De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van woensdag, 25 mei 2011.

Achtergrondwoensdag, 25 mei 2011

Er zijn plenty garnalen voor de vissers

Garnalenvissers hopen dat ecologen zullen verklaren dat het slecht gaat met de garnaal. Dan wordt de NMa misschien soepeler. Maar het gaat juist goed.

Cultuurwoensdag, 25 mei 2011

Auteur Henny Thijssing-Boer overleden

Winschoten - In Winschoten is gistermiddag de schrijfster Henny Thijssing-Boer overleden. Thijssing-Boer is 78 jaar geworden. Het overlijden van Thijssing-Boer werd bekend gemaakt door uitgever Kok/Omniboek, die haar de ‘koningin van de streekroman’ noemde. De boeken van Thijssing-Boer hebben een protestants-christelijke inslag en spelen zich vaak af op het Groningse platteland.

Economiewoensdag, 25 mei 2011

Kunststof ijsbanen van Glice worden tot korrels vermalen

Steenwijk - De kunststof ijsbanen van het failliete Heerenveense Glice zullen niet meer worden gebruikt. Overnamepartij Betech kunststoffen heeft besloten de banen te vermalen tot korrels.

Economiewoensdag, 25 mei 2011

Biologische partners gaan samenwerken

Amersfoort - Biologische boeren, verwerkers, handelsbedrijven en retailers hebben zich verenigd in een ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding: Bionext. Daarmee willen ze de groei van de sector ondersteunen. Bionext wordt het aanspreekpunt voor informatie en is van belang voor wetenschappelijk onderzoek. De Vereniging van Biologische Producenten en handel, Promotiebureau Biologische Speciaalzaak, en biologische boeren bij LTO Nederland namen het initiatief.

Hoofdartikelwoensdag, 25 mei 2011

Europese jeugd heeft reden tot klagen

Wie wil er vandaag de dag nog achttien zijn? Voor de generatie die nu opgroeit in Europa zijn de economische vooruitzichten niet rooskleurig. De werkloosheid onder de 15 tot 24-jarigen heeft het hoogste percentage bereikt sinds 1945. Spanje is het zwaarst getroffen met 41 procent jonge werklozen, gevolgd door Estland en Litouwen. Zonder uitzicht op een baan, en dus ook op het stichten van een gezin, en gevangen in een verstard politiek systeem - zoals in Italië en Griekenland - komt er langzaam maar zeker een protestbeweging in Europa op gang. Naar het voorbeeld van de IJslandse beweging Stem van het Volk die in 2009 leidde tot de val van de regering van IJsland, houden Spaanse jongeren pleinen in grote steden bezet. Ook in Griekenland en Italië zijn het de jongeren die massaal hun onvrede uiten.

Regiowoensdag, 25 mei 2011

Brieven schrijven of twitteren voor Amnesty

Amnesty International bestaat zaterdag vijftig jaar. In Fryslân alleen zijn al 27 groepen actief. Maar hun aantal neemt af en de leden vergrijzen. Ondertussen staat een nieuwe generatie activisten op.

Regiowoensdag, 25 mei 2011

Grieks was echt een makkie, dat vonden de anderen ook

Leeuwarden - ,,Het examen Grieks is berucht vanwege de lage resultaten die er in de afgelopen jaren zijn behaald”, weet Karel Stegeman uit Franeker, zeventienjarig leerling van Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden. ,,Vooral de vertalingen van de klassieke talen zijn in het verleden behoorlijk slecht gemaakt. Maar ik vond dit examen echt een makkie en ik ben niet de enige die er zo over denkt. Ook de anderen hebben het gevoel dat ze het examen goed hebben gemaakt.”

Regiowoensdag, 25 mei 2011

Betonrot mogelijk oorzaak van instorten flatgalerijen

Leeuwarden - Wethouder Henk Deinum van Leeuwarden zei gisteren dat de oorzaak van het instorten van de galerijen van de Antillenflat, volgens deskundigen, mogelijk betonrot is. Technisch onderzoek moet dit nog wel vaststellen.

Regiowoensdag, 25 mei 2011

Friese jagers gaan wél ganzen afschieten

Leeuwarden Friese jagers gaan, in tegenstelling tot hun collega’s elders in het land, de komende zomer wel op pad om ganzen af te schieten. De toeristische gebieden worden daarbij vermeden.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 mei 2011

Lutherstad springplank voor Duitse ‘Refo500’

Eisleben De belangstelling voor Refo500 blijft groeien in Duitsland. Diverse steden hebben zich inmiddels aangesloten bij het Nederlandse project. Dat zijn Nordhausen, Bretten, Heidelberg en Lutherstadt Eisleben. De verwachting is dat andere steden snel zullen volgen. Verder zijn er al veel instellingen uit Duitsland die inmiddels partner zijn, waaronder de Leucorea Stichting uit Wittenberg. Dat heeft de organisatie van Refo500 bekendgemaakt na een conferentie die vorige week bij de oosterburen plaatsvond.

Sportwoensdag, 25 mei 2011

Het kaf scheidt zich van het koren in nacompetitie

De nacompetitie in het zaterdagvoetbal is in volle gang. Broekster Boys en VC Trynwâlden zijn nog in de strijd om promotie naar de eerste klasse, terwijl ‘t Fean’58 ternauwernood aan degradatie uit de tweede klasse I ontsnapte door in en tegen Delfstrahuizen de strafschoppen beter te nemen.

Sportwoensdag, 25 mei 2011

Van der Vlag voor Cambuur optie als opvolger van Meul

Leeuwarden - Peter van der Vlag is voor SC Cambuur een mogelijke kandidaat als vervanger van de bijna zeker vertrekkende David Meul. Algemeen directeur Gerald van den Belt erkende dat gistermiddag desgevraagd. Ook gaf hij toe dat Léon Hese transfervrij weg mag, ondanks een doorlopend contract. Wie zeker weg gaat, is Martijn van der Laan. Hij wees gisteren een laatste contractvoorstel van Cambuur af.

Sportwoensdag, 25 mei 2011

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportwoensdag, 25 mei 2011

Marit Bouwmeester aan de leiding bij Regatta Medemblik

Medemblik - Zeilster Marit Bouwmeester uit Warten staat na de eerste dag van de Delta Lloyd Regatta op de eerste plaats. De Friese stuurvrouw noteerde tijdens de openingsdag op het zeer winderige IJsselmeer een eerste en tweede plaats in de Olympische Laser Radial-klasse.

Sportwoensdag, 25 mei 2011

Quenten Martinus tekent nieuw contract

Heerenveen Quenten Martinus heeft een nieuw tweejarig contract getekend bij Heerenveen. De twintigjarige linkeraanvaller, die in september 2009 ernstig geblesseerd raakte en anderhalf seizoen aan de kant stond, speelt al sinds 2005 bij Heerenveen. Daarvoor zat hij in de jeugdopleiding van Cambuur.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties