De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 26 november 2009.

Cultuurdonderdag, 26 november 2009

Cultuurprijs het Bildt voor Kirsten Zwijnenburg

Sint Annaparochie - Kunstenares Kirsten Zwijnenburg uit Oudebildtzijl krijgt de Bildtse-Kultuurpriis 2009. Dat heeft de jury van de prijs gisteren bekendgemaakt. Zwijnenburg krijgt de prijs als voorzitter van de Stichting Slikwerk. Die stichting organiseert sinds 2002 een ŕ twee keer per jaar de Open Atelierroute Slikwerk.

Economiedonderdag, 26 november 2009

Meer werkgelegenheid in Fryslân na tijdelijke krimp

Leeuwarden - Dit jaar en komend jaar moet Fryslân nog rekening houden met een krimp van de werkgelegenheid. Maar daarna zijn er naar verwachting meer banen dan mensen die dit kunnen invullen. Dit jaar en komend jaar neemt de werkgelegenheid in de zorg, onderwijs en toerisme al toe.

Economiedonderdag, 26 november 2009

Productie kan beginnen voor het beeldhorloge

Leeuwarden - Het bedrijf Timer van Nanko Brattinga uit Sneek gaat de komende maanden het beeldhorloge op de markt brengen. In de afgelopen maanden is het ontwerp uitgebreid getest door begeleiders en cliënten van Talant.

Economiedonderdag, 26 november 2009

Boelens Glas is failliet na sterk verlies van de omzet

Leeuwarden - Glasgroothandel Boelens Glas uit Leeuwarden is failliet. Het faillissement is deze week door de rechtbank in Leeuwarden uitgesproken. De sterk teruglopende omzet is volgens collega Romana Bremer van curator Raymond Gustenhoven de belangrijkste oorzaak. ,,De economisch moeizame tijden spelen een belangrijke rol”, zegt ze.

Hoofdartikeldonderdag, 26 november 2009

Gepolitiseerde wetenschap...

Hackers hebben de computer van een gerespecteerd Brits onderzoeksinstituut over klimaatverandering gekraakt en duizenden e-mails van topwetenschappers en documenten op internet gezet. Uit de gepubliceerde informatie blijkt dat sommige wetenschappers informatie over klimaatverandering hebben gemanipuleerd. In een van de e-mails suggereert de directeur van de afdeling klimaatverandering (CRU) van de universiteit van East Anglia, om een ‘trucje’ te gebruiken om informatie over temperaturen te manipuleren om zo temperatuursdalingen te verbergen. Het is voor zijn instituut heel belangrijk dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet daalt. De modellen van de CRU hebben namelijk voorspeld dat de temperatuur zal stijgen door toename van broeikasgassen als gevolg van menselijk handelen. Maar sinds 1998 stijgt de gemiddelde temperatuur niet meer, dus het begint er steeds meer naar uit te zien dat de modellen niet deugen.

Regiodonderdag, 26 november 2009

Universiteit in Fryslân al over paar jaar open

Leeuwarden - Twee eeuwen na de opheffing van de Franeker universiteit krijgt Fryslân weer onderwijs op het hoogste niveau terug. De provincie gaat de komende vier jaar met alle betrokken instellingen en overheden de University Campus Fryslân (UCF) opzetten.

Regiodonderdag, 26 november 2009

Nog weinig te zeggen over resultaten feestje New York

Leeuwarden - Het blijft echt wachten op wat feitelijker resultaten van het Friese feestje in New York, blijkt uit de provinciale evaluatie.

Regiodonderdag, 26 november 2009

‘Jack is veel opener geworden’

Leeuwarden - In de loop der jaren kreeg hij heel wat verzoekjes om mee te werken aan een biografie. Maar Jack Kooistra (79) uit Leeuwarden - rechtbankverslaggever van het Friesch Dagblad en nazispeurder - wilde er niets van weten. ,,Een portie ijdelheid is mij niet geheel vreemd. Maar een dergelijke ijdelheid ging mij te ver”, aldus Kooistra.

Regiodonderdag, 26 november 2009

In open boot op spokend Lauwersmeer, geen pretje

Leeuwarden - Staatsbosbeheer heeft een nieuw speeltje: de Tornado. Een tien meter lange aluminium boot voor op het Lauwersmeer. De oude boot is weliswaar een stuk sneller, maar voldoet niet meer na zestien dienstjaren.

Regiodonderdag, 26 november 2009

Pas volgend jaar besluit over peilen

Leeuwarden - Wetterskip Fryslân wil nog een jaar de tijd nemen om te rekenen aan het plan om het waterpeil in de Friese boezem te laten fluctueren. Dat is goed voor de natuur, maar wellicht te duur voor de scheepvaart.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 november 2009

Elke week een gedicht bij de zondag

Steeds meer protestantse gemeenten en rooms-katholieke parochies volgen bij hun zondagse eredienst het gemeenschappelijk leesrooster horend bij het kerkelijk jaar. Het Friesch Dagblad komt vanaf zaterdag wekelijks met een Schriftgedicht. Door K. de Jong Ozn.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 november 2009

Noord-Korea staat weer voor zware hongersnood

Ermelo - De hongersnood die in Noord-Korea heerst, gaat steeds meer lijken op die in de jaren negentig. Miljoenen mensen verloren toen het leven. Die noodkreet hebben Noord-Koreaanse christenen geuit naar Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen.

Sportdonderdag, 26 november 2009

Marrit Leenstra mag de ‘grote plas’ ook oversteken

Heerenveen - Schaatsster Marrit Leenstra mag ook de ‘grote plas’ oversteken. Tijdens de skate-off in Thialf kwalificeerde de Friezin zich op de 1500 meter voor de World Cupwedstrijden van Salt Lake City en Calgary. Daarmee staat voor haar de deur naar de Olympische Spelen in Vancouver weer op een kier. Na een zwaar teleurstellend optreden op het NK afstanden was er gistermiddag op dezelfde locatie weer reden tot lachen voor de schaatsster uit Wijckel.

Sportdonderdag, 26 november 2009

Bruin en Hollander geslaagd

Zeist Jan Bruin en Bert Hollander hebben gisteren hun diploma trainer-coach I senioren behaald waardoor ze vanaf nu bevoegd om de training en coaching te verzorgen van spelers die uitkomen in de hoogste klassen van het amateurvoetbal of de beloftecompetitie betaald voetbal. Tevens kunnen zij fungeren als assistent trainer-coach in het betaald voetbal.

Sportdonderdag, 26 november 2009

Vos van start in Centrumcross

Surhuisterveen Regerend wereldkampioene veldrijden Marianne Vos komt woensdag 13 januari 2010 aan het vertrek van de zestiende editie van de Centrumcross, de enige internationale veldrit in Fryslân.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties