De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 25 september 2007.

Economiedinsdag, 25 september 2007

Grotere kans op maďsziekte na spitten van land

Lelystad - De kans op bladvlekkenziekte bij maďs wordt sterk vergroot als boeren hun land alleen maar spitten in plaats van omploegen. Dat zegt onderzoeker Jos Groten van het Praktijkonderzoek Plan & Omgeving van Wageningen UR. ,,Vooral in Drenthe zijn gebieden waar boeren nauwelijks nog ploegen. Juist uit die gebieden krijg ik veel meldingen.” Ook Friese boeren hebben de ziekte geconstateerd. Groten kreeg onder meer meldingen uit het gebied rond Oudehaske. In Fryslân en Groningen wordt op ongeveer dertigduizend hectare maďs geteeld. In heel Nederland is dat ongeveer tweehonderdduizend hectare. De bladvlekkenziekte komt dit jaar voor het eerst op grote schaal in Nederland voor. Oorzaak is vooral het weer. In de zachte winter heeft de schimmel zich goed kunnen handhaven, het natte voorjaar deed de rest.

Hoofdartikeldinsdag, 25 september 2007

Bos, Pronk, Ploumen...

Wouter Bos reageerde diplomatiek, na het bekend worden van de nieuwe partijvoorzitter, maar hij was enorm opgelucht. Niet Pronk is het geworden, maar Ploumen. De toekomst van de PvdA met Pronk aan het voorzittersroer zou zeer turbulent worden, met veel negatieve energie voor Wouter Bos, de overige PvdA-bewindslieden en de fractie onder leiding van Jacques Tichelaar.

Regiodinsdag, 25 september 2007

Oudehaske - Wat doe je als je zieke kind niet alleen kan zijn en

de hond uitgelaten moet worden? Een gezin vond er een oplossing voor: mobieltje mee en lopen maar. Niet een ideale situatie, vindt sociaal verpleegkundige Elsbeth Rispens uit Gorredijk. Er zou eigenlijk iemand thuis moeten zijn, om ,,er gewoon te zijn”.

Regiodinsdag, 25 september 2007

Inwoners in debat over Wmo-beleid

Drachten - Hoe kan Smallingerland mantelzorgers ondersteunen, hoe kan de gemeente helpen bij het gezelliger maken van de buurt en hoe kan de straat veiliger worden gemaakt voor gehandicapten? Smallingerland heeft deze week drie dagen schouwburg De Lawei afgehuurd om op dergelijke vragen antwoord te krijgen. De uitkomsten worden meegenomen in de kadernotitie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Regiodinsdag, 25 september 2007

Friese man drinkt veel

Leeuwarden - Veel jonge Friese mannen drinken meer dan de landelijke norm voor verantwoord alcoholgebruik. Deze mannen tussen 19 en 24 jaar drinken meer dan 21 glazen per week, of in ieder geval meer dan vijf glazen per drinkdag, op meer dan vijf drinkdagen per week. Dat blijkt uit nieuw gezondheidsonderzoek van de GGD Fryslân. De gezondheidsdienst maakt zich ernstig zorgen over de uitkomsten en pleit voor een intensieve aanpak van het alcohol- en jeugdbeleid.

Regiodinsdag, 25 september 2007

Leeuwarden bezuinigt 3,7 miljoen

Leeuwarden - Het cameratoezicht in Leeuwarden houdt waarschijnlijk op. De gemeente heeft er geen geld meer voor. Ook gaat het mes in het welzijnswerk en het multifunctioneel centrum Camminghaburen. In totaal bezuinigt Leeuwarden 3,7 miljoen euro om de begroting voor 2008 tot 2011 rond te krijgen, en ruimte te houden voor nieuw beleid.

Regiodinsdag, 25 september 2007

‘Heechterp zelf betalen’

Leeuwarden - De grote opknapbeurt van de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden moet betaald worden door de in Leeuwarden actieve woningbouwcorporaties, waarvan Corporatieholding Friesland de grootste is. Dat zouden de acht ministeries die betrokken zijn bij het 40-wijkenplan van minister Vogelaar hebben besloten.

Regiodinsdag, 25 september 2007

De vettaks - een nieuw wapen tegen ongezond leven

Leeuwarden - Minister Klink (Volksgezondheid) wil bekijken of het zin heeft om ongezond voedsel duurder te maken. Samen met het bedrijfsleven wil hij onderzoeken of mensen beter gaan eten als slecht voedsel duurder wordt. Dat staat in een plan voor het voorkomen van ziektes dat de minister gisteren bekend maakte.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 september 2007

Fusie een feit voor kerken Hurdegaryp

Hurdegaryp/Grou - De Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk te Hurdegaryp gaan fuseren. Dat hebben de beide gemeenten onlangs besloten. In 1999 werd er al officieel ‘ja’ gezegd tegen Samen-op-Weg gaan. Daarna is een commissie vijf jaar bezig geweest met het zoeken naar een samenwerkingsvorm waarin de eenheid van de gemeente van Christus in Hurdegaryp tot uiting kon komen.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 september 2007

Menno Simons had pioniersgeest

Het is er dan toch eindelijk van gekomen: zaterdag heb ik met enkele familieleden het monument van Menno Simons in de buurt van Witmarsum bezocht. Het staat op de plek waar hij in een kapel zijn eerste doopsgezinde preken heeft gehouden (1536). In 1496 was hij in Witmarsum geboren, dus was hij veertig jaar toen hij zijn pastoorschap neerlegde, uit de Rooms-Katholieke Kerk trad en voorman van de doopsgezinde beweging werd.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 september 2007

Zending moet helemaal anders’

Met de film An Inconveniant Truth (een ongemakkelijke waarheid) heeft Al Gore heel wat losgemaakt. In de christelijke kerk wereldwijd is zich ook een ‘klimaatverandering’ aan het voltrekken. Het lijkt erop dat veel christenen zich dit niet realiseren. Het kerkelijk bedrijf draait door volgens de oude schema’s, alsof er niets veranderd is. Komende week is in Nederland een grote zendingsconferentie over het thema.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties