De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 25 september 2008.

Cultuurdonderdag, 25 september 2008

NK Fanfare krijgt dezelfde opzet als het NBK

Dronten - De nationale fanfarekampioenschappen krijgen dezelfde opzet als het Nederlandse Brassband Kampioenschap (NBK). Dat zijn de landelijke muziekorganisaties met elkaar overeen gekomen. De strijd om de fanfaretitels wordt volgend jaar voor het eerst gehouden in theater De Meerpaal in Dronten.

Cultuurdonderdag, 25 september 2008

Reconstructie van Japicx-compositie in Grou in première

Grou - In Grou gaat zondag een reconstructie van Mei Snare en Tonge van de Friese componist Paulus Folkertsma in première, gewijd aan de Friese schrijver Gysbert Japicx. Het stuk wordt gespeeld door It Nije Ensemble in de Sint Piter kerk van Grou.

Cultuurdonderdag, 25 september 2008

Kalm debat Europees Parlement over kredietcrisis

Brussel - Zoveel ophef als er is op Capitol Hill over het reparatiebeleid van de Amerikaanse minister Paulsen van financiën, zo rustig was het gisteren in het Europees Parlement, waar over hetzelfde onderwerp werd gedebatteerd. De meeste fractievoorzitters lieten het debat over aan hun specialisten.

Economiedonderdag, 25 september 2008

Kalm debat Europees Parlement over kredietcrisis

Brussel - Zoveel ophef als er is op Capitol Hill over het reparatiebeleid van de Amerikaanse minister Paulsen van financiën, zo rustig was het gisteren in het Europees Parlement, waar over hetzelfde onderwerp werd gedebatteerd. De meeste fractievoorzitters lieten het debat over aan hun specialisten.

Economiedonderdag, 25 september 2008

Incasso-bedrijf Flanderijn breidt uit in Heerenveen

Heerenveen - Incasso-en gerechtsdeurwaarderskantoor Flanderijn en van den Borg uit Heerenveen gaat verhuizen. Dat is nodig omdat het bedrijf op zijn huidige locatie aan de K.R. Poststraat uit zijn jasje is gegroeid. De organisatie verhuist op 1 oktober naar een nieuw kantoorgebouw aan de andere kant van de K.R. Poststraat. Het nieuwe kantoor beslaat 250 vierkante meter. In totaal werken er bij Flanderijn en van den Borg zeven mensen. Volgens een woordvoerder is er op de nieuwe plek ruimte voor een eventuele verdubbeling in personeel. Flanderijn en van den Borg vestigde zich begin 2006 in Heerenveen.

Economiedonderdag, 25 september 2008

Aantal wijnboeren is in vier jaar verdubbeld

Voorburg - Het aantal wijnboeren in Nederland is tussen 2003 en 2007 meer dan verdubbeld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde gisteren dat Nederland vorig jaar 68 wijnboerbedrijven telde. In Fryslân is de druiventeelt nog marginaal en heeft het CBS maar één wijnbouwer geregistreerd.

Economiedonderdag, 25 september 2008

Nederlander houdt vertrouwen in bank

Hilversum Ondanks de kredietcrisis denkt een ruime meerderheid (70 procent) van de Nederlanders dat hun spaargeld bij Nederlandse banken veilig is. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws. De Nederlandsche Bank (DNB) geeft tot 38.000 euro garantie per spaarrekening, als een bank toch failliet gaat. 70 procent van de Nederlanders heeft niet eens zo veel geld. Uit het onderzoek blijkt ook dat 85 procent van de Nederlanders spaart. Twee op de drie spaarders hebben hun spaargeld bij één bank staan, een derde spaart bij twee of meer banken tegelijk.

Hoofdartikeldonderdag, 25 september 2008

Balanceren

In de vier gemeenten in het noordoosten van de provincie wordt een jaarwisseling voorbereid die koste wat kost rustig verloopt. De herinnering aan de perikelen van vorig jaar steekt zó dat er dit jaar tal van maatregelen genomen worden. Opdat de kans op herhaling nihil is. Dit jaar sturen Kollumerland, Achtkarspelen , Dongeradeel en Dantumadeel cameramensen mee sommige van de hulpdiensten. Er wordt een lik-op-stukbeleid gevoerd ten aanzien van het carbidschieten en het ontsteken van nieuwjaarsvuren. En er zijn meer maatregelen aangekondigd.

Regiodonderdag, 25 september 2008

Willem Barentsz van de EVT ligt alweer te koop

Terschelling - De snelboot Willem Barentsz van de Eigen Veerdienst Terschelling is alweer te koop. De catamaran van 33 meter lang is amper een maand in de vaart. Directeur Bernard Haantjes heeft het schip bij een makelaar in het Australische Queensland aangemeld voor de verkoop.Hij kocht het schip samen met mede-investeerders Piet Smit en Erwin Rob in maart van een Duitse rederij. Die voer ermee op de Elbe tussen Hamburg, Stade en Cuxhaven. Het schip, waar 250 passagiers op kunnen, heette toen Hansestar. Onder die naam werd het in 1997 ook gebouwd, in Noorwegen.

Regiodonderdag, 25 september 2008

Opeinders acteren voor nieuwe woonwijk

Opeinde - Voorlichter van de gemeente, verslaggever van de krant of lid van het plaatselijke Tonielselskip Violeria: het maakt allemaal niet uit, woensdagochtend in een weiland bij Opeinde. Wie aanwezig is, speelt gewoon mee in het filmpje dat wordt opgenomen in opdracht van de gemeente Smallingerland. ,,Het is helemaal niet zo moeilijk. Zodra ik ‘actie’ roep, lopen jullie gewoon naar die boom daar. En als ik ‘auto’ roep, kijken jullie over je schouder. Doe maar net alsof je van een geluid schrikt. Verder hoeven jullie niets te doen”, luiden de aanwijzingen van regisseur Jonas Klinkenbijl.

Regiodonderdag, 25 september 2008

Waterschappen: stemmen per brief is veilig

Leeuwarden - Stemmen per brief is honderd procent veilig. Dat meldt de Unie van Waterschappen naar aanleiding van kritiek op deze stemmethode. In november krijgen alle stemgerechtigden een stemformulier in de bus voor de waterschapsverkiezingen, dat ze ingevuld terug moeten sturen.

Regiodonderdag, 25 september 2008

‘Um-terpen’ de oudste, dan de ‘-ns en -wert-terpen’

Leeuwarden - Waarom eindigen de namen van terpen zo vaak op -um, -ns, of -wert? En wat zegt dat over de ouderdom van die terpen? Deze vragen zijn niet nieuw, maar het antwoord van naamkundige Karel Gildemacher, tot voor kort verbonden aan de Fryske Akademy, is dat wel.

Regiodonderdag, 25 september 2008

Politie in nood door veel te dure bureaus

Sneek - De politie Fryslân zit financieel in zwaar weer. Er is een enorme overschrijding van 69 miljoen euro op de bijna afgeronde nieuw- en verbouw van 22 politiebureaus, die in 2000 is ingezet. De Friese burgemeesters, samen als Regionaal College verantwoordelijk, zijn ,,verbijsterd”. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is verrast.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 september 2008

Bestseller van Tim Keller geeft krachtige en frisse uitleg van het geloof

De New Yorkse dominee Tim Keller wist de afgelopen jaren talloze seculiere stadsgenoten te overtuigen van de unieke waarde van het christelijk geloof. Wie het recept wil weten van de ongehoorde bloei van zijn Redeemer-gemeente, kan terecht in zijn boek The reason for God, dat vanaf vandaag in vertaling beschikbaar is.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 september 2008

Orthodoxe patriarch wil Turkije als lid Europese Unie

Brussel - Hij zetelt al eeuwenlang als hoofd van de Orthodoxe wereldkerk (voorzover als wereldkerk bestaand) in Istanbul. En sinds Roemenië, Bulgarije en Cyprus lid zijn van de Europese Unie, hoort hij er ook een beetje bij in de Europese Unie (EU).

Geloof & Kerkdonderdag, 25 september 2008

Parkkerk gaat aan de slag met gerechtigheid

Leeuwarden - De Baptistengemeente Parkkerk in Leeuwarden houdt dit seizoen een Michajaar. De gemeenteleden gaan een jaar lang aan de hand van het bijbelboek Micha én de Michacursus aan de slag met het thema gerechtigheid.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 september 2008

De Salvator begint lotgenotengroepen in Leeuwarden

Leeuwarden - Evangelische gemeente De Salvator in Leeuwarden begint in oktober gespreksgroepen rond opvoeding, geld, en kinderen met ADHD en PDD-NOS. ,,We merken dat veel jonge ouders in de gemeente niet goed weten hoe ze opvoeding moeten aanpakken”, vertelt Fokje Noordenbos, coördinator van het pastoraat in De Salvator. De lotgenotengroep voor ouders met kinderen met ADHD of PDD-NOS vindt voor de tweede keer plaats, vorig jaar namen er ongeveer acht ouders deel aan de gespreksgroep. De derde groep die begint, gaat aan de slag met het materiaal Jouw geld telt, om beter te leren omgaan met geld.

Sportdonderdag, 25 september 2008

Toch geen operatie voor Janmaat

Heerenveen Daryl Janmaat van sc Heerenveen ondergaat toch geen operatie in verband met zijn chronische liesklachten. Dat is besloten na overleg met cluborthopeed Mencke. Janmaat wilde graag onder het mes, maar op advies van de arts volgt er geen ingreep.

Sportdonderdag, 25 september 2008

Minuut stilte in het amateurvoetbal

Leeuwarden Voor aanvang van de wedstrijden van de standaardelftallen in het noordelijk amateurvoetbal zal dit weekeinde één minuut stilte worden gehouden. Dit ter nagedachtenis aan KNVB-bestuurder Loek Slootjes, die afgelopen weekeinde op 62-jarige leeftijd na een ernstige ziekte overleed.

Sportdonderdag, 25 september 2008

Bierling in beker uitgeschakeld

Daarlerveen De bekerwedstrijd tussen Van Buren BMH en Bierling de Schepper eindigde gisteravond in 4-4. In sets werd het echter 7-5 voor de thuisclub uit Daarlerveen, waardoor Bierling de Schepper werd uitgeschakeld voor de volgende ronde.

Sportdonderdag, 25 september 2008

Nieuwe dimensie in uniek straatconcours Workum

Workum - Het straatconcours in het centrum van Workum is al een eeuw uniek in de wereld. De met een dikke laag zand bedekte straatstenen en een haag van toeschouwers aan beide kanten van de ‘baan’ vragen meer dan 100 procent concentratie van de rijders, maar vooral ook van de paarden. Gistermiddag zorgden de tuigpaarden onder het zadel voor een primeur en gaven het evenement een nieuwe dimensie. Bij de Friezen ging de overwinning op dit onderdeel naar Jolanda Schreuder op Tjalf en bij de bovenlanders zegevierde Sale Visser met Egberdina’s Unitas.

Sportdonderdag, 25 september 2008

Heerenveen simpel naar derde ronde

Maastricht - Moeiteloos heeft sc Heerenveen gisteravond in Maastricht de derde ronde van de KNVB beker bereikt. Beleefd stopten de Friezen tegen eerste divisionist MVV met scoren toen na een paar minuten in de tweede helft de veilige 3-0 voorsprong op het scorebord stond. Door Maarten de Kever.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties