De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 25 februari 2012.

Economiezaterdag, 25 februari 2012

Waterproject krijgt eerste prijs voor duurzaamheid

Leeuwarden | De Friesch Dagblad-duurzaamheidsprijs is toegekend aan Jointhepipe.org., een organisatie die zich inzet voor waterkwaliteit in ontwikkelingslanden. De non-profitorganisatie verkoopt waterpijpjes en bekostigt met de opbrengst waterprojecten. Jaarlijks sterven twee miljoen kinderen aan de gevolgen van slecht drinkwater. De duurzaamheidsprijs werd uitgereikt op de vierdaagse duurzaamheidsbeurs EventGroen2012 in Leeuwarden en is ingesteld door het Friesch Dagblad. Directeur/hoofdredacteur Lútsen Kooistra zei dat het Friesch Dagblad zichzelf ook als een maatschappelijke organisatie beschouwt, die verantwoordelijkheid wil dragen voor het bevorderen van goede initiatieven. Innovatieve, duurzame ideeën worden daarom graag door het Friesch Dagblad in het zonnetje gezet. Het winnende project is zo duurzaam als een project kan zijn, aldus Kooistra: ,,Het voorkomt de dood van kinderen en biedt perspectieven op een gezondere toekomst”. De betrokkenheid van de krant blijkt ook uit de maandelijks duurzaamheidsbijlage Better in het Friesch Dagblad.

Economiezaterdag, 25 februari 2012

Aantal koeien neemt in enkele jaren gestaag af

Zoetermeer | Het aantal koeien in Nederland en in de Europese Unie is in de afgelopen jaren gestaag afgenomen. In de EU waren er in 2008 volgens cijfers van het Productschap Vee en Vlees 36,5 miljoen runderen. Eind 2011 waren dat er 35,4 miljoen. In Nederland was er een afname van 1,68 miljoen naar 1,61 miljoen. Het grootste deel bestaat in Nederland en de EU uit melkkoeien. In de betreffende periode is hun aantal in Europa afgenomen van 24,2 miljoen naar 23,4 miljoen.

Hoofdartikelzaterdag, 25 februari 2012

Denken over leven en over sterven

Er is veel aandacht voor het geplande sterven, bijvoorbeeld ‘zelfeuthanasie’. Dat is het willens en wetens beëindigen van het eigen leven. Er vinden bijeenkomsten plaats, er staan artikelen in media en voor radio en televisie is uitvoerige aandacht voor met name de voorstanders van verruiming van de mogelijkheden.

Regiozaterdag, 25 februari 2012

Aanbod eerlijke kleding nihil

Leeuwarden | Kleding moet er leuk uitzien, en vooral niet te duur zijn. Of de kleren milieuvriendelijk zijn gemaakt of onder de juiste arbeidsomstandigheden, interesseert het overgrote deel van de Nederlanders weinig. Mensen die wél graag ‘eerlijke kleding’ willen kopen, kunnen echter vrijwel nergens terecht. Het aanbod van duurzame kleren bij winkels is nihil.

Regiozaterdag, 25 februari 2012

Vaker controle op zwartrijden in bus en trein

Leeuwarden | Het Korps Landelijke Politiediensten, Arriva, Connexxion en de spoorwegpolitie gaan vaker controleren of bus- en treinpassagiers in Noord-Nederland een geldig vervoerbewijs bij zich hebben. Dat hebben ze gisteren aangekondigd na een massale actie donderdagavond op het station in Leeuwarden, waarbij 4740 bus- en treinreizigers werden gecontroleerd.

Regiozaterdag, 25 februari 2012

Woningbouw opgeschort

Groningen | Ook in de regio Groningen-Assen wordt de woningbouw ingeperkt. In dit gebied mogen per jaar nog maximaal vijftienhonderd woningen worden bij gebouwd. Dat hebben de provincies Drenthe en Groningen in overleg met de betrokken gemeenten besloten. In Fryslân wordt al sinds 2008 minder gebouwd dan gepland.

Regiozaterdag, 25 februari 2012

Eigenaren vuile grond meer onder druk gezet

Leeuwarden | De provincie Fryslân gaat meer druk uitoefenen op eigenaren van locaties waarvan de bodem gesaneerd moet worden vanwege ernstige verontreiniging. Hierbij worden juridische stappen niet uitgesloten.

Regiozaterdag, 25 februari 2012

Laat je niet zomaar een ernstige aandoening aanpraten

Veel mensen die bij de huisarts komen, krijgen onterecht een doorverwijzing of worden onnodig behandeld in het ziekenhuis. Dat is een schaduwkant van de marktwerking, vindt oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink.

Geloof & Kerkzaterdag, 25 februari 2012

Kerk, geef Henk en Ingrid weer hoop

Vorig jaar stelden enkele theologen het manifest Predikant en Populisme op, dat de kerk een verzoenende rol in de samenleving toebedeelt. Een moedig manifest, maar een verkeerde benadering.

Geloof & Kerkzaterdag, 25 februari 2012

Bisschop: Syrië wordt verwoest

Damascus | Aartsbisschop Samir Nassar in Syrië heeft laten weten dat het land ,,in een moorddadige impasse gevangen is”. Hij zegt ook dat de mensen na de mis op zondag afscheid nemen alsof zij elkaar nooit meer terug zullen zien. Zo bericht Kerk in Nood.

Geloof & Kerkzaterdag, 25 februari 2012

Diaconale klus geeft verbondenheid

Vandaag is de eerste van de zogenaamde Veranderdagen in het kader van veertigdagentijd. Helpen kortdurende diaconale projecten wel echt? Ja, vindt Tiemen Zeldenrust, directeur van Stichting Present.

Sportzaterdag, 25 februari 2012

Zwak Cambuur weer in extra tijd onderuit

Emmen | Wel de bloemen, niet de punten. Die zes woorden geven een goed beeld van de afgelopen weken van SC Cambuur. Terwijl het spel elke week beter werd, stokte het aantal punten. Gisteren leek er ondanks slecht spel juist wél gewonnen te worden. Maar weer ging het mis, weer in blessuretijd: Emmen - Cambuur 2-1. Een pijnlijke nederlaag. Zes duels achter elkaar niet gewonnen hebben is erg genoeg. Dat gisteren nummer zeven volgde, was pijnlijk. De manier waarop gespeeld werd was dat ook: het was heel erg matig......

Sportzaterdag, 25 februari 2012

Narsingh verrast door uitverkiezing in Oranje

Heerenveen | Aanvaller Luciano Narsingh is door bondscoach Bert van Marwijk geselecteerd voor het oefenduel van het Nederlands elftal in Engeland van aanstaande woensdag. Daarmee is de 21-jarige rechterspits na Abe Lenstra, Gerben Hofma, Jeffrey Talan, Ugur Yildirim en Roy Beerens de zesde speler die namens de Friese club het Oranje tricot mag aantrekken. Opvallend genoeg gaat het daarbij uitsluitend om aanvallers, de laatste vier keer zelfs om een rechterspits.

Sportzaterdag, 25 februari 2012

Van la Parra debuteert in selectie Jong Oranje

Zeist | Rajiv van la Parra is door bondscoach Cor Pot voor het eerst opgenomen in de selectie van Jong Oranje voor het belangrijke EK-kwalificatieduel in en tegen Schotland. Samen met Feyenoorder Bruno Martins Indi debuteert de aanvaller van sc Heerenveen in het keurkorps van Pot. Beide spelers kwamen eerder ook al uit voor Oranje onder 19 en 17. Ploeggenoot Jeffrey Gouweleeuw was al eens eerder geselecteerd, maar wacht nog op zijn eerste speelminuten in Jong Oranje.

Sportzaterdag, 25 februari 2012

Univé is nog een jaar langer hoofdsponsor

Heerenveen | Univé is ook komend voetbalseizoen hoofdsponsor van sc Heerenveen. Dat maakte de Friese voetbalclub gisteren bekend. Univé startte het hoofdsponsorschap bij Heerenveen in het seizoen 2001-2002. De langdurige samenwerking is uniek in de Nederlandse voetballerij. De nieuwe overeenkomst tussen beide partijen heeft als gevolg dat de achterkant van het shirt door een andere sponsor kan worden ingevuld. Marco van Basten volgt na dit seizoen Ron Jans op als trainer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties