De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van maandag, 25 augustus 2008.

Cultuurmaandag, 25 augustus 2008

Voldoening over eerste weekend Frysk Festival

Leeuwarden - Het eerste weekend van het Frysk Festival is goed verlopen, aldus de organisatie. ,,Alle voorstellingen zijn doorgegaan. We hebben niets hoeven afgelasten vanwege het weer”, aldus een woordvoerster van het festival. Er gingen in totaal twaalf producties in première.

Cultuurmaandag, 25 augustus 2008

It Fryske lânskip as partituer

Fûgels. As Sytze Pruiksma oan it lân om ús hinne tinkt, dan tinkt er oan fûgels. As tsjoender mei klanken en ritmen is dat logysk. Mar it giet fierder by Pruiksma. It lânskip is foar him in partituer. Hy sjocht yn de linen oan de hoarizon it linespul fan ynstrumenten dy't by elkoar komme.

Cultuurmaandag, 25 augustus 2008

It waad ferbylde yn ‘Leginde’

Soe it no wier wêze dat Friezen oars as oaren binne? In bytsje frjemd? Soks kin troch in minsk hinne gean om fiif oere moarns as er wekker wurdt om nei in foarstelling fan it Frysk Festival ta. In foarstelling yn de iepen loft. Knallende tonger en spielende rein bûten. Mar it Fryske folk moat wêr sa nedich har ferbûnens mei it lân dêr’t wy libje literêr en muzikaal en byldzjend útsjonge en útstriele yn keunstuterings en foarstellingen bûtendoar, yn túnen, op strjitte, yn bosk en iepen fjild.

Cultuurmaandag, 25 augustus 2008

Verre kusten in de Prinsentuin

Een belangrijk onderdeel van het Frysk Festival was de internationale poëziemanifestatie. Nadat ’s morgens de Leginde fan it Ljocht van Tsjêbbe Hettinga in de Prinsentuin was geweest en er overdag op straten en pleinen en op het water van gedichten te genieten was, werd het festival ’s avonds in de Prinsentuin afgesloten. Het geheel werd ingeleid en aan elkaar gepraat door Michaël Zeeman.

Economiemaandag, 25 augustus 2008

‘Staat meebetalen aan compensatie’

Den Haag - De Staat moet meebetalen aan de compensatieregeling voor mensen die een woekerpolis hebben afgesloten via een bedrijfsspaarregeling. Dat vindt de ombudsman financiële dienstverlening Jan Wolter Wabeke.

Economiemaandag, 25 augustus 2008

Arriva groeit stevig op het continent

Sunderland - De Britse vervoerder Arriva, onder meer actief in Fryslân en Noord-Holland, heeft in het eerste halfjaar van 2008 een omzet geboekt van 1,50 miljard pond sterling (1,88 miljard euro). Vooral op het Europese vasteland was de groei sterk. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers die Arriva onlangs heeft gepubliceerd.

Hoofdartikelmaandag, 25 augustus 2008

De manager...

Het Amersfoortse verzorgingshuis dat zijn bewoners verblijdde met een brief over reanimeren wel of niet, heeft voor veel discussie gezorgd. Een van de punten van kritiek kwam van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die noemde het onjuist dat de zorgmanager van het ziekenhuis de indruk had gewekt dat reanimeren bij mensen van zeventig jaar en ouder die verschillende kwalen hebben, vaak leidt tot een ernstige achteruitgang van de kwaliteit van leven. En vervolgens moesten de bewoners aangeven of ze gereanimeerd zouden moeten worden.

Regiomaandag, 25 augustus 2008

‘Nog nooit op zo’n groot vlak gewerkt’

Leeuwarden - Een lange hoge muur die ze legaal onder handen mogen nemen, hiphop uit de boxen en op z’n tijd een biertje. Nee, de graffitispuiters die zich zaterdag in Leeuwarden hebben verzameld, hoor je niet klagen. Ze zijn bij elkaar gekomen voor het grote graffiti-evenement Just writing my name, dat gisteravond werd afgesloten.

Regiomaandag, 25 augustus 2008

Sneek wil groener worden

Sneek - Sneek wil over drie jaar het aantal bomen in de openbare ruimte in de gemeente met duizend hebben uitgebreid. Daarnaast wil de gemeente het beheer en onderhoud van de bestaande bomen intensiveren. Dat moet onder meer leiden tot het terugdringen van de uitval door iepziekte. Dit staat in het bomenbeleidsplan dat de gemeenteraad op 3 september bespreekt.

Regiomaandag, 25 augustus 2008

Eenmaal, andermaal, alle wichters verkocht

Sumar - Geen topstukken van beroemde schilders of antieke voorwerpen met een waarde van duizenden euro’s. In plaats daarvan een mandje appels, peren of wichters, de traditionele pruimensoort uit de Friese Wouden. De veiling bij It Griene Nêst in Sumar, afgelopen zaterdag, is inderdaad een tikkeltje anders dan de gemiddelde verkoop-bij-opbod. Maar niet minder leuk. ,,Ha jo de hân omheech?”, vraagt veilingmeester Siebren van der Zwaag aan een meneer die even aan zijn oren krabt. Die reageert wat geschrokken. ,,Ja, jo moatte derom tinke. Jo binne it jild gau kwyt”, grapt Van der Zwaag.

Regiomaandag, 25 augustus 2008

Dryske voor derde keer kampioen in Blauwhuis

Blauwhuis - De koningin van Blauwhuis, hare majesteit, het drafwonder. Omroeper Henk Dijkstra kwam zaterdag in Blauwhuis superlatieven tekort om de fokdagkampioen te prijzen. Dryske fan de Slachtedyk van de familie Van der Wal uit Boazum stak met kop en schouders boven de rest uit. Voor de derde keer werd ze kampioen van de jaarlijkse fokdag van de fokvereniging It Fryske Hynder.

Geloof & Kerkmaandag, 25 augustus 2008

‘Geloven is verantwoordelijkheid nemen’

Blije/Ferwert - Het geloof doorgeven aan je kinderen, maar ook aan je kleinkinderen, hoe gaat dat in de praktijk? Het Friesch Dagblad portretteert grootouders en kleinkinderen over geloofsopvoeding en geloofsbeleving. Vandaag deel 7: Sjoerdje de Jong-Eisma (77) en Tineke Bijlsma-Boersma (32).

Geloof & Kerkmaandag, 25 augustus 2008

In zendingskerk in Amsterdam mag de hond gerust mee

Amsterdam - Nederland is een zendingsland geworden en een van de ‘zendingsgebieden’ is Amsterdam. Hier werkt gemeentestichter Jurjen ten Brinke (30) en krijgt het begrip ‘kerk’ een nieuw gezicht via Hoop voor Noord. Een nieuwe vorm van kerk-zijn in de praktijk voor zowel christenen als mensen voor wie het christelijk geloof totaal onbekend is

Geloof & Kerkmaandag, 25 augustus 2008

Kerk die relevant wil zijn in de wijk

Leeuwarden - Steeds vaker duiken termen op als gemeentestichting, emerging church, en fresh expressions. Ze hebben één ding gemeen: het gaat om nieuwe missionaire kerkvormen, met als centrale vraag: hoe kan het door de eeuwen heen overgeleverde christelijke geloof op een prikkelende en relevante manier opnieuw aansluiting vinden bij de omringende cultuur? In een serie een greep uit gemeenten en persoonlijke initiatieven die experimenteren met nieuwe kerkvormen in Nederland. Vandaag: Hoop voor Noord in Amsterdam.

Geloof & Kerkmaandag, 25 augustus 2008

‘Verwonderen kun je leren’

Leeuwarden - Een cursus die je leert om in plaats van met verlegenheid juist met verwondering naar de kerk te kijken. Het is iets wat kerkenraden kunnen ontdekken met de nieuwe PKN-cursus Verwondering leren. Gemeenteopbouwdeskundige ds. Marius Noorloos geeft de cursus met een overigens aardig prijskaartje. ,,Je gemeente vitaliseren is een investering.’’

Geloof & Kerkmaandag, 25 augustus 2008

Feansters verwelkomen eerste PKN-predikant

Surhuisterveen - Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk van Surhuisterveen en Boelenslaan, gezamenlijk een predikant. Zondag was de intrede van ds. Wabe Jan van Dijk bij de Protestantse Gemeente in wording. Ruim duizend mensen bezochten de intrededienst.

Geloof & Kerkmaandag, 25 augustus 2008

Evangelist Jan Zijlstra preekt in kerkje overgrootouders

Leeuwarden - Evangelist Jan Zijlstra gaat op vrijdagmiddag 26 september preken in het Witte Kerkje van Boelenslaan. Dat meldt hij in zijn blad de Levenstroom. Het kerkje werd meer dan honderd jaar geleden gebouwd door de overgrootouders van Zijlstra: Otte Mink Zijlstra en Ytje Zijlstra Boschma.

Geloof & Kerkmaandag, 25 augustus 2008

Oecumenische beweging op kruispunt

Amsterdam - ,,Is de oecumenische beweging nog steeds een baken op een aarde waar het milieu en de mensheid ernstig worden bedreigd?” Dat vroeg emeritus hoogleraar internationaal recht dr. Theo van Boven vrijdag tijdens de besloten herdenking in de Nieuwe Kerk in Amsterdam van de oprichting van de Wereldraad van Kerken zestig jaar geleden.

Sportmaandag, 25 augustus 2008

Stagediving naar de top

We kunnen na de gouden medailles van de laatste paar dagen wel ineens doen alsof de 'buitengewone' Olympische Spelen in China voor Nederland enorm succesvol zijn geweest, maar als ik het me goed herinner had Charles van Commenée namens ons ingezet op een plaats in de top 10 van het medailleklassement. En waar eindigen we? Juist, op plaats 12, met zeven keer goud, vijf keer zilver en vier keer brons.

Sportmaandag, 25 augustus 2008

Snelle leerlingen

Een jaar of acht geleden meldde ik mij bij FC Groningen in het Oosterpark met de vraag of er interesse bestond voor het spelen van twee vriendschappelijke wedstrijden in China. Coach Hans Westerhof toonde zich geïnteresseerd, maar de clubleiding vertoonde alle verschijnselen van koudwatervrees. Na een lang proces koos men uiteindelijk voor deelname aan de Intertotocompetitie. Dat was tenslotte al een heel avontuur!

Sportmaandag, 25 augustus 2008

Helmholt regeert en imponeert

Burgum - Zelden was de sfeer bij de Nederlandse kampioenschappen fierljeppen zo mooi, zelden was er zoveel publiek en zelden werd er zo goed gesprongen. Het NK in Burgum werd zaterdag een waar spektakel van hoog niveau met Bart Helmholt als winnaar. Met een sprong van 20.14 meter op het moment dat de druk het hoogst was, won hij voor de vierde keer als senior het NK.

Sportmaandag, 25 augustus 2008

Voorzitter Hollandse bond slikt woorden in

Burgum - Vrijdagavond was er overleg geweest, zei hij zaterdag na afloop van een gedenkwaardig NK fierljeppen in Burgum. Mensen van de Polsstokbond Holland (PBH) hadden volgens voorzitter Jan Tigchelaar een goed gesprek gevoerd met de collega’s van het Frysk Ljeppersboun (FLB) en de kou was uit de lucht. Kou, die was ontstaan door een persbericht van de PBH waarin de sportiviteit van Burgum in twijfel werd getrokken en waarin werd gesteld dat aan een titel voor Bart Helmholt een bepaalde 'geur' zou hangen. Aldus geschiedde, maar Tigchelaar slikte de harde woorden van het eerdere persbericht na afloop toch ietwat in.

Sportmaandag, 25 augustus 2008

Arjen Smit is de held van Bartlehiem

Hallum - Arjan Smit uit Nijeveen heeft zaterdag de Bartlehiem Skeelertocht Ferwerderadiel gewonnen. Na een honderd kilometer lange slijtageslag reed de dertigjarige rijder van DSB solo door Hallum en werd voor één jaar de held van Bartlehiem. ,,Als ik nu vijf jaar ouder was, dan was ik klaar met deze sport. De nieuwe uitdaging is nu om Hallum nóg een keer te winnen”, zei de winnaar.

Sportmaandag, 25 augustus 2008

Tweejarigen verdelen het grote geld in Wolvega

Wolvega - Voor de tweejarige dravers lag zaterdag een prijzenpot klaar van zo’n 21.000 euro en in dat soort gevallen weten de trainers de weg naar de Drafbaan van Wolvega altijd prima te vinden. De bewuste koers moest vanwege het enorme aantal aanmeldingen zelfs in drie afdelingen worden gesplitst. Grote afwezige was kampioenstrainer Hugo Langeweg. Hij had weliswaar drie paarden ingeschreven, maar ziekte op stal zorgde ervoor dat ze niet in actie kwamen.

Sportmaandag, 25 augustus 2008

Blauw Wit’34 begint nieuw tijdperk met bekerstunt

Leeuwarden - De opvolger van de bij Blauw Wit’34 vroegtijdig vertrokken trainer Riemer Kooistra heet Jaap de Blaauw. De oud-prof van ondermeer Cambuur en Heerenveen begint vandaag zijn werkzaamheden bij de hoofdstedelingen, waar het nare gevoel in de kwestie Kooistra nog niet is weggeëbd. Gelukkig voor Blauw Wit’34 was er zaterdag sportief succes in de beker: ONS Sneek werd verslagen.

Sportmaandag, 25 augustus 2008

‘Ik siz it dy: wy winne it hjoed’

Beetgum - Nog niet zo lang geleden stond Martijn Olijnsma (19) te boek als een opslager die zoekende was naar de grenzen van zijn mogelijkheden. Aan de hand van routinier Auke van der Graaf maakte de Hijumer dit seizoen echter ongekend snelle vorderingen en na de zege gisteren op de Van Aismadag was dan ook één conclusie gerechtvaardigd: in Olijnsma schuilt een groot opslager.

Sportmaandag, 25 augustus 2008

De Jong en Fabriek winnen zilver op WK

Werle - De Friese speedwaycoureurs Jannick de Jong uit Gorredijk en Dirk Fabriek uit Heerenveen hebben gisteren in de Duitse plaats Werle onverwacht groot succes weten te behalen. De twee jonge Friezen slaagden er tegen alle verwachtingen in om als leden van het Nederlandse landenteam speedway een zilveren medaille te winnen.

Sportmaandag, 25 augustus 2008

Wet van Murphy van kracht bij het FK ‘triatlon’

Drachten - ,,We hebben goed nieuws. De huissleutel met nummer tien is gevonden. Die kan nu opgehaald worden.” De ironie druipt er al dan niet bewust af bij de speaker van het Fries kampioenschap triatlon. Nou ja, triatlon. Gezwommen werd er gisteren niet in Drachten, omdat er zogeheten streptokokken, ziekmakende bacteriën, in het water werden geconstateerd. Toen de kopgroep fietsers ook nog eens de verkeerde kant werd opgestuurd, werd er alom gerept over de beruchte Wet van Murphy.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties