Trebol beleefde de gemeenteraad van Harlingen gisteravond de drukst bezochte vergadering in tijden. Enkele honderden Harlingers waren in de zaal aanwezig voor het eerste bespreekpunt op de agenda: de afvalverbrandingscentrale van Omrin. Een besluit zou er niet vallen, maar het gaf aan dat de politiek zich het verwijt van gebrek aan openheid had aangetrokken.

Regiodonderdag, 24 september 2009

‘Wij stappen aan wal, en zien dadelijk dat het hier goed is’

Terschelling - Begin jaren vijftig adviseerden economisch deskundigen van de provincie de Terschellingers te kappen met het toerisme: daar zat toch geen toekomst in. Het moge duidelijk zijn dat de eilanders niet geluisterd hebben.

Regiodonderdag, 24 september 2009

Partijen botsen over paviljoen Lemmer

Lemmer - De gemeente Lemsterland en Wetterskip Fryslân staan lijnrecht tegenover elkaar over de bouw van het strandpaviljoen met zwembad in Lemmer. Het Wetterskip handhaaft de bouwstop, tot onbegrip van de gemeente.

Regiodonderdag, 24 september 2009

De stroomkabel dwars door Fryslân komt er, dat staat al vast

Burgum - De procedures zijn nog maar net begonnen, maar een ding staat vast: de nieuwe hoogspanningsverbinding door Fryslân komt er. Gisteravond konden burgers in Burgum inspreken.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 september 2009

‘Israëli’s kennen hun wortels niet meer’

Surhuisterveen - In de week dat de Amerikaanse president Obama het vredesproces in het Midden-Oosten probeert vlot te trekken, kwamen Israëlvrienden gisteravond samen in De Lantearne in Surhuisterveen. Volgens spreker Tuvia Gelbard kan de echte liefde voor Israël er maar zijn op één voorwaarde. ,,Als je de Bijbel kent, ken je de wortels van Israël.”

Geloof & Kerkdonderdag, 24 september 2009

Pleidooi voor nieuwe dienstbaarheid in de theologie

Als iemand beweert dat God nooit is vast te leggen in een of ander menselijk systeem, krijgt hij zeker vandaag de dag de handen al gauw op elkaar. God en een systeem - is dat niet net zoiets als zonlicht vangen in een dichte eikenhouten kist? Dr. Rinse Reeling Brouwer laat zien dat het ook anders kan.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 september 2009

Bonifatius keert voor even terug in kerkdienst Schurega

Jubbega - De heilige Bonifatius (672-754) keert zondag voor even terug in Fryslân. In een Friese dienst in de kerk van Schurega staat een verhaal centraal over de zendeling.

Sportdonderdag, 24 september 2009

Heerenveen is in Putten blij met elk doelpunt

Putten - De logische vraag gisteravond na afloop van het bekerduel van Heerenveen met SDC Putten was of de equipe van interim-trainer Jan de Jonge door de ruime zege mogelijkerwijs ook zelfvertrouwen had getankt. Het antwoord lag verscholen in de vragende blikken. De Jonge durfde het niet te zeggen, Roy Beerens dacht van niet en Michal Papadopulos kon het slechts hopen.

Sportdonderdag, 24 september 2009

FC Twente maakt binnen twaalf minuten einde aan bekerillusies van Friese zondaghoofdklasser

Joure - SC Joure vocht gisteravond op Sportpark Hege Simmerdyk voor wat het waard was, maar een ruime nederlaag tegen FC Twente kon niet worden voorkomen. In de tweede ronde van de KNVB beker verloor de formatie van trainer Gerrie Schouwenaar met 0-8 van de verliezend finalist van vorig seizoen.

Sportdonderdag, 24 september 2009

Jousters kunnen met gerust hart de merke in

Joure - Het ene volksfeest is nog niet afgelopen of het andere begint alweer. In Joure begint vandaag de Jouster merke. Van het andere feest - het bekerduel van de plaatselijk SC tegen FC Twente - hebben de Jousters geen hoofdpijn gekregen. Ontevreden gezichten zijn er nauwelijks na de 0-8 nederlaag.

Sportdonderdag, 24 september 2009

Martinus PJ heeft op beslissende moment langste adem

Workum - Het seizoen kon al niet meer stuk voor de familie De Haan uit Beetsterzwaag. Udo de Haan werd deze zomer met het tweespan Friese paarden Keimpe en Martinus PJ kampioen en net als zijn vriendin Daniëlla Smit zat hij in alle andere rubrieken bij de beste drie en pakte hij een handvol eerste prijzen. Gisteren had Martinus PJ op het stratenconcours in het centrum van Workum opnieuw de langste adem. De 33-jarige De Haan pakte de winst in de Provinsje Fryslân Kompetysje. In de damesklasse wist ook Smit met dit pas vijfjarige Friese paard de jury wederom te overtuigen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties