De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 26 februari 2009.

Cultuurdonderdag, 26 februari 2009

Survento Brass laat brassbands marcheren

Surhuisterveen - Brassbands gaan op zaterdag 20 juni marcherend door het centrum van Surhuisterveen. Dat is bijzonder omdat de meeste brassbands uitsluitend zittend spelen. De organisatie van Survento Brass daagt de brassbandmusici uit om lopend enkele marsen ten gehore te brengen. ,,Wy woene ris wat nijs”, zegt Hans Postma van Survento Brass. Jarenlang genoot dit entertainmentconcours een goede naam totdat het in 2000 ter ziele ging. Onder de naam Euro Brass werd het concours voortgezet in De Lawei in Drachten. De ondernemersvereniging van Surhuisterveen wilde het festival nieuw leven in blazen. ,,Survento Brass hat noch altyd in goede namme en dęrfan wolle wy profitearje.”

Cultuurdonderdag, 26 februari 2009

‘Sunset’, een imponerende musical

Eind twintiger jaren van de vorige eeuw stond de filmwereld voor grote veranderingen. De geluidsfilm begon aan zijn zegetocht, de ‘stomme’ film had afgedaan. Veel grote filmsterren konden toen de overstap naar de geluidsfilm niet aan en raakten in de vergetelheid. Het verhaal van de musical Sunset Boulevard gaat over Norma Desmond. Zij schitterde in de ‘stomme’ film, maar twintig jaar later is men haar volkomen vergeten. Zij leeft nog in het verleden, in haar eigen wereld van toen.

Economiedonderdag, 26 februari 2009

Toename aantal koeien in Nederland in 2008

Voorburg - Het aantal koeien in Nederland is vorig jaar toegenomen met 4,7 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In december waren er in Nederland vier miljoen runderen. In die periode een jaar eerder waren dat er 3,8 miljoen.

Economiedonderdag, 26 februari 2009

Actie Groene Koe levert 83 koeien op in Oeganda

Roosendaal - De spaaractie Geef een koe voor Oeganda van de biologische zuivelmerken Groene koe en Zuiver Zuivel voor Heifer Nederland heeft in de afgelopen maanden 83 koeien opgeleverd. In totaal zijn er vijftienduizend volle spaarkaarten ingeleverd ter waarde van 37.350 euro. De koeien worden de komende maanden bij plattelandsbewoners gebracht die daarmee een eigen inkomen krijgen.

Hoofdartikeldonderdag, 26 februari 2009

Warme hulp...

Vakbonden, belangenclubs, kerken en overheid bundelen hun krachten in het bestrijden van armoede, achterstand en schulden. Ook in Fryslân is beweging op dit vlak. In Leeuwarden zaten deze week op initiatief van Stichting Christelijke Schuldhulppreventie overheden, vrijwilligers en professionals bijeen om te kijken hoe ze elkaars werk kunnen aanvullen en versterken. Wethouder Florijn kondigde daar aan dat hij graag toe wil naar een andersoortige vorm van armoedebestrijding: mensen moeten niet alleen op een ‘koude’ manier van hun financiële problemen worden afgeholpen, maar langdurig en intensief worden begeleid op een brede, warme manier. Het moet niet alleen gaan om het geldgebrek en andere problemen, maar om de wensen en het toekomstperspectief.

Regiodonderdag, 26 februari 2009

Politie zet laatste gevonden voorwerpen in logboek

Sneek - Wie iets vindt op straat, brengt dat naar de politie. Dat was tientallen jaren het geval. Maar vanaf 1 maart doekt de politie de afdeling ‘gevonden voorwerpen’ op en moet je met een gevonden portemonnee of mobieltje naar het gemeentehuis. Op het politiebureau in Sneek zijn de agenten aan het afbouwen.

Regiodonderdag, 26 februari 2009

Crisisklussen zat in Drachten

Drachten - Er komt eerder dan gepland een rotonde op de plaats van het kruispunt Gauke Boelenslaan-Hogeweg in Drachten. Bovendien komt er een fietstunnel bij en vervangt de gemeente Smallingerland meteen ook het riool.

Regiodonderdag, 26 februari 2009

‘Ideaal: alle afval afbreekbaar; REC overbodig’

Earnewâld - Het voornemen van Omrin om in Harlingen een Reststoffen Energie Centrale (REC) te bouwen is prof. dr. Michael Braungart een doorn in het oog. De pleitbezorger van het concept cradle to cradle, wil juist af van het idee dat afval verbrand moet worden.

Regiodonderdag, 26 februari 2009

Friezen hebben rechten zat, maar benutten ze niet

Leeuwarden - Voor de Italiaanse professor Francesco Palermo vormen de Friezen een minderheid onder de minderheden. ,,In andere landen moeten groepen vaak strijden voor hun recht. Hier is de wettelijke positie van de Friese minderheid wel in orde, maar wordt van die rechten in de praktijk geen gebruik gemaakt. Je kunt mensen natuurlijk niet dwingen, maar het is wel een heel ongebruikelijke situatie.” Hij noemt het voorbeeld van de rechtbank, waar Fries gesproken mag worden, maar waar dat maar zelden gebeurt.

Regiodonderdag, 26 februari 2009

Recorddrukte vakantiepark, dánkzij crisis

Leeuwarden - De Friese bungalowparken hebben volgens Paul van Gessel van Fryslân Marketing nog nooit zo’n goede bezetting gehad tijdens de voorjaarsvakantie als vorige week. Veel Nederlanders en Duitsers zagen vanwege de financiële crisis af van een vakantie ver weg, en boekten een weekje dicht bij huis.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 februari 2009

Generatie X verbindt zich niet aan kerk

New York - De jongere generatie verbindt zich steeds minder aan een kerkgenootschap in de VS, terwijl ze wél regelmatig naar de plaatselijke kerk gaan. Dat blijkt uit cijfers uit het net verschenen Yearbook of American & Canadian Churches 2009. De katholieken en baptisten zagen een sterke teruggang in leden.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 februari 2009

Present breidt haar werk in Fryslân fors uit

Leeuwarden - Stichting Present breidt haar werk in Fryslân uit. Nadat vorig jaar de eerste afdeling in Smallingerland van start ging, gaan er nu ook werkgroepen in Leeuwarden, Sneek en Heerenveen los om een plaatselijk vrijwilligersnetwerk van de grond te krijgen uit kerkelijke kring. Een en ander werd woensdagavond bekendgemaakt op een informatieavond in de Parkkerk in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 februari 2009

Nieuw zendingsschip doet Harlingen aan

Harlingen - Met Nederlandse en Friese vlaggen werd gistermorgen de Logos Hope, een zendingsschip van Operatie Mobilisatie (OM), in Harlingen binnengehaald. Het nieuwe schip van OM is voor het eerst in Nederland. Door Maaike Ymkje de Jong.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties