De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van maandag, 25 juni 2007.

Cultuurmaandag, 25 juni 2007

‘De Opera’, in moaie komeedsje

It och sa mei jinsels ynnommen wêze en in ôfgryslike oergeunst binne twa wichtige yngrediïnten fan De Opera, it 48ste Burgumer iepenloftspul dat sneontejûn yn premiêre gong. It is de Fryske ferzje fan De Opera van Smyrna fan de achttjinde ieuske Italjaanske toanielskriuwer Carlo Goldoni (1707-1793). Tryntsje van der Zee soarge yn ’e mande mei regisseuse Anny Veenstra foar in treflike oersetting en bewurking.

Cultuurmaandag, 25 juni 2007

Recordaantal kaarten verkocht tijdens Oerol

Terschelling - Dagenlang mocht het Terschellings Oerol het zonder stellen, maar gisteren tijdens de slotdag, kwam het er toch van: regen. De tienjarige Nienke Zorgdrager uit Formerum sloot het culturele festival gisteravond officieel af, door in de stromende regen een sterk verhaal voor te dragen vanaf een enorme stoel. Ondanks de regen op de slotdag kan de 26e editie van Oerol als een geslaagde de boeken ingaan. In totaal zijn dit jaar 95.000 kaarten voor 45 voorstellingen verkocht, 10.000 meer dan vorig jaar. Vooral voor de voorstellingen van jonge theatermakers was veel belangstelling. Het tiendaagse festival is bezocht door ruim 50.000 bezoekers. Oerol stond dit jaar in het teken van Sterke Verhalen.

Dossiermaandag, 25 juni 2007

Hartstikke prima


Economiemaandag, 25 juni 2007

Massale opkomst open dag boerderij

Leeuwarden - De open dagen bij de biologische en zorgboerderijen zijn in Fryslân afgelopen weekeinde goed bezocht. Landelijk ging het om tachtigduizend bezoekers die zich bij de biologische bedrijven lieten informeren over de biologische wijze van veehouderij, akkerbouw en tuinbouw. In totaal stelden enkele honderden biologische boeren en tuinders en zorgboerderijen hun deuren open voor publiek. Bij de zorgboerderijen kwamen ongeveer 45.000 mensen een kijkje nemen. Hoeveel mensen er bij de Friese bedrijven langskwamen is nog niet bekend.

Hoofdartikelmaandag, 25 juni 2007

Foppe, ‘Heerenveen’ en China

De betekenis van Foppe de Haan lijkt alleen maar groter te worden. De man die eerst als coach van Heerenveen furore maakte, is nu de gevierde held die het Nederlandse voetbalteam Jong Oranje Europees kampioen heeft gemaakt en het naar de Olympische Spelen in China heeft gespeeld. Dat is een prestatie van formaat en het is daarom terecht dat Foppe de Haan zo wordt bejubeld.

Regiomaandag, 25 juni 2007

Fans huldigen vooral De Haan

Heerenveen/Nes - Zo’n tienduizend fans hebben Jong Oranje gistermiddag in Heerenveen gehuldigd. De grote publieksfavoriet daarbij was niet een van de spelers, maar coach Foppe de Haan.

Regiomaandag, 25 juni 2007

Mexicaans temperament in Teatertún

Rijs - De geur van wierook en brandend hout hangt rondom de Teatertún in Rijs. Wie dichterbij komt, hoort muziek en merkt dat de wierookgeur zich vermengt met die van gegrilde kip. Nieuwsgierig wachten bezoekers in een rij voor de Teatertún op wat er komen gaat. Zangeres Nynke Laverman sluit vanavond haar theatertournee van De Maisfrou af, het concert waarmee ze twee jaar lang in de Nederlandse theaters stond. Dat wil ze op bijzondere wijze doen door met geuren, beelden, smaken en klanken, de sfeer van Mexico op te roepen. Op dat land namelijk baseerde Laverman De Maisfrou.

Regiomaandag, 25 juni 2007

Massale opkomst open dag boerderij

Regiomaandag, 25 juni 2007

‘Te veel druk op beheer landschap’

Leeuwarden - Het Rijk moet de regelgeving voor landschapsbeheer aanpassen, anders verdwijnt het draagvlak onder de agrariërs. Dat staat in een persoonlijke brief die gedeputeerde Andriesen vorige week maandag aan minister Verburg van Landbouw heeft gestuurd. De overmatige controles demotiveren de boeren.

Geloof & Kerkmaandag, 25 juni 2007

Task force blij met toezegging minister

Woudrichem - Minister Plasterk (OCW) heeft de Task Force Toekomst Kerkgebouwen per brief meegedeeld dat de discussie over een ‘deltaplan voor de toekomst van kerkgebouwen’ zal plaatsvinden in het kader van de aanpassing van het monumentenstelsel en het Jaar van het Religieus Erfgoed in 2008. Dat meldt de Task Force in een persbericht.

Geloof & Kerkmaandag, 25 juni 2007

Zomerexpositie in Martinikerk Bolsward verbindt wereld en kerk

Bolsward - Met een bijzondere kerkdienst is de zomerexpositie ‘Vrij zijn binnen de grenzen’ gisteren in de Martinikerk in Bolsward van start gegaan. Tientallen kunstwerken - veel schilderijen, een paar foto’s en kunstwerken van brons - van meer dan veertig kunstenaars uit Bolsward en omstreken zijn er de komende maanden te bezichtigen.

Sportmaandag, 25 juni 2007

Scherjon bewijst hoe breed fierljeptop is

It Heidenskip - Voorafgaand aan het seizoen voorspelde menigeen dat het fierljeppen een van zijn meest spannende seizoenen in de topklasse tegemoet zou gaan. Vooralsnog blijkt dat te kloppen. Zaterdag ging de dagtitel naar Hannes Scherjon. Daarmee werd de Noardburgumer in de achtste en laatste wedstrijd vóór de promotie-degradatie na Bart Helmholt, Henk Schievink, Oane Galama en Thewis Hobma al weer de vijfde verschillende winnaar van een wedstrijd.

Sportmaandag, 25 juni 2007

De ‘Famkes fan Ie’ azen nog op de PC-winst

Raerd - ,,Op bûnspartijen hawwe wy altyd wat ekstra’s”, straalt Aukje van Kuiken na de dikverdiende zege op de damesbond in Raerd. Haar partuur liet dit seizoen nog weinig zien, maar stond er wel ineens bij de op één na belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Het partuur Sjoukje Visser en Klaske de Jong rekende af met alle favorieten en hoeft nu alleen nog de PC te winnen om het felbegeerde klavertje vier in bezit te krijgen.

Sportmaandag, 25 juni 2007

Noodweer houdt Virgill Boko niet tegen

Wolvega - Op papier was Virgill Boko onklopbaar in de Finale van het Criterium der Vierjarigen en in de bizarre praktijk bleek dat zaterdagavond ook zo te zijn. De Derbywinnaar en Draver van het Jaar domineerde het hoofdnummer, dat werd afgewerkt tijdens een ongekende stortbui. De baan stond blank en het zicht voor de rijders was minimaal.

Sportmaandag, 25 juni 2007

Alles gaat naar Bruinsma

Dokkum - Er staat deze zomer geen maat op de Friese tuigpaarden van Watte Bruinsma. Zaterdag ging in Dokkum in alle vier klassen de overwinning naar de stal in Rotstergaast. Mark, Hessel en Teun heersten op alle onderdelen en met Sipke Riemersma (Gytsjerk) in de sjees prolongeerden zij ook de nationale titel als klavertje drie.

Sportmaandag, 25 juni 2007

Titel maakt alles goed voor Mooij

Drachten - Dennis Mooij heeft zaterdag goud gewonnen bij het NK sprint in Drachten. Niet op de 50 meter vrije slag, zoals hij zelf stiekem hoopte, maar de Heerenvener verraste op de 50 meter vlinderslag met een persoonlijk record. De 25.72 betekende in de finale goud bij de jeugd. De andere Friezen die zich plaatsten voor dit NSK, konden geen potten breken.

Sportmaandag, 25 juni 2007

Van der Steen wil vooral nog ritme opdoen

Opende - De halve finale is te hoog gegrepen voor hem, zaterdag bij de specials tijdens de internationale grasbaanraces in Opende. Toch volgt Henry van der Steen goedgeluimd de verrichtingen van zijn collega’s. De coureur uit Oude Bildtzijl is al blij dat hij weer kán racen op zijn.

Sportmaandag, 25 juni 2007

Jeugd en fierljeppen hebben elkaar gevond

Buitenpost – Het is een van de bekendste clichés die er is: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En clichés zijn (meestal) waar. Dat weet ook het Frysk Ljeppersboun (FLB). De fierljepbond probeerde de afgelopen jaren op verschillende manieren de jeugd te interesseren voor de sport. Dat lukte, want de aanwas is bij onder meer een club als Burgum overweldigend met bijna vijftig (!) nieuwe jeugdleden

Sportmaandag, 25 juni 2007

Drenthe: Foppe is superbelangrijk voor ons

Groningen - De individuele klasse mag dan minder zijn geweest dan een jaar geleden bij het EK onder 21 in Portugal, als team presteerde het Jong Oranje van bondscoach Foppe de Haan misschien wel beter. De Fries kwalificeerde zich met zijn jongens voor de Olympische Spelen titel en bezorgde ons land met de Europese titel opnieuw een felbegeerde prijs. ,,We zijn een hecht team, waarin iedereen voor een ander wil strijden en vechten. Dat gaf de doorslag’’, aldus Daniël de Ridder.

Sportmaandag, 25 juni 2007

Jong Oranje bewaart beste voor het laatst

Groningen - ,,Foppe bedankt”, werd er in en rondom de Groninger Euroborg nog lang gezongen. Bondscoach De Haan flikte het om nota in bene in eigen land de Europese titel van Jong Oranje met succes te verdedigen. Na de sluitingsceremonie werd in een enerverende en verregende wedstrijd Servië overtuigend verslagen.

Weermaandag, 25 juni 2007

Noordwesterstorm

Vandaag hebben we veel bewolking en perioden met regen, soms met een klap onweer. De temperaturen liggen rond 19 à 20 graden. Morgen aan zee een noordwesterstorm met veel regen. Het wordt niet warmer dan 15 à 16 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties