De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van maandag, 25 november 2013.

Cultuurmaandag, 25 november 2013

Eeuwfeest St. Ceciliakoor

Heeg | In een plechtige viering in de St. Josephkerk in Heeg werd afgelopen zaterdag stilgestaan bij het honderdjarig bestaan van het St. Ceciliakoor.

Hoofdartikelmaandag, 25 november 2013

Heb het over mannen en hun vrouwenbezoek

Hoe gaat een samenleving om met prostitutie? In Nederland en in enkele andere Europese landen klemt die vraag steeds meer. Daarbij gaat het om de omstandigheden waarin prostituees moeten werken, om mensenhandel, gedwongen slechte werk- en leefomstandigheden, om gezondheid of om illegale geldcircuits. En om de vraag wie moet worden aangepakt bij het bestrijden van bedrijfsmatige prostitutie: de vrouw, haar pooier of de klant?

Regiomaandag, 25 november 2013

Gele rivier zeer geschikt voor schaatstoertocht

De Westereen | Keimpe Roedema (67) uit De Westereen doet als ijsmeester en medisch coördinator mee aan de eerste Great Wall Skating Challenge. Een schaatstoertocht met start en finish op het kruispunt tussen de Gele Rivier en Chinese Muur.

Regiomaandag, 25 november 2013

Middelbare scholen Fryslân scoren goed

Leeuwarden | Eindexamenleerlingen op middelbare scholen in Fryslân hebben bovengemiddeld goed gepresteerd. Althans, als wordt gekeken naar het lijstje dat onderwijssocioloog Jaap Dronkers van de Universiteit Maastricht elk jaar maakt aan de hand van vooral examencijfers. Liefst dertien van de negentig Nederlandse opleidingen die met een 10 zijn beoordeeld, liggen in Fryslân. Vorig jaar waren dat er maar vier.

Regiomaandag, 25 november 2013

IJsbond ongerust over band met Elf Steden

Sneek | De relatie tussen de Friesche IJsbond en de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden lijkt wat onder druk te staan. Het bestuur van de Friesche Elf Steden heeft de IJsbond laten weten liever een ‘bestuurlijke ontvlechting’ te zien tussen beide organisaties. Dat heeft de IJsbond bekendgemaakt bij de jaarlijkse algemene ledenvergadering die zaterdag in Sneek werd gehouden.

Geloof & Kerkmaandag, 25 november 2013

Spelen met de taal van Genesis

Leeuwarden | Als jongetje van zeven leerde Reinier Salverda, de voorganger bij de zondagmiddag gehouden pommerantenpreek in de Grote kerk in Leeuwarden, het in verzorgingshuizen nog altijd zeer geliefde Daar ruist langs de wolken een lieflijke Naam. Sommigen zijn van mening dat dit lied van de Johannes de Heer niet meer bij deze tijd past. Dat is nog maar de vraag. Met het ‘ruisen’ worden woorden aangedragen, aldus Salverda. Scheppingswoorden die gaan over licht, gewelven om watermassa’s van elkaar te scheiden, vee, kruipende dieren en als kroon op het werk de mens. Talige wezens die de opdracht krijgen om de dingen en de dieren een naam te geven, het worden naamgevers die mogen spelen met de taal. De Belgische taalkundige Goropius Becanus wist in 1569 met stelligheid te beweren dat de bewoners van het paradijs Nederlands spraken: het Diets was de oudste taal. Het bewijs is jammer genoeg nog steeds niet geleverd.

Geloof & Kerkmaandag, 25 november 2013

Handreiking voor duurzaam kerkbeheer

Utrecht | Om kerken te helpen verduurzamen lanceert de interkerkelijke Groene Kerken-actie een toolkit met tips en handreikingen. De handreiking heet toolkit duurzaam kerkbeheer en geeft vooral kerkrentmeesters en beheerders handvatten om alles wat in en rond het kerkgebouw gebeurt zo duurzaam mogelijk te maken.

Sportmaandag, 25 november 2013

Sneek telt mee en bereidt aanval op de koppositie voor

Sneek | In de jacht op een bevredigende uitgangspositie in de play-offs boekten de volleybalsters van vc Sneek zaterdagavond in de eigen Sneker Sporthal een bruikbare zege op promovendus Set-Up ’65 uit Ootmarsum, 3-1 (20-25, 25-10, 25-19 en 25-22). De zege fourneerde de formatie van trainster Petra Groenland niet alleen een stevige post in de top drie, maar biedt ook uitzicht op een aanval op de leidende positie van Alterno. De moreel van de Apeldoornse ploeg is nog immer hoog, maar kreeg dit weekeinde door toedoen van Sliedrecht Sport wel een knauw. De regerend landskampioen klopte de bekerhouder eveneens met 3-1.

Sportmaandag, 25 november 2013

Eerste uitzege LDODK in Korfbal League

Groningen | Wat gaat er boven het bereiken van één mijlpaal? Juist. Twee mijlpalen. In de stad waar niets boven schijnt te gaan, liet LDODK zich gistermiddag in de noordelijke derby tegen Nic. van zijn beste kant zien. In een volgestouwde Groningse Topsporthal Alfa-college vernederde de ploeg van trainer Jan Sjoerd Pool de vorig jaar al afgetreden ‘Trots van het Noorden’: 21-31. De eindscore betekende voor LDODK de eerste uitoverwinning in de Korfbal League, het korfbaleldorado waar de ploeg uit Gorredijk vorig seizoen voor het eerst acte de présence gaf. Nooit eerder bovendien scoorde LDODK in één duel dertig maal of meer.

Sportmaandag, 25 november 2013

Aris wil nu weer met volle kracht vooruit

Wijchen | Zelden was het zo onrustig bij Aris Leeuwarden als in de voorbije weken. Na zes nederlagen op rij vond de leiding het welletjes en werd de tot stoorzender bestempelde Kinu Rochford vorige week geslachtofferd en arriveert vandaag met de Amerikaan Nathan Healy diens landgenoot en vervanger. Zaterdag volgde er een al bijna ‘gewone’ forse nederlaag in en tegen Wijchen (104-71), maar er leeft desondanks weer hoop op betere basketbaltijden.

Sportmaandag, 25 november 2013

Wegsturen van een rotte appel kan best goed uitpakken bij Aris

In mei van dit jaar speelde nabasketbalclub Aris Leeuwarden nog in de finale van de play-offs om het landskampioenschap. Dit seizoen volgt echter de ene na de andere zeperd. Vorige week werd na de nederlaag tegen Zwolle (86-60) de Amerikaan Kinu Rochford weggestuurd bij de club, Nathan Healy kwam als zijn vervanger. Keert dit het tij?

Sportmaandag, 25 november 2013

Zo’n kleine gozer tegen beren van spitsen? Nee, dat kon nooit goed gaan

Mijn vriendin vindt kleine mannen maar vervelend. Ja, echt waar. Ze zei het ooit zelf. Voor het gemak: kleiner dan 1.75 meter. Wat haar naar eigen zeggen meer dan eens opviel in haar omgeving, was hoe kleine mannen zich vaak menen te moeten profileren door een grote mond en dito ego. Niet iedere kleine man natuurlijk, maar wel vele. Kortom: niet haar type. Gelukkig ben ik 1.85 meter, dus over mij geen zorgen.

Sportmaandag, 25 november 2013

Drie Zweedse spelers op proef bij SC Cambuur

Leeuwarden | SC Cambuur test deze week drie Zweedse spelers. Het gaat om de verdediger Christoffer Eriksson en de aanvallers Dzenis Kozica en Linus Tornblad. Het drietal zal morgenavond ook meedoen in de oefenwedstrijd van de Leeuwarders tegen zondaghoofdklasser SWZ Boso Sneek.

Sportmaandag, 25 november 2013

De cirkel is rond voor keeper Harm Zeinstra

Zoals elke jonge speler droomde ook doelman Harm Zeinstra vroeger van de eredivisie. Cambuur scoutte hem eind jaren negentig en anno 2013, op 23 november, was het zover. Bij datzelfde Cambuur, waar hij na periodes bij sc Heerenveen en FC Emmen deze zomer terugkeerde. ,,De cirkel is rond.”

Sportmaandag, 25 november 2013

Cambuur wint voor zichzelf én voor de familie Nienhuis

Leeuwarden | Dwight Lodeweges schraapte eens zijn keel toen hij zaterdag tijdens de persconferentie na de 2-1 zege op NEC het woord kreeg. Hoofd omhoog, strakke blik. ,,Leo”, zo sprak de trainer van Cambuur, ,,deze is voor jou en je familie.”

Sportmaandag, 25 november 2013

Weer teleurstelling voor goalie Nordfeldt

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Sedar Gözübüyük ging doelman Kristoffer Nordfeldt terneergeslagen zitten. Met zijn rug tegen de paal. Dat laatste stond niet symbool voor de manier waarop de 24-jarige Zweedse goalie zich zaterdag in Eindhoven presenteerde, al had hij niet te klagen over het nodige geluk. Nordfeldt leek onpasseerbaar, maar moest zich in de extra tijd alsnog gewonnen geven.

Sportmaandag, 25 november 2013

Punt is voor Heerenveen het enige lichtpuntje in lichtstadACTUEEL
Familieberichten
Advertenties