De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 24 september 2013.

Achtergronddinsdag, 24 september 2013

Zichtbaar onderzoek naar Friese identiteit

De Fryske Akademy vierde op 6 september in een volle Harmonie in Leeuwarden haar 75-jarig bestaan. Het was een dag van wetenschap beleven met een knipoog, maar ook een van bezinning en vooruitblikken. Met een nieuwe directeur op komst in een periode waarin het wetenschappelijk onderzoek door bezuinigingen zwaar onder druk staat, is de vraag naar de positie van de FA in de provincie en in wetenschappelijk Nederland zeer relevant.

Cultuurdinsdag, 24 september 2013

Levende dieren in ‘Carmina Burana’ van BUOG

Leeuwarden | Theatergroep BUOG brengt in december samen met Stichting Calliope Concerten een familievoorstelling gebaseerd op Carmina Burana van Carl Orff. In het muzikale theaterstuk, Carmina Life geheten, spelen dieren een belangrijke rol. Waar in de middeleeuwen mens en dier in harmonie naast elkaar leefden, weet de mens van tegenwoordig soms niet eens meer hoe een dier leeft, aldus de makers. De Leeuwarder brassband Soli Brass verzorgt de muziek.

Cultuurdinsdag, 24 september 2013

Burgum speelt iepenloftspul ‘De Krintekakker’

Burgum | Iepenloftspul Burgum brengt in mei volgend jaar een bewerking van het toneelstuk L’Avare (De vrek) van de Franse toneelschrijver Moličre. Het stuk, bewerkt door Hans Brans en in het Fries vertaald door Tineke Hoekstra, wordt onder de naam De Krintekakker opgevoerd. De regie is in handen van Wouter Daane. De Krintekakker is een komedie over een tirannieke en egoďstische man die niets uit de weg gaat om zijn zin te krijgen. De audities zijn op zaterdag 9 november.

Economiedinsdag, 24 september 2013

Fries bedrijf maakt meer kans op wegwerk

Leeuwarden | De provincie Fryslân heeft de aanbesteding voor de grote wegenprojecten Centrale As en de N381 in kleinere opdrachten opgesplitst dan in eerste instantie de bedoeling was.

Hoofdartikeldinsdag, 24 september 2013

Merkel Europees leider tegen wil en dank

De machtigste vrouw van Europa, en wie weet van de hele wereld, wordt voor de derde maal bondskanselier van Duitsland. Met grote overmacht won Angela Merkel zondag de verkiezingen. In eigen land is zij zo populair dat zij liefkozend ‘Mutti’ wordt genoemd. De Duitsers waarderen Merkel om haar behoudende en harmonieuze regeerstijl. Wat ook mee speelt, is dat Duitsland weinig last heeft van de economische crisis. Als een van de weinige landen in de eurozone kent Duitsland economische groei en een overschot op de begroting.

Sportdinsdag, 24 september 2013

RECENSIE: Liever een dessert voetbal dan een vijfgangenmenu

Met bijna 300.000 verkochte exemplaren was Gijp, het verhaal over de wording, de teloorgang en de comeback van oud-voetballer en (thans) media-fenomeen René van der Gijp, vorig jaar het enige boek dat nog enigszins in de buurt kon blijven van de Vijftig Tinten-trilogie. Het succes van Gijp rust op vier belangrijke pijlers: 1. de eerlijke en geestige terugblik van de hoofdpersoon op de meest sombere periode (burn-out) in zijn leven, 2. het grote publicitaire bereik van uitgeverij Voetbal International, 3. de hang van het Nederlandse voetbalpubliek naar eenvoudig en luchtig leesvoer, 4. Michel van Egmond.

Sportdinsdag, 24 september 2013

Guijt is klaar voor volgende reunie: die met Cambuur

Katwijk | Dat Danny Guijt in Katwijk veel oude bekenden treft, is niet zo vreemd. De 32-jarige middenvelder komt er vandaan en keerde deze zomer na dertien jaar betaald voetbal terug naar ‘zijn cluppie’. Wat hij niet wist is dat er ook een reünie in het verschiet zou liggen met een van zijn oude clubs. Want vanavond is het Katwijk - SC Cambuur in de KNVB-beker. En de periode in Leeuwarden, tussen 2008 en 2011, is Guijt uiteraard nog niet vergeten.

Sportdinsdag, 24 september 2013

Op weg naar de derby: Vele dwarsverbanden bij Cambuur en Heerenveen

Nog vijf dagen, dan is het zover: de Friese voetbalderby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur. De aartsrivalen treffen elkaar voor het eerst sinds 2000. Het Friesch Dagblad telt in deze rubriek af naar de confrontatie van aanstaande zondag in het Abe Lenstrastadion.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties