De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 26 juli 2010.

Cultuurmaandag, 26 juli 2010

Het hart van de luisteraar moet worden geraakt

Vlieland - Ierse, Engelse en Schotse traditionals, klassiek werk van Dowland en eigen composities van Martin Pals zijn deze zomer te horen op Vlieland. De Leeuwarder luitist treedt er op met zangeres Saskia Hiemstra. De muziek is gevarieerd, maar alles ,,heeft tot doel het hart van de luisteraar te raken”.

Cultuurmaandag, 26 juli 2010

Jeugdboek ‘Op ’e tribune’ over kaatsen

Leeuwarden - Kaatsliefhebber Ate de Jong heeft een jeugdboek geschreven over kaatsen. Het boek Op ’e tribune verschijnt 2 augustus, twee dagen voor de PC in Franeker. Dat meldt de KNKB op zijn website. De illustraties zijn gemaakt door Geart Gratama.

Economiemaandag, 26 juli 2010

Van Lanschot en NIBC slagen voor stresstest van DNB

Den Bosch - De kleinere Nederlandse banken Van Lanschot Bankiers

Economiemaandag, 26 juli 2010

Interesse postbezorgers voor baan in transport

Assen - Enkele honderden full-time postbezorgers van TNT hebben in het afgelopen weekeinde een bezoek gebracht aan het Truckstar Festival op het TT Circuit in Assen voor een baan in het transport. Het tijdschrift Truckstar Magazine en uitzendorganisatie Randstad Transport hebben duizenden postmedewerkers een gratis toegangskaart gestuurd voor het festival. De postmedewerkers dreigen de komende jaren hun baan te verliezen, terwijl in het transport juist een tekort aan vrachtwagenchauffeurs gaat ontstaan.

Hoofdartikelmaandag, 26 juli 2010

Het aftellen in Afghanistan...

Het aftellen is begonnen voor de Nederlandse militairen in Afghanistan. Het politieke besluit om in 2010 de Nederlandse troepen terug te trekken, wordt ten uitvoer gebracht. Dat besluit werd toen in grote meerderheid aangenomen, ook al lijkt het sinds de discussie die deel uitmaakte van de kabinetscrisis dat het anders was.

Regiomaandag, 26 juli 2010

Geen terrasje, wel vicekampioen klunen

Hindeloopen - Fryslân bruist deze zomer van de evenementen. Voor de toerist, maar zeker ook voor de eigen bevolking. Het Friesch Dagblad doet ook elke zaterdag een dagje uit. Vandaag: het Open Fries Kampioenschap Klunen.

Regiomaandag, 26 juli 2010

Kleine lettertjes worden Joure fataal

Grou - Bijna de hele wedstrijd lag het Jouster skûtsje in de proloog bij Grou op kop. Alleen Pieter Brouwer van Heerenveen mocht enkele rakken het genoegen van de koppositie smaken. In de derde route pakte Dirk Jan Reijenga van Joure de eerste plek terug met de bedoeling ook zo te eindigen. Het liep heel anders.

Regiomaandag, 26 juli 2010

Arrestatie na explosie in huis Sint Anne

Sint Annaparochie - De politie heeft een 61-jarige man opgepakt in verband met een grote explosie in een huis aan de Jakkele Weidemastraat in Sint-Annaparochie, zaterdagnacht. De 56-jarige bewoonster kon met een ladder uit het brandende huis ontsnappen. De relatie tussen de vrouw en de verdachte is nog onduidelijk.

Regiomaandag, 26 juli 2010

Schrik en boosheid bij Friese Love Parade-gangers

Nes (A) - ,,Je komt om met elkaar feest te vieren. Nu heerst er een heel trieste stemming.” Amelander Frank Hulsenbos (46) is een van de groep van zeventig Friezen die zaterdag met een feesttruck naar de Love Parade in het Duitse Duisburg was gekomen om muziek te draaien. De Friezen zijn geschokt na het ongeval in de toegangstunnel tot het evenement waarbij negentien mensen in om het leven kwamen in de paniek die daar ontstond. De groep merkte aanvankelijk niets van het drama. Maar de stemming sloeg meteen om toen de eerste ongeruste smsjes binnenkwamen van familie en vrienden uit Fryslân met de melding dat er doden en gewonden waren gevallen.

Regiomaandag, 26 juli 2010

Onderhoudstrein rijdt dwars door winkel in Stavoren

Stavoren - Een onderhoudstrein is gisteravond om half twaalf dwars door de watersportwinkel M. de Groot aan de Stationstraat in Stavoren gereden. De trein reed door een stootblok, sleurde een lege dieseltankwagen mee en kwam vijf meter voor het VVV-kantoor tot stilstand. Twee mensen die in de cabine van de trein zaten raakten licht gewond. De ravage is enorm.

Geloof & Kerkmaandag, 26 juli 2010

Contact maken in moslimgemeenschap valt niet mee

Met tien andere jongeren uit Opeinde, Nijega en De Tike is de 22-jarige Bauke Deelstra op de Balkan. Samen met veertien Roemenen - studenten van een evangelische Bijbelschool in Oreda - evangeliseren ze en steken ze de handen uit de mouwen in het Albanese dorpje Pinet.

Geloof & Kerkmaandag, 26 juli 2010

Dominee die dicht bij de mensen staat

Onlangs verscheen Alleen maar vrije tijd, een boek waarin ds. Nico ter Linden op aanstekelijke wijze vertelt over zijn werk als predikant. Vrijheid moet in de kerk, maar niet alles kan.

Sportmaandag, 26 juli 2010

Concurrentie blijft hoopvol, maar presteert wisselvallig

Arum/Sexbierum - Je hebt het partuur van Gert-Anne van der Bos en dan een hele tijd niets. Het haalde de kransen op in Arum en Sexbierum. De grootste concurrent op dit moment is het trio Martijn Olijnsma, Hylke Bruinsma en Alle Jan Anema. Toch legt geen enkel partuur zich neer bij de hegemonie van Van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger. De meeste trio’s denken dat het toppartuur te verslaan is, op een goede dag. Misschien wel op de PC.

Sportmaandag, 26 juli 2010

Tijden Saakstra c.s. herleven

Arum/Sexbierum - De overmacht waarmee Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger dit weekeinde de vrijeformatiewedstrijden in Arum en Sexbierum wonnen was zo groot dat de prestaties van het drietal terug deden denken aan een ander illuster partuur: dat van Sake Saakstra, Piet Jetze Faber en Johannes Brandsma.

Sportmaandag, 26 juli 2010

Djuricic voelt zich prof en is klaar voor basisplaats

Buitenpost - Toen Filip Djuricic in februari debuteerde voor sc Heerenveen, had hij nog geen enkele ervaring op het hoogste niveau. Wel werd er wat verwacht van de Servisch jeugdinternational, getuige alle loftrompetten die over hem gestoken waren. Aan de vooravond van het nieuwe seizoen voelt de achttienjarige Djuricic zich klaar om te vlammen. Zaterdag mocht hij in Buitenpost tijdens het gewonnen oefenduel met KAS Eupen (2-1) een hele wedstrijd spelen.

Sportmaandag, 26 juli 2010

Nynke Tilma verloochent roots niet

Sint Annaparochie - Nynke Tilma heeft zaterdag in Sint Annaparochie voor een verrassing gezorgd in de kür op muziek. De Groningse dressuuramazone met Bildts bloed verbaasde met haar achtjarige V8 RW. Marriët Hoekstra pakte bij het barrièrespringen op Winnetou D de onder het publiek ingezamelde hoofdprijs.

Sportmaandag, 26 juli 2010

Topljeppers wachten nog op besluit in beroepszaak

Leeuwarden - Het Frysk Ljeppersboun hoopt vandaag en anders morgen met een besluit te komen in de beroepszaken van topljeppers Thewis Hobma en Bart Helmholt. Dat zei voorzitter Jelle Roorda gisteren desgevraagd. Hobma en Helmholt gingen vorige week in beroep tegen respectievelijk een schorsing en een waarschuwing. ,,We zijn er wel uit, maar alles moet goed op papier en dan lichten we de betrokkenen in”, aldus Roorda.

Sportmaandag, 26 juli 2010

Supertalent Hulder nu al fenomeen: wéér een Nederlands record

It Heidenskip - Fierljeptalent en fierljepfenomeen. Voor zover hij het al niet beide was, is Age Hulder uit Burgum dat na afgelopen zaterdag wél. De pas zestienjarige, vorig seizoen met fierljeppen begonnen Burgumer verbeterde in It Heidenskip voor de tweede keer in één week het Nederlandse record bij de jongens. Was het vorige week in Burgum nog 18,96 meter, in It Heidenskip landde hij pas na 19,24. Een afstand die bij de senioren niet zou misstaan. Wat hij er zelf van vond? ,,Vet. Heel erg leuk. En ongelooflijk, ja”, klonk het met een vette grijns.

Sportmaandag, 26 juli 2010

Paar honderd euro rijker, niet gek voor een dag fierljeppen

Utrecht/It Heidenskip - Het was tegen tienen zaterdagavond in It Heidenskip toen fierljepper Bart Helmholt, een van de zes Friese toppers die in Utrecht meedeed aan het evenement Red Bull Fierste Ljepper een rekensommetje maakte. Bijna zeventien uur had hij er al op zitten, net als zo’n beetje alle andere vijf Friese deelnemers. Die moesten zich al ’s ochtends vroeg melden in Utrecht en aan het eind van de middag als de spreekwoordelijke brandweer naar It Heidenskip rijden voor een reguliere Friese ljepperij. Het leverde een soort tijdrit op, met pitstop. Zo beleefde menig topljepper een even hectische als bijzondere dag. Helmholt hield er net als Thewis Hobma nog eens een paar honderd euro aan over ook.

Sportmaandag, 26 juli 2010

Historische dag voor fierljeppen: 13.000 toeschouwers

Utrecht - Het was aangekondigd als een spektakelstuk waarbij de grenzen van de sport zouden worden opgezocht. Precies dátgene werd het ‘Red Bull Fierste Ljepper’-evenement dat zaterdag in de Utrechtse binnenstad plaatsvond. Met Friese topljeppers in de hoofdrol, meer landelijke media-aandacht dan ooit en een recordaantal van maar liefst 13.000 (!) toeschouwers gaat 24 juli 2010 de boeken in als historische datum voor de fierljepsport.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties