De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van maandag, 24 oktober 2005.

Bijschriftmaandag, 24 oktober 2005

Vechten om vrede

Ja, dat spreekt voor zich: dat je je broeders en zusters groet.

Dossiermaandag, 24 oktober 2005

Het is de media!


Dossiermaandag, 24 oktober 2005

Spelersjacht


Economiemaandag, 24 oktober 2005

Biesma uit Opeinde maakt in Noorden de beste gehaktbal

Groningen - Slager Gerk Biesma uit Opeinde is de beste gehaktballenmaker van het Noorden. Van alle 59 deelnemers uit de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe kwam hij als eerste uit de bus.

Hoofdartikelmaandag, 24 oktober 2005

Samen verantwoordelijk…

Bijna iedereen krijgt er in zijn leven mee te maken: waar moeten heit en mem wonen als ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen? Vroeger was de vraag anders: wie van de kinderen neemt de ouders in huis? Die tijden zijn voorbij. Nu moeten er veel meer vragen worden beantwoord: gaan ze naar een verzorgingshuis, een verpleeghuis, en waar dan, waar zijn er wachtlijsten en - belangrijk - waar is de zorg goed genoeg?

Regiomaandag, 24 oktober 2005

Actiegroepen ieder voor zich tegen de Centrale As

Hurdegaryp – Actiegroepen uit Noordoost-Fryslân beraden zich op alternatieven voor een snelle verbinding tussen Dokkum en Nijega. Van een groot, gezamenlijk protest tegen de toekomstige ‘Centrale As’ is nog geen sprake.

Regiomaandag, 24 oktober 2005

Zeer grote brand legt Febo in Leeuwarden in as

Leeuwarden – Een zeer grote brand heeft afgelopen nacht snackbar Febo aan het Leeuwarder Ruiterskwartier volledig in de as gelegd. Drie belendende panden liepen rook-, roet- en waterschade op. Niemand raakte gewond. De brand is ontstaan in een opslagplaats achter in de zaak. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Volgens politiewoordvoerder R. Rambonnet is het te vroeg om parallellen te trekken met de brand vijf dagen geleden bij snackgigant Mc Donald’s in Goutum. ,,Als er bij de Febo sprake is van brandstichting, is dat aanleiding verder te kijken. Het is nu echt te vroeg daar iets over te zeggen.”

Regiomaandag, 24 oktober 2005

CWI ontslaat personeel

Leeuwarden – Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) ontslaat landelijk 750 mensen werknemers met een tijdelijk contract. Het voormalig arbeidsbureau voorziet dat er volgend jaar minder werkzoekenden zullen zijn. Ook is er minder personeel nodig nu verder geautomatiseerd wordt. In Noord-Nederland verdwijnen tussen de 85 en 90 banen.

Regiomaandag, 24 oktober 2005

Weinig gemerkt van jaar van de folklore

Utrecht – ,,Om earlik te wêzen, ha ik der ôfrûne jier neat fan murken dat it it jier fan de folklore wie’’, zegt Jan Swart van de Ljouwert Skotsploech. Hij is zaterdag met zijn vereniging prominent aanwezig op de tweede Nationale Volkscultuurdag. De dag wordt gehouden op Fort Voordorp in Utrecht. Het thema is – hoe kan het ook anders in het jaar van de folklore - folklore. De Ljouwerter Skotsploech treedt ’s middags op de nationale folkloredag op met ‘Fryske Trou’. Het stuk stamt uit 1919 en het werd indertijd gemaakt ter gelegenheid van het Vaderlandsch Historisch Volksfeest in Arnhem. Het feest werd destijds gehouden om de onderlinge band tussen de provincies te verstevigen. Europa had net zijn ‘grote oorlog’ gevoerd en overal waren revoluties aan de gang. De eigen revolutie (van Pieter Jelles Troelstra) was in de kiem gesmoord. Yme Schuitmaker schreef in die woelige tijd een zang- en theaterstuk dat verschillende Friese ambachten en sporten laat zien uit het begin van de twintigste eeuw. Sinds 1948 is de Ljouwerter Skotsploech de enige groep die dit Friese spektakelstuk mag opvoeren. Jaarlijks gebeurt dit zo’n zes à zeven keer. In totaal zijn er zo’n twintig optredens per jaar.

Regiomaandag, 24 oktober 2005

Frisia hoopt op eerste vrouw als lid

Drachten – Tot dusver was Frisia, de vereniging voor munten- en penningverzamelaars in Drachten, altijd een mannenclub. In de afgelopen kwart eeuw toonde nimmer een vrouw belangstelling voor de munten en penningen. De club, die zaterdag haar 25-jarig bestaan vierde met een bijeenkomst in de bibliotheek in Drachten, was altijd een onderonsje van mannen. Maar dat kan wel eens anders worden, veronderstelt voorzitter Dirk Hiemstra van Frisia: op de jubileumbijeenkomst toonde een vrouw zich wel heel erg geïnteresseerd in de verzamelingen munten en penningen. ,,Se hat har noch net opjûn, mar se soe der wol serieus oer neitinke.’’

Geloof & Kerkmaandag, 24 oktober 2005

Nieuwe openheid voor de gaven van de Geest

De belangstelling voor de persoon, het werk en vooral de gaven van de Heilige Geest is de laatste tijd in de kerken toegenomen. ,,Het wordt meer en meer ‘gewoon’ om die gaven een plaats te geven in de gemeente, in de eredienst en daarbuiten’’, aldus Nynke Dijkstra-Algra. Onlangs verscheen Gaven voor de gemeente . Over het werk en de gaven van de Heilige Geest .

Geloof & Kerkmaandag, 24 oktober 2005

Boerengolf bij start catechisatieseizoen

Tieners van de Hervormde Gemeente Oosterzee en de Gereformeerde Kerk Echtenerbrug- Oosterzee openen komende zondag op een bijzondere manier het catechisatieseizoen. Bij de boerderij van Geeske en Theunis Holtrop aan de Marwei in Delfstrahuizen komen ze samen om boerengolf te spelen.

Geloof & Kerkmaandag, 24 oktober 2005

Wûnseradiel: 25.000 euro voor Menno Park

Witmarsum – Burgemeester en wethouders van de gemeente Wûnserdadiel willen 25.000 euro bijdragen aan de realisatie van een Menno Simons Park in Witmarsum.

Sportmaandag, 24 oktober 2005

Mark zet een kroon op het werk van Bruinsma

Leeuwarden - In een tombola van de beste Friese tuigpaarden uit de verschillende landelijke rubrieken en de competitie, kwam Mark als beste naar voren. De negenjarige zoon van de hengst Nikolaas zette met de Prijs der Besten een kroon op het werk van Watte Bruinsma en bleef Tietze met Jolanda Schreuder in de sjees en de succesvolle Bommelsteyn’s Onne met Alfons van Proosdij voor.

Sportmaandag, 24 oktober 2005

Grote Prijs bij Indoor is voor Young Rider

Leeuwarden - De Grote Prijs van Indoor Friesland is zondagavond in de gretige handen gevallen van Tim Gredley uit New Market. De nog maar 19-jarige ruiter toonde lef. Hij had in eigen bewoordingen ‘het geld hard nodig om punten te verzamelen voor de ranking’ in de strijd voor een plaatsje bij de Engelse springelite.

Sportmaandag, 24 oktober 2005

Tietze bevestigt zijn klasse

Leeuwarden - De eerste prijs van Tietze in de limietklasse werd zaterdag tijdens Indoor Friesland in het Leeuwarder FEC gevolgd door een zege bij de Friese tuigpaarden voor de sjees gereden door dames. Later op de avond kon nog een tweede plaats in de strijd om de prestigieuze Prijs der Besten worden bijgeschreven op de toch al indrukwekkende de erelijst.

Sportmaandag, 24 oktober 2005

Heerenveen komt goed weg

Heerenveen – Een bezoek aan de diëtist zou misschien geen overbodige luxe zijn, maar dat Niklas Tarvajärvi ondanks zijn overgewicht van waarde kan zijn voor Heerenveen bewees de 22-jarige Finse jeugdinternational gisteren in het duel tegen FC Utrecht. Op het moment dat niemand meer geloofde in een goal voor Heerenveen prikte Tarvajärvi met de hak raak.

Sportmaandag, 24 oktober 2005

Indoor echt een huzarenstuk, maar evaluatie is nodig

Leeuwarden - Ondanks het huzarenstukje van Indoor Friesland dat binnen enkele maanden uit de grond werd gestampt, moet er flink geëvalueerd worden over het programma. De Grand Prix miste op zondagmiddag duidelijk de spanning van de zaterdagwedstrijd. ,,Maar we staan weer op de kaart en dat is wat eerst van belang is’’, meldde Indoor-voorzitter Wiebe Wieling tijdens de afsluitende persconferentie.

Sportmaandag, 24 oktober 2005

Aris weer terug bij af na zeperd bij Zwolle

Zwolle – Woon!Aris is zaterdag tegen een zeperd aangelopen. De Leeuwarder basketballers kregen in Zwolle tegen Landstede geen poot aan de grond (84-67). Het is voor de Friezen de vierde achtereenvolgende nederlaag en de ploeg van Tom Simpson staat op de laatste plaats die gedeeld wordt met Weert.

Sportmaandag, 24 oktober 2005

Geleen weigert duel tegen Flyers uit te spelen

Heerenveen – Het was voor Andy Tenbult de druppel. De coach van Geleen voelde zich zaterdag in Heerenveen zo zwaar benadeeld door scheidsrechter Jean Paul de Brabander dat hij zijn team tien minuten voor het einde van de wedstrijd van het ijs haalde. Bij de stand van 7-1 in het voordeel van Vadeko Flyers eindigde het Friese feestje in mineur.

Sportmaandag, 24 oktober 2005

Stiens onderstreept ambities

Stiens – Ze zijn al de hoogst spelende Friese handbalclub, maar het herenteam van Stiens is ambitieus. En dus willen de handballers in de regioklasse, het op drie na hoogste niveau van Nederland, bovenin meedraaien. De seizoenstart onderstreept die ambitie. Na een zege vorige week, werd zondag in eigen huis ook het tweede duel gewonnen.

Sportmaandag, 24 oktober 2005

Nuttige zege VC Sneek uit bij Sliedrecht Sport

Sliedrecht - De volleybalsters van VC Sneek behaalden zaterdagavond in Sliedrecht een nuttige en belangrijke overwinning. De jeugdige formatie van trainer-coach Olof van der Meulen zegevierde in Zuid-Holland uiteindelijk na een vijfsetter, nadat Sneek een 0-2 voorsprong in sets tegen Sliedrecht Sport nog uit handen had gegeven.

Weermaandag, 24 oktober 2005

Onstuimig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties