De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 25 januari 2003.

Achtergrondzaterdag, 25 januari 2003

PvdA nog niet zeker van pluche

Voor de tweede keer binnen een jaar voltrok zich deze week in ons land een historische verkiezingsstrijd. Het bracht euforie bij twee partijen: de PvdA die 19 zetels won en het CDA dat met 44 zetels de grootste bleef. Een voor de hand liggende coalitie tussen beide overwinnaars lijkt voorlopig niet zo vanzelfsprekend. Het zou daarom nog wel eens lang kunnen duren voordat Nederland een nieuwe regering heeft.

Achtergrondzaterdag, 25 januari 2003

Alles anders

Over acht weken mag u alweer. Dan gaat het over heel andere, maar ook heel belangrijke zaken.

Bijschriftzaterdag, 25 januari 2003

Zondag

Onder christenen was (en is) de zondag een veelbesproken dag.

Economiezaterdag, 25 januari 2003

Zware tijden voor supermarktbranche

De Nederlandse supermarktbranche beleeft zware tijden - als je althans alle informatie en advertenties onvoorwaardelijk gelooft. Onwaarschijnlijk zijn die zware tijden echter niet, nu er een factor bijgekomen is die tot dusver vrijwel niet gekend werd.

Economiezaterdag, 25 januari 2003

Schade zware neerslag vanaf dit jaar verzekerbaar

Den Haag - Vanaf dit teeltseizoen is het risico van gewasschade veroorzaakt door extreme neerslag verzekerbaar. Vanaf eind maart kunnen telers zich inschrijven bij LTO AquaPol.

Economiezaterdag, 25 januari 2003

Nederland loopt voorop met melkrobot

Lelystad – Nederland gaat voorop bij de invoering van de melkrobot. Nergens in de wereld staan op de boerenbedrijven zoveel automatische melksystemen als in ons land. Nederland telde eind vorig jaar 520 melkrobots.

Hoofdartikelzaterdag, 25 januari 2003

De As van het Goede

Tot ergernis van de Verenigde Staten werpen Duitsland en Frankrijk zich steeds sterker op als dwarsligger voor een oorlog tegen Irak. ‘De As van het Goede’ noemt de Duitse pers beide landen al, in contrast met de ‘As van het Kwade’ waarmee de Amerikaanse president Bush schurkenstaten als Irak, Iran en Noord-Korea omschrijft.

Hoofdartikelzaterdag, 25 januari 2003

De As van het Goede

Tot ergernis van de Verenigde Staten werpen Duitsland en Frankrijk zich steeds sterker op als dwarsligger voor een oorlog tegen Irak. ‘De As van het Goede’ noemt de Duitse pers beide landen al, in contrast met de ‘As van het Kwade’ waarmee de Amerikaanse president Bush schurkenstaten als Irak, Iran en Noord-Korea omschrijft.

Regiozaterdag, 25 januari 2003

Vledder Aa kronkelt straks weer volop

Appelscha - ‘s Zomers is het een vriendelijk kabbelend stroompje van misschien amper een meter breed, maar ‘s winters kunnen de Vledder Aa en de Tilgrup op de grens van Fryslân en Drenthe voortaan aanzwelgen tot een brede rivier van wel twintig tot dertig meter breed. Het winterbed heeft zelfs een breedte van honderd meter.

Regiozaterdag, 25 januari 2003

Woonbond hekelt lage verhuisvergoeding

Sneek – Huurders die gedwongen verhuizen omdat hun woning wordt gesloopt, moeten niet akkoord gaan met een verhuiskostenvergoeding die lager ligt dan 5000 euro. Huurderverenigingen die onlangs de onderhandelingen hebben afgerond en een lager bedrag zijn overeengekomen, moeten die weer openbreken.

Regiozaterdag, 25 januari 2003

Jubbega bindt strijd aan met drugsgebruik

Jubbega – Jubbega bindt de strijd aan met drugsgebruik onder jongeren. In februari houden welzijnsinstelling Caleidoscoop, de politie en de plaatselijke predikant twee informatieavonden over drugsgebruik.

Regiozaterdag, 25 januari 2003

VVV in Bolsward

Bolsward - Toeristen moeten het in Bolsward voorlopig doen zonder informatie van de VVV. Het kantoor van de toeristische organisatie is al enkele weken gesloten en het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn een oplossing voor de problemen is gevonden. De VVV in Bolsward kampt met een schuld van 60.000 euro en heeft de gemeente om steun gevraagd. Het bestuur van de VVV wil de twee betaalde medewerkers ontslaan. De twee vechten het ontslag aan. De Leeuwarder kantonrechter behandelt de zaak begin februari.

Regiozaterdag, 25 januari 2003

‘Reünie is eerbetoon aan Molukkers van kamp Nuis’

Marum – Als klein jongetje van drie jaar kwam Eli Soumokil (54) vanuit de Molukken naar Nederland. ,,Ik vond het hier bitterkoud’’, herinnert hij zich nog. Het gezin Soumokil werd gestationeerd in Nuis, in het Westerkwartier. In de volksmond werd deze plaats kamp Nuis genoemd. Ongeveer vijfhonderd Molukkers woonden hier jarenlang in houten barakken. Soumokil, zijn zusje en ouders moesten één barak delen met maar liefst acht andere gezinnen. Het was erg krap en van privacy was geen enkele sprake. Via een gordijn of een muur van geperst stro werden de kamers van elkaar gescheiden.

Regiozaterdag, 25 januari 2003

Alternatieve noord-zuidroute

Kampen – De Friese transportsector profiteert volop van de deze week geopende nieuwe Eilandbrug over de IJssel bij Kampen. De route Emmeloord-Kampen-Arnhem (N50/A6) zal een populaire alternatieve noord-zuidverbinding worden nu de files bij Zwolle toenemen, zegt J. Knegt van Transport en Logistiek in het Noorden.

Regiozaterdag, 25 januari 2003

Buikgriepvirus heerst in grote delen Fryslân

Leeuwarden – Een vrij hardnekkig buikgriepvirus heerst momenteel in Fryslân. GGD Fryslân heeft tot nu toe van zo’n vijftien instellingen in de provincie melding gekregen dat het virus er heerst. Cijfers zijn niet beschikbaar, maar volgens GGD-arts P. van der Tas lijkt het virus agressiever dan anders.

Regiozaterdag, 25 januari 2003

Dakloosheid bedreigt velen

Drachten – Honderden mensen op het Friese platteland lopen kans dakloos te worden. Ze zijn arm, hebben psychische problemen of zijn verslaafd aan drugs of alcohol. Corporaties dreigen hen het huis uit te zetten. Dakloosheid is niet langer een probleem van grote steden. Het sociale vangnet op het platteland functioneert niet meer voldoende.

Geloof & Kerkzaterdag, 25 januari 2003

Dichteres Joke Wit-Ribbers overleden

Leeuwarden – Dichteres Joke Wit-Ribbers is afgelopen woensdag overleden in haar woonplaats Groningen. Ze publiceerde meestal onder de naam Joke Ribbers.

Geloof & Kerkzaterdag, 25 januari 2003

Liudger diende eerst God, dan de keizer

Legendarische heiligen, evangelieverkondigers, kluizenaars, monniken en nieuwe martelaren: Fryslân heeft vele heiligen. Pastoor Jan Romkes van der Wal uit Bolsward gaat er in een serie artikelen op in. Het gaat om het oude ‘Friesland’: het kustgebied van de Noordzee van de Schelde tot de Wezer. Deel 6.

Geloof & Kerkzaterdag, 25 januari 2003

De strijd tegen het water in Bangladesh

Utrecht - In het zuidwesten van Nederland vonden meer dan 1800 mensen de dood bij de Watersnoodramp van 1953, nu vijftig jaar geleden. Bangladesh kampt elk jaar met waterrampen. In het kader van de Kerkinactie-campagne ‘Een ramp raakt ons allemaal’ vertelt Hamidul Huq over de strijd die zijn land met het water voert.

Geloof & Kerkzaterdag, 25 januari 2003

Leeuwarder op vredesmissie naar Irak

Leeuwarden – De Leeuwarder hervormde predikant Cor Keijzer gaat van 2 tot 15 februari naar Irak op vredesmissie met de Amerikaanse organisatie Christian Peacemaker Teams (CPT). Keijzer is de enige Europeaan die aan de missie deelneemt.

Sportzaterdag, 25 januari 2003

Henny Lee ziet DOVO niet als stap terug

Leeuwarden – Noodgedwongen neemt hij afscheid van Cambuur Leeuwarden. Voor even, zo hoopt hij. Assistent-trainer Henny Lee ziet zichzelf namelijk ooit nog eens als hoofdtrainer terugkeren in Leeuwarden. Voorlopig heeft hij echter onderdak gevonden bij hoofdklasser DOVO, de club waarmee Cambuur-trainer Rob McDonald in 1999 nog kampioen werd. Vrijdag werd bekend dat Lee er per 1 juli aan de slag gaat, als hoofdtrainer.

Sportzaterdag, 25 januari 2003

Flyers op felheid afgetroefd in Nijmegen

Nijmegen – Formido Flyers is vrijdagavond door een gehandicapt maar gretig Nijmegen verslagen. Zonder coach Dana Knowlton (door spelersgroep weggestuurd), twee opgestapte imports en de met de noorderzon vertrokken goalie Jason Tapp dachten de Heerenveense ijshockeyers wel even te winnen. Ze kwamen bedrogen uit. Via de periodestanden 4-1, 2-0 en 1-1 kwam er een afgetekende 7-2 nederlaag voor Flyers op het bord te staan. Voor de Friese ploeg scoorden Eric Hunter en Lester Arts.

Weerzaterdag, 25 januari 2003

Minder fraai

Vanmiddag neemt de kans op regen geleidelijk toe en trekt de zuidwestenwind aan tot krachtig in het Waddengebied. De temperatuur schommelt rond de 6 graden. Morgen is er nog een beetje zon, maar vooral in de middag gaat het regenen. Het wordt 6 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties