De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 25 september 2012.

Cultuurdinsdag, 25 september 2012

Vijf schrijvers in race voor Anton Wachterprijs 2012

Harlingen | Peter Buwalda met Bonita Avenue, Daan Heerma van Vos met Een zondagsman, Erik Menkveld met Het grote zwijgen, Lot Vekemans met Bruidsjurk uit Warschau en Joost de Vries met Clausewitz zijn genomineerd voor de Anton Wachterprijs 2012. Dat heeft de jury gisteren bekendgemaakt. Voor de prijs waren ruim honderd inzendingen. De winnaar wordt op 18 oktober bekendgemaakt.

Cultuurdinsdag, 25 september 2012

Elske DeWall speelt in kerstfamiliemusical

Heerenveen | Zangeres Elske DeWall maakt dit jaar haar acteerdebuut in de kerstfamiliemusical van het Posthuis Theater. Ze speelt samen met Rients Gratama en Freark Smink en een groep amateurspelers in De Lytse Jonker van Oranjewoud. Dit stuk, dat in de kerstvakantie negen keer wordt gespeeld, is gebaseerd op de Britse klassieker Litle Lord Fauntleroy uit 1886. Het is de derde keer dat het Posthuis Theater een familievoorstelling rond kerst opzet. Het stuk is geschreven door Gratama.

Cultuurdinsdag, 25 september 2012

Slagwerkdocent Sjoerd Westra (71) overleden

Leeuwarden | Slagwerkinstructeur en componist Sjoerd Westra is op 71-jarige leeftijd overleden. Westra heeft veel betekend voor de Friese showmuzieksector, in het bijzonder voor het Pasveerkorps Leeuwarden en Advendo Sneek. Hij bracht de slagwerkgroepen van deze korpsen tot grote hoogte en gaf ze een eigen stijl. Westra (Marrum, 1940) coachte veel showbands in Nederland en was een veelgevraagd gastdocent en jurylid. Hij werd voor zijn inzet binnen de amateurmuziek in 1994 bekroond met een Zilveren Anjer.

Economiedinsdag, 25 september 2012

Almere krijgt Floriade 2022, het Noorden grijpt mis

Lisse | De Floriade in 2022 wordt gehouden in Almere. Groningen (met vele Friese samenwerkingspartners) Amsterdam en de regio Boskoop vissen achter het net. Dat maakte de Nederlandse Tuinbouwraad gisteren bekend. Volgens de NTR is ,,het plan van Almere over de hele linie van hoge kwaliteit, met een duidelijke samenhang in visie, locatie en ontwerp, financiën en organisatie”.

Economiedinsdag, 25 september 2012

Premie keert neergang aantal koeien in de wei

Zoetermeer/Amersfoort | De premie die FrieslandCampina betaalt aan boeren met weidemelk heeft de neergang gekeerd van het aantal koeien dat in de wei loopt. Uit voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2012, die vanochtend bekend werden gemaakt door het CBS, blijkt dat tussen 2001 en 2011 het aantal melkkoeien in de wei fors is afgenomen. In 2001 liep nog 90 procent van de melkkoeien buiten tegen 70 procent in 2011. Uit cijfers van FrieslandCampina valt op te maken dat er dit jaar weer meer koeien in de wei lopen.

Hoofdartikeldinsdag, 25 september 2012

De ‘plaatjes’ en de angst bij burgers

Rondom de verkiezingen kreeg de Nederlandse burger allerlei informatie over het ‘koopkrachtplaatje’: de plussen en de minnen van de plannen van de diverse politieke partijen met betrekking tot bijvoorbeeld werkgelegenheid, de uitwerking van het Kunduz-akkoord en van de verwachte stijging van de ziektekostenverzekering. Deze ‘plaatjes’ werden gebruikt om mensen naar een bepaalde partij te lokken of juist om mensen van een partij vandaan te houden.

Regiodinsdag, 25 september 2012

Oudere in instelling betaalt nu al veel zelf

Leeuwarden | Ouderen en zieken zijn best bereid om meer te betalen voor zorg, maar moeten dan wel meer zeggenschap krijgen over hun eigen leven in een instelling.

Regiodinsdag, 25 september 2012

Scholenfusie in NO-Fryslân is van de baan

Damwâld | De fusie tussen de christelijke onderwijskoepels pcbo Dongeradeel, pcbo Dantumadeel en christelijk speciaal basisonderwijs De Twine in Dokkum gaat niet door. Gisteravond schoot de ledenvergadering van pcbo Dantumadeel het plan massaal af. Voornaamste struikelpunt is het voorstel voor de nieuwe statuten, waarin de protestants-christelijke grondslag van de scholenkoepel minder nadrukkelijk wordt genoemd. Ook vrezen ouders dat ze na de fusie minder invloed hebben op het beleid.

Regiodinsdag, 25 september 2012

Buitenpost voert actie voor zwembad De Kűpe

Buitenpost | ,,We halen alles uit de kast en willen het hele dorp mobiliseren. De raadszaal zal uitpuilen.” Penningmeester Lammert Baas van de lokale zwem- en waterpoloclub PWC roept alle dorpsbewoners en verenigingen die gebruik maken van zwembad De Kűpe in Buitenpost op donderdagavond naar de raadsvergadering te komen. De gemeenteraad bespreekt dan de toekomst van het bad. ,,We willen iedereen ervan doordringen dat als deze voorziening eenmaal weg is, ze niet meer terug komt.”

Geloof & Kerkdinsdag, 25 september 2012

Gebeden op weg naar eenheidsdag

Driebergen/ Amersfoort | De stuurgroep Wij kiezen voor eenheid verspreidt een ‘9-dagengebed’ als voorbereiding op de landelijke ontmoetingsdag op 6 oktober op het Malieveld in Den Haag.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 september 2012

Margriet van der Kooi: we ontlopen ziekte en dood liever

Als geestelijk verzorger ben je reisgenoot en vroedvrouw, zo omschrijft pastor Margriet van der Kooi haar vak. Ze is een van de sprekers op het congres ‘Geloof in zorg!’ dat op 5 en 6 oktober in Lunteren wordt gehouden.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 september 2012

Tutu brengt waardering voor religie bij

Groningen | Het is een grote uitdaging voor het postchristelijke, seculiere Europa om de potentie van het geloof te onderkennen. Religie kan bijdragen aan het beëindigen van conflicten. Dat zei prof.dr. Geurt Henk van Kooten gistermiddag bij de uitreiking van een eredoctoraat aan aartsbisschop Desmond Tutu in de Martinikerk in Groningen.

Sportdinsdag, 25 september 2012

Jong Heerenveen wint ook uitduel bij AZ

Alkmaar | Na het gelijkspel vorige week tegen Jong Ajax heeft Jong Heerenveen gisteravond in Alkmaar de winnende draad weer op gepakt. In stormachtig weer werd Jong AZ met 1-4 verslagen.

Sportdinsdag, 25 september 2012

Pappa wil bijdragen aan het herstel Heerenveen

Heerenveen | Marco Pappa werkte gisteren de eerste training af bij sc Heerenveen. De vergunningen voor de aanvaller uit Guatemala zijn rond en hij staat te popelen om zijn voeten te laten spreken.

Sportdinsdag, 25 september 2012

Knegt alweer aan de start

Heerenveen | Voor Europees kampioen Sjinkie Knegt begint komend weekeinde het internationale shorttrackseizoen. Op zijn thuisbaan in Heerenveen neemt hij deel aan de zesde editie van de KPN Invitation Cup.

Sportdinsdag, 25 september 2012

Heel veel Rotterdam en een klein beetje Baantjer

Tijdens zijn arbeidzame leven verleende Rob Vente zijn medewerking aan tal van boeken over Feyenoord(spelers), maar nadat de oud-sportjournalist (Rotterdamsch Nieuwsblad, Het Vrije Volk, Haagsche Courant) met pensioen ging besloot hij het met een detectiveroman over een volledig andere boeg te gooien. Het resultaat: Moord op de voetballer van het jaar.

Sportdinsdag, 25 september 2012

Cambuur treft wolf in schaapskleren: DESO

Leeuwarden | SC Cambuur die het als nummer drie van de eerste divisie in de KNVB beker opneemt tegen een tweedeklasser? Appeltje-eitje. Wie dat denkt, kan morgen wel eens bedrogen uitkomen. Hoewel van Cambuur niets minder dan een overwinning geëist mag worden, is het niveauverschil tussen de Leeuwarders en de amateurs uit Oss bedrieglijk. Cambuur stuit morgenmiddag in Brabant namelijk op een ploeg die veel beter is dan de papieren werkelijkheid doet vermoeden. Door Eendracht Samen Oss is een wolf in schaapskleren.

Sportdinsdag, 25 september 2012

ONS Sneek wil tegen Excelsior visitekaartje afgeven

Sneek | Voor het eerst in de geschiedenis ontvangt ONS Boso Sneek vanavond in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi op eigen veld een profclub. Gisteren zette een groep vrijwilligers ‘de puntjes op de i’ op het Zuidersportpark voor het bekerduel met Excelsior. ,,Dit is in het 80-jarig jubileum van de club een unieke kans”, vertelt voorzitter Harm de Wagt, die hoopt op een stunt van de Snekers tegen de eerstedivisionist.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties