De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 25 juni 2016.

Economiezaterdag, 25 juni 2016

Kamer en Staten willen uitleg over lonen Centrale As

Burgum - Leden van de fracties van de PvdA in de Tweede Kamer en de SP in Provinciale Staten hebben vragen gesteld over de rol van de provincie als het gaat om mogelijke misstanden bij betalingen aan werknemers bij de Centrale As. Eergisteren melde vakbond FNV Bouw dat mensen die werken aan de aanleg van de weg tussen Dokkum en Nijega vaak niet het juiste salaris ontvangen. Ook klopt de inschaling volgens de bond vaak niet. ,,Uitzendkrachten die recht hebben op uitbetaling van reisuren, krijgen die niet", stelde de bond.

Economiezaterdag, 25 juni 2016

Eén meldpunt voor schade gas en mijnbouw

Leeuwarden - Nederlanders die schade hebben geleden door gas- of zoutwinning kunnen vanaf volgend jaar terecht bij één landelijk informatie- en meldpunt. Dat maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) gisteren bekend. Bij het aanspreekpunt kunnen burgers en bedrijven informatie krijgen over de mijnbouwactiviteiten. Ook worden ze in contact gebracht met de juiste instanties en wordt toegezien op de afhandeling van hun klacht.

Economiezaterdag, 25 juni 2016

Fietsenfabriek Pointer moet miljoen aan premies betalen

Boelenslaan - Fietsenbedrijf Pointer in Boelenslaan is over de afgelopen 8,5 jaar nog premies en afdrachten verschuldigd aan pensioen-, opleidingsfondsen en sociale fondsen in de sector Metaal en Techniek. De kantonrechter in Leeuwarden oordeelde vorige week dat het rijwielbedrijf zich jaren ten onrechte heeft uitgegeven als handelsbedrijf. De werknemers is daarmee een goede cao en pensioen onthouden. De onbetaalde premies lopen waarschijnlijk op tot ruim een miljoen euro.

Hoofdartikelzaterdag, 25 juni 2016

Uittreden Nederland uit EU ondenkbaar?

Het Verenigd Koninkrijk moet in theorie binnen twee jaar uit de Europese Unie zijn. Dat zegt het reglement met betrekking tot uittreding. Dat lijkt een redelijk lange tijd, maar gedurende die 24 maanden zal hard moeten worden gewerkt aan de ontvlechting. Die is ingewikkeld en voor een belangrijk deel een activiteit die nieuw is: nog niet eerder verliet zo´n belangrijke lidstaat de Unie. De 27 leden van de Europese Unie zullen erop toezien dat alles binnen de termijn wordt afgehandeld. Ze hebben liever dat het proces eerder wordt afgerond. Of Europa kiest voor de tegenovergestelde positie: de ontvlechting als een slepend proces, waarbij het Verenigd Koninkrijk jarenlang bungelt onder de (on)welwillendheid van Europa. Koste wat kost moet worden voorkomen dat de indruk kan ontstaan dat het Verenigd Koninkrijk een premie krijgt voor het uittreden. Zo´n premie versterkt de krachten in de Eurolanden die het liefst ook willen uittreden. Denk in Nederland aan Wilders en in Frankrijk aan Marie le Pen.

Regiozaterdag, 25 juni 2016

Moestuinen als antwoord op soortenarmoede

Leeuwarden - Moestuinieren en andere vormen van kleinschalige landbouw helpen de biodiversiteit in stand te houden en zijn nodig om de voedselzekerheid in de toekomst veilig te stellen. Dat zei hoogleraar biologie Dave Goulson gisteren. Hij was de afgelopen dagen in Fryslân op uitnodiging van Kening fan 'e Greide, het samenwerkingsverband dat zoekt naar manieren om de biodiversiteit op het Friese platteland te vergroten.

Regiozaterdag, 25 juni 2016

Veteraan wil wel terug naar Libanon

Oudemirdum - Libanon-veteraan Dirk van Leeuwen trekt zijn mouw omhoog en wijst naar de tatoeage die hij in september heeft laten zetten. ,,De tijd in Libanon was een van de meest vormende periodes uit mijn leven." 'Dutchbat´ is er te lezen.

Regiozaterdag, 25 juni 2016

Elfde faculteit RUG komt in de Beurs in Leeuwarden

Leeuwarden - De Beurs in Leeuwarden wordt het nieuwe onderkomen van de Elfde Faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in deze stad. Volgens Sibrand Poppema, voorzitter van het college van bestuur van de RUG is de Beurs, waar nu nog de bibliotheek gevestigd is, precies het juiste gebouw voor de Leeuwarder vestiging van de RUG. ,,Het gebouw heeft een mooie uitstraling en het heeft prachtige ruimtes."

Regiozaterdag, 25 juni 2016

Nieuwe borden Lekkum en Miedum

Lekkum - Bij de St. Ceciliakerk in Lekkum wordt zondag (12.00 uur) een informatiebord onthuld. Het is een cadeau van ANWB. Ook de toren van Miedum heeft een informatiebord gekregen. Dat is zondag ook te bezichtigen in de kerk in Lekkum. Het zal later geplaatst worden. De vraag naar de bekende bruine informatieborden ontstond na een klacht van een wandelaar die liet weten dat het bord bij de toren van Miedum onleesbaar was geworden. Beide gebouwen zijn rijksmonument.

Regiozaterdag, 25 juni 2016

Verbijstering bij Friese Britten over Brexit

Leeuwarden - De Britten die het Friesch Dagblad donderdag portretteerde, hadden geen rekening gehouden met deze uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk. Een kleine meerderheid van de Britten stemde gisteren voor de Brexit, het verlaten van de Europese Unie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties