De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van dinsdag, 26 april 2011.

Economiedinsdag, 26 april 2011

Grootste deel van garnalenvissers is in staking gegaan

Lauwersoog - Garnalenvissers hebben vandaag massaal gehoor gegeven aan de oproep van vissersvereniging Hulp in Nood om in staking te gaan. Vrijwel de hele vloot ligt stil, zei een woordvoerder van de vereniging.

Hoofdartikeldinsdag, 26 april 2011

Stille zaterdag, Pasen...

Stille zaterdag is de dag tussen de tijden. De schaduwen van de duisternis van Goede Vrijdag hangen nog over de wereld. Het licht van paasmorgen zet de wereld in een nieuw schijnsel, dat van de opstanding. En van de nieuwe schepping. Het licht van paasmorgen herinnert aan het eerste licht in Genesis, dat was er nog voor zon en maan werden geschapen. In dit verband is ook de aanduiding van de dag belangrijk: de eerste dag.

Hoofdartikeldinsdag, 26 april 2011

Tsjernobyl, discussie...

Velen herinneren zich de verontrustende berichten over de ramp in Tsjernobyl. Niemand kon voorzien wat de gevolgen zouden zijn van de ramp. De vanzelfsprekendheid van het gewone leven werd verbroken. Voedsel zou besmet kunnen raken, waarschuwingen spraken elkaar tegen en wantrouwen jegens overheden en instanties groeide met de dag.

Regiodinsdag, 26 april 2011

Zomers druk bij attracties en op ’t strand

Leeuwarden - Grote drukte dit weekeinde op de stranden, in de attractieparken en zelfs op campings in Fryslân. Nederlanders trokken er massaal op uit. Het late paasweekeinde in combinatie met het uitzonderlijk mooie weer zorgde ervoor ,,dat het voelt als juli”. Fryslân Marketing denkt dat de drukte nog wel even aanhoudt.

Regiodinsdag, 26 april 2011

‘Men ziet steeds meer het belang van de bij’

Leeuwarden - De belangstelling voor een imkercursus in Fryslân is dit jaar groot. Dat zeggen Jos Heemstra en Gerrit Fokkema van Bijenstal De Potmarge in Leeuwarden. Die imkersvereniging hield zaterdag open dag.

Regiodinsdag, 26 april 2011

Honden trainen is een vorm van topsport

Leeuwarden - ,,Bobby! Bobby, kom hier!” In plaats van de foxterriër uit Kuifje vliegt een Deense Dog voorbij. Enthousiast kwispelend keert hij om en wordt aangelijnd. Bobby was gisteren een van ruim 2300 honden die met hun baasjes afkwamen op de paashondenshow.

Regiodinsdag, 26 april 2011

De stoomtrein laat weer op zich wachten

Sneek - Opnieuw een tegenvaller voor de Friese Stoomtrein Maatschappij (FStM). Stoomlocomotief 23 058 werd afgelopen zaterdag een uur voor het vertrek uit het Zwitserse Schaffhausen richting Stadskanaal door de Zwitserse autoriteiten de toegang tot het spoor geweigerd. De papieren van de ketel bleken niet in orde en een goedkeuring voor de branders ontbrak. Vanmiddag wordt duidelijk wanneer de trein wel naar Nederland komt.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 april 2011

Catastrofe brengt kerken samen

Minsk - Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de kernramp in Tsjernobyl plaatsvond. Zo’n twintig jaar geleden konden de orthodoxen en katholieken in Wit-Rusland elkaar niet luchten of zien. Tegenwoordig is de tolerantie en het wederzijds begrip een stuk groter. ,,Tsjernobyl heeft ons dichter bij elkaar gebracht.”

Geloof & Kerkdinsdag, 26 april 2011

Onvermoeibare inzet voor positie vrouwen in de kerk

NIjmegen - De wegbereidster en icoon van de feministische theologie in Nederland, Catharina Halkes, overleed op Witte Donderdag in haar woonplaats Nijmegen. Tot op hoge leeftijd bleef ze betrokken bij de zaak van vrouwen, kerk, theologie en samenleving. Vorig jaar werd haar negentigste verjaardag gevierd met een symposium aan de Radboud Universiteit. De aula was afgeladen. Uit alle generaties waren vrouwen, oud-studenten en collega’s uit binnen- en buitenland gekomen om met haar de balans op te maken van bijna een halve eeuw feministische theologie.

Sportdinsdag, 26 april 2011

Wel toptijd, maar geen baanrecord in Wolvega

Wolvega - Alles aan de drafbaan in Wolvega is sinds de heropening nieuw, behalve het baanrecord. Dat staat al twaalf (!) jaar op naam van de inmiddels overleden dekhengst General November. Hoog tijd om daar wat aan te doen, zo was de gedachte, en om die reden werd afgelopen zaterdag de Harrie van der Bosch Elitemijl voor de topklasse verreden. Het streven was nobel, maar een nieuw baanrecord kwam er (weer) niet.

Sportdinsdag, 26 april 2011

Mid Fryslân na één helft klaar

Reduzum - De korfballers van Mid Fryslân waren gistermiddag in Reduzum al na één helft klaar met SCO. In een onthutsend zwakke derby maakte Marvin Smorenburg namens de koploper in de hoofdklasse B met negen treffers het grote verschil. Daardoor blijf Mid Fryslân op kampioenskoers.

Sportdinsdag, 26 april 2011

Na verlies juichen als ’n malle, want: kampioen

Buitenpost - Een ploeg die met 2-0 verliest, op kansloze wijze en onder meer door een grote blunder van de doelman. Wat verwacht je dan? Hoofdschuddende spelers, een trainer met een gezicht als een oorwurm. Zéker als je koploper bent. Maar stel dat je ondanks dat verlies kampioen bent geworden, wat doe je dan? Juist: feestvieren. Buitenpost deed het zaterdag op bezoek bij SC Veenwouden. Juichen als een malle, na twee mislukte pogingen is daar alsnog de titel in de tweede klasse I. ,,Morgen is iedereen weer vergeten dat we slecht speelden en verloren.”

Sportdinsdag, 26 april 2011

‘Als dít Ajax moet motiveren, dan is dat een kwalijke zaak’

De toeschouwers in de Amsterdam ArenA konden zondag genieten van twee duels tegelijk. Op het veld was het Ajax- Excelsior (4-1), terwijl op de schermen de hoogtepunten van Feyenoord- PSV (3-1) voorbij kwamen. Om dat laatste is veel te doen. De aanklager betaald voetbal onderzoekt zelfs of de Amsterdammers in de fout zijn gegaan. Wat vinden we er van?

Sportdinsdag, 26 april 2011

Highland Games op Friese ‘lowlands’

Winsum - Fryslâns sterkste man Wout Zijlstra - de ‘Flits van Folsgare’ - is in Fryslân dé grote promoter, organisator en boegbeeld van het fenomeen Highland Games. In Winsum, bekend als bakermat van het fierljeppen, kan de voormalige sterkste man van Nederland zijn ei kwijt. Tijd voor een bezoek aan het open NK Highland Games.

Sportdinsdag, 26 april 2011

Futloos spelend Harkemase Boys kent slechte generale

Harkema - Met de kwartfinale van de noordelijke districtsbeker tegen Genemuiden van vanavond voor de boeg, kende Harkemase Boys zaterdag een slechte generale in de topklasse tegen csv Apeldoorn: 0-2. Het lome spel van de Harekieten, die behoudens een zo hoog mogelijke klassering niets meer te winnen of verliezen hebben, paste perfect in het plaatje van de broeierige warmte op De Bosk. Voor de tegen degradatie vechtende Apeldoorners bleek het koren op de molen, want de broodnodige punten werden dankbaar mee naar huis genomen.

Sportdinsdag, 26 april 2011

Er rest Heerenveen nog één taak: Ajax van de landstitel afhouden

Venlo - Heerenveen heeft weer een vrijetrapspecialist in de gelederen. In de dying seconds van de eerste helft van het uitduel tegen VVV-Venlo stuurde Mika Väyrynen de bal met veel gevoel linea recta naar de linkerbovenhoek. Doelman Dennis Gentenaar had het nakijken en de 32-jarige Finse international sprong een gat in de lucht. Maar hoe lang kan Heerenveen nog van hem genieten. Dat is ook voor middenvelder in kwestie de vraag. Zijn contract loopt af en hij heeft nog geen flauw benul waar zijn toekomst ligt.

Sportdinsdag, 26 april 2011

Heerenveen is het beste medicijn voor clubs in nood

Venlo - Na het gelijkspel in Venlo kan sc Heerenveen een streep zetten door de deelname aan de play-offs. Voor de zoveelste keer dit seizoen liep de formatie van trainer Ron Jans zaterdagavond kinderlijk eenvoudig in de val van een mindere tegenstander. De Friese formatie is dit seizoen het beste medicijn voor clubs in nood.

Sportdinsdag, 26 april 2011

Dawson uitblinker na ‘vaderlijk’ gesprek

Leeuwarden - Niet het zestal Amerikanen, maar een Nederlandse basketballer was gisteren tijdens de tweede play-offwedstrijd tussen De Friesland Aris en Nijmegen een van de beste Leeuwarders op het veld. Onder aanvoering van pointguard Andrew Dawson - hij verving de aan de lies geblesseerde John Williams - zette Aris de achtervolging in. Juist zijn defensieve kwaliteiten zorgden ervoor dat de Friezen uiteindelijk aan het langste eind trokken. ,,Andrew speelde goed. Ik weet dat ik op hem kan rekenen”, stelde zijn coach Pete Miller na afloop.

Sportdinsdag, 26 april 2011

Aris dwingt derde duel af

Leeuwarden - De Friesland Aris mag donderdag proberen alsnog de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap te bereiken. Na het verlies in Nijmegen zaterdag (84-71), trokken de Leeuwarder basketballers de stand in Leeuwarden gisteren in een thriller (71-70) weer gelijk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties