De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van maandag, 26 november 2012.

Cultuurmaandag, 26 november 2012

Johannes Rypma ronde verder bij ‘The Voice’

Leeuwarden | Johannes Rypma (20) uit Oudega (W) is vrijdag tijdens de derde live show van de talentenjacht The Voice of Holland een ronde verder gekomen. Rypma, die behoort tot het team van coaches Nick en Simon, zong het nummer Sex on fire van Kings of Leon.

Economiemaandag, 26 november 2012

Transportbedrijf Visser ATR Harlingen wint ondernemersprijs

Kaatsheuvel | Transporteur Visser ATR in Harlingen heeft de TLN Ondernemersprijs 2013 gewonnen in de categorie voor middelgrote bedrijven. Dat werd zaterdag bekendgemaakt op het jaarcongres van branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) in De Efteling. Spijker Transport Service in Zwijndrecht was de beste onder de kleine transporteurs. Ewals Cargo Care in Tegelen nam de prijs voor grote transportbedrijven in ontvangst.

Hoofdartikelmaandag, 26 november 2012

Wachten op volgende storm in coalitie

Politiek leider Rutte van de VVD heeft voorlopig een beetje rust in zijn partij. Het congres heeft afgelopen zaterdag weliswaar kritisch, maar toch eensgezind de sorry-leider geëerd met een staande ovatie. In de wandelgangen van het congres bleven kritiek en verontwaardiging klinken, maar het is duidelijk: de VVD steunt haar leider en is vast van plan orde en rust in de partij te herstellen.

Regiomaandag, 26 november 2012

Iepziekte bedwongen: de iep keert terug

Sneek | De iep keert terug in het Friese landschap. Nu de iepziekte is bedwongen en jaarlijks nog maar slechts 1 procent van de oude iepen uitvalt, start de Stichting Iepenwacht Fryslân de herplant van de bomen. Gisteren gingen in Sneek de eerste iepen de grond in.

Regiomaandag, 26 november 2012

Geen geld voor provinciaal armoedefonds

Heerenveen | Het voortbestaan van het noodfonds van de Stichting Urgente Noden (SUN) staat onder druk. Met dit fonds worden mensen in acute geldnood tijdelijk geholpen. Friese gemeenten zouden dit initiatief moeten financieren, maar lijken hier niet toe in staat. De gemeente Heerenveen, een van de financiers van het eerste uur, gaat deelname komende zomer heroverwegen.

Regiomaandag, 26 november 2012

Te vroeg vegen kan tot gevaarlijke situaties leiden

Sneek | ,,Der is in wyldgroei yn ’e feierij. Of der wurdt hielendal net fage, of it bart te betiid om de iisgroei te befoarderjen.”

Regiomaandag, 26 november 2012

Eerst najaarsstorm eist twee levens op volle zee

Leeuwarden | De eerste najaarsstorm, die gisteren over ons land raasde, heeft het leven gekost aan twee mensen. Boven Terschelling vielen twee opvarenden van een Engels vrachtschip overboord en verdronken.

Geloof & Kerkmaandag, 26 november 2012

Ds. Piet Schelling spreekt over verschillen in kerk

Surhuisterveen | Ds. Piet Schelling spreekt woensdagavond in Surhuisterveen over omgaan met verscheidenheid binnen kerkelijke gemeenten. De bijeenkomst is een initiatief van de Protestantse Gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan, die zich bezint op missionair gemeente zijn en haar identiteit als kerk.

Geloof & Kerkmaandag, 26 november 2012

Mor Gabriel verliest proces tegen staat

Ankara | Het Syrisch-orthodoxe klooster Mor Gabriel in Turkije heeft opnieuw een rechtszaak tegen de staat verloren. Daarmee verliest het klooster definitief het eigendomsrecht van de grond. Dat meldt stichting Open Doors.

Sportmaandag, 26 november 2012

Dat het basketbal geen nationaal team meer heeft, is onbegrijpelijk

Een sport zonder nationaal team. Het bestaat. Zaterdag werd op de algemene vergadering van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) besloten definitief te stoppen met Oranje (236 stemmen voor, 95 tegen). Geen nationaal herenteam meer voor de vaderlandse basketbalsport. Belachelijk?

Sportmaandag, 26 november 2012

Rondje langs de velden

Zo rond half vijf ‘s middags in het weekeinde begint ons wekelijks terugkerend rondje langs de velden van de Friese amateurclubs. Gewonnen, verloren of/en benadeeld: de trainers hebben hun woordje vrijwel altijd klaar. Soms euforisch over het tiki-taka van het eigen vlaggenschip, dan weer verbolgen over zoveel onrecht in slechts negentig minuten tijd. Bij dezen, zomaar een bloemlezing van boude uitspraken, slechts enkele minuten na het laatste fluitsignaal.

Sportmaandag, 26 november 2012

Aris komt er niet aan te pas in Groningen

Groningen | Met drie opeenvolgende zeges begon Aris Leeuwarden zaterdag met vertrouwen aan de noordelijke derby in Groningen. Vier kwarten later was daar weinig van over (84-63).

Sportmaandag, 26 november 2012

Overtuigende zege vrouwen VC Sneek

Sneek | De volleybalsters van VC Sneek hebben zich zaterdag in de Dela eredivisie hersteld van de twee nederlagen in de Dela eredivisie tegen achtereenvolgens Weert en Sliedrecht Sport. In de Sneker spothal werd in drie straight sets (28-26, 25-23 en 25-15) afgerekend met de Almelose formatie Eurosped, voorheen Pollux. Na twee gelijkopgaande sets, maakte Sneek in de derde set het karwei professioneel af.

Sportmaandag, 26 november 2012

Hof pakt ‘dubbel’ op Victoria Park

Wolvega | Liefst twaalf koersen werden er zaterdag verreden op de drafbaan Victoria Park in Wolvega. Het was de bekende stilte voor de storm. Komend weekeinde blijft de baan een week gesloten en daarna begint een reeks van veertien opeenvolgende koersdagen op de vrijdag die live in Frankrijk worden uitgezonden.

Sportmaandag, 26 november 2012

Tafeltennissers Appelscha degraderen

Appelscha | De tafeltennissers van TTV Appelscha zijn er dit weekeinde niet in geslaagd zich te handhaven in de landelijke derde divisie.

Sportmaandag, 26 november 2012

Bos krijgt smaak te pakken in blubber veldrit van Ureterp

Ureterp | Ploeteren door de blubber betekende zaterdag voor deelnemers aan de derde veldrit van Ureterp veel meer dan na afloop drie uren werk om de fiets weer schoon te krijgen. Een uur lang op de pijnbank was voor de meeste renners flink investeren voor wegwedstrijden in de zomer. Drachtster Henk Bos is een van de weinige Friezen die wel de smaak te pakken heeft van veldrijden.

Sportmaandag, 26 november 2012

Mid Fryslân toont progressie en gaat nu voor handhaving

Grou | Voor de korfballers van Mid Fryslân was er gistermiddag opnieuw geen eer weggelegd tegen korfbalvereniging Wageningen (22-30). Desondanks toonde het team van trainer/coach Arjan Kreeft in sporthal De Twine in Grou progressie na een mislukte seizoensouverture. De doelstelling is na drie nederlagen in de hoofdklasse B in elk geval bijgesteld. ,,Een doelstelling van een plaats in de top vier is niet reëel. We zitten op het niveau dat we met hangen en wurgen moeten proberen om erin te blijven”, zei Kreeft.

Sportmaandag, 26 november 2012

Buitenpost heeft het vizier in de dichte mist niet op scherp

Buitenpost | Het leek zaterdag slechts een kwestie van tijd voor Buitenpost om d’Olde Veste’54 de genadeklap te geven. De blauwhemden hadden tegen de nummer twee in de eerste klasse E een knappe 2-0 voorsprong genomen, kregen vervolgens kans op kans om de score verder uit te diepen, maar gaven uiteindelijk een pijnlijk schoolvoorbeeld van hoe het absoluut níét moest (2-2).

Sportmaandag, 26 november 2012

Heerenveen keert bij VVV terug naar basis

Het seizoen is bijna vijf maanden onderweg, maar veel is sc Heerenveen nog niet opgeschoten. In het uitduel tegen VVV-Venlo moest de Friese ploeg terug naar de basis en dat leverde een puntje op.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties