De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 26 februari 2010.

Cultuurvrijdag, 26 februari 2010

Schoenen van Jan Jansen in Jopie Huisman Museum

Workum - In het Jopie Huisman Museum in Workum opent morgen een expositie met schoenen van de beroemde schoenenontwerper Jan Jansen. De ontwerpen worden tentoongesteld samen met schilderijen van Jopie Huisman die schoenen als onderwerp hebben.

Economievrijdag, 26 februari 2010

Val van DSB raakt ook Triodos

Zeist - De ondergang van DSB Bank heeft ook de duurzame bank Triodos geschaad. De onderneming moest een voorziening van 2,6 miljoen euro treffen voor een bijdrage aan het depositogarantiestelsel om DSB-spaarders schadeloos te stellen. De nettowinst van Triodos daalde vooral daardoor met 6 procent tot 9,5 miljoen euro.

Economievrijdag, 26 februari 2010

Melkveehouders verhuren op de valreep veel quotum

Leeuwarden - Melkveehouders hebben dit quotumjaar, dat loopt tot 1 april, fors meer gehandeld in rechten van melkquotum. Vooral in februari hebben boeren nog veel rechten verhuurd voor de levering van melk. In de eerste twee weken van deze maand ging het om 9000 overeenkomsten. In deze periode een jaar geleden ging het om 6600 stuks. Boeren konden tot en met de eerste helft van deze maand nog rechten leasen en verleasen. Veel boeren melken hun quotum naar verwachting niet vol en hebben op de valreep hun quotum, vaak tegen lagere prijzen, nog aangeboden.

Economievrijdag, 26 februari 2010

Startende bedrijven promoten zich samen via website

Leeuwarden - Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF) begint deze week met een nieuwe website waarop startende ondernemers die een intensieve cursus hebben gevolgd zich kunnen promoten en kennis kunnen delen. De website www.startersinfriesland.nl is gisteren gelanceerd door voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma en wethouder Marco Florijn (Sociale Zaken) van Leeuwarden. Bureau Zelfstandigen Fryslân is een samenwerkingsverband van achttien Friese gemeenten.

Economievrijdag, 26 februari 2010

Verwarring over maatregelen tegen antibioticagebruik

Den Haag - Het ministerie van LNV trekt een eerder deze week verstuurd persbericht over maatregelen tegen antibioticagebruik in. De persafdeling van het departement was in de veronderstelling dat Verburg een brief aan de Tweede Kamer had ondertekend. In de brief kondigt Verburg maatregelen aan als het antibioticagebruik volgend jaar niet met 20 procent is gedaald. Of ze bij terugkeer op 2 maart de brief alsnog ondertekent, wil het ministerie niet zeggen.

Hoofdartikelvrijdag, 26 februari 2010

De campagne...

Over vijf dagen kan de Friese kiezer naar het stemlokaal om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De campagne is in volle gang. Het is soms moeilijk om daarbij goed voor ogen te houden wat er werkelijk toe doet, en wat oneigenlijke ruis is in het verkiezingsgeweld.

Regiovrijdag, 26 februari 2010

‘Fryslân als voorbeeld in de Jeugdzorg’

Leeuwarden - Als hulpverleners in Fryslân beter gaan samenwerken, kan de regio heel Nederland tonen hoe Jeugdzorg eigenlijk zou moeten functioneren. Dat is hard nodig nu door de val van het kabinet langverwachte hervormingen in het jeugdzorgstelsel mogelijk op de lange baan worden geschoven.

Regiovrijdag, 26 februari 2010

Duidelijkheid over geluid JSF stap dichterbij

Leeuwarden - Het onderzoeksinstituut RIVM gaat de second opinion-studie doen naar het lawaai van de JSF straaljager. En níét het nauw met het Defensie verbonden TNO. Friezen die rond de Vliegbasis Leeuwarden wonen zijn daarmee ,,giga blij”, zeggen ze. ,,Dit is een organisatie waarin we echt vertrouwen hebben.”

Regiovrijdag, 26 februari 2010

‘Friese bouwprojecten veilig’

Leeuwarden - De val van het kabinet heeft geen ingrijpende gevolgen voor de grote infrastructurele projecten in Fryslân. Dat zegt gedeputeerde Adema, die de afgelopen dagen veel contact heeft gehad met Den Haag. ,,De twee miljard euro voor het Noorden staat niet ter discussie.”

Regiovrijdag, 26 februari 2010

Vinkegasters kopen samen de kerk in hun dorp op

Vinkega - Het duurt niet lang meer of de kerk in Vinkega is van de dorpelingen. Die willen het gebouw en het omringende kerkhof behouden en er een gemeenschapscentrum van maken. ,,Het is beeldbepalend voor de omgeving.”

Regiovrijdag, 26 februari 2010

Waar meren zijn, zijn vaak ook toeristen

In elke gemeente speelt wel iets in het bijzonder. Spelen de politieke partijen daar op in? Vandaag toerisme, in Skarsterlân.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 februari 2010

Goldschmeding wordt niet vervolgd door OM

Amersfoort - Voorganger Gertjan Goldschmeding wordt niet vervolgd voor opruiing en kindermishandeling. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteravond laten weten na een uitzending van het actualiteitenprogramma Netwerk, waarin advocaat Jan-Dirk van Vlastuin van de predikant dat had meegedeeld.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 februari 2010

Kritiek op NBV komt wél uit brede kring

De groep theologen die niet wil dat De Nieuwe Bijbelvertaling nu al kanselbijbel wordt, is verbaasd over de reactie van het Nederlands Bijbelgenootschap op de brief richting de PKN-synode. Natuurlijk dient de NBV besproken worden. Dan kan er tenminste een goede discussie plaatsvinden waarom de kanselbijbelstatus écht niet moet, aldus dr. Rochus Zuurmond.

Sportvrijdag, 26 februari 2010

Theo Postma gaat het even rustig aan doen in wielersport

Zwagerbosch - Wielrenner Theo Postma gaat het voorlopig even rustig aan doen en zet alle kaarten op zijn maatschappelijke loopbaan. De 24-jarige renner uit Zwagerbosch hakte twee weken geleden de knoop door en leverde zijn contract bij Midicenter Ruiterteam in. ,,Ik loop hier al de hele winter mee rond en vlak voordat we op trainingskamp zouden gaan naar Spanje heb ik de beslissing genomen. Het kon op deze manier gewoon niet meer en ik heb het contract bij het Ruiterteam opgezegd.”

Sportvrijdag, 26 februari 2010

Wijzingen - Cambuur

Sportvrijdag, 26 februari 2010

‘Ik denk dat druk bij Cambuur groter is dan bij ons’

Enschede - Er was gisteren sprake van druk sms- en telefoonverkeer tussen Leeuwarden en Enschede. Cambuur-huurling Ruud ter Heide, die sinds het begin van dit kalenderjaar uitkomt voor FC Emmen en weer terugkeerde in zijn woonplaats Enschede, had het er maar druk mee. ,,Ik heb een hoop vrienden bij Cambuur en dan krijg je dat automatisch”, zegt de aanvaller van Emmen, dat vanavond in eigen stadion als gastheer fungeert voor het duel tegen Cambuur.

Sportvrijdag, 26 februari 2010

Jong Heerenveen

Heerenveen - Het belofteteam van sc Heerenveen/FC Emmen heeft gistervond op het kunstgras van Sneek Wit Zwart een 4-2 overwinning behaald tegen Jong De Graafschap. De gasten kwamen in de 18e minuut via Sebers op voorsprong, waarna Pavel Wojchiechowski er na ruim een half uur spelen 1-1 van maakte. Oud-Heerenvener Roy Terschegget zorgde twee minuten later voor een nieuwe Doetinchemse voorsprong. Vlak na rust tekende Wojchiechowski voor de gelijkmaker, maar de formatie van trainer Johnny Jansen slaagde er pas in de slotfase in de winst veilig te stellen. Richard Stolte scoorde in de 83e minuut 3-2, waarna Pedro Beda in de laatste minuut de eindstand bepaalde op 4-2.

Sportvrijdag, 26 februari 2010

Van Basten niet

Leeuwarden - Oud-bondscoach Marco van Basten bedankte voor het trainerschap bij sc Heerenveen. De Friese club zag in hem vanwege zijn ‘vernieuwende inzichten’ de ideale man om interim-trainer Jan Everse na de zomer op te gaan volgen. Van Basten nam het aanbod in overweging, maar vond het afbrandrisico te groot. Daartoe besloot Heerenveen in zee te gaan met de huidige FC Groningen-trainer Ron Jans.

Sportvrijdag, 26 februari 2010

Winst Bergsma in driedaagse

Breda - Jorrit Bergsma heeft gisteravond in Breda de tweede wedstrijd van de driedaagse gewonnen. De marathonschaatser uit Aldeboarn was een klasse apart en knalde er meteen vanaf het begin vol in. Samen met Ralf Zwitser pakte de Fries een ronde voorsprong. Toen het peloton later in de wedstrijd stil viel herhaalde de nationaal kampioen op natuurijs dat kunstje in zijn eentje nogmaals en reed vervolgens solo naar de zege. In het klassement bezet Bergsma de tweede plaats achter Ingmar Berga, de winnaar van de eerste wedstrijd en drager van de Oranje leiderstrui. Bij de vrouwen ging de winst naar Mariska Huisman. Ze klopte Anniek ter Haar en de Friezin Maria Sterk in de sprint. Daniëlle Bekkering bleef leider in het klassement.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties