De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 25 januari 2013.

Cultuurvrijdag, 25 januari 2013

Groninger vertaling van Grimm-sprookjes

Leeuwarden | Eind dit jaar verschijnt er een Groninger vertaling van de Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm. In de Groninger versie, getiteld Grunneger Grimm, worden de vijftig bekendste sprookjes opgenomen. Dat meldt Anne Tjerk Popkema, initiatiefnemer van het project. In november verscheen al Mearkes fan Grimm, een Friestalige versie van het wereldberoemde boek uit 1812. De Groninger vertalingen zijn van Marten van Dijken en Geesje Vos. Net als bij de Friese versie nemen de Groninger kunstenaars Peter Boersma en Hilda Groenesteyn de illustraties voor hun rekening.

Cultuurvrijdag, 25 januari 2013

Broken Brass Ensemble gaat cd opnemen

Leeuwarden | Het achtkoppige Broken Brass Ensemble gaat een cd opnemen. Binnen een jaar na de oprichting van de Friese brassband vertrekt de band naar de studio’s van Kyteman in Utrecht om daar vijf nummers op te nemen. Na de optredens op Into the Great Wide Open, Oerol en Noorderslag en tv-optredens bij onder meer Pauw en Witteman is de vraag naar een cd groot, meent manager Peter Reen van de band. ,,Vooral bij festivals is er veel vraag naar een cd van de groep, bezoekers willen graag wat mee naar huis nemen.”

Economievrijdag, 25 januari 2013

Zevende vestiging Clafis Ingenieus in NS-station Soestduinen

Heerenveen | Technisch projectenbureau Clafis Ingenieus uit Heerenveen heeft het monumentale station van Soestduinen van de Nederlandse Spoorwegen gekocht. Directeur-eigenaar Bert Jonker wil in de gemeente Soest de zevende locatie van zijn bedrijf openen. Soestduinen werd in 1868 gebouwd en diende 130 jaar lang als station. Toen werd het uit de dienstregeling gehaald omdat er weinig reizigers gebruik van maakten.

Hoofdartikelvrijdag, 25 januari 2013

Kritische blik op ouderenzorg nodig

De partij van Henk Krol, 50Plus, heeft het druk. Vanuit het hele land melden zich verontruste ouderen. De zorgen gaan over de eigen bijdrage, over de vermindering van de thuiszorg, over het ontbreken van hulp van familie, over het interen op eigen vermogen, om maar enkele onderwerpen te noemen.

Regiovrijdag, 25 januari 2013

Geen keuzemenu bij bellen 1-1-2

Leeuwarden | Er komt geen taalkeuzemenu bij het alarmnummer 1-1-2, waarbij mensen die het nummer bellen vooraf moeten kiezen tussen Nederlands en Fries. Dit werkt alleen maar vertragend, stelt burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone. In oktober gingen er stemmen op voor het invoeren van zo’n keuze tussen Fries en Nederlands, nadat de eigenaar van de loods die in Boazum afbrandde zei dat hij slecht werd verstaan door de meldkamer.

Regiovrijdag, 25 januari 2013

Schoonrijden is nostalgisch zweven over het ijs

Oudehaske | Jurylid Cees de Vries uit Hoorn heeft hem op een papiertje getekend: de ultieme schaatsslag waar het bij het schoonrijden allemaal om draait. Eerst recht naar voren, dan over het standbeen heen naar rechts en achterover hellen, wisselen van been en terug. ,,Als je een van deze acties niet beheerst, dan mankeert er wat aan je slag.”

Regiovrijdag, 25 januari 2013

Omwonenden Vliegbasis willen huis niet uit om bommen

Bitgummole | Een groot deel van de bewoners van Bitgummole en Ingelum weigert op zaterdag 2 februari hun huis te verlaten vanwege de ontmanteling van oude vliegtuigbommen op die dag. Dat schrijven 21 bewoners in een brief aan burgemeester Tom van Mourik van Menameradiel.

Regiovrijdag, 25 januari 2013

Veel toertochten in laatste schaatsdagen

Leeuwarden | Fryslân maakt zich op voor het voorlopig laatste schaatsweekend. Op verschillende plaatsen worden zaterdag 26 januari schaatstoertochten georganiseerd. Zondag valt de dooi in en gaan de eerste gemalen weer aan.

Geloof & Kerkvrijdag, 25 januari 2013

Studie Duitse kerk naar burn-out

München | De leiding van de Evangelisch-Lutherse Kerk in het Duitse Beieren wil zich de komende twee jaar een beeld vormen van de arbeidsomstandigheden van haar 2600 voorgangers en de oorzaken van burn-out.

Sportvrijdag, 25 januari 2013

Bierling de Schepper blijft meedraaien in top

Warmond | Het driebandenteam van Bierling de Schepper blijft in de tweede divisie (groot) bovenin meedraaien. De uitwedstrijd in Warmond tegen Casa Cara werd gisteravond met 3-5 gewonnen. Na het verlies van kopman Tammo Bijlsma (40-30), sleepte Klaas Kuindersma voor de pauze dankzij een ‘lucky’ een gelijkspel uit het vuur. Na de pauze bezorgden Theo van der Bij (35-21) en Hans Dijkstra (40-27), met een gemiddelde van 0,800, Bierling alsnog een 3-5 overwinning.

Sportvrijdag, 25 januari 2013

Heerenveen levert vijf spelers belofteteam

Leeuwarden | Liefst vijf spelers van sc Heerenveen zijn door KNVB-coach Remy Reijnierse opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands belofteteam. Doke Schmidt, Luciano Slagveer, Jens Streutker, Arsenio Valpoort en Hakim Ziyech maken deel uit van de selectie van 29 spelers, waaruit op 1 februari een definitieve selectie wordt gekozen. Het belofteteam speelt op 6 februari in het Tallaght Stadium in Dublin een oefenduel tegen Ierland.

Sportvrijdag, 25 januari 2013

Oefenen is voor Cambuur meer dan alleen bezig zijn

Hengelo | En weer werd een wedstrijd van SC Cambuur afgelast. Bijna schouderophalend namen spelers, staf, supporters, clubleiding en media er gisteren kennis van dat het duel tegen Einhoven vanavond niet doorgaat. Wat wil je ook met deze temperaturen en de keiharde, besneeuwde velden? Oefenen, dacht trainer Alfons Arts. Aldus geschiedde, in Hengelo, tegen Jong FC Twente. Het werd 1-1. Het was de tweede oefenpot na de jaarwisseling en morgen staat een derde op het programma in Nieuwehorne tegen Flevo Boys. ,,Goed voor het vertrouwen en de speelminuten”, concludeerde Arts na afloop in Hengelo.

Sportvrijdag, 25 januari 2013

Goud Reitsma en Van Gorkum op FK kortebaan junioren C

Steggerda | Het kan een harde leerschool zijn voor een jonge schaatser: hoe snel je ook kunt rijden, het is niet altijd een garantie op een overwinning of zelfs een titel. Bij de FK kortebaan voor jongens en meisjes C junioren (geboren in 1997, 1998 of 1999) leerden bijvoorbeeld Helga Drost en Niels Visser dat gisteren. In Steggerda reden zij de snelste tijden, maar waren de titels voor de als favorieten gestarte Freya Reitsma en Hidde van Gorkum.

Sportvrijdag, 25 januari 2013

Sprinters: levende locomotieven

Eenmaal aangekomen op het Fastest Ice On Earth (aldus het motto van de Utah Olympic Oval in Salt Lake City), moet ik denken aan een uitspraak van oud-sprinter Jeremy Wotherspoon: ,,We are living locomotives on ice.” En dat is waar. De ene sprinter gaat nog harder dan de ander en bij trainingen vliegen de mensen je links en rechts om de oren. Dit is even wat anders dan het allrounden. Het is het alsof je een zesbaans-snelweg moet oversteken, en net als je wilt gaan, komt er weer zo’n locomotief in de vorm van bijvoorbeeld Hein Otterspeer uit de bocht knallen. Met opgespat ijs in mijn gezicht blijf ik nog maar even aan de kant en ga ik zitten op de kussens.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties