De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 25 september 2010.

Cultuurzaterdag, 25 september 2010

Nieuwe film Mirjam de With in première op NFF

Leeuwarden - De korte film Heen en Weer Dag van de Friese regisseur Mirjam de With (Joure, 1982) gaat volgende week in première tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht. Dat heeft een woordvoerder van Family Affair Films gisteren gemeld. De film is onderdeel van het festivalonderdeel NPS Kort!.

Cultuurzaterdag, 25 september 2010

Symposium en boek over Fries goud en zilver

Leeuwarden - De Ottema-Kingma Stichting komt met een nieuw boek over Fries goud en zilver. Het wordt geschreven door hoogleraar Johan ter Molen van de Radboud Universiteit in Nijmegen, die de door de stichting ingestelde leerstoel Toegepaste Kunsten en Kunstnijverheid bekleedt.

Economiezaterdag, 25 september 2010

Van der Leur vlaaien breidt uit in Bolsward

Bolsward - Om in te spelen op een verwachte toenemende vraag vanuit West-Europa en de eigen markt, breidt Van der Leur Banketspecialiteiten in Bolsward uit. Vandaag moet de fundering van 106 palen van de uitbouw er staan. De oppervlakte van het bestaande pand wordt verdubbeld.

Economiezaterdag, 25 september 2010

Van Eigen Erf helpt biologische boer

Leeuwarden - ,,Van maart tot oktober zijn we de hele dag bezig met de gewassen op het land. We hebben dan geen tijd voor promotie. Het is mooi dat Stichting Van Eigen Erf dat doet voor onze biologische producten. Je moet doen waar je goed in bent”, zegt Aat Oosenbrug, biologisch tuinder in Donkerbroek. Stichting Van Eigen Erf presenteert vandaag vanuit een zogenaamd Smaakskûtsje nieuwe biologische streekproducten in Sneek en Leeuwarden. Vanochtend ligt het skûtsje van 9.30 tot 10.30 uur bij de Waterpoort in Sneek en vanmiddag om 15.30 uur in de Prinsentuin in Leeuwarden. Het merk Van Eigen Erf bestaat al, maar de lijn wordt uitgebreid met dwergkwee-appeljam uit Donkerbroek, een Drents worstje van geitenvlees en Workumse pompoenchutney.

Economiezaterdag, 25 september 2010

Mooie tijden bij akkerbouwer

Leeuwarden – De vooruitzichten voor de akkerbouwers in Fryslân zijn dit jaar prima. De kwaliteit van de gewassen is gemiddeld tot goed en de opbrengstprijzen zijn vooral door niet optimale groeiomstandigheden en een lagere oogst goed. Vooral de droogte in het begin van het seizoen heeft er toe geleid dat in het buitenland weinig kilo’s zijn geproduceerd.

Hoofdartikelzaterdag, 25 september 2010

Rentmeesterschap...

Op Prinsjesdag vond dit jaar een incidentje plaats, waarbij een verwarde man een waxinelichtjehouder naar de Gouden Koets gooide. Deze gebeurtenis valt te vergelijken met het incident op de Dam tijdens de Dodenherdenking op 4 mei, waarbij een psychisch gemankeerd mens die zijn dagen zwervend op straat doorbrengt, de plechtigheid verstoorde.

Regiozaterdag, 25 september 2010

Poerdersramp op Waddenzee maakte diepe indruk

Westhoek - Het is vandaag 75 jaar geleden dat op het Wad de Poerdersramp plaatsvond. In een vliegende storm verdronken vier Leeuwarders. Dat het hierbij bleef, was te danken aan een moedige reddingsactie van Bildtse vissers. Vandaag wordt een monument voor de ramp onthuld.

Regiozaterdag, 25 september 2010

Puur leven in Nepalese armoede treft kunstenaar

Aldtsjerk - Jan Hooghiemstra zette vorig jaar een glasatelier op in een Nepalees weeshuis, maar werd onderweg ernaartoe gegrepen door de taferelen in hoofdstad Kathmandu. Samen met zijn zoon maakte hij een puur reisdocument.

Regiozaterdag, 25 september 2010

Illegaal kappen bomen bij buren: halve ton boete

Surhuisterveen - Een boete van 50.000 euro en 180 uren onbetaalde werkzaamheden. Die pittige straf legde de Leeuwarder politierechter Agma Baluah gisteren op aan een 44-jarige inwoner van Drachten, die op 16 februari in Surhuisterveen zonder toestemming en zonder kapvergunning van de gemeente Achtkarspelen de bomentuin van zijn buurman rooide.

Regiozaterdag, 25 september 2010

Goedkeuring zorgfusie staat niet vast

Leeuwarden - De fusie tussen De Friesland Zorgverzekeraar en Achmea is niet zomaar rond. Of de NMa goedkeuring geeft aan de fusie valt te betwijfelen, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Erik Schut van de Erasumusuniversiteit in Rotterdam. De nieuwe combinatie vormt regionaal namelijk een grote machtsfactor.

Sportzaterdag, 25 september 2010

Blessure Reza

Leeuwarden - Cambuur-trainer Stanley Menzo kan vanavond in de uitwedstrijd tegen Den Bosch niet beschikken over Reza (scheenbeen) en Randy Rustenberg (lies). Waar de oefenmeester had gehoopt dat de ziekenboog langzaam leeg zou lopen, moet hij nog even geduld betrachten. Alleen Mark de Vries is weer fit, al zal hij op de bank beginnen. Leon Hese keert terug van een schorsing. Sandor van der Heide en Robert van Boxel zijn waarschijnlijk volgende week weer fit. Nuelson Wau (knie) is er nog zeker een maand uit. Opstelling Cambuur: Meul, Jansen, Hese, Kapralik, Diaz; Beekmans, Türk, Guijt; Schepers, Koç, Maachi.

Sportzaterdag, 25 september 2010

Beerens op bank

Heerenveen - Trainer Ron Jans van sc Heerenveen kan zaterdagavond tijdens de thuiswedstrijd tegen Roda JC weer een beroep doen op Roy Beerens. De rechtsbuiten is hersteld van een liesblessure, maar begint wel op de bank. ,,Roy is er bijna twee weken uitgeweest. We willen geen risico met hem nemen”, zegt de oefenmeester van de Friese club. Luciano Narsingh begint na zijn sterke optreden tegen Emmen dinsdag voor het eerst in de basis. Opstelling sc Heerenveen: Stuhr Ellegaard, Janmaat, Kruiswijk, Breuer, Jong-A-Pin, Svec, Väyrynen, Grindheim, Narsingh, Dost, Elm.

Sportzaterdag, 25 september 2010

‘Promotie zou mooi afscheid zijn voor deze groep’

Of Cambuur dit jaar nu promoveert of niet, een ding is zeker: er lopen tien contracten af. Het is voor de huidige groep dé kans om samen nog een echte prijs met de club te winnen. ,,Moeten? Dat is een groot woord. Het kan. We weten wat we willen en we weten wat we kunnen”, zegt de 28-jarige Paul Beekmans. Hij is een van de spelers wier contract na drie jaar afloopt. ,,Het zou een prima afscheid zijn, eventueel. Dat je hier iets moois hebt bereikt.”

Sportzaterdag, 25 september 2010

Kruiswijk wil het ‘Roda JC-gevoel’ terug

Bert Kalteren


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties