De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 26 mei 2004.

Agendawoensdag, 26 mei 2004

Klassiek

De uitagenda van 27 mei – 3 juni

Bijschriftwoensdag, 26 mei 2004

Opleven

De profeet toont ons een sinister schouwspel.

Dossierwoensdag, 26 mei 2004

Roodgloeiend

Hilversum - De klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft gisteren roodgloeiend gestaan. Er kwamen ongeveer 10.000 meldingen binnen. Daarmee staat de teller tot nu toe op ruim 13.700 klachten. De meeste eindexamenkandidaten (zo’n 3000) klaagden over vwo geschiedenis.

Dossierwoensdag, 26 mei 2004

Achter afgeplakte ramen

,,Handig is dat je lekker mag

Dossierwoensdag, 26 mei 2004

Eten of niet eten?

Levendige discussies in de wandelgangen en op internet over de vraag of je nu met een volle of een lege maag aan je examen moet beginnen.

Dossierwoensdag, 26 mei 2004

Scholieren voor gespreide examens

Bijna 60 procent van ruim 700 onderzochte scholieren vindt het een goed idee de landelijke examens verspreid over het gehele schooljaar af te nemen. Dat blijkt uit een enquęte op de websites examen.nl en collegenet.nl.

Economiewoensdag, 26 mei 2004

Brood en gebak met aandacht

Deinum – ‘Iedereen heeft het druk’, is het uitgangspunt van bakker Dirk Sybesma uit Deinum. Toch is dat voor hem geen beletsel om de tijd te nemen voor de klant en zijn product. En dat vormt de kracht van het familiebedrijf dat dit jaar zijn 60-jarig bestaan viert. ,,De prijzenacties in de supermarkten leiden er alleen maar toe dat de aandacht voor de klant vermindert terwijl die daar volgens mij steeds meer behoefte aan heeft. Op personeel wordt bezuinigd omdat de prijzen en de marges steeds verder onder druk staan.’’

Economiewoensdag, 26 mei 2004

Philips draait deel ontslagen Drachten terug

Drachten – Philips Drachten draait 90 van de eerder aangekondigde 240 ontslagen terug. Het bedrijf garandeert dat de productie van motoren voor scheerapparaten in ieder geval tot na 2007 in Drachten blijft. Ook gaat Philips actief meehelpen bij een werkgelegenheidsproject in het Noorden. Het bedrijf stelt daarvoor geld en mankracht beschikbaar.

Expowoensdag, 26 mei 2004


Hoofdartikelwoensdag, 26 mei 2004

Willekeur…

Mogen gemeenten zelf weten hoeveel belasting ze heffen of niet? De Tweede Kamer debatteert morgen over een voorstel van de regering om gemeenten wat dat betreft meer aan banden te leggen. De onroerende-zaakbelasting moet worden afgeschaft voor gebruikers van huizen. De andere vormen van ozb-belasting, bijvoorbeeld voor eigenaren, krijgt een door het rijk voorgeschreven maximumtarief. Een en ander betekent dat gemeenten een weliswaar niet groot maar toch aardig deel van hun inkomen verliezen. Het rijk wil dat gat opvullen door compensatie uit het Gemeentefonds.

Regiowoensdag, 26 mei 2004

Presteren is taboe bij de Haspo

Leeuwarden – Flitsende pakjes, aanmoedigend geschreeuw of opzwepende muziek passen niet bij sportvereniging Haspo. De leden joggen tijdens de warming up in rustig tempo achter leidster Anita, wachten rustig op hun buurt bij een spelletje hockey en malen er niet om als iemand tijdens het volleyballen in het net slaat. Prestatie is taboe bij de bewegingsclub van hartpatiënten. Bewegen is immers goed, maar stress weer slecht.

Regiowoensdag, 26 mei 2004

Tweede Kamer pal achter Noorden

Den Haag – Aan economische steun aan de drie noordelijke provincies valt niet te tornen. Dat duidelijke signaal hebben uitgezonderd de SP alle fracties van de Tweede Kamer gisteren tijdens het vragenuurtje afgegeven aan staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken.

Regiowoensdag, 26 mei 2004

Klantenservice Nuon onbereikbaar

Leeuwarden – Een ruime maand voor de liberalisering van de energiemarkt is deze week het administratiesysteem van Nuon vastgelopen. Problemen met nieuwe software leidden er maandag toe dat de klantenservice zeker drie keer een half uur volledig onbereikbaar was. Uiteindelijk werd bij de vestiging in Leeuwarden om drie uur een deel van het personeel naar huis gestuurd. Ook gisteren lag het systeem plat, en werkten de medewerkers met papieren formulieren. Volgens woordvoerder Van Kruiningen van Nuon hoeft niemand zich zorgen te maken. ,,We hebben wat opstartproblemen, maar volgende week is alles op orde.”

Regiowoensdag, 26 mei 2004

Natuurcentrum kost 4 miljoen

Wommels - Het bezoekerscentrum voor het nationaal park de Alde Feanen in combinatie met het nieuwe Fries Landbouwmuseum gaat circa 4 miljoen euro kosten. Volgend jaar moet met de bouw van het nieuwe natuurcentrum aan de Koaidyk in Earnewâld worden begonnen.

Regiowoensdag, 26 mei 2004

Grutto kan beter beschermd

Wommels - Wil de grutto behouden blijven voor het Friese platteland, dan moeten veel meer boeren aan agrarisch natuurbeheer doen. Een gedegen bescherming van de grutto (skries) kost Fryslân zeker zes miljoen euro per jaar.

Regiowoensdag, 26 mei 2004

Rijk steekt niets in Fries bedrijfsterrein

Leeuwarden – Fryslân hoeft niet te rekenen op geld van het Rijk voor het opknappen van bedrijventerreinen. Staatssecretaris Van Gennip geeft de komende vier jaar 200 miljoen aan bedrijventerreinen. Fryslân vist achter het net.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 mei 2004

Vervolg op cursus Pastoraat en Psychiatrie

Leeuwarden – Er komt een vervolg op de cursus ‘Pastoraat en Psychiatrie’, die de Raad van Kerken in Friesland en de GGZ Friesland dit voorjaar gezamenlijk hebben aangeboden. In deze cursus werden plaatselijke pastores en humanistische raadslieden toegerust om beter te kunnen omgaan met de psychiatrische problematiek. Het project voor eerstelijns geestelijk werkers was een landelijke primeur. Kerken en plaatselijke gemeenten krijgen in toenemende mate te maken met psychiatrische patiënten. Zij wonen steeds vaker in vormen van begeleid of zelfstandig wonen in de dorpen en steden zelf in plaats van dat de zorg in klinieken plaatsvindt.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 mei 2004

Omrop Fryslân schrapt helft Friese radiokerkdiensten

Leeuwarden – Omrop Fryslân gaat het aantal Fryske radiokerkdiensten halveren. Momenteel zendt de Omrop nog twaalf Fryske tsjerketsjinsten uit. Dat aantal gaat terug naar vijf of zes. Waarbij in ieder geval op de kerkelijke hoogtijdagen (Hemelvaart, Pinksteren, Kerst en Pasen) een dienst zal worden uitgezonden. Dat is dinsdagbekend geworden.

Sportwoensdag, 26 mei 2004

Drogeham nog in strijd om lijfsbehoud

Leeuwarden – Drogeham is nog steeds in de strijd om lijfsbehoud. De herkanser uit de vijfde klasse B versloeg gisteravond in Leeuwarden in de heenwedstrijd Flamingo (0-2).

Sportwoensdag, 26 mei 2004

Kansen op landstitel Genemuiden klein

Genemuiden – De kansen op het algeheel kampioenschap bij de zaterdagamateurs zijn dinsdagavond aardig geslonken voor Genemuiden, kampioen van de hoofdklasse C.

Sportwoensdag, 26 mei 2004

Winter bij WK Jeugd assistent De Haan

Zeist - De KNVB heeft Aron Winter toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal dat volgend jaar juni in eigen land deelneemt aan het FIFA WK Jeugd tot 20 jaar. De 84-voudig international is onlangs toegelaten tot de cursus Coach Betaald Voetbal en zal in het kader van een stage KNVB-coach Foppe de Haan tijdens het evenement bijstaan.

Sportwoensdag, 26 mei 2004

Sjoukje de Jong telt weer helemaal mee

Vegelinsoord – Na een kortstondige carričre als assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal, timmert Sjoukje de Jong inmiddels als arbiter weer aan de weg. De lerares uit Vegelinsoord staat op de internationale lijst voor het vrouwenvoetbal en is sinds kort door de UEFA geselecteerd voor een talentgroep.

Sportwoensdag, 26 mei 2004

Gestaakte bekerfinale donderdagavond uitgespeeld

Heerenveen – De finale van het Amstel Amateur Cup van het district Noord tussen Harkemase Boys en Sneek zal donderdagavond om half acht worden uitgespeeld op het terrein van VV Nieuweschoot. De finale werd op Hemelvaartsdag op het complex van ZFC in Zuidlaren drie minuten voor tijd gestaakt nadat supporters van WKE en Harkemase Boys slaags raakten. De stand was op dat moment 0-0.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties