De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 26 april 2013.

Cultuurvrijdag, 26 april 2013

Concert moet betekenis van 4 mei weer verdiepen

Leeuwarden | Het Jiddisch Festival Leeuwarden houdt na de dodenherdenking op 4 mei een concert in Tresoar in Leeuwarden. Tijdens Muziek na de stilte/Muzyk nei de stilte brengen zangeres Lucette van den Berg, gitarist Erik Poorterman en violiste Madelein Verheij Jiddische liederen ten gehore ,,over de veerkracht van het hart en de liefde voor het leven”. Dat heeft een woordvoerder van Tresoar gisteren gemeld.

Cultuurvrijdag, 26 april 2013

Racoon en Kane op festival Glemmer Beach 2013

Lemmer | Racoon en Kane zijn dit jaar de hoofdacts op het festival Glemmer Beach in Lemmer. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. De Zeeuwse band Racoon treedt op donderdag 22 augustus op op het strand van Lemmer; het Haagse Kane een dag later.

Economievrijdag, 26 april 2013

Elektrische fiets houdt omzet in de branche niet langer hoog

Met de opkomst van de elektrische fiets kregen fietsfabrikanten er een extra, oudere doelgroep bij, die bovendien goed betaalt voor mobiliteit. Toch levert de branche nu fors in door de flink gezakte verkoop van toer- en stadsfietsen in 2012.

Hoofdartikelvrijdag, 26 april 2013

Inspectie ziet ‘klein’, leerlingen zien ‘fijn’

De Friese scholen staan zeer in de belangstelling van de onderwijsinspectie, blijkt bij lezing van het woensdag verschenen jaarverslag De staat van het onderwijs. Voor een deel is dat positief. In de taal van de inspectie vallen onder ‘positief’ zaken als verbetering van prestaties op zwakke scholen en toename van opbrengstgericht werken. Op beide fronten krijgen Friese scholen een complimentje. Minder is de inspectie te spreken van de vaardigheden van leerkrachten die combinatiegroepen moeten runnen. De meeste scholen voldoen aan de basisnormen. Maar het is lastig om drie leeftijdsgroepen, met in elke groep kinderen met ongelijke aanleg en talent, tegelijk optimaal en gemotiveerd aan de slag te houden. Zoveel ballen tegelijk in de lucht houden, vergt veel complexe vaardigheden van een leerkracht. Friese meesters en juffen beheersen die kneepjes van het vak onvoldoende, vindt de inspectie: de ‘eindopbrengsten’ zijn vaak onvoldoende en het didactisch handelen schiet vaak te kort.

Regiovrijdag, 26 april 2013

Sponsorende hoveniers houden rotondes fleurig

Heerenveen | De gemeente Heerenveen begint half mei een proef met het adopteren van rotondes. Het lokale hoveniersbedrijf Tenge gaat zes rotondes en de omliggende bestrating kosteloos inrichten en onderhouden. In ruil daarvoor mag het bedrijf reclame-uitingen achterlaten op de rotondes. De inrichting van de nu nog vaak sobere rotondes wordt volgens wethouder Age Hartsuiker straks erg fleurig.

Regiovrijdag, 26 april 2013

Cambuurkoorts neemt toe nu de titel lonkt

Leeuwarden | ,,Hé Emil, ik ga morgen ook naar Cambuur. En Jan-Alke ook.” Leerlingen van groep 5 van de Thomasschool in Leeuwarden begroeten elkaar en het gesprek gaat maar over één ding. De wedstrijd van vanavond tegen Emmen. Bij winst kan Cambuur de koppositie in de Jupilerleague overnemen van Volendam. Tenminste, als de Volendammers hun wedstrijd verliezen. En zo niet, dan kan Cambuur volgende week bij Excelsior alsnog kampioen worden, maar ook dan zal Volendam zijn laatste wedstrijd moeten verliezen.

Regiovrijdag, 26 april 2013

Alles moast wike foar it wurk fan bode

Hinne Bokma

Regiovrijdag, 26 april 2013

OM ziet af van beroep in belang van gemeenschap

Leeuwarden | Het Openbaar Ministerie legt zich neer bij het vonnis van de rechtbank in de zaak tegen Jasper S. De 45-jarige veehouder uit Oudwoude is vorige week tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens moord op en verkrachting van de zestienjarige Marianne Vaatstra.

Sportvrijdag, 26 april 2013

Harkemase Boys speelt bekerfinale op veld ONS

Sneek | De finale in de strijd om de noordelijke districtsbeker zal op zaterdag 18 mei plaatsvinden op het veld van zaterdaghoofdklasser ONS Sneek. Het betekent voor Harkemase Boys, competitiegenoot van de Snekers, een wedstrijd in eigen provincie. Saillant detail is dat Harkemase Boys in de halve finale na strafschoppen te sterk was voor datzelfde ONS. In de eindstrijd, die om zes uur ’s avonds begint, neemt de ploeg het op tegen zaterdagtopklasser SC Genemuiden.

Sportvrijdag, 26 april 2013

Heerenveen zonder Djuricic tegen AZ

Heerenveen | In de wedstrijd tegen AZ zal sc Heerenveen het vanavond moeten doen zonder sterspeler Filip Djuricic. De Serviër kampt met hamstringklachten en het is ook onduidelijk of hij volgende week wel in actie kan komen. Zijn plaats wordt overgenomen door Rajiv van La Parra. Bij de Friezen ontbreken daarnaast Chris Kum (teenkwetsuur)

Sportvrijdag, 26 april 2013

ONB verspeelt zege, Oldeboorn is exit

Leeuwarden | Zondageersteklasser ONB heeft gisteravond in de degradatiestrijd belangrijke punten laten liggen. Ondanks een 0-2 voorsprong werd het in Burgum nog 2-2. In de vierde klasse A degradeerde Oldeboorn door een pijnlijke 3-0 nederlaag in de derby tegen Akkrum.

Sportvrijdag, 26 april 2013

Tim Bakens hoopt op een ander scenario dan in 2008

Leeuwarden | Wie wordt kampioen in de eerste divisie: FC Volendam of toch SC Cambuur? Vier wedstrijden voor het einde was het al spannend, twee wedstrijden voor het einde nog steeds. Als de een won, won de ander vervolgens ook. De climax is aanstaande. De climax van een zinderende titelrace. Die alle kanten op kan, zo weet Cambuurverdediger Tim Bakens. Hij maakte al eens eerder een dergelijk spannende ontknoping mee. ,,En hopelijk zit ik nu aan de goede kant van de score.”

Sportvrijdag, 26 april 2013

Column Marco van der Heide: Een prachtige apotheose

Het einde van het seizoen is nabij. Enerzijds jammer, want een zomer zonder voetbal is toch net wat minder leuk dan mét. Maar anderzijds is het goed nieuws. De ontknoping nadert namelijk en die is razend spannend. Pakt Ajax de derde titel op rij? Laat FC Volendam nog steekjes vallen? En welke (Duitse) ploeg wint de Champions League?

Sportvrijdag, 26 april 2013

Cambuur zonder Rose in vol stadion

Leeuwarden | Een nagenoeg uitverkocht stadion, de jacht op de zesde zege op rij en vooral het overeind houden van de titelaspiraties; genoeg ingrediënten die van het duel van Cambuur tegen Emmen vanavodn een kraker maken. De titelkoorts houdt Leeuwarden stevig in de greep en in het laatste thuisduel van de competitie komt die tot een voorlopig hoogtepunt. Winst is noodzakelijk. ,,Het wordt genieten”, zei trainer Henk de Jong gisteren na de laatste oefensessie. ,,Geweldig toch? Nog los van winst of een titel; dat Cambuur weer zo leeft, is misschien wel het mooiste van alles.”

Sportvrijdag, 26 april 2013

Gouweleeuw heeft ongelijk Van Basten wel bewezen

In september belandde Jeffrey Gouweleeuw op de bank tijdens het duel met AZ. Hij botste met de trainer en dit gaf de doorslag: de verdediger wilde weg bij Heerenveen. Dat hij vanavond bij de wedstrijd Heerenveen – AZ in de basis zou starten was wel ingecalculeerd. Maar het zag er lang niet naar uit dat dat in Friese dienst zou zijn.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties