De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van maandag, 25 september 2006.

Dossiermaandag, 25 september 2006

Mooi plagiaat is niet lelijk

Voor- of nabeschouwingen, zeker van grote evenementen, volgen altijd vertrouwde patronen. Neem een WK, hoe geef je zo’n ogenschijnlijk grote klus handen en voeten?

Hoofdartikelmaandag, 25 september 2006

De Armeense kwestie...

De ‘Armeense kwestie’ staat plotseling op de agenda van Nederlandse politieke partijen. Nu eens niet in verband met de heikele vraag naar de voorwaarden voor toetreding van Turkije in Europa, maar ‘gewoon’ in verband met de geloofwaardigheid van bijvoorbeeld de PvdA en het CDA.

Regiomaandag, 25 september 2006

Politie behandelt arrestant als gast

Drachten - Een arrestant is voorwerp van onderzoek én dient als gast te worden behandeld. Dat zijn de twee uitgangspunten die de Politie Fryslân hanteert bij de bouw van het nieuwe politiecellencomplex in Drachten. Het 22 cellen tellende complex dat vrijdag officieel in gebruik wordt genomen, is volgens de politie een van de modernste van Europa.

Regiomaandag, 25 september 2006

Leeuwarden trekt 3,9 mln extra uit

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden hoeft in 2007 niet te bezuinigen. Dat blijkt uit de begroting voor 2007 en de drie jaar erna. Structureel is er de komende jaren in totaal ruim 3,9 miljoen euro beschikbaar voor nieuw beleid. Dat is het gevolg van een grondige sanering van de balans.

Regiomaandag, 25 september 2006

‘Lawaai in dorpshuis moet mogen’

It Heidenskip - Hij zit al veertig jaar bij het korps en nog nooit heeft hij iemand horen klagen over geluidsoverlast. Dat dorpshuis ‘t Swaeigat geïsoleerd moest worden vanwege de tijdens hun repetities geproduceerde decibellen , dat gelooft voorzitter De Vries van fanfare Studio niet. Dat moest van de overheid, weet hij. Nu wil CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans dat de geluidsnormen voor dorpshuizen weer omlaag gaan.

Regiomaandag, 25 september 2006

Een onmiddellijke favoriet bij de redders

Harlingen/IJmuiden - ,,Al zouden er tien reddingboten beschikbaar zijn geweest, dan hadden we hoogstwaarschijnlijk nog de Javazee genomen. Het is gewoon een heerlijk schip. Heerlijk!”

Geloof & Kerkmaandag, 25 september 2006

‘Kerk in Nederland is particulier clubhuis’

Amsterdam - Een extra feestelijk karakter had zaterdag de themadag ‘Mijn God’ in de Amsterdamse Keizersgrachtkerk, die werd georganiseerd door het IKON-pastoraat en het VU Podium. Feestelijk omdat het Interkerkelijk Overleg inzake Radioaangelegenheden (IKOR) zestig jaar geleden via Radio Nederland een kerkdienst voor de radio verzorgde.

Geloof & Kerkmaandag, 25 september 2006

Nieuwe leiders gaan voor God

Driebergen - Meer dan 750 leiders en 120 vrijwilligers hebben vrijdag en zaterdag in Woerden deelgenomen aan het trainingsevent The Art of Connecting van Youth for Christ. YfC ondersteunt 650 groepen in Nederland met materialen, trainingen en begeleiding voor missionair tiener- en jeugdwerk. Meer dan 10.000 jongeren komen jaarlijks naar een van de groepen. 2500 leiders zetten zich in voor hen. Nieuw was dit jaar de grote opzet van het trainingsevent.

Sportmaandag, 25 september 2006

Aris staat voor seizoen van de waarheid

Gaat het mis, dan heeft het bestuur er alles aan gedaan, maar mist hier blijkbaar het (sponsor)klimaat voor basketbal op het hoogste niveau. Aan dat doemscenario willen de liefhebbers van de sport liever niet denken. Zaterdag in de Wiardahal - Het Kalverdijkje is nog niet klaar - in Leeuwarden zette de compleet nieuwe formatie van André Roorda in ieder geval nieuwkomer Leiden op zijn plek. Met een sterke oefencampagne in Duitsland al in de benen geeft dat moed voor het komende zware seizoen.

Sportmaandag, 25 september 2006

Marathonschaatsers bedreigen elkaar

Leeuwarden - Het geschil dat de schaatsbond KNSB en schaatsers hebben over de opzet van de topcompetitie loopt hoog op. Inmiddels is het zelfs zo dat schaatsers worden bedreigd, omdat zij het niet eens zijn met de plannen.

Sportmaandag, 25 september 2006

‘Schaatsers helpen sport zelf om zeep’

Utrecht - Er moet morgen een rechter aan te pas komen om er voor te zorgen dat de marathonschaatsers komend weekeinde ‘gewoon’ van start kunnen gaan. De Koninklijke Nederlandse Schaats Bond (KNSB) stapt naar de rechter om de nieuwe topcompetitie te redden. De schaatsbond eist in een kort geding dat twaalf rijders hun verzet tegen de nieuwe opzet van het programma opgeven.

Sportmaandag, 25 september 2006

Eerste Woudagemaalloop kent prima start

Lemmer - Chris Semplonius zette in de jaren zeventig Lemmer op de atletiekkaart. Met name op de steeple was de later naar Leeuwarden verhuisde atleet nationale topper. Het duurde echter tot zaterdag voordat de eerste officiële wedstrijd in Lemmer plaatsvond. Met 156 deelnemers was er sprake van een goede start en voor herhaling vatbaar.

Sportmaandag, 25 september 2006

Kampioene schenkt zadel aan kampioen

Kootwijk - Jolanda Schreuder uit Frieschepalen werd zaterdag in Kootwijk met de van Tetse afstammende Glenn algemeen kampioen op het Post-Kogeko dressuurkampioenschap voor Friese paarden. Achteraf bleek dat Peter Spahn, die in Hemrik namens de stichting Fryso Huys Friese paarden op een hoger niveau brengt in de dressuur, meer punten scoorde met Fryso Huys Cas (v. Adel). Maar Spahn reed de kür op muziek, terwijl Schreuder met Glenn klassieke proeven reed. En die worden in punten en percentages verschillend beoordeeld. Dat werd ontdekt toen het kampioenslint al om Glenns schouders lag.

Sportmaandag, 25 september 2006

Heerenveen voelt zich bestolen

Utrecht - ,,Er is maar één goede penalty: de penalty die erin gaat.” In een zin vatte Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek gistermiddag het verhaal samen van FC Utrecht - Heerenveen. Waar aan de ene kant Danijel Pranjic miste, schoot aan de andere kant Gregoor van Dijk diep in blessuretijd wel onberispelijk raak.

Sportmaandag, 25 september 2006

Zoektocht naar nest van Stormvogels

Het is zaterdagmiddag twee uur en Stormvogels trapt af tegen Leeuwarden. Het is een wedstrijd uit de zevende klasse C. De zevende? Jawel, die is dit jaar weer in het leven geroepen door district Noord van de voetbalbond. De klasse is bedoeld voor de standaardelftallen van de kleine dorpsverenigingen en zaterdagafdelingen van grotere zondagclubs. Daarvoor speelden de Achlumers is de vijfde reserveklasse. Ook al geen onverdeeld succes overigens want ze eindigden vorig seizoen op de laatste plaats.

Sportmaandag, 25 september 2006

De Driehoek eist zege op

Mildam - Coach Sjoerd de Jong van De Driehoek had het vooraf al gezegd: ,,Wij moeten deze vierpunten wedstrijd beslist winnen, anders komen we in de problemen.’’ Zijn boodschap was blijkbaar goed overgekomen bij zijn team, want dat deed wat de coach had gevraagd, zeg maar geëist: winnen van Harkema.

Sportmaandag, 25 september 2006

Pijper en Fabriek op podium bij EK-finale

La Réole - Van de drie Friese coureurs die dit weekend in actie kwamen bij de finale van de Europese titelstrijd in het grasbaanracen, zijn Theo Pijper en Dirk Fabriek op het podium geëindigd. Pijper moest in het Franse La Réole genoegen nemen met zilver achter de Duitser Stephan Katt, Fabriek eiste het brons voor zich op. Jannick de Jong reikte niet tot de A-finale en eindigde als negende.

Weermaandag, 25 september 2006

Wisselvallig

Het zeer warme weer laten we deze week achter ons, al is het ook morgen nog warm met 20 graden. Verder krijgen we geleidelijk wisselvallig weer. Vanaf vanmiddag neemt de kans op neerslag toe en kunnen we regen en/of buien verwachten. Zie verder pagina 10


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties