De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van donderdag, 25 juni 2009.

Cultuurdonderdag, 25 juni 2009

Friese beiaardier geeft concerten in Amerika

Leeuwarden - Beiaardier Auke de Boer uit Kollumerzwaag vertrekt volgende maand samen met zijn collega-beiaardier Adolph Rots uit Garrelsweer voor een reeks concerten naar Amerika. Als het Groninger Carillon Duo geven de heren van 3 tot 16 juli concerten in onder meer New York, Arlington en Philadelphia.

Cultuurdonderdag, 25 juni 2009

JM Prijs voor Postma, Klompmaker en Kampen

Oranjewoud - Hein Klompmaker, Froukje Postma en Elske Kampen hebben de JM Prijs 2009 gewonnen. De drie wonnen de regionale schrijfwedstrijd van het Je Maintiendrai-fonds respectievelijk in de categorieën essay (Onderweg. Over de maakbaarheid van identiteit), proza (Tien jaar wachten - Tsjien jier wachtsje) en poëzie (Altyd de loft). De prijzen werden dinsdagavond uitgereikt in hotel Tjaarda in Oranjewoud. Thema van de schrijfwedstrijd is de regionale identiteit van Noord-Nederland.

Cultuurdonderdag, 25 juni 2009

Roel Woering in Raad van Bestuur Fries Museum

Leeuwarden - Roel Woering is vanaf 1 augustus lid van de Raad van Bestuur van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof. Roel Woering (1960) was regiodirecteur Noord-Nederland bij Holland Casino. Onder zijn leiding kwam er een vestiging in Leeuwarden.

Economiedonderdag, 25 juni 2009

Zomerdrukte bij bouwers sloepen Maril en Antaris

Woudsend/Koudum - De sloepenbouwers Antaris Shipyards en Makma Marine uit Woudsend en Maril uit Koudum draaien op volle toeren. De vraag naar de boten is zelfs zo groot dat een deel van de productie bij een bedrijf in Limburg wordt afgebouwd. Voor de bouwvakvakantie moeten de werven nog 47 boten afleveren. In een jaar maken de drie werven gemiddeld vier boten per week. ,,In aanloop naar de zomer schroeven we de productie altijd al op, maar de druk om te leveren is nog nooit zo groot geweest als dit jaar”, zegt algemeen directeur Hans Webbink.

Economiedonderdag, 25 juni 2009

Omzet Franeker internetbedrijf ICIT fors omhoog

Franeker - Internetdienstverlener ICIT, gevestigd in Franeker en Amsterdam, verwacht dit jaar een omzetstijging van 40 procent door het aantrekken van nieuwe klanten en het uitvoeren van nieuwe opdrachten bij bestaande klanten. Het bedrijf trok pas vijf nieuwe medewerkers aan, waarmee het nu 28 mensen in dienst heeft.

Hoofdartikeldonderdag, 25 juni 2009

Brand in het Catshuis...

Het kabinet vindt dat er een punt kan worden gezet achter de slepende discussie over de brand in het Catshuis, waarbij in 2004 een schilder om het leven kwam. De oppositiepartijen zijn echter nog niet klaar met de fatale brand in de ambtswoning van de minister-president. Ze willen een parlementaire enquête naar de zaak.

Regiodonderdag, 25 juni 2009

Duidelijkheid over weg naar Drentse grens

Leeuwarden - Na ruim tien jaar praten is er eindelijk een beslissing genomen over de aanleg van de nieuwe provinciale weg N381. Een meerderheid van Provinciale Staten heeft er gisteren voor gekozen dat het middendeel, tussen Donkerbroek en Oosterwolde, door het westelijk buitengebied van Ooststellingwerf zal voeren.

Regiodonderdag, 25 juni 2009

Geen positief advies herindeling Zuidwesten

Leeuwarden - Er gaat geen positief advies over de gemeentelijke herindeling in de Zuidwesthoek vanuit de provincie naar Den Haag. Dat heeft een nipte meerderheid van Provinciale Staten bepaald.

Regiodonderdag, 25 juni 2009

Verrassend weinig terp, maar wel veel archeologie

Achlum - Voor archeologen zijn terpen altijd interessant geweest. Maar het kan net zo leerzaam zijn om te kijken welke sporen van het verleden er rondom die terp te vinden zijn. In Achlum is dat nu voor het eerst gedaan.

Regiodonderdag, 25 juni 2009

De make-up moet wel ‘wow’ zijn op het FK

Sneek - Samantha Moed is druk bezig met het kapsel van haar blonde model. Grote, glamoreuze krullen verschijnen in het steile haar. Het is allemaal nog maar voorbereiding, want over een ruim uur begint het Fries Kampioenschap Make Up pas echt, in het pand van imagostyliste Nelleke Mulder in Sneek.

Regiodonderdag, 25 juni 2009

1500 jongeren aan het werk

Leeuwarden - Ruim 1500 jongeren Friese jongeren die pas de schooldeur achter zich hebben dichtgetrokken krijgen komend jaar mogelijk de kans om bouwvakker, metaalbewerker of politieagent te worden. Het Rijk trekt daarvoor miljoenen euro’s uit.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 juni 2009

‘Kerken zijn deel van ziel Fryslân’

Jubbega - Met 240 open kerken gaat Tsjerkepaad 2009 zaterdag in Franeker van start. Het aantal deelnemende kerken is sinds de eerste editie in 2004 vertienvoudigd, en blijft groeien. De belangstelling vanuit het hele land voor het Friese initiatief wordt steeds groter.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 juni 2009

Martin en Karin Koornstra nemen afscheid van Bethelgemeente

Drachten - Martin (41) en Karin (47) Koornstra nemen zondag afscheid als Hoofd Jeugdwerk en Hoofd Kinderwerk van de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten. Sinds 2004 hebben ze leiding gegeven aan het enorme kinder- en jeugdwerk van de Drachtster gemeente.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 juni 2009

Voor het geloof blijft in ‘God is niet dood’ weinig ruimte over

Kunnen geloof en verlichting door een deur? Mark Heirman pleit in zijn boek God is niet dood voor een ‘gelovige verlichting’ en een ‘verlicht geloof’. De vraag is of hij de redelijkheid van de rede niet overschat, stelt Catherinus Elsinga. De verlichting is hem zo heilig, dat er voor het geloof amper ruimte overblijft.

Sportdonderdag, 25 juni 2009

Hiske Galama snelle leerling in de ljepperij

Burgum - Burgum staat bijna garant voor mooie ljepavonden. Gisteravond was dat nu eens niet het geval. Maar ondanks dat er in de breedte matig gesprongen werd, waren er lichtpunten met de negentienmeters van Hannes en junior Jacob Scherjon en een fraaie zege bij de dames voor Hiske Galama.

Sportdonderdag, 25 juni 2009

Zes van tien zaterdagavondduels Heerenveen om 19.45 uur

Heerenveen - Sportclub Heerenveen speelt komend seizoen tien van de zeventien thuiswedstrijden op zaterdagavond. Dat blijkt uit het definitieve speelschema van de eredivisie die de Koninklijke Nederlands Voetbal Bond (KNVB) gisteren publiceerde. Van de resterende zeven thuisduels speelt Heerenveen er vier op zondagmiddag (alle om 14.30 uur), twee op vrijdagavond (20.45 uur) en één op woensdagavond, op woensdag 14 april thuis tegen PSV (19.45 uur).

Sportdonderdag, 25 juni 2009

Heerenveen speelt ‘Russische roulette’

Staphorst - De directie van Heerenveen speelt ‘Russische roulette’ als het vasthoud aan het plan om geen derde doelman aan de trekken. Dat zei trainer Trond Sollied gisteravond in Staphorst na het eerste oefenduel in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Tegen zaterdaghoofdklasser vv Staphorst, dat dit jaar 50 jaar bestaat, won Heerenveen voor 1500 toeschouwers na een 0-1 ruststand met 0-9. Met vier doelpunten was de Braziliaan Paulo Henrique topscorer.

Sportdonderdag, 25 juni 2009

Jonsson en Wojciechowski nog niet weg

Staphorst Het is nog allerminst zeker dat de jeugdinternationals Bjorn Jonsson en Pawel Wojciechowski van Heerenveen dit seizoen verhuurd worden aan FC Emmen. Dat zei Heerenveen-trainer Trond Sollied gisteren na het oefenduel van Heerenveen in en tegen Staphorst (0-9).

Sportdonderdag, 25 juni 2009

Makkum en Easterlittens in halve finale

Easterlittens Makkum en Easterlittens hebben zichtijdens de 11e editie van het Open Fries kampioenschap jeu de pelote geplaatst voor de halve finale.

Sportdonderdag, 25 juni 2009

De Haan wint wielerronde Harkstede

Harkstede Sierk Jan de Haan uit Dokkum heeft gisteravond de wielerronde van Harkstede op zijn naam geschreven. De Haan maakte deel uit van een kopgroep van vier coureurs en plaatste vier ronden voor de meet een splijtende demarrage. De 28-jarige Dokkumer zag zijn concurrenten pas op het ereschavot weer terug.

Sportdonderdag, 25 juni 2009

Hoogeveen excelleert in Lekkum

Lekkum Eelco Hoogeveen heeft gisteren de Bulleloop op zijn naam geschreven. Op de 17,2 kilometer was hij door niemand bij te benen. De atleet uit Blij kwam na 1.06,01 over de finish. 2 minuten en 35 seconden later deed Tjerk Bruinsma (Makkum) dit en hij had een marge van elf tellen met Goutumer Johannes van der Veen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties