De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van dinsdag, 24 oktober 2006.

Economiedinsdag, 24 oktober 2006

Certificaat voor duurzaam boeren in Friese Wouden

Drachten/Wageningen - Enkele boeren uit de Friese Wouden ontvangen dinsdag van staatssecretaris Van Geel de eerste Woudencertificaten. Het certificaat geeft aan dat de houder ervan boert op een wijze die overeenstemt met het duurzaamheidstraject dat is ontwikkeld door de vereniging ‘Noardlike Fryske Wâlden’. Dit traject behelst een sterke reductie van de mineraleninput in de melkveehouderij en een efficiënter gebruik van mineralen. Met Wageningen UR, Wetterskip Fryslân en andere instanties wordt gekeken of de kwaliteit van flora, water, lucht en bodem in het gebied verbetert.

Economiedinsdag, 24 oktober 2006

‘Betalingsprobleem Kamstra Buitenpost’

Buitenpost - Personeel van Installatiebedrijf Kamstra Buitenpost wacht te lang op uitbetaling van vakantiegeld, reisuren en loon. Dat zegt bestuurder A. van Dijk van vakcentrale FNV. Volgens de bond wacht het huidige en rond de zomer vertrokken personeel nog steeds op meer dan de helft van hun vakantiegeld. Dit blijkt uit een een ledenbijeenkomst van de vakbond van eind vorige week. Het bedrijf was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Economiedinsdag, 24 oktober 2006

Van dorpsschool tot lunch- en vergadercafé

Hitzum – Keer op keer probeerde horecaman Heinz Manderfeld (44) zijn vrouw Carine (37) ervan te overtuigen dat ze de oude openbare school aan de doorgaande weg van Hitzum zouden moeten kopen. Een mooie locatie om een eigen horecabedrijf in te vestigen en de praktijkruimte voor logopedie van Carine in onder te brengen. Maar wat zouden ze, verhuizen vanuit een mooi nieuwbouwhuis in dezelfde plaats met een praktijkruimte in de garage? ,,Pas na lang zeuren ging ze een keer mee”, vertelt de nieuwbakken ondernemer. ,,En ze was gelijk om.” Voor Manderfeld was de stap niet onlogisch. ,,Ik ben bijna in de horeca opgegroeid, maar door een sanering bij een bedrijfscateraar kwam ik thuis te zitten. Op deze leeftijd wordt het echter moeilijk om weer iets nieuws te vinden. En waarom dan niet voor mezelf beginnen, vroeg ik mezelf af.”

Economiedinsdag, 24 oktober 2006

Garnalenschalen zuiveren water bedrijf Gorredijk

Gorredijk - Het met zware metalen vervuilde afvalwater van galvaniseerder Liefers in Gorredijk wordt vanaf volgende week gezuiverd door gemalen schalen van garnalen. De techniek wordt in Azië al toegepast, maar voor West-Europa heeft het Friese bedrijf de primeur, stelt G.J. Zandstra van het betrokken bedrijf Convex uit Dearsum.

Economiedinsdag, 24 oktober 2006

Friese finale Jonge Ondernemersprijs

Leeuwarden - Drie Friese bedrijven zijn genomineerd voor de finale van Dé Jonge Ondernemersprijs van het Noorden. De bedrijven zijn overgebleven na een selectie van negen bedrijven uit de noordelijke drie provincies. De prijs is voor jonge ondernemers die minder dan vijf jaar gevestigd zijn in de Groningen, Fryslân of Drenthe.

Regiodinsdag, 24 oktober 2006

Onderzoek naar nut verbrandingsoven

Harlingen - Afvalbedrijf Omrin laat uitzoeken of het echt wel nodig is om een eigen verbrandingsoven voor huisvuil te bouwen. In een eerder rapport dat onderzoeksbureau Arthur D Little voor Omrin maakte staat dat het bouwen van een reststoffenenergiecentrale (REC) voor Fryslân de beste optie is, maar de aandeelhouders willen een ‘second opinion’, zo maakte Omrin gisteren bekend.

Regiodinsdag, 24 oktober 2006

‘Zekerheid over baan in thuiszorg’

Leeuwarden - Thuiszorgmedewerkers die door de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) op straat komen te staan, moeten zoveel mogelijk worden overgenomen door andere thuiszorginstellingen. De wet zou hiervoor moeten worden aangepast.

Regiodinsdag, 24 oktober 2006

Ontwikkelingswerk te beperkt

Wommels - Ontwikkelingshulp is nog te zeer op klassieke leest geschoeid. Hulp aan de Derde Wereld zou geen losstaand beleid meer moeten zijn, maar worden ontwikkeld in samenhang met het migratie- en integratiebeleid. Dat zei minister Van Ardenne van ontwikkelingssamenwerking gisteren na een werkbezoek in Wommels.

Regiodinsdag, 24 oktober 2006

Hulp als antwoord op wat de ander vraagt

Jorwert – Waarom geven mensen aan goede doelen en zetten ze zich in voor de ander in een ontwikkelingsland? Zijn het impulsen? Is het egoïsme of pure emotie? Volgens minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking is het in beginsel heel simpel: mensen zijn van nature relationeel.

Geloof & Kerkdinsdag, 24 oktober 2006

Sprekerstraining voor jonge leiders


Geloof & Kerkdinsdag, 24 oktober 2006

Pleidooi voor hbo-predikant


Geloof & Kerkdinsdag, 24 oktober 2006

Doopsgezinde Gemeente Berlikum viert 165-jarig bestaan van vermaning

Berlikum - De vermaning van de Doopsgezinde Gemeente van Berlikum bestaat 165 jaar. Reden voor een jubileumweek, vindt de dertig leden tellende gemeente. Niet alleen feestelijke overwegingen spelen darbij een rol, maar ook de noodzaak ,,om de bakens te verzetten”. ,,Over tien jaar bestaan we misschien niet meer.”

Sportdinsdag, 24 oktober 2006

Friezen sluiten met een goed gevoel af

Leeuwarden - De Friese dressuurcombinaties wisten Indoor Friesland gistermiddag met een goed gevoel af te sluiten. Op het hoogste niveau debuteerden Esther Liano (Wirdum) en Laurien van der Meer uit Leeuwarden. Voor Liano zat er in haar eerste Grand Prix met de Friese dekhengst Ielke 382 niet meer in dan de laatste plaats van negen combinaties, maar toch kon zij na afloop opgelucht ademhalen. Laurien van der Meer was meer dan tevreden. Op de vijfde plaats kwam zij met de twaalfjarige Meister J in haar eerste echte optreden op dit niveau uit op een score van 62,40 procent en was daar terecht echt heel blij mee.

Sportdinsdag, 24 oktober 2006

Wierd is gewoon de beste

Leeuwarden - Als ook in de paardensport iets van gerechtigheid bestaat, dan was de overwinning van Wierd 409 daarvan zaterdag het levende bewijs. Althans, die gedachte had Setske de Jong uit Tjerkgaast na haar tweede optreden tijdens Indoor Fiesland. Zij stuurde de dekhengst van De Jong uit Nijbeets naar de zege en Wierd bewees dat hij ‘gewoon’ de beste is.

Sportdinsdag, 24 oktober 2006

Demeersman viert rentree met Grote Prijs

Leeuwarden - Dirk Demeersman beleefde na zeven jaar op Indoor Friesland een emotionele terugkeer. De springruiter onderdrukte de emoties knap na zijn zege in de Grote Prijs. De Belg moest terugdenken aan zeven jaar geleden in dezelfde hal: zijn vriend Eric Wauters feliciteerde hem toen telefonisch met de behaalde tweede prijs. Vlak daarna overleed Wauters.

Sportdinsdag, 24 oktober 2006

Droomstart doet handballend Stiens goed

Stiens - Pakweg een jaar geleden moest het dan maar eens gebeuren, vond handbalminnend Stiens. Een kampioenschap van het eerste herenteam zou de ambitieuze vereniging goed doen: het zou de stap naar de hoofdklasse betekenen, na de ere- en eerstedivisie het hoogste niveau van Nederland. Aldus geschiedde. Anno nu speelt het oranje-zwarte vlaggenschip in de hoofdklasse al een rol van betekenis. Want de competitiestart mag omschreven worden als een dróómstart. Na de winst in het openingsweekeinde won Stiens zaerdag in eigen hal op overtuigende wijze ook het tweede duel. Geen toeval. Want wie ambitieus is, dwingt vanzelf prestaties af.

Sportdinsdag, 24 oktober 2006

Aris moet leren winnen

Leeuwarden – Zó dichtbij en toch zo ver weg. Woon!Aris maakte het landskampioen Eiffeltowers zaterdag knap lastig. De Leeuwarder muis joeg de Bossche olifant de stuipen op het lijf. De ploeg van Randy Wiel gaat echter niet zo snel op de loop. Aris verzuimde toe te slaan toen het kon en liet de koploper ontsnappen.

Sportdinsdag, 24 oktober 2006

Cambuur moet lef tonen tegen Eagles

Leeuwarden - Door de schorsing van Rick Hooijboer heeft Cambuur-trainer Roy Wesseling zijn opstelling voor het competitieduel van vanavond tegen Go Ahead Eagles moeten wijzigen. Jeroen Ketting, nog wissel tijdens het duel tegen RBC, begint op de nummer tien-positie achter de spitsen John Stegeman en René van der Weij.

Sportdinsdag, 24 oktober 2006

Kapitaal betaalt zich uit

Heerenveen - Na zes duels zonder zege en zelfs zonder treffers, was er in het Abe-Lenstrastadion weer eens een reden tot juichen voor SC Heerenveen. In de noordelijke derby tegen FC Groningen pakte de formatie van trainer Gertjan Verbeek gistermiddag de felbegeerde winst, al was de zege geflatteerd. Maar het kapitaal liet zich eindelijk weer eens uitbetalen.

Sportdinsdag, 24 oktober 2006

Jong Heerenveen loopt verder uit

Heerenveen - Jong Heerenveen blijft fier koploper in de eredivisie. De ploeg van trainer Henk Herder won gisteravond thuis van Feyenoord en de Friezen zagen de concurrentie mistappen maken. De beloften hadden geen kind aan de Rotterdammers die blij mochten zijn dat het bij 2-0 bleef. De wedstrijd tegen Feyenoord werd in de begin- en slotfase beslist. Wil Johnson en Reza Ghoochannejhad scoorden. Heerenveen heeft nu zes punten voorsprong op FC Twente en PSV.

Sportdinsdag, 24 oktober 2006

Ketting wijst Cambuur de weg naar zege

Leeuwarden - Cambuur benutte gisteravond een doordeweekse speeldag om het publiek weer eens te vermaken. Na de nederlaag tegen koploper RBC, vervolgden de Leeuwarders vrij eenvoudig het zegepad. Door twee goals van Jeroen Ketting en eentje van René van der Weij vijzelde Cambuur het puntentotaal door de derde zege in vier duels.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties