De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 25 oktober 2013.

Achtergrondvrijdag, 25 oktober 2013

De zee biedt legio kansen voor Nederland

De zee heeft Nederland gevormd: de kust, ons land, de polders, onze economie, onze mentaliteit. Dat de zee zo’n invloed heeft kunnen hebben, en nog steeds heeft, heeft alles te maken met de kansen die dit gebied aan mensen bood. Terpen en dijken zijn niet alleen aangelegd vanwege de veiligheid, maar vooral ook omdat hier wat te halen was: voedsel, onderdak, goede landbouwgrond, materialen.

Hoofdartikelvrijdag, 25 oktober 2013

Privacy eindelijk groot politiek onderwerp

Eindelijk is de onveiligheid van het wereldwijde web en de digitale telefonie een zwaar beladen politiek onderwerp. Het markantste voorbeeld is de diplomatieke onrust die is ontstaan na berichten over het afluisteren van de mobiele telefoon van Angela Merkel door de Amerikanen. De toekomstige coalitiepartner SPD van de partij van Merkel (CDU) heeft zware woorden gebruikt na de berichten over het afluisteren. Merkel zelf heeft te kennen geven dat vrienden onder elkaar zich dergelijk afluistergedrag niet kunnen veroorloven.

Regiovrijdag, 25 oktober 2013

Toekomst van Dellewal op Terschelling blijft ongewis

Terschelling | Blijft de natuur in de baai van Dellewal op Terschelling behouden, komen er woningen of staat er straks toch een nieuw hotel van Harry Westers? Niemand die het antwoord nu weet, is de conclusie na de raadsvergadering deze week.

Regiovrijdag, 25 oktober 2013

Friese volièrevereniging jubileert met grootse show

Leeuwarden | Voor Johan Huinink uit Leeuwarden zijn de eerste drie uren van de dag voor de vogels. Eerst een uurtje verzorgen en vervolgens twee uren observeren. ,,Dat is drie uur per dag volop genieten. Dan zie je die vogels met elkaar kwekken”, vertelt hij. Zeventien vogeltjes van de Leeuwarder zijn deze week te bewonderen op de jubileumtentoonstelling van de Friese volièrevereniging Natuurzang, die gehouden wordt in de kantine van het Norwin College in de Friese hoofdstad.

Regiovrijdag, 25 oktober 2013

Brand op de Kelders ontstaan door gaskachel

Leeuwarden | Een 38-jarige man wordt ervan verdacht de brand in de Kelders 29 te hebben veroorzaakt door onvoorzichtig handelen. Hij was zaterdag in de winkel Wonderstyle bezig met de kachel, toen er een steekvlak uit kwam die rekken kleding in brand zette. Het vuur verspreidde zich razendsnel en zette binnen korte tijd ook de aangrenzende panden en de bovengelegen appartementen in vlam. Bij de brand kwam de 24-jarige Idsart Otte om het leven.

Geloof & Kerkvrijdag, 25 oktober 2013

Christenen in Syrië verdedigen zich

Damascus/Aleppo | Christenen in Syrië hebben zwaar te lijden door de burgeroorlog. Vorige week verklaarde de Syrische bisschop Jean Kawak tijdens een bezoek aan Nederland dat christenen tussen twee vuren inzitten. Ze willen aan de ene kant onpartijdig zijn en streven naar vrede in het conflict maar moeten - en willen - zich ook verzetten. ,,Meer dan honderdduizend inwoners zijn er gedood in dit conflict. Het heeft ons nergens gebracht. Dit moet stoppen’’, verklaarde de bisschop op een bijeenkomst in Utrecht.

Sportvrijdag, 25 oktober 2013

Slagveer als basiskracht snel volwassen geworden

Heerenveen | Pas twintig jaar is hij. En toch begon Luciano Slagveer dit seizoen tijdens acht van de negen competitieduels van Heerenveen in de basis. Zo werd de zelfopgeleide buitenspeler snel volwassen. En niet alleen op het veld.

Sportvrijdag, 25 oktober 2013

Heerenveen: Van Basten moet lastige keuzes gaan maken

Heerenveen | Soms zit het mee en soms zit het tegen. Heerenveen-trainer Marco van Basten kwam gisteren zelf met deze verbluffende wijsheid en spreekt uit ervaring. Tegen Vitesse gaf zijn ploeg afgelopen weekeinde de zege knullig uit handen, maar deze week maakte de oefenmeester kennis met de zonnige kant van het leven. Zijn wens om het inhaalduel met ADO op 4 december af te werken, werd vervuld. En passant beschikt Van Basten voor de uitwedstrijd tegen NEC vanavond ook over een volledig fitte selectie.

Sportvrijdag, 25 oktober 2013

Bekerzeges Franeker, Joure en Zwaagwesteinde; Nieuw Buinen verliest in 'Friese' eerste klasse

Leeuwarden | SC Joure, SC Franeker en Zwaagwesteinde hebben gisteren de tweede knock-outronde van de noordelijke districtsbeker bereikt. Zondaghoofdklasser Joure was in Bolsward veel sterk voor thuisploeg RES (vijfde klasse): 0-8. Derdeklasser Franeker was op eigen veld wél succesvol: de ploeg had geen kind aan vierdeklasser Irnsum: 4-1. De enige verrassing van de avond kwam op naam van Zwaagwesteinde. Die vierdeklasser won in Dronryp met 2-0 van de thuis spelende derdeklasser.

Sportvrijdag, 25 oktober 2013

Column Lieuwe Westra: Afscheid van fiets, einde aan tijdperk

Afgelopen zondag. Chrono des Nations. Bijna zestig kilometer stoempen door het Franse land. Nog één keer die pijn, nog één keer merken dat het niet gaat zoals je wilt, nog een keer tot diezelfde conclusie komen: eigenlijk rijd ik hier rond als een dweil. En bovendien nog één keer finishen in het shirt van Vacansoleil-DCM. Want na een uur en veertien minuten kwam met een dertiende plaats niet alleen een eind aan mijn eigen lijdensweg, maar ook aan een vijfjarige periode bij de wielerploeg die noodgedwongen het peloton moest verlaten.

Sportvrijdag, 25 oktober 2013

Studie, schaatsen of Sotsji; Thijsje Oenema wil overal de beste zijn

Heerenveen | Studeren, op kamers wonen en topschaatsster zijn. Er zijn er niet veel die zulke uiteenlopende, veeleisende levens tegelijk kunnen leiden. Thijsje Oenema uit Joure deed het de afgelopen jaren en het bleek een prima combinatie. De studie zit er echter op en met een olympisch jaar voor de boeg is de focus gericht op een ding: de Olympische Spelen in Sotsji. ,,En ik zoek trouwens ook nog een woning.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties