De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van maandag, 26 januari 2009.

Cultuurmaandag, 26 januari 2009

‘Dochters’ van Marco Borsato in het Fries vertaald

Leeuwarden - Het nummer Dochters van Marco Borsato is in het Fries vertaald. Dat is gedaan door zanger Sybren de Vries uit Drachten. Afgelopen weekend nam hij samen met zijn twintigjarige dochter een videoclip bij het nummer op, waarin dochters en vaders figureerden. Dat gebeurde in het Karmelklooster in Drachten. Dochters gaat over een vader die zijn kleine meisje ziet opgroeien tot een volwassen vrouw.

Cultuurmaandag, 26 januari 2009

Nieuw filmhuis in hotel De Zon in Oosterwolde

Oosterwolde - Filmliefhebbers kunnen na zestig jaar weer terecht in Oosterwolde. In een bovenzaal van hotel De Zon is zaterdag onder de naam Filmwerf een filmhuis geopend. Het initiatief hiervoor komt van Stichting Kunstwerf, een stichting die kunst en cultuur in de Stellingwerven wil bevorderen.

Cultuurmaandag, 26 januari 2009

Kunstroute Lauwersland dit jaar ‘Eindeloos blauw’

Leeuwarden - De kunstroute Lauwersland heeft dit jaar voor het eerst een thema: Eindeloos blauw. Twee weekenden in maart vinden rond dit onderwerp activiteiten plaats op het gebied van kunst, natuur en poëzie. Dat heeft stichting Kunst aan HuisRoute Lauwersland bekendgemaakt, organisator van de kunstroute in het Lauwersmeersgebied. Het thema Eindeloos blauw sluit aan bij het veertigjarig bestaan van het Lauwersmeer dat dit jaar gevierd wordt en verwijst naar de verre horizonten met de eindeloos blauwe luchten in het gebied.

Hoofdartikelmaandag, 26 januari 2009

Auschwitz-herdenking...

De Auschwitz-herdenking van dit jaar had vooraf meer publiciteit dan tijdens en na de herdenking. Dat kwam nadat het SP-Kamerlid Van Bommel enkele weken geleden had opgeroepen tot een intifada tegen Israël. Er kwamen felle reacties, onder meer in het Joods-Marokkaans netwerk in Amsterdam, dat door de kwestie ophield te functioneren. Van Bommel moest maar niet naar de herdenking komen, zo kreeg hij te horen. Ook die opvatting was aanleiding voor heftige discussies. Door alle gebeurtenissen werd de Auschwitz-herdenking vooral het middelpunt van meningen over het Israëlisch-Palestijns conflict, over moslims en over de houding van de Nederlandse overheid in het conflict en over verhoudingen tussen Joden en Palestijnen in ons land.

Regiomaandag, 26 januari 2009

Liever achter de Playstation dan een verzamelhobby

Veenwouden – De kinderserviezen van Baukje Keekstra waren afgelopen zaterdag dé attractie tijdens de driemaandelijkse verzamelaarsbeurs in de Mienskip in Veenwouden. Met nieuwe impulsen probeert organisator Henk Tak de beurs aantrekkelijk te maken voor meer mensen.

Regiomaandag, 26 januari 2009

Smeden: welgemikte slagen en sissende geluiden

Wijnaldum - Gloeiende ijzers, het geluid van staal op staal en gesis. 28 smeden uit heel Nederland kwamen zaterdag in Wijnaldum bij elkaar om de krachten te meten en te kijken wie de mooiste hoefijzers maakt.

Regiomaandag, 26 januari 2009

Goede zorg en elke dag haring

Leeuwarden - Toen T. Hageman-Bakker honderd jaar geleden werd geboren in Amsterdam was ze voorgegaan door dertien broers en zussen. Als kind was haar gezondheid zorgelijk. Ze werd lange tijd opgenomen in een sanatorium.

Regiomaandag, 26 januari 2009

Dansen gaat niet meer maar ‘ze zingt nog als ’n lijster’

Wolvega - Dansen was haar grote passie. Dat is er nu niet meer bij. Maar zingen doet ze nog als de beste. Rentsje Hoen-de Graaf viert vandaag in Wolvega haar honderdste verjaardag.

Regiomaandag, 26 januari 2009

Investeren in biogas geeft Fryslân banen

Leeuwarden - Op voorstel van burgemeester Crone van Leeuwarden gaat minister Van der Hoeven (Economische Zaken) eerder dan gepland investeren in windmolenparken en projecten met biogas. Dat kan zorgen voor meer banen en inkomsten in Fryslân.

Geloof & Kerkmaandag, 26 januari 2009

Leeswijzer bij boek Tim Keller verschenen

Franeker - Bij het boek In alle redelijkheid van Tim Keller is een leeswijzer te downloaden met een aantal discussievragen die bij groepsbespreking te gebruiken is. Binnen drie maanden is een vierde druk van het boek verschenen.

Geloof & Kerkmaandag, 26 januari 2009

‘Kerken hebben geen antwoord op occultisme’

Zwolle - Terwijl steeds meer mensen in de samenleving zich bezighouden met occultisme, hebben kerken daarop nauwelijks een antwoord. Dat stelde prof. dr. Mart-Jan Paul zaterdag op een symposium in Zwolle. Hij riep gemeenten op om niet terug te schrikken voor moeilijke vragen over occultisme.

Geloof & Kerkmaandag, 26 januari 2009

‘Niet in spirituele boot stappen’

Utrecht - PKN-scriba dr. Arjan Plaisier ziet niets in het advies van godsdienstsociologen die hem vertellen dat ,,de kerk de spirituele boot mist, en daar rap in moet stappen’’. Voor alles moet duidelijk zijn waar de kerk zelf voor staat, zei hij zaterdag in Utrecht.

Geloof & Kerkmaandag, 26 januari 2009

De toekomst van de kerk en Apocalypse now?

Dr. Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, ontvouwt zijn visie op de kerk. ,,Christen zijn ben je niet vanzelf. Het vraagt om een keuze. Christen zijn is wat anders dan ingewijd worden in een locale traditie. Het is de keuze voor een leven in de navolging.’’ De integrale tekst van zijn lezing.

Geloof & Kerkmaandag, 26 januari 2009

Arjan Plaisier: christen zijn wordt een radicale keuze

Utrecht - In een tijd van ontkerkelijking en leegloop van kerken wordt christen zijn in toenemende mate ,,een radicale keuze’’. Dat zegt scriba dr. Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland. Zaterdag ontvouwde hij in Utrecht klip en klaar zijn visie op de kerk. ,,Christen zijn ben je niet vanzelf. Het vraagt om een keuze voor een leven in navolging. Het vraagt om toewijding, om bidden en wellicht vasten.’’

Sportmaandag, 26 januari 2009

VC Sneek haalt met Scott een oude bekende in huis

Sneek - Voor VC Sneek-coach Ruut de Wit was het een klare zaak; zijn herenteam had iets extra’s nodig om te overleven in de B-league. Na het vertrek van de teleurstellende Braziliaan Jean Marcilio kwamen de Waterpoorters bij een oude bekende uit. De Amerikaan Jonathan Scott keert na twee jaar met de nodige ervaring terug bij de volleybalclub. En zo kan captain Johannes Bult opnieuw cultuur snuiven in zijn eigen huis.

Sportmaandag, 26 januari 2009

Wijnja: een worldcup schaatsen lijkt me zó mooi

Leeuwarden - Het weekeinde kon bijna niet slechter beginnen voor Hilda Wijnja. Bij het shorttrack moet je ook een beetje geluk hebben en dat had de schaatsster uit St. Nicolaasga vrijdag bij het begin van de Friesland Cup even niet. Op de 1500 meter werd ze door haar tegenstandsters binnen de blokken gedrukt en eindigde ze in haar heat op de zesde en laatste plaats. Toch herstelde de 18-jarige Friezin zich op de 500 en 1000 meter, zodat er overall een derde plek overbleef voor de A-junior. ,,Ik ben tevreden”, lachte ze. ,,Al met al ging het naar verwachting.”

Sportmaandag, 26 januari 2009

‘Veertig euro, dat is beter dan niets’

Wolvega - Je rentree maken in de drafsport, uitgerekend op het moment dat het prijzengeld dat verdiend kan worden op een dieptepunt is aanbeland, daar moet je maar zin in hebben. Rob van Stam zit er niet mee. De trainer-pikeur maakte zaterdag op de Drafbaan van Wolvega na jaren uit beeld te zijn geweest zijn rentree in de koers.

Sportmaandag, 26 januari 2009

Van der Woude rijzende ster bij het librebiljarten

Gaastmeer - Met een serie van 34 in de 22e beurt maakte de 37-jarige Marcel van der Woude uit Leeuwarden de 180 vol en werd hij zaterdag Fries kampioen libre klein in de hoofdklasse. Zijn tegenstander en lokaal favoriet Auke Hoogterp had nog wel de nastoot, maar miste na vijf caramboles en bleef op 111 steken. Het werd een droomfinale in het dorpshuis van Gaastmeer, want bij het ingaan van de vijfde en laatste ronde hadden Van der Woude en Hoogterp beiden evenveel punten, maar had Hoogterp een beter gemiddelde.

Sportmaandag, 26 januari 2009

Aris vergeet Amsterdam en richt zich op de beker

Leeuwarden - De nederlaag in Amsterdam deed Aris Friesland geen pijn. Het is weinig ploegen gegeven om van de koploper te winnen dit seizoen, zeker in de eigen hal. Met daarnaast een halffitte Matt Bauscher (buik) en Rein van der Kamp (enkel) en zonder de zieke Kevin Steenberge leek er bij voorbaat al weinig te halen. Belangrijker is de bekerkwartifinale morgen tegen Weert. De Friezen zijn daarin zeker kansrijk. Coach Pete Miller: ,,We moeten winnen, hoe dan ook.”

Sportmaandag, 26 januari 2009

Joure blijft hangen waar het stap had willen maken

Joure - Dit jaar zit-ie twintig jaar ‘in het vak’ en nooit maakte Wieb Rodenhuis het anders mee dan dat de stand op de ranglijst in de eerste zes, zeven weken na de winterstop wordt bepaald. Met die wetenschap luidde SC Joure gistermiddag aan de Hege Simmerdyk tegen WSV de tweede seizoenshelft in, maar waar de wil er wel was, daar ontbrak de finesse.

Sportmaandag, 26 januari 2009

Harkemase Boys is spekkoper

Harkema - Koploper Harkemase Boys kon zich geen betere hervatting van de tweede helft van de competitie voorstellen. De nummer laatst Oranje Nassau werd verslagen en door de nederlaag van concurrent HHC bij Nunspeet staat het team van trainer Henk de Jong er nog beter voor.

Sportmaandag, 26 januari 2009

Niet de benen genomen, toch op weg

De kogel schijnt door de kerk te zijn: Mario Been gaat naar Feyenoord. Nee, niet nu, want Been had na vorig weekend net alle Nijmeegse supporters en spelers beloofd dit seizoen bij NEC af te maken. Maar dat gezegd hebbend, wist hij niet hoe snel hij moest ingaan op het verzoek uit Rotterdam-Zuid om te praten over het vervullen van de trainersvacature direct na afloop van dit seizoen. En er waren nog geen vijf dagen verstreken of Been wist met een knipoog te melden dat alleen de vergoeding van de reiskosten van Barendrecht naar De Kuip nog geregeld moest worden.

Sportmaandag, 26 januari 2009

Brons voor Borst na slijtageslag op zonnige Weissensee

Techendorf - De eerste wedstrijd in een reeks van drie schaatsmarathons op de Oostenrijkse Weissensee is zaterdag een ware slijtageslag geworden. De Aart Koopmans Memorial werd een overwinning voor Ruud Aerts uit het Brabantse Riel. Sintnykster Ruud Borst was op de derde plaats achter Peter van de Pol (Utrecht) de eerste Fries.

Sportmaandag, 26 januari 2009

‘Nieuwe denken’ loont voor Heerenveen

Heerenveen - Een spektakelstuk was de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Roda JC zaterdagavond bepaald niet. De gasten uit Kerkrade controleerden het duel, maar zonder zelf te imponeren ging de winst naar de formatie van trainer Trond Sollied. En dus loont het ‘nieuwe denken’ voor Heerenveen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties