De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 25 maart 2008.

Cultuurdinsdag, 25 maart 2008

Reina Hibma wint solistenconcours

Leeuwarden - Reina Hibma, altsaxofonist van Constantina uit Menaldum, is zaterdag als eerste geëindigd tijdens het provinciaal solistenconcours van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF). Hibma haalde 90,50 punten en een eerste prijs met lof in de 1ste Divisie. Het concours, waaraan 45 solisten, drie duo’s en een trio meededen, werd zaterdag gehouden in ROC De Friese Poort in Leeuwarden.

Cultuurdinsdag, 25 maart 2008

Scapino is klaar voor reis naar Amerika

Scapino gaat de komende tijd de pijlen wat meer richten op het buitenland. Het eerste uitstapje is naar Amerika waar het gezelschap sinds het begin van de jaren negentig niet meer is geweest. Er staan enkele voorstellingen gepland in New York en Portland. In New York wordt opgetreden in The Joyce Theatre, een theater dat zich erop beroept belangrijke danspremičres te brengen uit binnen- en buitenland.

Cultuurdinsdag, 25 maart 2008

Russisch orkest met Friese dirigent naar Nederland

Leeuwarden - Het Russisch Kamerorkest zal onder leiding van gastdirigent Jan Vermaning uit Joure in juni een tournee door Nederland maken. De aftrap van de concertreeks is op 6 juni in Zwolle. Op 10, 13 en 14 juni zal het orkest Fryslân aandoen, namelijk Leeuwarden, Sneek en Dokkum.

Economiedinsdag, 25 maart 2008

‘Schoolplicht alleenstaande ouder mislukt’

Den Haag - Bijstandmoeders met jonge kinderen verplicht naar school sturen werkt niet. Iedere bijstandgerechtigde vergt maatwerk, stellen de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) en Divosa, de organisatie van de gemeentelijke sociale diensten. Zij pleiten voor maatwerk om alleenstaande ouders te laten participeren.

Economiedinsdag, 25 maart 2008

Cao-akkoord metaal: 6,5 procent meer loon

Utrecht - Werknemers in de kleinmetaal krijgen 6,5 procent meer loon, verdeeld over twee loonsverhogingen. Dat staat in het cao-akkoord dat werkgevers en werknemers in de kleinmetaal dit weekend bereikten. CNV-onderhandelaar Marco Hietkamp spreekt van een fatsoenlijk akkoord. ,,Het biedt de medewerkers in deze sector ruimte, financieel, maar ook om zich te ontplooien.”

Hoofdartikeldinsdag, 25 maart 2008

Verharding van de samenleving...

De verharding van de samenleving is voor een groot deel te wijten aan de overheid, niet aan de burger. Dat concludeerde de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vorige week in zijn jaarverslag. ,,Het overgrote deel van de burgers deugt. De sleutel ligt bij de overheid. Die moet het goede voorbeeld in de samenleving geven’’, schrijft de ombudsman. Dat gebeurt nu veel te weinig. Sterker nog, de overheid maakt aan de lopende band grove fouten jegens de burger en doet die af als incidenten. Arrestanten krijgen onnodig klappen in hun gezicht, bij een crisissituatie rond een kind wordt niet ingegrepen, een belastingdeurwaarder ontruimt onnodig de woning van een wegens ziekte afwezige man en talloze andere voorbeelden weet Brenninkmeijer op te diepen uit de meer dan 13.200 klachten over 500 overheidsinstanties die hij en zijn medewerkers vorig jaar te behandelen kregen.

Regiodinsdag, 25 maart 2008

Op een arrenslee het schaatsseizoen uitluiden

Heerenveen - Al was het dan Pasen, het leek Kerst gisteren in Thialf in Heerenveen: volle tribunes met dikgeklede toeschouwers, de geur van warme chocolademelk in de neus en het gerinkel van arrensleeën tegen de hoge koepel. Thialf sloot het schaatsseizoen af met een middag lang ‘rinkjestekke’ en ‘belslydjeie’ op het ijs. Een zeldzaamheid voor publiek en deelnemers.

Regiodinsdag, 25 maart 2008

Bomen langs A7 Bolsward niet gekapt

Bolsward - De kap van bomen langs de A7 bij Bolsward gaat niet door. Een meerderheid van de gemeenteraad wil de bijna achtduizend vierkante meter grote groenstrook tussen de snelweg en industrieterrein De Marne II behouden. Daarmee komt er vanavond tijdens de raadsvergadering een einde aan vier lang gepraat over kap of behoud van het groen.

Regiodinsdag, 25 maart 2008

Opvallend veel uilen dood door verkeer

Leeuwarden - De afgelopen weken zijn opvallend veel uilen het slachtoffer geworden van het verkeer. Dat meldt uilenkenner Johan de Jong. De Jong krijgt per dag vijf of zes meldingen van dode uilen langs de weg. ,,Het zijn vooral kerkuilen, in 90 procent van de gevallen gaat het om uilen die vorig jaar zijn geboren.”

Regiodinsdag, 25 maart 2008

Actievelingen trotseren de drek en sneeuw

Oentsjerk - ,,Hjir falt it noch ta. Fierderop moatst mei in boatsje!” De stemming was gisteren prima op het Beweeg- en Doefestival op het terrein van Stania State in Oentsjerk, maar de omstandigheden waren ronduit slecht. De regen en sneeuw van de dagen ervoor heeft de zandpaden in drek veranderd, en daar kan het extra zand dat ter voorbereiding is gestrooid, weinig aan veranderen.

Regiodinsdag, 25 maart 2008

Slecht weer: iedereen eropuit

Leeuwarden - Het slechte paasweer, een lage temperatuur in combinatie met sneeuw- en hagelbuien, zorgde gisteren voor veel overlast op de weg in de provincie. Leeuwarden stond vast door bezoekers van de hondenshow en de meubel- en mediawinkels. De meubelboulevards in de provincie beleefden topdagen.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 maart 2008

Veelkleurig hoogfeest van Pasen in Fryslân

Leeuwarden - ,,We vieren het hoogfeest van Pasen. De Heer is waarlijk opgestaan!’’, zo klonk er vanaf vele kansels dit weekend. Het Paasfeest werd zeer uiteenlopend gevierd in de Friese kerken. Via de diensten van Stille Zaterdag met ingetogen wakes, uitmondend in de uitbundige vieringen van zondag en gisteren in de kerken. Een impressie.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 maart 2008

Een vreugde die blijvend is

Ds. Gerrit Wessels uit Stiens hield voor het Friesch Dagblad een dagboek bij over zijn vasten in de veertigdagentijd. Vandaag sluit hij de serie artikelen af met hoe hij Pasen beleefde.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 maart 2008

Preken kerkvader Augustinus ontdekt in Erfurt

Nijmegen - In een bibliotheek in de Duitse stad Erfurt zijn onlangs zes preken van kerkvader Augustinus (354-430) gevonden. Dat meldt prof. dr. Hans van Oort, hoogleraar patristiek in Nijmegen en Pretoria en Augustinuskenner, die de teksten al heeft ingezien.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 maart 2008

Weggenomen verdriet

Jaren geleden was ik op vakantie in het noordwesten van Schotland. In een klein knus huisje in de heuvels aan de zee. Zwarte rotsen, blauwe zee met grillig gevormde eilanden, groene weilanden met bloemen, hier en daar een wit huisje en elke dag een oogverblindend mooie zonsondergang. Toen ik op een dag buiten tegen een hek geleund, stond te genieten kwam er een oude man naast me staan. We groetten elkaar en zwegen. Na een tijdje zei ik dat het zo prachtig was allemaal. Hij zei: ,,It doesn’t catch my eye anymore’’, met een rollende Schotse rrr op het eind. Het raakt mijn oog niet meer, letterlijk vertaald.

Sportdinsdag, 25 maart 2008

Noor Sollied nieuwe trainer Heerenveen

Heerenveen - Sportclub Heerenveen heeft Trond Sollied aangesteld als opvolger van trainer Gertjan Verbeek. Met de 48-jarige Noor haalt Heerenveen een gewenste internationaal gelouterde trainer in huis. Sollied werkte eerder met succes bij Rosenborg, Club Brugge, Olympiakos Piraeus en AA Gent. Sollied tekent voor twee jaar en neemt zijn vaste assistent, de Belg Chris van Puyvelde, mee. Sollied en Van Puyvelde werken al acht jaar nauw samen.

Sportdinsdag, 25 maart 2008

Weer gemiste kans op titel voor Flyers

Heerenveen - Wat is dat toch met Flyers en finales? Voor de vierde maal op rij dolven de Heerenveense ijshockeyers het onderspit in de eindstrijd om het kampioenschap. Net als vorig seizoen was het Tilburg dat de Friezen in tranen achterliet. Het gedroomde afscheid voor coach Alex Andjelic werd er een door de achterdeur.

Sportdinsdag, 25 maart 2008

Stel de daad, maar niet te vroeg

In hun streven de Olympische Spelen tot een groot spektakel te maken, uiteraard vooral ter meerdere eer en glorie van zichzelf, gaat niets de Chinezen te ver. De lastige Tibetanen, die uitgerekend deze aanloopperiode naar de Spelen gebruiken om hun eis tot onafhankelijkheid voor het oog van de buitenwereld kracht bij te zetten, worden hardhandig tot de orde geroepen.

Sportdinsdag, 25 maart 2008

Heerenveen wint knotsgek duel

Heerenveen - Sc Heerenveen trok zaterdagavond in een knotsgekke wedstrijd tegen Roda JC aan het langste eind en deed daarmee goede zaken met het oog op een topvijfklassering. Het was weer zo’n typische confrontatie tussen beide ploegen, die alle kanten uit kon gaan en waarin om raak werd gescoord. Dit keer met de formatie van trainer Gertjan Verbeek, in meerdere opzichten, als grote winnaar.

Sportdinsdag, 25 maart 2008

Paastoernooi mist toppers, maar heeft talent

Drachten - De echte toppers ontbreken, maar dat verbaast de organisatie van het Drachtster Paastoernooi geenszins met een te vergaren hoofdprijs van niet veel meer dan honderd euro. Sporthal de Drait is op deze zaterdag en zondag niettemin het decor voor de 43ste editie van het badminton-evenement. Inclusief deelname van een aantal toppers in de dop.

Sportdinsdag, 25 maart 2008

Topweekeinde voor pikeur Cees Kamminga

xWolvega - Triomfantelijk stak Cees Kamminga in Wolvega tijdens de huldiging van zijn laatste winnaar zes vingers omhoog. Dat was zijn opmerkelijke score na twee koersdagen. Op de Drafbaan van Groningen boekte hij vrijdagmiddag vier zeges. Een dag later kwamen daar op Friese bodem nog twee winnaars bij.

Sportdinsdag, 25 maart 2008

Junior World Cup is meer dan korfbaltoernooi

Leeuwarden - Dat het Nederlands team onder de 19 jaar de dertiende editie van de Junior World Cup, het officieuze wereldkampioenschap voor teams in die leeftijdscategorie, zou winnen, was geheel volgens de verwachting. Nederland speelt nu eenmaal het beste korfbal van de wereld. Het toernooi liet echter zien dat sport, korfbal in dit geval, een ideaal vehikel is voor begrippen als respect en begrip.

Sportdinsdag, 25 maart 2008

Cometas wint Jupiter Cup

Franeker - De eieren bleven op eerste paasdag in de kast staan. Want in Franeker werd gehandbald. 76 teams uit vijf verschillende landen kwamen in de stad tussen de lijnen tijdens de Jupiter Cup. De Stienser heren verloren de titel van vorig jaar. De dames van het Leeuwarder Cometas hielden toch een Cup in Fryslân.

Sportdinsdag, 25 maart 2008

Kimbrough leidt Aris naar nipte zege

Leeuwarden - Aris Friesland heeft een druk weekend gehad. Het team van scheidend coach Tony Vandenbosch kwam zowel gisteren als zaterdag in actie. Zaterdag verloren de basketballers kansloos in Zwolle (94-76). Twee dagen later herstelden de Friezen zich. In het Kalverdijkje werd met 83-80 gewonnen van hekkensluiter Den Helder Seals.

Sportdinsdag, 25 maart 2008

NOK-out in de vierde klasse A

Oudemirdum - VVI is zaterdag in Oudemirdum tegen de NOK-out aangelopen. De ploeg uit Idskenhuizen verloor de topper in de vierde klasse A en daarmee heeft de Oudemirdum Nijemirdum Kombinatie een grote stap gezet richting het kampioenschap. Al voelt zich VVI zich nog niet geslagen en en steken ze in Oudemirdum de vlag nog niet uit.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties