De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 26 juni 2006.

Hoofdartikelmaandag, 26 juni 2006

Wat is D66 eigenlijk?

Het ging er soms hard aan toe, tussen Lousewies van der Laan en Alexander Pechtold. De verkiezingen om het lijsttrekkerschap is hard geweest, met een ogenschijnlijk duidelijke uitkomst. Pechtold is immers winnaar? In werkelijkheid heeft D66 een groot probleem over wat de partij nu eigenlijk is: de partij van de ene kandidaat of van de andere? De stemverhouding tussen de twee belangrijkste kandidaten geeft aan hoe verdeeld de partij is. En die verdeeldheid is de afgelopen weken duidelijk geworden in 'grote' onderwerpen: de opvattingen van Pechtold over Uruzgan en de opvattingen van Van der Laan over onderwijsvrijheid met op de achtergrond de godsdienstvrijheid.

Regiomaandag, 26 juni 2006

Ouderen gaan lobbyen voor meer woningen

Leeuwarden - Ouderen gaan wethouders en woningbouwcorporaties flink achter de broek zitten om het tekort aan seniorenwoningen weg te werken. De ouderenbonden houden door heel Nederland bijeenkomsten om leden enthousiast te maken voor het ’lobby-baantje’.

Regiomaandag, 26 juni 2006

Alles uit de kast voor Friesland Vaart

Dokkum/Harlingen - Bijna zeshonderd boten doen deze week mee aan Friesland Vaart, het grootste nautische spektakel van de provincie. In een lange slinger trekt de ene helft van de vloot van Dokkum naar Leeuwarden. Een ongeveer even grote stoet vaart van Harlingen naar Leeuwarden. Het hele weekeinde zijn er activiteiten geweest voor de deelnemers in de twee startsteden. Ook de rest van de week is er feest in alle plaatsen die de vloot aandoet.

Regiomaandag, 26 juni 2006

‘Vooral bij bewolking wordt het interessant’

Leeuwarden - ’Bzzzzz’ doet de Súd-Hollân, terwijl ze door het water van de Zwettehaven in Leeuwarden scheert. Het zonnebootje van de Technische Hogeschool Rijswijk is daarmee zaterdagmiddag meteen de luidruchtigste van alle deelnemers aan de behendigheidswedstrijden, voorafgaand aan de Frisian Nuon Solar Challenge. Iedereen die tijdens een van de etappes langs de Friese elf steden aan het roer wil zitten, moet hier laten zien dat hij met zijn of haar schip kan omgaan. In de praktijk betekent dat het rechtdoor oversteken van de Zwettehaven, het maken van een slalom met een flauwe en van een scherpe bocht tussen twee boeien door en dan weer rechtdoor naar de overkant. ,,Net sa hiel dreech”, oordeelt Sander Zijlstra uit Drachten, nadat hij het parcours heeft afgelegd in de SinneRinner, de boot van windmolenvereniging Noordenwind. ,,Mar ús boat kin ek hast om syn as draaie, dat wy kinne alle kanten út”. De snelle, smalle monohull van de TH heeft het iets lastiger. ,,Dy knalle niis op sa’n boei”; maar dat bleef gelukkig zonder schade aan schip of stuurman.

Geloof & Kerkmaandag, 26 juni 2006

Synode HHK: Latijn wordt verplicht vak

Amersfoort - Studenten die predikant willen worden in de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) moeten het vak Latijn volgen. Dat heeft de synode van het kerkverband zaterdag besloten. Op voorstel van de docenten van het Hersteld Hervormd Seminarium en de commissie Opleiding besloot de synode om het Latijn als ingangseis te stellen voor de master-studie theologie. Voor de huidige theologiestudie aan de Vrije Universiteit is alleen het Grieks een zogenaamde ingangseis. Vandaar dat een aanvullend besluit nodig was. Het bestuur van de HHK deelde mee dat er ’vanuit de eigen kerk mensen beschikbaar zijn die bekwaam en bereid zijn om voor dit extra stukje opleiding zorg te dragen’. De synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), het kerkverband waarmee ’de herstelden’ in 2004 niet meegingen, besloot april vorig jaar juist om het vak Latijn te schrappen als verplicht onderdeel van de predikantsopleiding.

Geloof & Kerkmaandag, 26 juni 2006

Aantal ‘anti-vloeklessen’ verdubbeld

Leeuwarden - Het werk van de Bond tegen het vloeken breidt uit. De bond verdubbelde vorig jaar het aantal gastlessen in het voortgezet onderwijs. Vooral op openbare scholen werd de bond vaker uitgenodigd, blijkt uit het jaarverslag over 2005.

Weermaandag, 26 juni 2006

Tijdelijk koeler

Vandaag is er veel bewolking en kan er een bui of wat motregen vallen. Het wordt 20 of 21 graden en de wind komt uit noordelijke richtingen en is matig, bij zee vrij krachtig. Morgen is er eerst veel bewolking, later breekt de zon door en het wordt 20 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties