De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 25 mei 2010.

Cultuurdinsdag, 25 mei 2010

Equal Souls wint Liet 2010

Leeuwarden - De formaasje Equal Souls út Rotterdam hat sneontejûn yn Ljouwert de 19e edysje fan it Fryske sjongfestival Liet wûn. Yn stêdsskouboarch De Harmonie krigen sjongeres Janneke Brakels en co fan de fiifkoppige faksjuery

Cultuurdinsdag, 25 mei 2010

Oerolvoorstelling Tryater gaat door ondanks brand

Leeuwarden - De voorstelling Master & Margarita van Tryater op Oerol gaat door. ,,Maar het wordt heel hard werken om alles op tijd klaar te krijgen.” Dat zei zakelijk leider Siart Smit vanochtend naar aanleiding van de brand van afgelopen weekend in het Tryatergebouw. In de nacht van zondag op maandag brandde in de loods van het theatergezelschap aan de Oostersingel in Leeuwarden een vrachtwagen uit, met daarin enkele decorstukken en het licht voor Master & Margarita die volgende week de openingsvoorstelling is van het Oerolfestival op Terschelling.

Hoofdartikeldinsdag, 25 mei 2010

Het lijsttrekkersdebat...

Nederland maakt zich druk over inburgering. Het onderwerp is zelfs deel van de campagne die wordt gevoerd voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Wie naar het lijsttrekkersdebat heeft gekeken (Balkenende, Cohen, Rutte, Wilders) vraagt zich af tot welk burgerschap buitenlanders moeten worden opgevoed. Het beeld van de politieke elite dat door het debat naar voren komt is treurig: vier mannen die willens en wetens de ander in een negatief daglicht proberen te plaatsen, elkaar het woord nauwelijks gunnend; opzettelijk halve waarheden verkondigen over zichzelf en over de anderen en streven naar het winnen op gevatheid en brutaliteit.

Regiodinsdag, 25 mei 2010

Toch één pand cultuurlessen Leeuwarden

Leeuwarden - Er komt toch een centraal pand in Leeuwarden voor cultuureducatie. Dat zegt wethouder Isabella Diks. Vorige maand ontstond er een hoop commotie toen het nieuwe college van B en W aankondigde dat de activiteiten van Parnas zouden worden verspreid over de wijken.

Regiodinsdag, 25 mei 2010

Antikraakster Drachten levert haar sleutel niet in

Drachten - Siska Bouma, die vandaag haar antikraakwoning in de wijk Noordoost in Drachten had moeten verlaten, heeft haar sleutel niet ingeleverd. Ze heeft nog steeds geen vervangende woonruimte voor haar en haar drie kinderen.

Regiodinsdag, 25 mei 2010

Een magazine in recordtempo

Leeuwarden - ,,Vier, drie, twee, één. Stop.’’ Tweeëntwintig deelnemers uit Fryslân en Groningen leggen als één man het werk neer. Rekken, strekken, zuchten: een uur lang keihard werken aan een eenmalig magazine in het Fries Museum zit erop. Stop de Tijd heet het magazine, dat wordt gedrukt in een oplage van duizend exemplaren.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 mei 2010

‘Kijk verder dan het consumenten-christendom’

Veenklooster - Het is altijd gezellig tijdens de jaarlijkse Pinksterfeestviering in Veenklooster: samen zingen, genieten van gospelmuziek en de sfeer in het bos. Prima, maar hier moet het niet bij blijven, vindt ds. Alfons van Vliet. Hij riep de bezoekers op om ook nu nog grote dingen van God te verwachten.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 mei 2010

Geen hapklare brokken, maar stevige kost door de Geest

Wijnjewoude - Vernieuwing door de Geest heeft alles te maken met goed voedsel. Geen hapklare brokken, zoals de gemakkelijke magnetronmaaltijd, maar het Woord van God waar je goed op moet kauwen. Dán ga je groeien in geloof, zei ds. Koos Staat gisteren in de grote tent van het Pinksterfeest in Wijnjewoude.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 mei 2010

De Geest doorbreekt ook de multiculturele grenzen

Biddinghuizen - De kerk moet het Goede Nieuws verkondigen. Dat kan alleen als de Nederlandse kerken zich eensgezind verenigen in die missie, van welke kleur en denominatie ze ook zijn. Als de kerk dat niet gezamenlijk doet zal de wereld het sléchte nieuws brengen. Het was een klip en klare boodschap die zaterdag werd uitgedragen tijdens de pinksterconferentie Opwekking in Biddinghuizen in de Flevopolder.

Sportdinsdag, 25 mei 2010

Sneek fleurt jubileumjaar op met bekerwinst

Sneek - Met het binnenhalen van de noordelijke districtsbeker heeft Sneek Wit Zwart gisteravond het honderdjarig bestaan van de club extra cachet gegeven. De Friese zondaghoofdklasser rekende in de finale op eigen veld met 2-1 af met Genemuiden, dat zaterdag pas promotie naar de topklasse veiligstelde. Voor Sneek krijgt het seizoen nu een vervolg in de landelijke beker en werd het afscheid van mannen als trainer Inne Schotanus en spits Age Hains Boersma nog even uitgesteld.

Sportdinsdag, 25 mei 2010

Oldeboorn is en blijft bescheiden. En vierdeklasser

Aldeboarn - Voorzitter Jan Nijdam van vierdeklasser Oldeboorn is in zijn nopjes. Er is veel publiek afgekomen op de nacompetitiekraker van zijn ploeg tegen derdeklasser Zwaagwesteinde. De gasten brengen twee bussen met supporters mee. ,,Dit betekent zo’n 500 euro extra inkomsten”, zegt een tevreden Nijdam. ,,Dat is voor Oldeboorn bijna het bedrag dat een hoofdsponsor betaalt.”

Sportdinsdag, 25 mei 2010

De beste van Madrid

Een beetje timide zat hij er wel bij op de bank, Louis van Gaal. Begrijpelijk: zorg je dat je ploeg in de finale van de Champions League bijna zeventig procent balbezit heeft, slagen de spelers er nóg niet in om de club te kronen tot de beste van Milaan. En van Madrid, en nog zo wat Europese voetbalsteden. We konden de toespraak in de Beierse hoofdstad al uittekenen. Maar nee, hoor, heeft de ploeg van die dekselse Mourinho aan dertig procent genoeg om de vorige toespraak van Louis te logenstraffen. De beste van München? Dat is Inter. En indirect van Gelsenkirchen, Bremen en Hamburg dus ook. Dat is toch een flinke hap uit die Duitse kampioenschaal.

Sportdinsdag, 25 mei 2010

‘Finale op zaterdag is prima, alleen jammer van de uitslag’

De Champions League-finale tussen FC Bayern München en Internazionale trok maar liefst 2,5 miljoen kijkers volgens de NOS. En dat voor een eindstrijd die voor het eerst niet op een woensdag-, maar op een zaterdagavond werd gehouden. Volgens de UEFA om meer gezinnen met kinderen naar het stadion te lokken, volgens sceptici uit puur commerciële overwegingen. Onze vraag aan een speler, trainer en persfotograaf: de finale op zaterdag in plaats van de traditionele woensdag, goed bevallen of niet?

Sportdinsdag, 25 mei 2010

De Jong kent alleen problemen bij dopingcontrole

Joure - Plompverloren stond-ie daar zaterdagavond laat in z’n eentje op de Nutsbaan in Joure. Jannick de Jong had anderhalf uur daarvoor de derde grasbaanrace van het seizoen met overmacht gewonnen. Tijd om zijn zege te vieren kreeg de coureur uit Gorredijk echter niet. De Jong moest als de wiedeweerga een plasje plegen. Voor een in Joure nooit eerder voorgekomen dopingcontrole, welteverstaan. Toen De Jong na de nodige startproblemen weer naar buiten liep, stond alleen zijn eigen busje nog in het rennerskwartier.

Sportdinsdag, 25 mei 2010

Fierljepper Roel Bokke Span, fenomeen met hoofdletter F

Vraag honderd fierljepliefhebbers naar de meest vermaarde ljepper aller tijden. Natuurlijk komt dan de naam van Aart de With onherroepelijk naar voren. De Hollandse fierljepper is een begrip in de sport. Maar hoe zit dat dan met de Friese fierljepfenomenen? Zijn die er dan niet? Jazeker wel. Genoeg zelfs. Maar er is één Fries fierljepfenomeen die de rest naar de kroon steekt en dat is Roel Bokke Span. Fryslâns finest.

Sportdinsdag, 25 mei 2010

Goutum kán er op de bond niet af

Franeker - De bondspartij winnen is één ding. De ‘bond’ prolongeren oneindig veel moeilijker. Kaatsclub Goutum slaagde er op pinkstermaandag in dat kunststukje op te voeren. Wat Hendrik Tolsma, Dirk Jan van der Woud en Daniël Iseger ook voor de kiezen kregen, het partuur kón er gisteren gewoon niet af.

Sportdinsdag, 25 mei 2010

Een dode en gewonden tijdens Elfstedentocht

Bolsward - 12.925 deelnemers kregen gisteren op Plein 1455 een onderscheiding voor het uitfietsen van de Elfstedentocht. Mede door de stevige wind stapten 434 deelnemers eerder al van de fiets. Nog eens 1641 mensen gebruikten hun startkaart überhaupt niet. De 98e editie van de fietselfstedentocht gaat als pittig de boeken in.

Sportdinsdag, 25 mei 2010

Makkum constante factor op dag van verrassingen in Jong Nederland

Franeker - Het partuur van Makkum heeft zaterdag op het Sjûkelân in Franeker de Jong-Nederland partij, het zogenaamde Nederlands kampioenschap voor junioren, gewonnen. Het trio was de meest constante factor op de dag van de verassingen, waar reputaties sneuvelden en favoriete parturen teleurstelden. In de finale kon Anjum, dat nog nooit een prijs won tijdens de kaatsklassieker, de ultieme stunt voor de afdeling Klaas Thomas niet vervolmaken.

Sportdinsdag, 25 mei 2010

Zware blessure maakt eind aan fierljeppen Burgum

Burgum - Daar lag-ie dan. Een schreeuw. Een van pijn vertrokken gezicht. Weer een schreeuw. Pijn. Hand op de knie, half op zijn linkerzij liggend met zijn benen roerloos in het zandbed van de fierljepaccommodatie in Burgum. Hoofschuddende toeschouwers. Nee, dit is niet best, valt er op diverse plekken te liplezen.

Sportdinsdag, 25 mei 2010

Van Nuil fietst slim naar goud

Emmen - Hidde van Nuil fietste gisteren na 120 kilometer heel slim naar de districtstitel bij de eliterenners. De Appelschaster gaf in de finale de aanzet voor de beslissende slag en hield zich daarna in de kopgroep koest. ,,Ik heb wel geleerd dat je niet te veel moet laten blijken dat je goed bent”, lachte Van Nuil.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties