De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van woensdag, 26 november 2008.

Cultuurwoensdag, 26 november 2008

Opnieuw directeur weg bij de Meldij in Drachten

Drachten - Het Centrum voor de kunsten de Meldij in Drachten moet op zoek naar een nieuwe directeur. Het bestuur heeft directeur Marianne Bloot met onmiddellijke ingang ontslagen. Dat heeft het bestuur van de cultuurinstelling gisteren bekendgemaakt in een persbericht. Het boterde al geruime tijd niet tussen de directeur en het bestuur van het centrum voor de kunsten.

Cultuurwoensdag, 26 november 2008

Potlatch met kunst en woonproject naar Ierland

Burgum - Kunstenares Yby Potlatch emigreert deze week naar Ierland waar ze twee kunstgaleries gaat openen. Potlatch bood de gemeente Tytsjerksteradiel gisteren een afscheidskunstwerk aan op het gemeentehuis in Burgum. De gemeente had haar gevraagd nog één kunstwerk te maken.

Cultuurwoensdag, 26 november 2008

RGB brengt filmprogramma in de huiskamer

Leeuwarden - Kunstenaars Wim Bosch en Marten Winters van RGB, onderdeel van kunstenaarsinitiatief VHDG in Leeuwarden, gaan filmavonden organiseren bij mensen thuis. Onder de noemer RGBfilmgast stellen filmprogrammeurs een programma van anderhalf uur samen dat bij het publiek in de huiskamer kan worden vertoond. In de films, die zich op het snijvlak van film en beeldende kunst bevinden, speelt het thema thuis een rol. ,,Dit thema kan van alles zijn, van architectuur tot een film over familiebanden”, aldus de initiatiefnemers.

Cultuurwoensdag, 26 november 2008

Op pad met een mobiele kroeg

Bij festivalgangers is ‘de bus’ inmiddels een begrip. ‘Dat is die bus met die Friezen toch?’ Precies. En als het festivalseizoen voorbij is, organiseren ze zelf ook nog een festival: Buspop. Zaterdag viert dit festival zijn eerste lustrum.

Cultuurwoensdag, 26 november 2008

Drie bands voor Leeuwarder talentenjacht Zout!

Leeuwarden - De Amsterdamse band Excused en de bands Project A en Soullab, beiden uit Weert, nemen het volgende maand tegen elkaar op tijdens de talentenjacht Zout! in Leeuwarden. Dat heeft Zout Management in Leeuwarden, organisator van het festival, bekendgemaakt. Bands uit heel Nederland konden zich voor deze wedstrijd aanmelden. De winnaar van de talentenjacht krijgt een contract bij het managementbureau Zout.

Economiewoensdag, 26 november 2008

Kenniscentrum voor melkvee komt in Goutum

Leeuwarden - Proefboerderij Nij Bosma Zathe in Goutum wordt de komende jaren fors uitgebreid. Dat heeft eigenaar Animal Sciences Group van de Universiteit in Wageningen bekendgemaakt. Belangrijkste doel is een landbouwcampus op te zetten waarin ook hogeschool Van Hall Larenstein, PTC+ en LTO Noord participeren.

Economiewoensdag, 26 november 2008

Een derde crisis in de landbouw tekent zich af

De agrarische sector krijgt een derde, wereldwijde crisis te verwerken, voorspelt hoogleraar Rurale Sociologie Jan Douwe van der Ploeg. Juist bij de Nederlandse landbouw die sterk gericht is op de export, zal dat hard aankomen. Vooralsnog blijft het in de sector echter verontrustend stil over dit onderwerp.

Hoofdartikelwoensdag, 26 november 2008

Het kinddossier...

Ooit werden de inwoners van de landen achter het ijzeren gordijn beklaagd wegens de bureaucratische manier waarop het leven in die landen was ingericht. Met medelijden werd gesproken over de burgers van wie vrijwel alles bekend was bij de autoriteiten. En met afgrijzen werd besproken hoe het individuele in die samenlevingen was opgegaan in de almacht van de staat. Niemand was zijn leven zeker op grond van het individu zijn, maar de zekerheid van het bestaan was een uitkomst van de bureaucratie. Niet het individuele telde, maar het belang van het apparaat.

Regiowoensdag, 26 november 2008

Topman gaat eerder weg bij De Sionsberg

Dokkum - Interim-bestuurder Einte Elsinga stapt al per 1 december op bij ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Dit onder druk van de artsen van het ziekenhuis, die gisteren het vertrouwen in hem opzegden. De vakbonden gaan intussen niet akkoord met het voorgestelde herstelplan.

Regiowoensdag, 26 november 2008

Lachen om verkeerd gebruik vuurwerk

Leeuwarden - Met een knal en een onschuldige confettibom opende jeugdofficier van justitie Petra Hoekstra gistermiddag de nieuwe vuurwerkcampagne Knal relaxed van Halt.

Regiowoensdag, 26 november 2008

Kwaliteit van Friese scholen kan beter

Leeuwarden - De kwaliteit van het onderwijs op basisscholen in Fryslân ligt onder het landelijk gemiddelde. Een op de vijf scholen in Fryslân krijgt een onvoldoende van de Inspectie van het Onderwijs, terwijl dat er landelijk een op de tien zijn.

Regiowoensdag, 26 november 2008

Het kerkhof verrast en ontroert als bron van poëzie

Leeuwarden - ,,Gezegend blijve beider aandenken en gezegend de stichting Coopersburg. Sa lang de wind waeit, de hoanne kraeit, it gers groeit en de beam bloeit.” Deze tekst staat op een gedenksteen in een zijgevel van het mausoleum van het doopsgezinde echtpaar Cooper-de Graaff in Akkrum, achter het door hen opgezette ouderentehuis Coopersburg.

Regiowoensdag, 26 november 2008

Meer reeën, meer ongelukken

Groningen - Aanrijdingen met reeën komen steeds meer voor. De provincie Groningen gaat er werk van maken om ongelukken te voorkomen. Onderzocht wordt of en waar meer voorzieningen geplaatst moeten worden, zoals reewildspiegels.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 november 2008

Doperse predikant op loonlijst bij landelijke kerk

Amsterdam - De Doopsgezinde Broederschap gaat predikanten en pastoraal werkenden centraal in loondienst nemen. De doopsgezinden zijn het eerste kerkgenootschap dat een centraal werkgeverschap instelt. De Broederschapsvergadering heeft dat zaterdag besloten. De 78 predikanten en pastoraal werkenden zijn nu nog in dienst van de doopsgezinde gemeenten.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 november 2008

vGKN Boornbergum-Kortehemmen breidt uit

Boornbergum - De voortgezette Gereformeerde Kerk in Boornbergum-Kortehemmen heeft de afgelopen jaren het jeugdwerk tot haar speerpunt gemaakt. En dat loont: de gemeente is op dit moment bezig haar bijgebouwen te verdubbelen vanwege de ,,aanstormende jeugd”.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 november 2008

Massale uittocht van christenen uit het Midden-Oosten

Den Bosch - Christenen in het Midden-Oosten zijn massaal op de vlucht omdat ze vanwege hun geloof worden vervolgd. Er is sprake van een dramatische stijging, signaleert de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood. Volgens de organisatie is er geen religie ter wereld die zo bedreigd wordt als het christendom. ‘Het is niet iets uit de historie maar een hedendaags fenomeen’, aldus het rapport Persecuted and forgotten? A Report on Christians oppressed for their Faith 2007/2008.

Sportwoensdag, 26 november 2008

Ard Schenk: ‘Schaatsbond gaat terug naar de basis’

Leeuwarden - De schaatsbond gaat onder leiding van de onlangs aangestelde Topsportcommissie terug naar de basis. Dat was de belangrijkste boodschap gisteravond van oud-topschaatser Ard Schenk tijdens de jaarvergadering van de Bond van IJsclubs, Gewest Friesland.

Sportwoensdag, 26 november 2008

Ritsma benoemd tot erelid Gewest Friesland

Leeuwarden - Rintje Ritsma is gisteravond in Leeuwarden tijdens de jaarvergadering van de Bond van IJsclubs benoemd tot erelid van het Gewest Friesland van de KNSB. Ritsma kreeg de gouden speld van gewestelijk voorzitter Jelle Wesselius en trad daarmee in de voetsporen van oud-schaatsers Hilbert van der Duim, Atje Keulen-Deelstra en Ids Postma.

Sportwoensdag, 26 november 2008

Sollied weet van niks en wil ook van niks weten

Heerenveen - Voor sc Heerenveen is gisteren de voorbereiding begonnen op het competitieduel tegen regerend landskampioen PSV. Na de 6-0 oorwassing in Enschede waren op sportpark Skoatterwâld alle ogen gericht op trainer Trond Sollied. Maandagavond werd het gerucht dat de Friese club van de Noor af wil de wereld in geslingerd door Voetbal International, maar Sollied maakte gisteren duidelijk dat hij van niks weet.

Sportwoensdag, 26 november 2008

Joure bekert door

Oosterwolde Zondaghoofdklasse Sportclub Joure heeft zich gisteravond geplaatst voor de derde ronde van de Noordelijke districtsbeker. De formatie van trainer Wiep Rodenhuis klopte zondagderdeklasser DIO Oosterwolde in eigen huis met 0-2. De doelpunten vielen pas in het laatste kwart van de wedstrijd. Nadat Frank Stäbler de ban had gebroken bepaalde Shutlan Axwijk de eindstand op 0-2.

Sportwoensdag, 26 november 2008

IJsclubs in de herkansing

Leeuwarden De zelfde natuurijsbanen die vorige winter een Fries kampioenschap kregen toegewezen, krijgen komende winter opnieuw een kans. De Bond van IJsclubs maakte gisteravond bekend dat de enige verandering ten opzichte van vorig jaar is dat het FK kortebaan is toegewezen aan Joure, omdat ijsclub Vlecke in 2009 150 jaar bestaat.

Sportwoensdag, 26 november 2008

Stroetinga derde in Zesdaagse van het Noorden

Zuidlaren Baanwielrenner Wim Stroetinga uit Oldeberkoop staat na de tweede dag van de Zesdaagse van het Noorden samen met zijn Duitse koppelgenoot Andreas Beikirch op de derde plaats. Het duo verzamelde over twee dagen 11 punten. Bruno Risi en Franco Marvulli namen de leiding over van het Spaanse koppel Juan Llaneras en Carlos Torrent. De Zwitserse winnaars van vorig jaar hebben 142 punten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties