De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 26 april 2012.

Cultuurdonderdag, 26 april 2012

Benefiet voor Stichting Spieren voor Spieren

Leeuwarden | Schrijver Tim Dijkstra wil op 3 mei een benefietvoorstelling houden voor de stichting Spieren voor Spieren. Dat heeft hij gisteren gemeld.

Economiedonderdag, 26 april 2012

Van der Meer Holland uit Franeker failliet verklaard

Leeuwarden | Het bedrijf Van der Meer Technische Verlening uit Franeker is failliet. Het faillissement is deze week door de rechtbank in Leeuwarden uitgesproken. Bij het bedrijf, dat vooral isolatiesystemen levert voor de bouw en de industrie, werken achttien mensen.

Economiedonderdag, 26 april 2012

Faillissement voor Inprotech in Makkum

Leeuwarden | Metaalbedrijf Inprotech in Makkum is bankroet. Het bedrijf is door de rechtbank in Leeuwarden deze week failliet verklaard. Bij het bedrijf werken ruim twintig mensen in vaste dienst.

Economiedonderdag, 26 april 2012

Veel meer vraag naar watertechnologie Balk

Balk | De zuiveringstechnieken voor water en gas van Paques in Balk zijn wereldwijd veel gevraagd. Het bedrijf heeft een goed jaar gedraaid. De omzet steeg in 2011 met liefst 30 procent naar 58,6 miljoen euro. De winst ging van 2,2 miljoen euro naar 7 miljoen. Het bedrijf met 348 mensen in Balk, China en Brazilië profiteert van meer vraag naar technologieën tegen waterschaarste en voor meer groene energie en grondstoffenterugwinning. Paques verwacht dit jaar verder te groeien.

Economiedonderdag, 26 april 2012

Snelle doorstart verwacht voor Steinfort in Franeker

Leeuwarden | Curator Evert-Jan Rotshuizen van het failliete bedrijf Steinfort Glas in Franeker verwacht dat het bedrijf binnen een tot twee weken door kan gaan onder een nieuwe eigenaar. Hij heeft gisteren een gesprek gevoerd met een overnamepartij. Vandaag en morgen zijn er gesprekken met nog drie geïnteresseerden.

Hoofdartikeldonderdag, 26 april 2012

De Jager en oppositie moeten elkaar vinden

Nog geen vijf weken geleden nam de Tweede Kamer zich voor om bij de kabinetsformaties zelf het heft in handen te nemen. Dat gaat niet van een leien dakje. Allereerst was er het bepalen van de verkiezingsdatum. In al hun onbezonnenheid wilden drie fracties dat die al voor de zomer gehouden werden. Dat mag, maar het is krap. Bovendien werd volledig eraan voorbij gegaan dat nieuwe partijen geen kans zouden hebben en dat het stemrecht van inwoners van de Caribische gemeenten en Nederlanders in het buitenland in het geding kwam. Een patstelling dreigde.

Regiodonderdag, 26 april 2012

Ondernemend Bolsward schrikt winkeldieven af

Bolsward | De aanhouding van drie cosmeticadieven dinsdag in Bolsward was een gevolg van samenwerking tussen politie en ondernemers in die stad. Buurtagent Gerrit Schermer hoopt dat meer winkeliers actief gaan communiceren met de politie. ,,We willen meer aangiftes van winkeldiefstal, zodat we meer zaken kunnen oplossen.”

Regiodonderdag, 26 april 2012

Hé mama, een meisje op de bouwplaats!

Drachten | Bang of verlegen is ze zeker niet. Boukje Klaver (25) uit Drachten is voor ruim een half jaar ondergedompeld in een echte mannenwereld. Ze loopt namelijk in het kader van haar hbo-opleiding architectuur stage op de bouwplaats bij BAM Woningbouw in Drachten.

Regiodonderdag, 26 april 2012

Wat nou regels? Liever zo hard mogelijk op het water

Uitwellingerga | Met dertig kilometer per uur suist Hidde Roorda (16) uit Sneek met zijn rubberen motorbootje over het Prinses Margrietkanaal. Een boot met daarop vier politiemannen zit achter hem aan. Hidde doet mee aan een testdag waarbij de Friese politie en provincie jongeren bewust willen maken van regels en gevaren van snelvaren.

Regiodonderdag, 26 april 2012

Actieplan voor zonnestroom

Leeuwarden | De provincie Fryslân wil de komende drie jaar het aantal zonnepanelen in Fryslân vertienvoudigen. Nu wordt er naar schatting 5 megawatt via zonnepanelen opgewekt, dat zou in 2015 50 megawatt moeten zijn. De provincie hoopt dat de technologie daarna zo’n vlucht neemt dat er in 2020 500 megawatt wordt geproduceerd door particulieren, bedrijven en boeren.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 april 2012

Syrische bisschoppen komen naar Groningen

Groningen | Twee Syrisch-orthodoxe bisschoppen zijn op zondag 13 mei in Groningen om te vertellen over de situatie in Syrië.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 april 2012

Friezen en Drenten naar de kinderen van Bolivia

Heerenveen | Vanuit Fryslân en Drenthe reizen vandaag twee groepen naar Bolivia om met eigen ogen projecten in La Paz en in de voorstad El Alto te bekijken. Het gaat om projecten van Kerk in Actie, de diaconale tak van de Protestantse Kerk en projecten van stichting Op de hoogte van Bolivia, opgezet door onder meer Paulien Matze.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 april 2012

David Gorlaeus, filosofisch wonderkind uit Koarnjum

Morgen is het de vierhonderdste sterfdag van David van Goorle. In Koarnjum - in de kerk waar hij begraven ligt - wordt morgen een groot congres gehouden over de man van wie pas na zijn dood ontdekt werd dat hij een filosofisch genie was.

Sportdonderdag, 26 april 2012

Onverwachte promotie wielrenner Bart Rijpma

Oldeholtpade | Bart Rijpma uit Oldeholtpade verruilt per direct de Zwolse wielervereniging De Hanzerenners voor Rucanor-Line Cycling Team. Dat is een zogenaamd ‘LSE (Landelijke Sponsor Eenheid) team’ dat naast het rijden van belangrijke wedstrijden in Nederland ook bij internationale koersen uitkomt. Een LSE Team wordt bij de UCI voorafgegaan door Pro Tour teams (beroepsrenners), Pro Continental teams (net onder de Pro Tour) en Continental teams.

Sportdonderdag, 26 april 2012

Bouwmeester neemt in Hyères de leiding

Hyères | Het succes van de Nederlanders tijdens de olympische zeilweek in Hyères houdt onverminderd aan.

Sportdonderdag, 26 april 2012

Daan van der Geest wint Bloemketerploop

Franeker | Daan van der Geest heeft gisteravond in Franeker de Bloemketerploop op zijn naam geschreven. De atleet uit Stiens liep de 16 kilometer in een tijd van 1.05,08 en bleef daarmee Mechiel Zantema uit Leeuwarden een fractie van een seconde voor. Giorgio Delea pakte in zijn eigen woonplaats in een tijd van 1.06,11 het brons.

Sportdonderdag, 26 april 2012

FVC vertrouwt in titelstrijd op hulp van Friese ploegen

Leeuwarden | FVC mag nog altijd blijven dromen van een terugkeer in de zondaghoofdklasse. De Leeuwarder ploeg zag gisteren met vreugde toe hoe medekoploper Nieuw Buinen in het inhaalduel met Stevo slechts één puntje uitliep: 1-1. Het duel werd eerder deze maand een half uur voor tijd met dezelfde cijfers gestaakt na een opstootje waarbij Stevo-doelman Roy Kreuwel een rode kaart kreeg. Met één man minder hielden de gasten uit Geesteren gisteravond eenvoudig stand.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties